ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνουν το τηλεοπτικό φακέλωμα
  • Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε στη Βουλή ότι θα λειτουργήσουν 16 νέες κάμερες, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα ελέγχουν την κυκλοφορία των ΙΧ!
  • Γ. Χουρμουζιάδης: Τέτοιες ενέργειες φαλκιδεύουν τα συνταγματικά δικαιώματα

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τον τηλεοπτικό χαφιεδισμό από κάμερες των χιλιάδων διαδηλωτών που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά επιχείρησε να εμφανίσει την τοποθέτηση αυτών των «ηλεκτρονικών ματιών» ως μέτρο διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης, αφού είπε ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 17 κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας, ισχυρίστηκε ότι «για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας ζητήθηκε η αύξηση των υφιστάμενων καμερών κατά 16, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα σημεία της πόλης». Ανέφερε ότι αυτό δε σχετίζεται με τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, αφού πρόκειται, όπως είπε, «για κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα φωτογράφισης ή κινηματογράφησης, αλλά μεταφέρουν μόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων». Είπε, δε, ότι η χρήση τέτοιων μέσων είναι σύμφωνη «με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» και δεν έχουν καμία σχέση με «μαζικό φακέλωμα ή με εκσυγχρονισμό του τηλεοπτικού χαφιεδισμού». Κατά τα άλλα, αναλώθηκε σε διακηρύξεις του τύπου «τέτοιοι απαράδεκτοι και αντιδημοκρατικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν σήμερα» και «τέτοιες μέθοδοι δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τη σημερινή αστυνομία».

Ο Γ. Χουρμουζιάδης επισήμανε ότι «το μικρό προφορικό δοκίμιο του υφυπουργού, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της αστυνομίας, δεν απαντά στην ουσία της Ερώτησης» και πρόσθεσε:

«Η Ερώτηση αφορά την τεχνολογική δραστηριότητα - ας τη χαρακτηρίσω έτσι - που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό σκοπό να καταγράφει και να φακελώνει τις κινητοποιήσεις των πολιτών, που τελικά αναπτύσσουν αυτές τις δραστηριότητες, γιατί όχι μόνο τους το επιτρέπει, αλλά και τους το επιβάλλει το Σύνταγμα. Γιατί το Σύνταγμα, όχι μόνο διακηρύσσει την ύπαρξη κάποιων δικαιωμάτων, αλλά επιβάλλει την προστασία τους και την αναθέτει στον ίδιο τον πολίτη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή όμως που το κράτος, με την αστυνομία, στήνει κρυφά κυκλώματα τηλεόρασης που καταγράφουν αυτές τις κινήσεις, οι οποίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή αυτών των συνταγματικών διατάξεων και υποχρεώσεων, τότε τι να σκεφθεί κανείς;».

Με τα μέτρα αυτά, είπε, φαλκιδεύεται, άμεσα και στην καρδιά της, η δυνατότητα των πολιτών να υπερασπιστούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και κανείς δεν ξέρει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν πώς θα χρησιμοποιηθούν και σε ποιες μυστικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν.

ΚΡΗΤΗ
Συμμετέχουν στη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χτες το πρωί, η τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για τις προετοιμασίες μπροστά στη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη 20, 21, 22 Ιούνη.

Στη συνέντευξη, η τοπική Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής είναι εκείνες που αφαιρούν από τους εργαζόμενους τις κοινωνικές κατακτήσεις, τους ρίχνουν στην ανεργία, στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Είναι οι ίδιες, που, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν βάλει στο στόχαστρο το Νησί της Επανάστασης, την Κούβα, τη ΛΔ Κορέας και άλλες χώρες. Εχουν επιβάλει τη μερική απασχόληση, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μισθούς και συντάξεις συνεχούς λιτότητας, που πετούν στο δρόμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Γι' αυτό το λόγο - όπως τονίστηκε - χρειάζεται με τη μαζική συμμετοχή και του ηρακλειώτικου λαού να αφήσουμε στους ιμπεριαλιστές ηγέτες ανεξίτηλα τα σημάδια μιας μεγαλειώδους κινητοποίησης που θα τη θυμούνται σ' όλη τους τη ζωή».

Κορυφώνοντας τις προετοιμασίες για την κινητοποίηση του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Ηρακλείου της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε γειτονιές της πόλης, σε χώρους δουλιάς και σε κεφαλοχώρια του νομού, προκειμένου να ενημερώσει τους Ηρακλειώτες για τους σκοπούς της διεθνούς κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη και την αναγκαιότητα συμμετοχής τους.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η επιτροπή κάλεσε δήμους, εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, την Πρυτανεία, τη Διοίκηση του ΤΕΙ και άλλους φορείς να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τα μέλη τους, που θα ήθελαν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.

Για το ίδιο θέμα, συνέντευξη έδωσε και η τοπική Επιτροπή Χανίων, καλώντας το λαό και τη νεολαία των Χανίων να αγωνιστούν ακόμα πιο μαζικά και πιο δυναμικά ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τηλέφωνα για συμμετοχές:

- Ηράκλειο: 697 33 11.498, Μανουσάκης Μάνος

- Χανιά: 282 10 58.900, Τσουπάκης Σταύρος και 697 74 66.360, Φραγκιουδάκης Γιώργος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Με το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στο πανευρωπαϊκό προσκλητήριο αγώνα, το Σάββατο 21 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και ώρα 5 μ.μ., «με το ΠΑΜΕ των αγώνων, κάτω από το πανό της Ομοσπονδίας», απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο στους εργαζόμενους του κλάδου, με ανακοίνωσή της.

Είναι ανάγκη να ορθώσουμε το ανάστημά μας, επισημαίνει η Ομοσπονδία, σε όλους αυτούς που καταδικάζουν εκατομμύρια μισθωτούς και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, στον αφανισμό. Η ΕΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, χτυπά τη σταθερή εργασία, την πλήρη απασχόληση, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Εξελίξεις, που δρομολογήθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και συνεχίστηκαν με τη Συνθήκη Διεύρυνσης της ΕΕ. Ακόμα η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στους εργαζόμενους που πετιούνται καθημερινά στο δρόμο, υπογραμμίζει: «Ο κατάλογος μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και αβέβαιη είναι η τύχη εκατοντάδων εργαζόμενων, που απασχολούνται σε εταιρίες που συγχωνεύονται».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η μόνη απάντηση είναι «ο ενωμένος, συντονισμένος, ταξικός και ανυποχώρητος αγώνας όλων μας». Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης τα εργατικά ταξικά συνδικάτα ετοιμάζονται εντατικά να είναι τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. «Εμείς, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, με το ΠΑΜΕ, με τη "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", πρέπει να δώσουμε το "παρών" στο αγωνιστικό παλλαϊκό συλλαλητήριο, για να "υποδεχτούμε" όπως αξίζει τους 25 νεοβάρβαρους και ανεπιθύμητους της ΕΕ».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία επισημαίνει: Εχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε με τον αγώνα μας τα σχέδια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Να χτίσουμε παντού λαϊκό μέτωπο αγώνα, «που θα έχει τη δύναμη να αποκρούει τις επιθέσεις του κεφαλαίου, να ανατρέπει αυτές τις πολιτικές και να δημιουργεί προϋποθέσεις για φιλολαϊκές πολιτικές που θα υπηρετούν τα συμφέροντά μας».

Προετοιμάζεται ο Πειραιάς

Ευρεία σύσκεψη διοργανώνει η Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη 27 του μήνα, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πειραιώτικης περιφέρειας, προκειμένου να καθορίσουν το πρόγραμμα δράσης τους για την καλύτερη οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στις 20, 21 και 22 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, οπότε και θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας - επισημαίνεται στη σχετική πρόσκληση της Επιτροπής - να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική πολιτική των πολέμων, της ανεργίας, της φτώχειας, της ανατροπής δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου «για την ανεργία και τις απολύσεις», τη Δευτέρα 26 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιώροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ