ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Νυν υπέρ πάντων ο διάλογος!

Η μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα βρίσκεται «προ των πυλών», οι συντάξεις χτυπιούνται και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποσύνδεσή τους από τους μισθούς, ενώ το ύψος τους θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση, εντείνοντας έτσι την κυβερνητική αυθαιρεσία. Η λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση δεν έχει τέλος. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η ΑΔΕΔΥ τηρεί σιγή ιχθύος και αντί να οργανώσει τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων, συνδιαλέγεται στα κυβερνητικά τραπέζια, δίνοντας έτσι χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση.

Σ' αυτή τη λογική χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ έδωσε συνέντευξη Τύπου για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την εισαγωγή των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, η ΑΔΕΔΥ επιδιώκει να κλείσει το ζήτημα του μισθολογίου καθώς ήδη έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή. Βεβαίως, η ανοχή που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, είναι συνειδητή συνενοχή που σκοπό είχε και έχει τον παροπλισμό του κινήματος. Το μισθολόγιο αποτελεί όχημα για την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εξαγνίσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ένα προαποφασισμένο μισθολόγιο που θα συνδέει τον βασικό μισθό με την παραγωγικότητα - αξιολόγηση και τελικά χειραγώγηση των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά χαρακτήρισε ξανά ως θετική την πρόθεση της κυβέρνησης να εισάγει το θεσμό και στο δημόσιο τομέα και μόνο, χωρίς καμία αναφορά στους όρους, όπως και στην επιδίωξη της κυβέρνησης, με βάση το νέο αντιασφαλιστικό νόμο του 2002 να προχωρήσει στον περιορισμό των επαγγελμάτων που θεωρούνται ΒΑΕ. Ουσιαστικά, η πλειοψηφία σιγοντάρει την πρόθεση της κυβέρνησης για αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων και φαίνεται ότι μοναδική της επιδίωξη είναι το επίδομα.

Στα ζητήματα της αποσύνδεσης των συντάξεων, της μερικής απασχόλησης, αρκέστηκαν να πουν ότι τα θέματα είναι ανοιχτά, ότι η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί, αλλά στο διά ταύτα δεν κάνει τίποτα! Οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους να καταδικάσουν αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που συμφωνούν στη λογική του κεφαλαίου χάριν της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας». Μόνο με ρήξη και σύγκρουση μέσα από τις γραμμές των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ υπάρχει ελπίδα να μπει φρένο, για κατακτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Καλούνται να απεργήσουν για πραγματικά αιτήματα

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ. Με το βλέμμα στις κάλπες κινούνται ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ

«Να τους γυρίσουμε την πλάτη. Να τους εγκαταλείψουμε μαζικά. Να τους καταδικάσουμε και με την ψήφο μας και με τους πραγματικούς αγώνες μας για τα γνήσια αιτήματά μας. Να συγκρουστούμε με τις αντεργατικές πολιτικές τους μέσα από γνήσιους ταξικούς δυναμικούς αγώνες. Να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σχολιάζοντας το άσφαιρο περιεχόμενο ανακοίνωσης της ΔΟΕ που εκδόθηκε με αφορμή την απεργία του κλάδου στις 19 Μάη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΟΕ ενώ περί άλλα ετύρβαζε όλο το προηγούμενο διάστημα, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της Ομοσπονδίας προσπαθεί να εμφανίσει αγωνιστικό πρόσωπο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι ηγεσίες της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ αποφάσισαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προχωρήσουν σε απεργία με κυρίαρχο το αίτημα για καταβολή επιδόματος 176 ευρώ, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι «η χρονική στιγμή λίγο πριν τις εκλογές των συλλόγων για την ανάδειξη αντιπροσώπων, κάνει εμφανέστερο το γιατί ενεργοποιήθηκαν τώρα. "Δει δη" ανάγκη αλίευσης ψήφων. Οσο για το περιεχόμενο του "αγώνα" τους αυτό εντάσσεται και υπακούει στην κυβερνητική επιδοματική πολιτική. Το κύριο αίτημά τους είναι το επίδομα. Δεν είναι οι βασικοί μισθοί, δεν είναι οι πραγματικές αυξήσεις, αλλά το επίδομα που σήμερα θα το δώσει η κυβέρνηση και αύριο θα το πάρει πίσω μέσα από τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα. Δεν είναι η αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, το καθηκοντολόγιο. Δεν είναι η καταστρατήγηση των εργασιακών μας σχέσεων και η διαμόρφωση υποτελών πολιτών μέσα από το νέου τύπου σχολείο που προωθεί το λεγόμενο ολοήμερο. Δεν είναι η κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Δεν είναι η πολιτική ομηρία των αναπληρωτών», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, καθώς τα παραπάνω αποτελούν απόρροια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις οποίες οι παρατάξεις της πλειοψηφίας βάζουν πλάτη. Ιδιαίτερα για την προβολή του αιτήματος για καταβολή του επιδόματος, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι εκείνο που προέχει για τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ είναι «να εμφανίσουν τάχα ένα αγωνιστικό προσωπείο αξιοποιώντας πιθανώς υπαγορευμένες ανακοινώσεις για μελλοντικές παροχές και να δικαιολογήσουν την υποκλοπή των ψήφων στις εκλογές των συλλόγων αλλά και να δώσουν ταυτόχρονα και πολιτική αβάντα στα κόμματά τους».

Απέναντι σε αυτές τις λογικές, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνει κάλεσμα για μετωπικούς ταξικούς αγώνες, για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο ΔΣ της ΔΟΕ, για συνδικάτα γερά - ταξικά - ενωτικά, για την παιδεία των λαϊκών αναγκών και οραμάτων.

Συζήτηση για τα ατυχήματα

Σήμερα Πέμπτη 8 Μάη, το 15μελές του 14ου Εσπερινού ΤΕΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τα εργατικά ατυχήματα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο ΣΕΛΕΤΕ του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Δε δηλώνουν τα εργατικά ατυχήματα

Πολλά από τα «ατυχήματα» που γίνονται στους χώρους εργασίας δε δηλώνονται καθόλου από τους εργοδότες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή, καθώς οι βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν πιο εντατικά και να κάνουν δουλιές πέρα από τις ειδικότητές τους.

Για παράδειγμα, αναφέρεται πως έρευνα που έκανε το Σωματείο Εργαζομένων στην INTRAMET έδειξε ότι δεν είχαν δηλωθεί τα ατυχήματα κατά τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, με θύματα τους εργάτες Ηλ. Μπαρούτα, Αντ. Κάστορη και Αν. Γκούντα, καθώς και τον Χρ. Λίβα, που έγινε την παραμονή της Πρωτομαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ