ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
Στο όνομα των μελλοντικών κρίσεων

Η διαρκής κινδυνολογία, η ασταμάτητη υποδαύλιση του φόβου για τα «χειρότερα» που έρχονται, είναι ένα ισχυρό όπλο, που αποσκοπεί να παραλύσει την άμυνα του (ταξικού) εχθρού και να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για αντίσταση και αντεπίθεση...

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Στην αρχή βγήκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόβλεψε διπλασιασμό της ανεργίας περί το ...2010, αν δε γίνουν εγκαίρως οι αναγκαίες (νεοφιλελεύθερες) διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Οδ. Κυριακόπουλος αν και δεν είναι σε θέση να προγραμματίζει την επιχείρησή του για τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της ίδιας της φύσης του καπιταλισμού (άναρχη παραγωγή, ανταγωνισμός, «παγκοσμιοποίηση»), διαθέτει όμως μαγικές ιδιότητες όταν πρόκειται για το «απώτερο» μέλλον των εργαζομένων. Προχτές τη σκυτάλη πήρε η Κομισιόν ακολουθώντας την ίδια μέθοδο. Στο όνομα του ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα διπλασιαστούν ...το 2050, αξιώνει τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα»...

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν την κρίση για να εξαπολύσουν νέα επίθεση και να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τώρα διαπιστώνεται ότι επιχειρούν να πετύχουν τον ίδιο στόχο στο όνομα των επερχόμενων, μελλοντικών κρίσεων... Η διαρκής κινδυνολογία, η ασταμάτητη υποδαύλιση του φόβου για τα «χειρότερα» που έρχονται, είναι ένα ισχυρό όπλο, που αποσκοπεί να παραλύσει την άμυνα του (ταξικού) εχθρού και να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για αντίσταση και αντεπίθεση... Πρώτα απ' όλα, βέβαια, είναι οι ίδιοι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας που «προγράφουν» την τύχη των εργαζομένων, αλλά η διαιώνιση του συστήματος επιβάλλει τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου για να στήνονται οι εργαζόμενοι με την πλάτη στον τοίχο...

Κάτι ανάλογο, σε παγκόσμιο επίπεδο, εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για να επιτύχουν την ηγεμονία τους και να κρατάνε τους λαούς δεμένους χειροπόδαρα. Επισείουν μελλοντικά χτυπήματα της «Αλ Κάιντα» και της «τρομοκρατίας» για να σφίγγουν τις αλυσίδες γύρω από τον αμερικανικό λαό, να δικαιολογούν τις αστρονομικές πολεμικές δαπάνες, να ετοιμάζουν «μικρές» Χιροσίμες... Η παντοδυναμία τους όμως είναι ταυτόχρονα και η «αδυναμία» τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ «ΚΥΜΑ»

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ: «Οι επικρατούσες συνθήκες και οι τάσεις των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επαναφέρουν και πάλι με ένταση στο προσκήνιο το ζήτημα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής... Οι συνθήκες επιβάλλουν επανάσταση στην οικονομία, την εφαρμογή ενός μοντέλου ρήξεων και γενναίων αλλαγών, ικανών να προκαλέσουν κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και να αναγεννήσουν τις προσδοκίες, που έχουν υποχωρήσει στο ναδίρ. Ενα κύμα απελευθέρωσης όλων των αγορών και γενικευμένης ιδιωτικοποίησης, συνδυασμένο με μέτρα ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα και να στηρίξει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ: «Δεν έρχονται καλύτερες, αλλά χειρότερες μέρες με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Ακόμη χειρότερη θα είναι η εξέλιξη αν εφαρμοστεί πλήρως η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που θέλει παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτή την πολιτική υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, συμπλέουσα με τους επιχειρηματίες... Η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει αγώνα με αυτόν το στόχο μέσα στην Ενωση, εκεί όπου παίζεται το παιχνίδι» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΑΙΤΙΕΣ... «Η αισθητή πτώση της κατανάλωσης την τελευταία διετία, παρά την αύξηση του εθνικού εισοδήματος που προέρχεται από τις κατασκευές, φέρνει τα λουκέτα στην αγορά. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η αγορά έχει δεχτεί "σοκ" από τον περιορισμό της ρευστότητας και από το γεγονός ότι χάθηκαν εισοδήματα από το ΧΑΑ και τους τόκους των καταθέσεων και οι καταναλωτές πληρώνουν τώρα όσα αγόρασαν με κάρτες τα προηγούμενα χρόνια» (ΒΗΜΑ).

...ΟΠΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Οι πρόσφατες πτωχεύσεις και απολύσεις δεν ήρθαν ξαφνικά. Εγχώριοι και διεθνείς παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά την παραγωγική διαδικασία, ενώ η οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη χώρα μας. Επιπλέον, η αλλαγή στρατηγικής των πολυεθνικών, οι αναδιαρθρώσεις διά των εξαγορών, η πτώση της ζήτησης, η μείωση των ξένων επενδύσεων και η «τελευταία κίνηση» πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι προσπαθούν να διορθώσουν λαθεμένες αποφάσεις του παρελθόντος, συνθέτουν το αρνητικό τοπίο» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΡΗΞΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 ΤΑΝΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΒΗΜΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΜΕ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!

ΑΥΓΗ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ!

ΕΣΤΙΑ: ΠΤΩΧΕΥΕΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ.

ΧΩΡΑ: ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΩΞΕ ΣΗΜΙΤΗ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΡΕΛΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.684 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΕΡΤ, ΔΗΜΟΥΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 9.002 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πιο κοντά η πυρηνική απειλή...«Την πόρτα του φρενοκομείου ανοίγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την απόφασή τους για ανάπτυξη "μίνι" πυρηνικών όπλων, όπλων δηλαδή που θα μπορούν πιο εύκολα να αξιοποιηθούν σε έναν τακτικό πόλεμο. Πρόκειται για απόφαση που έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς η έξαρση της τρομοκρατίας - για την οποία οι ευθύνες των HΠA είναι τεράστιες, αλλά και η ένταση στις σχέσεις τους με χώρες όπως το Ιράν, η Βόρειος Κορέα, η Συρία, παρέχουν τα προσχήματα που ενδεχομένως αναζητούν ορισμένοι για να τα χρησιμοποιήσουν. Ακόμα χειρότερα, η απόφασή τους αλλάζει δραματικά τις διεθνείς ισορροπίες και απειλεί να προκαλέσει μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με απρόβλεπτες συνέπειες» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Πιο αποδεκτά...«Αφού κέρδισε έναν πόλεμο στο Ιράκ στο όνομα του περιορισμού των όπλων μαζικής καταστροφής, η χώρα με τα περισσότερα τέτοια όπλα σκέφτεται να αποκτήσει μερικά ακόμη. Τα μικρά πυρηνικά είναι ευκολότερα στη χρήση, αφού τα πυρηνικά "μανιταράκια" ίσως θεωρηθούν πιο αποδεκτά από τα κανονικού μεγέθους μανιτάρια» (Ευρυδίκη Μπέρση - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Συναγερμός γενικώς... «Οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ αύξησαν το βαθμό συναγερμού σε "πορτοκαλί επίπεδο" (προτελευταίο στη σχετική κλίμακα), λόγω πιθανού κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα επί αμερικανικού εδάφους. Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ο συναγερμός είναι γενικός και ότι δε διαθέτουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τόπο, χρόνο, μέθοδο ή στόχο» («ΒΗΜΑ»).

Στο όνομα της τρομοκρατίας...«Στους είκοσι μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς οι κυβερνητικές και πολιτικές βάσεις δεδομένων που ελάχιστοι γνωρίζουν για την ύπαρξή τους, αλλά παρακολουθούν τις κινήσεις και υπόβαθρο των Αμερικανών. Οι συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων αναπτύχθηκαν ως εργαλεία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και πρόκειται για συστήματα που αποσκοπούν στην πλήρωση του κενού στις πληροφορίες που επέτρεψαν στους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου να διαφύγουν της προσοχής των αμερικανικών αρχών. Παράλληλα όμως οι βάσεις δεδομένων διευκολύνουν την κυβέρνηση να συγκεντρώσει πληροφορίες για ανθρώπους που δε θεωρούνται ύποπτοι οποιασδήποτε ποινικής πράξης» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» -«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ