ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - «ΑΣΤΕΡΑΣ»
Ξεπούλημα μακράς πνοής!

Το 1976 τους χάρισαν την επικαρπία 110 στρεμμάτων του «Αστέρα» για 54 χρόνια, το 2003 τους πούλησαν σε χαμηλή τιμή την ψιλή κυριότητα επειδή η επικαρπία έχει... παραχωρηθεί

Με φραστικές ταχυδακτυλουργίες επιχειρεί η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τη χαριστική πώληση έκτασης 120 στρεμμάτων στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που ανήκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (είχαν παραχωρηθεί από το δημόσιο στον ΕΟΤ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής). Η συγκεκριμένη επιχειρηματική «κίνηση» εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική και στην υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου που του προσφέρονται όλες οι δυνατότητες να «μεγαλουργήσει» με τα λεφτά των άλλων.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυριανή». Σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα σημείωνε πως η παραπάνω έκταση στη Βουλιαγμένη - που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας» - πουλήθηκε (σ.σ. από την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ) στην Εθνική Τράπεζα έναντι του εξευτελιστικού, για την περιοχή, τιμήματος των 45 εκατ. δραχμών ανά στρέμμα. Σημειώνεται, πως η Εθνική Τράπεζα, που αγόρασε την εν λόγω έκταση, εκμεταλλεύεται την ξενοδοχειακή μονάδα καθώς ο «Αστέρας» είναι μια από τις θυγατρικές της εταιρίες.

Η απάντηση της ΕΤΑ ΑΕ ήταν ότι πρόκειται για 110 στρέμματα, η επικαρπία των οποίων παραχωρήθηκε δωρεάν στον «Αστέρα» το 1976, μέχρι και το 2030! Προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι ο ΕΟΤ διατήρησε την ψιλή κυριότητα της έκτασης, ενώ η αξία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων «που κατασκευάζονται με έξοδα της Εθνικής στην έκταση του ΕΟΤ αποτιμάται σε 80 εκατ. ευρώ». Οι εγκαταστάσεις αυτές καταλαμβάνουν 20 στρέμματα και απομένουν άλλα 90, σύμφωνα με την ΕΤΑ ΑΕ, τα οποία δεν είναι οικοδομήσιμα.

«Η ψιλή κυριότητα που παρέμεινε στον ΕΟΤ μετά την παραχώρηση του 1976, σε καμιά περίπτωση δεν υπερβαίνει το 20% της αποτίμησης», συμπληρώνει η εταιρία και προσθέτει: «Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν ότι η αξία των ακινήτων βρίσκεται στην επικαρπία που στην προκειμένη περίπτωση είχε ήδη παραχωρηθεί». Στη συνέχεια αναφέρει ότι το δημόσιο εισπράττει 16 εκατ. ευρώ για τα 110 στρέμματα που αντιστοιχεί στο 20% της επένδυσης της Εθνικής σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για να καταλήξει στο απόλυτα ανακριβές: «Δεν πωλείται έκταση, πωλείται δικαίωμα ψιλής κυριότητας».

Με λίγα λόγια, οι ιδιοκτήτες του «Αστέρα», με τη συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέκτησαν μια εξαιρετικά μεγάλη περιουσία σε δύο φάσεις: Το 1976 τους χαρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της και το 2003 τους δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα έναντι ιδιαίτερα μικρού τιμήματος, το οποίο προκύπτει εξαιτίας της δωρεάν παραχώρησης της επικαρπίας... στους ίδιους!

Αντιθέτως, εάν η ΕΤΑ διατηρούσε την ψιλή κυριότητα, το 2030 θα ανακτούσε το δικαίωμα και στην επικαρπία, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της αξίας της έκτασης! Δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εκδηλώσει την πρόθεση να πουλήσει τον «Αστέρα» με την πρώτη ευκαιρία, γίνεται πράξη ένα ακόμη σκανδαλώδες ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από μια διαδικασία 27 χρόνων! Απομένει η ολοκλήρωση του «δράματος» σε 27 χρόνια, το 2030, όταν θα ξανατεθεί το ζήτημα της επικαρπίας. Μέχρι τότε... καλά κέρδη με την περιουσία του λαού.

Ερχονται τα τουριστικά υπερσυγκροτήματα

Ανοίγει ένας ακόμη δρόμος υπέρ της άκρατης ιδιωτικής πολεοδόμησης από το μεγάλο κεφάλαιο. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε ο υφυπουργός Τουρισμού Δ. Γεωργακόπουλος, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων σε εκτάσεις 300 και πλέον στρεμμάτων, με συντελεστή δόμησης 0,2. Οι τουριστικές υποδομές μπορούν να καταλαμβάνουν το 65% της δομημένης επιφάνειας, ενώ το 35% μπορεί να διατεθεί για την κατασκευή κατοικιών προς πώληση.

Το σχέδιο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε «επενδυτές» που μπορούν να αποκτήσουν ενιαίες εκτάσεις αυτού του μεγέθους και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ιδιωτικά συγκροτήματα - μεγαθήρια, στα οποία δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κέντρων ΣΠΑ, γηπέδων γκολφ και άλλων συναφών εγκαταστάσεων. Η λειτουργία τέτοιων συγκροτημάτων είναι δυνατόν να στερήσει από μια ευρύτερη περιοχή τις θετικές παρενέργειες της τουριστικής κίνησης και να υπονομεύσει τις δυνατότητες των ενοικιαζόμενων δωματίων να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Βαλκανική συνεργασία

Με έκδηλη αγωνία προσπαθεί η κυβέρνηση να τονώσει τον κλάδο του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας μόνιμης διυπουργικής επιτροπής Βαλκανικών χωρών, η οποία θα εξετάζει ζητήματα τουριστικής πολιτικής, συντονισμού των κρατών, ανάπτυξης των επενδύσεων. Οι αποφάσεις λήφθηκαν στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, Κροατίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας. Σύμφωνες δηλώνουν επίσης οι Τουρκία, Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Επιπρόσθετα, θα λειτουργεί ένα «φόρουμ», στο οποίο θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός φορέας, το οποίο θα επεξεργάζεται προτάσεις που θα θέτει στο διυπουργικό όργανο. Η προεδρία αυτού του οργάνου θα ασκείται για ένα έτος. Αρχή κάνει η Ελλάδα από τον Ιούνη και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες.

ΗΛΠΑΠ
Ελλειμμα 345 εκατ. ευρώ

Στα 345 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει στο τέλος του χρόνου το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Ωστόσο, η διοίκηση της επιχείρησης υπερηφανεύεται ότι με το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και οικονομικής διαχείρισης, που εφαρμόζει τα δύο τελευταία χρόνια, μειώνει τα ελλείμματα του ΗΛΠΑΠ σε ετήσια βάση κατά 1,71%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΛΠΑΠ, Γ. Πετρόπουλος, θεωρεί μάλιστα ότι η επιχείρηση βρίσκεται «σε τροχιά ανάπτυξης», με αύξηση των εσόδων από εισιτήρια κατά 20,3%, των δρομολογίων κατά 4,3% και του αριθμού διαθεσιμότητας οδηγών επί οχήματος από 212 σε 220 μέρες το χρόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έλλειμμα του ΗΛΠΑΠ το 2002 ανήλθε σε 39,085 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα της επιχείρησης ήταν 52,589 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 91,674 εκατ. ευρώ.

ΕΦΟΡΙΑ
Ελεγχοι στις φορολογικές δηλώσεις

Με καθυστέρηση θα πάρουν την επιστροφή φόρου οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά πάνω από 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιείται σήμερα, οι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής θα παραλαμβάνουν το εκκαθαριστικό, χωρίς, όμως, το απόκομμα επιστροφής φόρου, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Για τους φορολογούμενους που έχουν εκπρόθεσμη οφειλή, θα γίνεται συμψηφισμός και θα επιστρέφεται η τυχόν διαφορά επίσης μετά τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΠΑ
Να σταματήσει το ξεπούλημα

Να σταματήσει εδώ και τώρα ο διαγωνισμός που τείνει να εξελιχθεί σε παρωδία, και να οδηγήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΠΑ, απαιτεί ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιχείρησης, ζητώντας παράλληλα να απορριφθεί η υποβληθείσα προσφορά (;). Σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, επισημαίνεται ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με τους όρους του διαγωνισμού στην περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν μόνο δύο από τους 9 αρχικώς ενδιαφερόμενους να καταθέτουν προσφορά και μάλιστα σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Πέραν τούτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο που φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορά είναι η ρωσική Γκαζ Προμ που είναι ο βασικός προμηθευτής, ενώ δεύτερη, η γερμανική Ρουρ Γκαζ, συνδέεται επιχειρηματικά με την πρώτη, και έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν κοινή προσφορά. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ, τονίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα τορπιληθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Επιχείρησης.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι προθεσμίες για την Εφορία

Στις 2 του Ιούνη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

  • Μέχρι την Τρίτη 27 Μάη στο ψηφίο 9
  • Μέχρι τις 29 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι τις 2 Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ