ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξανά στο στόχαστρο η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εφοδο στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αγκυρα πραγματοποίησε χτες η τουρκική αστυνομία.

Με τη συνοδεία εισαγγελέα Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας, αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD). Οι αστυνομικοί μπήκαν στα γραφεία στις 9 το πρωί και επί τρεις ώρες «πραγματοποιούσαν έρευνα». Κατέσχεσαν έντυπο υλικό και σκληρούς δίσκους υπολογιστών. Η έφοδος αυτή έγινε με το πρόσχημα της προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο δίωξης κατά της IHD επειδή «βοηθά τρομοκρατικές οργανώσεις». Δικηγόροι της IHD επισήμαναν ότι δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση για τους λόγους της έρευνας -- το μόνο που τους είπαν οι αστυνομικοί και ο εισαγγελέας είναι πως η επιχείρηση έγινε βάσει του άρθρων 169 και 312 του τουρκικού ποινικού κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Ο Σανάρ Γιουρνταταπάν, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ελευθερία της Εκφρασης, σχολίασε ότι η εξέλιξη αυτή «συμπίπτει» με τη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ, που είπε πως όσοι κάνουν δηλώσεις εναντίον των φυλακών τύπου F -- των Λευκών Κελιών -- πρέπει να διώκονται. «Ποιος επωφελείται από τέτοιες δηλώσεις; Αναμφίβολα, οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Γι' αυτό τέτοιες δηλώσεις πρέπει να ορίζονται ως εξύμνηση τρομοκρατικών οργανώσεων, ενεργή βοήθεια και παροχή καταφυγίου σε τρομοκράτες, και πρέπει να ανοίγουν υποθέσεις εναντίον όσων τις κάνουν» (!).

Ο Χουσνού Οντούλ, πρόεδρος της IHD, καταδίκασε την πρακτική και σχολίασε με μια δόση ειρωνείας ότι «αν το κράτος πάει να κάνει ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό, ένα άλλο κομμάτι του ίδιου κράτους αμέσως κάνει βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση και απειλεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ