ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προπομπός της μεγάλης πορείας Ειρήνης ο χτεσινός Δρόμος Θυσίας

Από το χτεσινό Δρόμο Θυσίας

Motion Team

Από το χτεσινό Δρόμο Θυσίας
Την Κυριακή 25 Μάη στις 10 το πρωί ξεκινά η μεγάλη αντιπολεμική πορεία από το στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά, που θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Την Κυριακή το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης πορεύεται στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και καλεί όλο το λαό σε δημοκρατικό ξεσηκωμό, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να βυθίσουν κι άλλους λαούς στη φρίκη του πολέμου, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Η φετινή πορεία ειρήνης που οργανώνει, όπως κάθε χρόνο η ΕΔΥΕΘ, αποτελεί και τον πρόλογο της κορύφωσης των λαϊκών κινητοποιήσεων τον Ιούνη στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Δρόμος Θυσίας

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε «Δρόμος Θυσίας» από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου μετά το βαρύτατο τραυματισμό του έχασε τη μάχη με το θάνατο ο Γρ. Λαμπράκης και κατέληξε στο μνημείο του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης. Δεκάδες φίλοι της Ειρήνης ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία από εκείνη που έγινε την τραγική εκείνη νύχτα της 22ας Μαΐου 1963. Ενα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην αρχή της πορείας έγραφε:«ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ -ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΚ: Ποιος έχει σειρά;», ενώ συνεχώς φώναζαν συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μίλησε από μέρους της ΕΔΥΕΘ η Λίζα Χαρταμπίλα.

«Σαράντα χρόνια από το θάνατο του Μαχητή της Ειρήνης Γρ. Λαμπράκη πρέπει να δώσουμε την Κυριακή στις 25 Μάη δυναμικό "παρών", πρέπει να είμαστε χιλιάδες, να γεμίσουμε τους δρόμους.

Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε σ' όλους τους λαούς που αγωνίζονται (Ιράκ -Παλαιστίνη) το χρωστάμε στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νικηφορίδη σ' όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Ειρήνης, το χρωστάμε στην ίδια τη ζωή», τόνισε η ομιλήτρια.

«Την Κυριακή, πρόσθεσε, ας ξεχυθούμε στους δρόμους, καταδικάζοντας τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, διατρανώνοντας την αντίθεσή μας στους νέους βρώμικους σχεδιασμούς της νέας τάξης πραγμάτων».

ΚΙΛΚΙΣ
Την Κυριακή περικυκλώνουν το στρατόπεδο στην Αργυρούπολη

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική κινητοποίηση προετοιμάζουν την Κυριακή 25 Μάη οι Επιτροπές Ειρήνης της Κεντρικής Μακεδονίας, με την περικύκλωση του στρατοπέδου στην Αργυρούπολη και την πορεία στην πόλη του Κιλκίς. Ο αποκλεισμός του στρατοπέδου θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κ. Μακεδονίας, στο κάλεσμα στο λαό της περιοχής για την κινητοποίηση, προειδοποιούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ελληνικό στρατό στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. «Για ακόμα μια φορά», τονίζει το κάλεσμα, «ο νομός του Κιλκίς μετατρέπεται σε βάση εξόρμησης και συμμετοχής στρατιωτικών δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Χθες χρησιμοποίησαν τα στρατόπεδα σε Πολύκαστρο και Ν. Σάντα, σήμερα στην Αργυρούπολη».

Πρόκειται, όπως μας δήλωσε ο γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, Λάκης Νικιτίδης, για στρατόπεδο άμεσα προσδεδεμένο στο ΝΑΤΟ, όπου προετοιμάζονται και αποστέλλονται δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε διάφορες χώρες (Αφγανιστάν, τώρα στο Ιράκ) ή όπου αλλού απαιτούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα καθυπόταξης των λαών.

Και όπως έχει, ήδη, αρχίσει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατά της Συρίας, του Ιράν, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Κούβας και συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, προετοιμάζεται το έδαφος για νέες επεμβάσεις. Συστατικό στοιχείο των σχεδίων για την υλοποίηση αυτών των επεμβάσεων και τις απαιτούμενες μετακινήσεις στρατευμάτων, αποτελεί και το στρατόπεδο της Αργυρούπολης.

Για το λόγο αυτό, ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας, με την αντιπολεμική κινητοποίηση στις 25 Μάη, θα απαιτήσει να μη μετατραπεί η περιοχή του Κιλκίς σε βάση εξόρμησης στρατιωτικών δυνάμεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, με την κινητοποίηση αυτή, τιμάται και η μνήμη του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του.

  • Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης πραγματοποιεί Πορεία Ειρήνης από την Παραλία στην πόλη της Κατερίνης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την Παραλία.
Νέες φιλειρηνικές δραστηριότητες

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει αύριο, Σάββατο, 24 Μάη, εκδήλωση για τα παιδιά με παράσταση Καραγκιόζη στην πλατεία Μπομποτίνου (οδός Φιλοθέης), στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων θα κάνει συνέλευση και εκλογές στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, τη Δευτέρα, 26 Μάη, στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, την Τετάρτη, 28 Μάη, στις 11 π.μ., για να το τιμήσει για τη συμμετοχή του με την επιτροπή ειρήνης στις εθνικές επετείους. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση με τα παιδιά, έκθεση φωτογραφίας και παράσταση Καραγκιόζη.

-- Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Γαλατσίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ TON ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», η Αντιπολεμική Κίνηση Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα με θεατροποιημένα αποσπάσματα από τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ του Γιάννη Ρίτσου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου την Τετάρτη, 28 Μάη, στις 8 μ.μ.

-- Απολογισμός δράσης, σχεδιασμός δράσης και εκλογή νέας Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου θα γίνει την Τετάρτη 28/5/2003 στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 7 μ.μ.

-- Επίσης, απολογισμός δράσης, προγραμματισμός και εκλογή νέας Γραμματείας είναι το θέμα της σύσκεψης, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας την Κυριακή 25/5/2003, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα Σίτι».

Στη Χαλκίδα

Μήνας Αντιπολεμικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης «Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς». Μ' αυτό το σύνθημα, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν εκδηλώσεις στην παραλία Χαλκίδας (στρογγυλό).

-- Σήμερα, Παρασκευή 23 Μάη, στις 8.30 μ.μ.

  • Αντιπολεμική συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα. Επίσης θα συμμετέχει τοπικό ερασιτεχνικό συγκρότημα και το χορευτικό του Συλλόγου Κυπρίων Εύβοιας. Θα λειτουργήσει Εκθεση Αντιπολεμικής Φωτογραφίας.

-- Αύριο, Σάββατο 31 Μάη, στις 8.30 μ.μ.

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Αλληλεγγύη των λαών», με συμμετοχή των: Γιάννη Διακογιάννη, δημοσιογράφου - πολεμικού ανταποκριτή, Δημήτρη Καλτσώνη, μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Βασίλη Φίλια, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.
ΕΕΔΥΕ
Ειρηνοδρομία στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), 40 χρόνια μετά από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, στις 28 Μάη, μέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία αφιερωμένη στη μνήμη του. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα καταλήξουν στο Α` Νεκροταφείο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Μαχητική πορεία στη Μυτιλήνη

Οι φιλειρηνιστές της Λέσβου πορεύτηκαν για μια ακόμα φορά, την περασμένη Κυριακή, στα βήματα του αγωνιστή, μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη δολοφονία του. Με μια μαχητική πορεία που ξεκίνησε από τη Παναγιούδα και κατέληξε στη πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, όπου μετατράπηκε σε λαϊκό γλέντι, διατράνωσαν την απαίτησή τους να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα, να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Τραγούδησαν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης, του Ιράκ, σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Εξέφρασαν τη διάθεσή τους να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τη σοσιαλιστική Κούβα και τη Β. Κορέα, όπου προετοιμάζεται το έδαφος για νέες επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ