ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εξορμήσεις για τα συλλαλητήρια στις 5 Ιούνη

Πλατιά εξόρμηση σε κάθε χώρο δουλιάς έχουν ξεκινήσει οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει στις 5 του Ιούνη, την οποία έχει ανακηρύξει σε ημέρα αλληλεγγύης στους απολυμένους, αλλά και διεκδίκησης και πάλης. Ταυτόχρονα, απλώνουν παντού και το μήνυμα της μαζικής και αγωνιστικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στις 20-21 Ιούνη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μπροστά σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τη μάχη της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία με μαζική συμμετοχή, για να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι: Κανένας εργάτης στην ανεργία. Να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια, αλλά και ενάντια στις πολιτικές που ανατρέπουν εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στα πλαίσια αυτά συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σήμερα θα περιοδεύσουν στο εργοτάξιο των εργατών του Δήμου Ελευσίνας και στα σχολεία της Αθήνας, ενώ την Πέμπτη περιοδείες θα γίνουν στις βιομηχανίες μετάλλου «Φυρογένης», «Καζή», «Πολέμης», καθώς και στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΝΟ»
Καθημερινές κινητοποιήσεις

Συντονίζουν τη δράση τους με τους κτηνοτρόφους

Status

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις τους αποφάσισαν σε έκτακτη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ», δηλώνοντας αποφασισμένοι να αντισταθούν παραπέρα στην απόφαση της κυβέρνησης και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας να ξεπουλήσει την «ΑΓΝΟ» σε ιδιώτες. Οπως τόνισαν στους συγκεντρωμένους τα μέλη της διοίκησης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιχείρησης έγινε φανερή πλέον η εμμονή της κυβέρνησης και της ΑΤΕ να ξεπουλήσουν τη γαλακτοβιομηχανία με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό για την αγροτική οικονομία, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 6 π.μ έως 9 π.μ. Αύριο, Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κοινή σύσκεψη εργαζομένων και κτηνοτρόφων, ενώ την Παρασκευή θα υπάρχει στάση εργασίας από τη 1μμ μέχρι 3μμ. Την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί από τη διοίκηση του Σωματείου της «ΑΓΝΟ» συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Αγροτική Τράπεζα επέλεξε ως προτιμητέο επενδυτή την εταιρία «Κολιός», μια τυροκομική επιχείρηση που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει μονάδα στο Πολύκαστρο Κιλκίς και μάλιστα ότι η παραχώρηση θα γίνει εντός των προσεχών ημερών. Μάλιστα η προτίμηση της ΑΤΕ προς την «Κολιός» φαίνεται ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι η ενδιαφερόμενη εταιρία έκανε σαφές ότι θα αναλάβει η ίδια τη σημαντική μείωση του προσωπικού.

ΙΚΑ
Προπέτασμα καπνού για την επερχόμενη λαίλαπα

Με μέτρα «ασπιρίνες» και μικροβελτιώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να επιδείξει έργο στον τομέα παροχής υπηρεσιών, κυρίως της Υγείας, στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, προσπαθώντας να «θολώσει τα νερά» μπροστά στη λαίλαπα των αρνητικών επιπτώσεων της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, συνολικά των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος ανακοίνωσαν χτες δέσμη δέκα μέτρων για την «απλοποίηση των διαδικασιών» για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών υγείας και «τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων». Τα μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών αφορούν μικροβελτιώσεις στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις μετακινήσεις των ασφαλισμένων, διευκολύνσεις στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, απλοποίηση των διαδικασιών για κάποιες παροχές σε είδος και χρήμα. Ακόμη, τη λειτουργία των εργαστηρίων του ΙΚΑ όπου υπάρχουν μαγνητικοί, αξονικοί τομογράφοι και μαστογράφοι σε δυο βάρδιες και την ένταξή τους στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού «184» και μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.

Στη συνέντευξη ακούστηκαν ακόμα, για πολλοστή φορά, εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται, για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, έναν ακόμα τομέα του ΙΚΑ που δίνεται στους ιδιώτες. Πρόκειται για εξαγγελίες που είναι άγνωστο αν τελικά θα εφαρμοστούν και, ακόμη και αν γίνουν πράξη, θα αποτελούν «σταγόνα» στον ωκεανό των αναγκών των ασφαλισμένων, που καταταλαιπωρούνται και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «φορτώσει» στο ΙΚΑ, με την υπάρχουσα ελλιπή υποδομή και προσωπικό, το 95% των ασφαλισμένων της χώρας.

Στη συνέντευξη, παρουσιάστηκε επίσης έρευνα αξιολόγησης του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού «184», που επίσης έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρία. Η έρευνα αποδεικνύει αυτό που καταγγέλλουν γιατροί και ασφαλισμένοι, ότι δηλαδή οι ουρές που υπήρχαν στα ιατρεία απλά μεταφέρθηκαν στο σπίτι, ενώ η επίσκεψη στο γιατρό εξακολουθεί να είναι δέκα λεπτά!

Η λύση των προβλημάτων των ασφαλισμένων, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει μέσα από μικροβελτιώσεις, αλλά από την πάλη για ενιαίο δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προσφέρεται ισότιμα σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Μειώθηκαν κατά 7.000 οι θέσεις εργασίας

Την απώλεια περίπου 7 χιλιάδων θέσεων εργασίας καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του 2003. Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών, το Α` τρίμηνο του έτους το ισοζύγιο των προσλήψεων και των καταγγελιών σύμβασης μαζί με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις είναι σαφώς αρνητικό. Συγκεκριμένα, καταγράφεται απώλεια 6.692 θέσεων εργασίας. Μόνο το Μάρτη χάθηκαν 3.050 θέσεις. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερος, αφού οι οικειοθελείς αποχωρήσεις δεν καταγράφονται πλήρως. Κατά τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εργασίας και άλλοι συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι η πολιτική τους δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ομως, αν η στατιστική τούς διαψεύδει μια φορά, η πραγματική κατάσταση των εργαζομένων τούς διαψεύδει δέκα φορές.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Τετράωρη στάση αύριο

Γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης, με στόχο την αντιμετώπιση των άσχημων συνθηκών εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες και τις συνέπειες που αυτές έχουν για τους εργαζόμενους, αλλά και για το επιβατικό κοινό, πραγματοποιεί αύριο το Συνδικάτο Εργαζομένων και Θυγατρικών Εταιριών ΟΑΣΑ. Η γενική συνέλευση θα γίνει κατά τη διάρκεια 4ωρης στάσης εργασίας (από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, οπότε και δε θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία) στο Θέατρο «Περοκέ».

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Προετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη

Με στόχο την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, εντείνουν τις προσπάθειές τους οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην πορεία προς τη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιούνη. Στην κατεύθυνση αυτή, σε σύσκεψη εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ που έγινε την Κυριακή 25 Μάη, στη Μαλαισίνα, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ, η οποία το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί και εκδήλωση με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα», για την Τετάρτη 18 Ιούνη.

Την Πέμπτη 29 Μάη, στην αίθουσα συνεντεύξεων του Εργατικού Κέντρου Θήβας, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, όπου θα συζητηθούν τα κλαδικά και τα τοπικά προβλήματα, καθώς και η οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη δουλιά έχει προγραμματίσει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Καμένων Βούρλων για την Κυριακή 8 Ιούνη στα γραφεία του, στις 9 το πρωί, όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Γ. Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου. Ακόμα, έχουν κληθεί να παραστούν στη συνέλευση και οι διοικήσεις των Σωματείων Οικοδόμων Λαμίας, Αταλάντης, Μαλαισίνας, Αγίου Κωνσταντίνου, Μώλου - Στυλίδας και Σπερχειάδας Μακρακώμης.

«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Προσπαθεί να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις

Στη διάσπαση των εργαζομένων, ώστε να περάσει πιο εύκολα το σχέδιο για χτύπημα του δικαιώματος στην πλήρη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, καταφεύγουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία της «ΣΙΣΣΕΡ». Ετσι, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει πρόταση απορρόφησης των απολυόμενων εργατριών, η ιδιοκτησία της «ΣΙΣΣΕΡ» εμφανίστηκε να δηλώνει ότι θα εξασφαλίσει δουλιά σε 250 από τις εργαζόμενες σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες θα φροντίσει μέσω ενός γραφείου ενοικίασης εργαζομένων. Πρόκειται για μια αισχρή προσπάθεια να περάσουν οι απολύσεις χωρίς αντιδράσεις και να αρχίσουν οι τρομοκρατημένες εργάτριες να «τρώνε» η μία την άλλη για το ποια θα εξασφαλίσει την εύνοια της εταιρίας. Χαρακτηριστικό της στάσης της εταιρίας είναι ότι αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για το ποιες επιχειρήσεις είναι αυτές που βρήκαν και κάτω από ποιο καθεστώς, με ποια δικαιώματα και για πόσο διάστημα θα εργαστούν όποιες εργάτριες υποτίθεται ότι δε θα απολυθούν, αλλά θα αλλάξουν αφεντικό.

Σε άμεση διευκόλυνση των σχεδίων της εταιρίας έσπευσε το υπουργείο Εργασίας, που με επιστολή του δηλώνει ότι παρατείνει τις «διαβουλεύσεις» για 20 ημέρες.

Οι εργάτριες, πάντως, από την πλευρά τους διαμήνυσαν και χτες προς κάθε κατεύθυνση ότι δε δέχονται καμία απόλυση. Δηλώνουν την άρνησή τους να εξαγοραστούν τα χρόνια που έδωσαν με μια ψωροαποζημίωση ή με οτιδήποτε άλλο τους προτείνουν και δηλώνουν αποφασισμένες να εναντιωθούν και να παλέψουν για το δικαίωμα σε πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ