ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
«Φιμώνονται» οι μικρότερες παρατάξεις

Την κατεύθυνση της φίμωσης της φωνής των μικρότερων παρατάξεων εξυπηρετεί το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Το προσχέδιο είναι ένα αντίγραφο των ανάλογων ρυθμίσεων για τις βουλευτικές εκλογές, με το οποίο απαγορεύεται η ανάρτηση αφισών, πανό και αεροπανό, τα μόνα μέσα για τις μικρότερες παρατάξεις, που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να προβληθούν από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Παράλληλα, προβλέπεται το «φακέλωμα» όσων πολιτών ενισχύουν οικονομικά τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων συνδυασμών, ενώ οι παρατάξεις υποχρεώνονται να διακινούν τα έσοδα και τις δαπάνες τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών κατά τουλάχιστον 60%. Η κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι επώνυμη, στο όνομα της διαφάνειας.

Με το προσχέδιο νόμου θεσπίζεται το ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων συμβούλων (ανάλογο με τον πληθυσμό της περιοχής στην οποία κατέρχεται υποψήφιος), όχι όμως και των συνδυασμών, για το οποίο εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών πως δε χρειάζεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα όρια δαπανών των υποψηφίων στους δήμους και στις νομαρχίες της Αθήνας κυμαίνονται από 5.000 έως 40.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα όρια για τους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες στην Αθήνα φτάνουν μέχρι τα 60.000 ευρώ. Οσοι παραβιάσουν τα όρια απειλούνται μέχρι και με έκπτωση από το αξίωμά τους. Ακόμη, προβλέπεται πλαφόν στη χρηματοδότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων από το ίδιο πρόσωπο. Στην πρώτη περίπτωση η χρηματοδότηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και στη δεύτερη τα 1.000 ευρώ. Για κάθε ποσό μεγαλύτερο των 200 ευρώ που εισπράττεται από τους συνδυασμούς ή των 100 ευρώ που εισπράττεται από τους υποψηφίους, εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη εφόσον δεν κατατέθηκε μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων αναλαμβάνουν Επιτροπές Ελέγχου που συστήνονται σε κάθε νομό από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα καθοριστεί το κόστος του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου που αγοράζουν οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί για την προβολή τους, το οποίο θα συνυπολογίζεται στις δαπάνες τους. Το προσχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ενισχύει τον έλεγχο στις δαπάνες των δήμων

Σφίγγει η κυβέρνηση τη θηλιά γύρω από τους δήμους, επιβάλλοντάς τους να λειτουργήσουν με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους στο όνομα δήθεν της διαφάνειας. Με νομοθετική ρύθμιση, την οποία παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, θεσπίζεται ο υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος των δαπανών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και θα κρίνει εάν θα εκτελούνται οι οικονομικές συναλλαγές.

Στην πράξη, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποβαθμίζει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο υποτίθεται ότι έχει, ανάμεσα στα άλλα, το ρόλο της εποπτείας των αποφάσεων της Διοίκησης και αυτός ανατίθεται σε ένα όργανο μη εκλεγμένο. Την ίδια ώρα, ο συγκεκριμένος έλεγχος ενέχει «κινδύνους» για τις δημοτικές εκείνες αρχές που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια φιλολαϊκή πολιτική, διαφορετική από αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στόχο έχει να επιβάλει την πολιτική του λιγότερου κόστους και της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο υποχρεωτικός έλεγχος θα ξεκινήσει από 1 Γενάρη 2004 στους δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι δήμοι με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους εξαιρούνται, καθώς αυτό αναμένεται να ασκηθεί στο επίπεδο των Συμπολιτειών, των υποχρεωτικών δηλαδή διαδημοτικών συνεργασιών για μια σειρά αρμοδιότητες που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Τον έλεγχο θα διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ενισχύεται με 213 υπαλλήλους, οι οποίοι θα έχουν και ανακριτικά καθήκοντα. Παραμένει ο κατασταλτικός δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος θα διενεργείται σε ετήσια βάση. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο ο κατασταλτικός έλεγχος των δαπανών των δήμων, ο οποίος διενεργούνταν κατόπιν καταγγελιών.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης προχώρησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που οι δικηγόροι αντιδρώντας στις διατάξεις του ολοκλήρωναν την 48ωρη απεργίας τους. Με βάση τις αλλαγές δίνεται η δυνατότητα για τρίτη αναβολή της ποινικής δίκης (προβλέπονταν δύο) ενώ παρέχεται στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να ζητήσει την αναίρεση βουλεύματος που τον παραπέμπει στο ακροατήριο για κακούργημα ή παύει προσωρινά την ποινική δίωξη εναντίον του. Με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου το δικαίωμα αυτό το είχε μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Με άλλη αλλαγή, κύρια ανάκριση ενεργείται και σε πλημμελήματα στα οποία κατά την κρίση του εισαγγελέα συντρέχει η περίπτωση να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στον κατηγορούμενο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση κατέθεσαν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ΑΘήνας Δ. Παξινός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος πριν καταλήξει το υπουργείο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και διατύπωσε ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του.

Στο μεταξύ, σε εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρων. Μετά τη λήξη της 48ωρης αποχής (η απεργία των δικηγόρων λήγει σήμερα) το προεδρείο του ΔΣΑ δε φαίνεται διατεθειμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, καθώς κάποια λιγοστά από τα αιτήματα του δικηγορικού κόσμου στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δίκης έγιναν αποδεκτά, ενώ ο το προεδρείο του συλλόγου δε δείχνει προθυμία να «θέσει στο τραπέζι» τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους. Τέτοια προβλήματα είναι το Ασφαλιστικό, τα προβλήματα του Ταμείου των Νομικών, καθώς και του Ταμείου Πρόνοιας, ζητήματα που σχετίζονται με την πολυδάπανη απονομή της δικαιοσύνης, θέματα της καθημερινής άσκησης των καθηκόντων των δικηγόρων που θα πρέπει να αναδειχτούν κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ