ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μέτρα Μπρέμερ μετά τη νομιμοποίηση

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ενθαρρημένος» από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας περί άμεσης άρσης των κυρώσεων, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε την αμερικανική κατοχική διοίκηση στο Ιράκ, ο επικεφαλής της, Πολ Μπρέμερ, εξέδωσε διάταγμα διάλυσης του ιρακινού στρατού και όλων των αρχών και σωμάτων ασφαλείας του προηγούμενου καθεστώτος, δεσμευόμενος ότι «θα δημιουργηθεί ένας νέος εθνικός στρατός». Η κίνηση εκτιμάται ότι επηρεάζει, τουλάχιστον, 4.000 Ιρακινούς πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν σε κατώτερες, ιεραρχικά, θέσεις τόσο στο στρατό όσο και στον τομέα της ασφάλειας.

Λίγες ώρες αργότερα, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις κατοχής εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους Ιρακινούς πολίτες, εντός 15 ημερών, να τους παραδώσουν όποιο βαρύ οπλισμό έχουν στα χέρια τους, απειλώντας τους με «αυστηρές κυρώσεις αν δεν το πράξουν». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μετά το πέρας ενός μήνα, θα χρειάζεται ειδική άδεια οπλοφορίας ακόμη και για τα κυνηγετικά όπλα. Υπογραμμίζεται ότι «τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένου να μπορέσει να επανέλθει η τάξη και η ασφάλεια στους δρόμους των ιρακινών πόλεων».

Ενώ, όμως, η αμερικανική κατοχική διοίκηση έδινε, χτες, την αίσθηση ότι «αρχίζει πλέον να λαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης του Ιράκ» (και με τη βούλα της νομιμοποίησης του Συμβουλίου Ασφαλείας), αντιφατική εντύπωση προκάλεσε η επιβεβαίωση από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, της είδησης ότι ο στρατηγός Φρανκς θα αποστρατευτεί μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ο Φρανκς είναι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, στον οποίο αναφέρεται τόσο ο Μπρέμερ όσο και η οποιαδήποτε ιρακινή προσωρινή διοίκηση προκύψει από τις επαφές του Μπρέμερ. Δεν έγινε σαφές ποιος θα διαδεχτεί τον Φρανκς ή αν θα αλλάξουν τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ.

Στο μεταξύ, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, σε έλεγχο ρουτίνας, που πραγματοποίησαν σε φορτηγό στην περιοχή Αλ Κάιμ κοντά στα σύνορα με τη Συρία εντόπισαν 2.000 ράβδους χρυσού, των οποίων η αξία εκτιμάται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι 2 επιβαίνοντες στο φορτηγό είπαν ότι δε γνώριζαν τι μετέφεραν και ότι πληρώθηκαν για να μεταφέρουν το φορτίο. Οι αμερικανικές αρχές ανακρίνουν τους 2 επιβαίνοντες και εκτιμούν ότι ο αποστολέας των ράβδων χρυσού, πιθανότατα, είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος Χουσεΐν. Η είδηση αυτή συνέπεσε με δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σύμφωνα με το οποίο ο γιος του Σαντάμ, Ουντάι, που φέρεται να κρύβεται κάπου στη Βαγδάτη, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδοθεί.

Ομόφωνη απόφαση με καθυστέρηση

Την απόφασή της να προσυπογράψει την απόφαση 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας περί άμεσης και άνευ όρων άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ανακοίνωσε, χτες, η συριακή ηγεσία. Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ δε συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δηλώνοντας ότι δεν είχε προλάβει να μελετήσει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης. Χτες, όμως, η Δαμασκός, με μια λακωνική ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «ψηφίζει υπέρ της απόφασης διότι θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του ιρακινού λαού».

Αργά, χτες, έγινε γνωστό από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι ο ΓΓ, Κόφι Ανάν, διόρισε τον, μέχρι χτες, ύπατο αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βραζιλιάνο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του στο Ιράκ.

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Απειλές Μπους - Κοϊζούμι έναντι Πιονγιάνγκ
  • Παράλληλη επικριτική ανακοίνωση της «G-8» έναντι της ΛΔ Κορέας και νέα έκθεση Πενταγώνου για τα «βιολογικά και χημικά» όπλα της Πιονγιάνγκ
  • Ανησυχία Μόσχας - Πεκίνου για τις συντονισμένες πιέσεις των ΗΠΑ εις βάρος της ΛΔ Κορέας

ΚΡΟΦΟΡΝΤ - ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-Με «σκληρά μέτρα» απείλησαν χτες τη ΛΔ Κορέας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο ράντσο του πρώτου στο Κρόφορντ του Τέξας. Αμφότεροι απαίτησαν από την Πιονγιάνγκ να «εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα», λέγοντας πως «δε θα ανεχθούν» τη συνέχισή του και «δε θα ενδώσουν σε κανενός είδους εκβιασμό»...

Ο Μπους είπε πως με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό βλέπουν το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα «με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να δουν τη ΛΔ Κορέας να γίνεται «δύναμη πυρηνικών όπλων»(...). Και ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας: «Δε θα συμφωνήσουμε παρά μόνον με την ολοκληρωτική, επιβεβαιωμένη και τη διά παντός εξάλειψη του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας... Συμφωνήσαμε πως η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης από τη Βόρεια Κορέα θα απαιτήσει σκληρότερα μέτρα από τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, σε γραπτή ανακοίνωσή τους, οι Μπους και Κοϊζούμι υποστήριξαν ως απαραίτητη τη συμμετοχή Ιαπωνίας και Ν. Κορέας σε «μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη ΛΔ Κορέας, μην απορρίπτοντας τη «μεσοπρόθεσμη» συμμετοχή και άλλων χωρών σε επόμενες φάσεις...

«G-8» και Πεντάγωνο...

Το ίδιο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των πλουσιότερων οκτώ χωρών στη Γαλλία, απαίτησαν από τη ΛΔ Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο και χαρακτήρισαν «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα»...

Επιπλέον, έκθεση του Πενταγώνου για τα βιολογικά και χημικά όπλα (τρίτων χωρών και οργανώσεων...) εντάσσει τη ΛΔ Κορέας στην κατηγορία χωρών που διαθέτουν χημικά και βιολογικά όπλα, «τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιφερειακή σύρραξη ή τρομοκρατική επίθεση μέσα στα επόμενα 15 χρόνια».

Μόσχα και Πεκίνο ανησυχούν...

Η Ρωσία και, εμμέσως, η Κίνα βλέπουν με ανησυχία την ετοιμότητα Ουάσιγκτον - Τόκιο για «σκληρότερα μέτρα», αλλά και ιδιαίτερα την πρόσφατη δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γ. Κοϊζούμι για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και νέα μέτρα, «που θα επιτρέψουν στο Τόκιο να προβεί... σε προληπτική επίθεση έναντι εχθρικής ή τρομοκρατικής απειλής».

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακόβενκο, δήλωσε χτες πως «Ρωσία και Κίνα θεωρούν απαράδεκτη οιαδήποτε επικίνδυνη τάση επιβολής μονομερών ενεργειών στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και οιαδήποτε απόφαση περί άσκησης βίαιων μέτρων στην Κορεατική Χερσόνησο»... Σε άλλο σημείο, ο Γιακόβενκο απαίτησε την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας έναντι της ΛΔ Κορέας, δηλώνοντας: «Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη ΛΔ Κορέας, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή της».

Συμφωνίες Πιονγιάνγκ - Σεούλ

Ολα αυτά, ενώ χτες σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ νοτιοκορεατικής και βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στην Πιονγιάνγκ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στη σιδηροδρομική διασύνδεση και εντός της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» έως τα μέσα Ιούνη. Η δε Σεούλ υποσχέθηκε στην Πιονγιάνγκ τη χορήγηση 400.000 μετρικών τόνων ρυζιού σε τέσσερις δόσεις, ενώ αμφότερες οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη διμερών οικονομικών και άλλων σχέσεων.

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται μετά τη διακοπή των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών στην Πιονγιάνγκ την περασμένη Τρίτη, οπότε η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε τη γείτονα χώρα με «απαράμιλλη καταστροφή», με αφορμή τη δήλωση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Ρο Μου-γιουν περί «λήψης περαιτέρω μέτρων σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης απ' την Πιονγιάνγκ». Ο Ρο είχε κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση, κατά τη συνάντησή του με τον Τζ. Ου. Μπους (προ βδομάδας) στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ναι» του Ισραήλ μετά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις

Οι συλλήψεις δίνουν και παίρνουν...

Associated Press

Οι συλλήψεις δίνουν και παίρνουν...
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Πολύ πιθανό» χαρακτήριζε ο Τζορτζ Μπους το ενδεχόμενο να επιδιώξει τριμερή συνάντηση με τους Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να «δοθεί ώθηση στην πορεία προς την ειρήνη». Οι δηλώσεις Μπους έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τον «οδικό χάρτη για να τον εγκρίνει». Εννοείται ότι της άρσης της ισραηλινής «επιφυλακτικότητας» προηγήθηκε η γραπτή δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τις ισραηλινές ανησυχίες».

Κατά τα άλλα, στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, λεωφορείο εποίκων έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 έποικοι. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του «οδικού χάρτη», που πραγματοποίησε, χτες, στον καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, στην πόλη της Γάζας.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι έτοιμο να αποδεχτεί τον οδικό χάρτη» δήλωνε, χτες το απόγευμα αλλάζοντας τη στάση του, ο Αριέλ Σαρόν, προαναγγέλλοντας ότι το πόνημα του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου θα εξεταστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πιθανότατα θα εγκριθεί. Το παρασκήνιο, όμως, και το προσκήνιο της συγκεκριμένης αλλαγής είναι εξαιρετικά πλούσιο, τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα χτες, με μια αιφνίδια ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και από τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθιστούσε σαφές ότι «οι ΗΠΑ κατανοούν πλήρως τις ισραηλινές ανησυχίες για τον οδικό χάρτη σχετικά με την ισραηλινή ασφάλεια και θα τις λάβουν πλήρως υπόψη τους». Τόσο ο ίδιος ο Πάουελ όσο και άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τήρησαν την ανωνυμία τους, διευκρίνιζαν πως αυτό δε σημαίνει ότι «θα τροποποιηθεί ο οδικός χάρτης προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ισραηλινές ανησυχίες, αλλά απλώς θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο πλευρών κατά την εφαρμογή του οδικού χάρτη».

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία αλλαγή στον «οδικό χάρτη» και υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ τους διαβεβαίωσαν πως το περιεχόμενό του δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου. Ουδείς, πάντως, ήταν σε θέση να κατανοήσει τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν ανακοινώνουν ότι θα λάβουν υπόψη τις ισραηλινές ανησυχίες χωρίς να αλλάξει ο «οδικός χάρτης», κάτι, όμως, που θεωρείται βέβαιο ότι επιθυμεί το Ισραήλ. Και προφανώς, για να αλλάξει η ισραηλινή στάση «κάποια διαβεβαίωση έλαβε η ισραηλινή ηγεσία» εκτιμούσαν, χτες, αναλυτές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 198 άνθρωποι εξέπνευσαν από το κύμα καύσωνα και τη λειψυδρία, που πλήττει τις τεράστιες παραγκουπόλεις στο νοτιοανατολικό κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι στο κρατίδιο, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι.

ΓΚΡΟΖΝΙ.- Νέες σφοδρές συγκρούσεις ρωσικών δυνάμεων με Τσετσένους αυτονομιστές είχαν χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι στρατιωτών και εφτά αυτονομιστών. Αλλοι 14 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 160 άτομα.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Την τρίτη βδομάδα διανύει πλέον η απεργία χιλιάδων εργαζόμενων πολλών κλάδων στις Νήσους Φαρόε μετά και από το χτεσινό αδιέξοδο στις συνομιλίες συνδικαλιστικών ενώσεων και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ανφιν Κάρλσμπεργκ, που επιμένει στη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 3,4%, αντί του 11% που απαιτούν οι εργαζόμενοι.

ΤΟΚΙΟ.- Αιφνιδιαστική επίθεση αγνώστου με αεροζόλ έναντι διαβατών σε πολυσύχναστο δρόμο της ιαπωνικής πρωτεύουσας έστειλε χτες στα νοσοκομεία 20 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους νοσηλευόμενους δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα υγείας.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Κοινές περιπολίες άρχισαν χτες στο δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού 4.000 Γάλλοι στρατιώτες και άλλοι 1.200 άνδρες δυτικοαφρικανικής «ειρηνευτικής» δύναμης, με στόχο την «εξασφάλιση» της δασώδους έκτασης από τη δράση οργανώσεων στασιαστών ή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος....

ΠΑΡΙΣΙ.- Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών, Μπιλ Γκράχαμ, μιλώντας στη Σύνοδο του G-8, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αντλήσει εμπειρία» από τη δράση της για τη «σταθεροποίηση του Αφγανιστάν». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Καναδάς θα στείλει 1.800 στρατιώτες στη χώρα. Ο δε Γάλλος ομόλογός του Ντομινίκ ντε Βιλπέν απεφάνθη πως, «αναμφίβολα, υπάρχουν προβλήματα» στο Αφγανιστάν...

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Η αντιπολίτευση που πρόσκειται στην Πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Καμαρατούνγκα, προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση Ουικρεμεσίνγκε, που έχει αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μη δεχτεί τη δημιουργία «προσωρινής κυβέρνησης» που ζητά η οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας Ταμίλ για να ξαναρχίσει η «ειρηνευτική διαδικασία» στη χώρα.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κουρδικές «αντιρρήσεις»

ΙΡΜΠΙΛ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι δύο ισχυρότερες ιρακινές κουρδικές παρατάξεις διατυπώνουν «ενστάσεις» όσον αφορά στη νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ, η οποία, όπως έγραψε χτες η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τους αφαιρεί 4 δισ. δολάρια, τα οποία «δικαιωματικά τους ανήκουν», βάσει της διανομής των εσόδων του ιρακινού πετρελαίου. Η εφημερίδα γράφει πως οι Τζαλάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζάνι εξέφρασαν σε επιστολή που απέστειλαν στο νέο Αμερικανό τοποτηρητή Πολ Μπρέμερ την «οργή τους» για την αναδιανομή των αδιάθετων κεφαλαίων από το πρόγραμμα Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων, αλλά και το προταθέν νέο καθεστώς διανομής εσόδων τώρα που αίρονται οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράκ, διά μέσου του αμερικανόπνευστου Ταμείου Ανάπτυξης του Ιράκ.

Κουρδικές πηγές υπονοούσαν ότι το γεγονός πως «παραμερίστηκε» ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ αποβαίνει «σε βάρος τους». Στέλεχος της κουρδικής άτυπης κυβέρνησης έλεγε ότι έχει δημιουργηθεί «μεγάλη σύγχυση» στις αμερικανοκουρδικές σχέσεις.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις Κούρδων-Αράβων στο Κιρκούκ, αλλά και τη χειροτέρευση των σχέσεων Κούρδων- Τουρκίας. Ο Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης, προκάλεσε την οργή του τουρκικού διπλωματικού και στρατιωτικού κατεστημένου όταν είπε - σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV - ότι οι Τούρκοι «θα έπρεπε να αμνηστεύσουν» τα στελέχη του KADEK/PKK, τοποθετήθηκε υπέρ της ίδρυσης «ομοσπονδιακού» Ιράκ και είπε ότι ελπίζει στη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης έως τον Ιούνη. Και αυτά την ώρα που γινόταν γνωστό ότι σε συγκρούσεις στην τουρκοϊρακινή μεθόριο 2 Τούρκοι στρατιώτες κι ένας Κούρδος του KADEK/PKK σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ η Αγκυρα μέσω του πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, Φαρούκ Λούκογλου, διαμήνυε ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις στο Ιράκ «θα παραμείνουν εκεί, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον», για να αντιμετωπιστεί ο «δυνητικός κίνδυνος» που θέτει το KADEK/PKK, ακριβώς.

Οι πιέσεις των στρατηγών προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνονται, με τον επιτελάρχη Χιλμί Οζκιόκ να αξιώνει «ελέγχους» στη μετάδοση προγραμμάτων στα κουρδικά που έχουν εγκριθεί νομικά, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει υποβάλει η ΕΕ - αλλά παραμένουν στα χαρτιά.

ΙΤΑΛΙΑ
Δεν παραιτείται ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.- Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «είναι αδύνατο» να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ακόμα και αν καταδικαστεί με την κατηγορία της διαφθοράς και ότι σκοπεύει να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τη λήξη της θητείας του, το 2006. Ο Μπερλουσκόνι δικάζεται στο Μιλάνο με την κατηγορία ότι δωροδόκησε δικαστές στη Ρώμη το 1985 κατά την εξαγορά της δημόσιας εταιρίας τροφίμων «SME» από την εταιρία του «Fininvest».

Ο πρωθυπουργός, ακόμη, πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση που θα επαναφέρει την ασυλία για τους 5 ανώτατους αξιωματούχους της χώρας (πρόεδρος, πρωθυπουργός, πρόεδροι των δύο σωμάτων της Βουλής και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου), την οποία θα καταθέσει η κυβέρνησή του. Επιπλέον εξήγγειλε και τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση για την οποία κατηγορείται...

Πάντως, η Ιταλία και ο πρωθυπουργός ετοιμάζονται για τις τοπικές εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας, που για πολλούς θα είναι ένα πολιτικό τεστ για την κυβέρνηση, μετά και τις πρόσφατες μαζικές εκδηλώσεις κατά της στάσης της στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αντεγκλήσεις για τις κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων Κίνας και Ιράν για συνεργασία στην τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων, επέβαλε η κυβέρνηση Μπους, όπως προκύπτει από έγγραφα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το «Reuter», που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι βαρύτερες κυρώσεις αφορούν την επιχείρηση «North China Industries», η οποία μάλιστα είχε προγραμματισμένες εξαγωγές ύψους 100 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία. Η ιρανική επιχείρηση που υφίσταται κυρώσεις είναι ο όμιλος «Shahid Hemmat Industrial Group». Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε πως οι Κινέζοι συνεργάστηκαν «στη μεταφορά υλικού για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει ένταση ενόψει της συνάντησης Μπους - Χου τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Από κινεζικής πλευράς, η «συνεργασία» που επικαλούνται οι Αμερικανοί διαψεύστηκε. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κίνας, η οποία τονίζει πως «κατόπιν ερεύνης διαπιστώθηκε πως η εν λόγω κινεζική επιχείρηση ουδέποτε παρέσχε βοήθεια στο Ιράν στον τομέα αυτό. Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να επιβάλει σε άλλους τη δική της πολιτική και η επιβολή κυρώσεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στον αστερισμό του τρόμου

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ασφυκτικός ο κλοιός, λόγω τρομοκρατίας πάντα, στις ΗΠΑ. Στον αστερισμό του τρόμου, όμως, ζουν και οι Βρετανοί, ενώ από χθες νέα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στο βρετανικό Κοινοβούλιο και το αεροδρόμιο Χίθροου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Συγκεκριμένα, το κτίριο του Κοινοβουλίου «οχυρώνεται» με πλάκες δεμένου σκυροδέματος.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι, ήδη, έχει αρχίσει η τοποθέτηση των πλακών τσιμέντου γύρω από το Κοινοβούλιο και, παράλληλα, αυξάνονται σημαντικά οι αστυνομικές περιπολίες στο χώρο του αεροδρομίου. Η απόφαση για τη λήψη του μέτρου αυτού δεν ελήφθη, μετά από συγκεκριμένη απειλή που ήρθε σε γνώση των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας, αλλά στο πλαίσιο της αύξησης της ασφάλειας στο Λονδίνο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Παράλληλα, σχετίζεται με τις πρόσφατες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο, οι οποίες προκάλεσαν φόβους ότι η Αλ Κάιντα έχει αναδιοργανωθεί και σχεδιάζει χτυπήματα κατά δυτικών στόχων. Στόχος της «οχύρωσης» του βρετανικού Κοινοβουλίου είναι να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη επίθεση αυτοκτονίας, και ειδικότερα να εμποδιστεί η πρόσκρουση στο κτίριο οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Πάντως, οι αρχές ασφαλείας παραδέχονται ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει έναν αποφασισμένο τρομοκράτη με ένα καλοστημένο σχέδιο, ωστόσο θα αποτρέψει τον «απλό βομβιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ