ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Στυλοβάτης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Μέσα σε κλίμα αντικομμουνιστικής έξαρσης, που θύμισε εποχές ψυχρού πολέμου, ξεκίνησε χτες στην Πράγα το 10ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Ολοι οι ομιλητές -η ελίτ της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας - ξεκίνησαν τις ομιλίες τους με αναφορές του τύπου «το πρώτο δημοκρατικό συνέδριο που γίνεται σε ανατολική χώρα μετά από 50 χρόνια ανελευθερίας...» κλπ. Καταντάει οξύμωρο, αλλά φαίνεται ότι αυτοί που πανηγυρίζουν για τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, αυτοί που θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» το σοσιαλισμό, δε νιώθουν και τόσο σίγουροι για την πορεία τους, ώστε συνεχίζουν τα αντικομμουνιστικά τους ξόρκια.

Στον αντικομμουνισμό αυτό εκτός από την ηγεσία της ΣΕΣ, πρωτοστάτησαν στελέχη των τσέχικων συνδικάτων, αλλά και της τσέχικης κυβέρνησης. Ο δε υπουργός Εργασίας της Τσεχίας, Ζ. Σκρόματς, ένιωσε την ανάγκη να διακηρύξει από το βήμα την υποταγή της χώρας του στις πολυεθνικές της ΕΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η πολιτική της τσέχικης κυβέρνησης έχει εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες για τους εργοδότες και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, δεσμεύτηκε ότι η κοινωνική ασφάλιση θα έρθει στα «μέτρα» της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης και καυχήθηκε για την «κοινωνική ειρήνη στην Τσεχία». Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί όπως είπε οι ξένοι εργοδότες που ήρθαν μετά τις ανατροπές, έχουν φέρει μια νέα κουλτούρα και θετική προοπτική στη χώρα του.

Η επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου εξήρε το «φιλειρηνικό» χαρακτήρα της ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ ωριμάζει σαν η μεγαλύτερη ειρηνική οντότητα στον κόσμο. Προφανώς, το αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας δεν έγινε από στρατιώτες χωρών της ΕΕ, αλλά από Αρειανούς... Εσπευσε μάλιστα να δώσει συγχαρητήρια στην ηγεσία της ΣΕΣ γιατί: Στήριξε το κοινωνικό πρωτόκολλο του Μάαστριχτ, στήριξε και στηρίζει την «τριμερή συνεργασία» - την αποκάλεσε «πυλώνα» για την πορεία της ΕΕ. Στήριξε τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η ΣΕΣ είναι το μακρύ χέρι της Κομισιόν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, ότι είναι ο στυλοβάτης όλων των ανατροπών και των επιθέσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά δε, της «δημοκρατικότητας» που διέπει τη ΣΕΣ, αλλά και το επίπεδο της συζήτησης σε αυτά τα φόρα είναι και τα εξής γεγονότα: Ο απολογισμός της τρίχρονης δράσης της Συνομοσπονδίας μαζί με τη συζήτηση δεν ξεπέρασε τα 90 λεπτά. Η διάρκεια της ομιλίας των 12 ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα δεν ξεπέρασε τα 4 λεπτά!

Παρότι ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ήταν μέσα στους πρώτους ομιλητές που γράφτηκαν στον κατάλογο, το προεδρείο δεν του έδωσε το λόγο. Ως πρόφαση επικαλέστηκαν ότι από κάθε χώρα μιλάει ένας ομιλητής. Ετσι από την Ελλάδα μίλησε μόνο ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός πως ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της ΣΕΣ, οι ομιλητές που έπαιρναν το λόγο έδιναν συγχαρητήρια στον καινούριο πρόεδρο και στον νέο ΓΓ της ΣΕΣ.

Στο προεδρείο του συνεδρίου, εκτός από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, είναι και η Φ.Σιάνου, στέλεχος του ΣΥΝ, που αν και δεν έχει οριστεί εκπρόσωπος από κανένα ελληνικό συνδικάτο, εξ οφίτσιου η ηγεσία της ΣΕΣ της παρέχει συνδικαλιστικό θώκο.

Κατά την ψηφοφορία για τον απολογισμό ψήφισαν 640 τακτικοί αντιπρόσωποι. Ο μοναδικός αντιπρόσωπος που καταψήφισε τον απολογισμό ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΠΑΜΕ, ενώ υπήρξαν και 11 αποχές.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Ψήφος για συντονισμένους αγώνες

«Ψήφος στην Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών (ΠΑΜΕ) σημαίνει αγώνας για την αλλαγή της αντιλαϊκής - ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης προς όφελος των χρηστών Υγείας και των εργαζομένων, με στόχο η Υγεία να εξασφαλίζεται από το κράτος ισότιμα και δωρεάν σε όλους».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ρ», το μέλος του ΔΣ του σωματείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Κώστας Ψώφιος, ενόψει τον εκλογών που θα διεξαχθούν στο νοσοκομείο στις 28 - 29 - 30 Μάη για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, με αιχμή την εντατικοποίηση της δουλιάς και τις ελλείψεις προσωπικού, επισήμανε πως «πέρα από τη σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων, καθιστούν σε ορισμένα τμήματα και επικίνδυνη τη νοσηλεία των χρηστών Υγείας. Στην Παθολογική Κλινική (ένα τμήμα) για παράδειγμα που έχει δύναμη 27 κρεβάτια, υπάρχουν κι άλλα 27 κρεβάτια στο διάδρομο, για τα οποία τη νοσηλεία των ασθενών καλούνται να επιμεληθούν δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια (απόγευμα και νύχτα). Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με λίγα κρεβάτια, όπως στη Μονάδα Εμφραγμάτων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να στέλνουν ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση (αγγειοπλαστική, «μπαλονάκι») να νοσηλευτούν σε άλλες κλινικές (οφθαλμολογική, αιματολογική) αλλά να τους περιθάλπουν νοσηλευτές άλλης ειδικότητας που δε γνωρίζουν αντικειμενικά πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Επίσης, υπάρχουν τμήματα που οι εργαζόμενοι κάνουν έξι με εφτά νύχτες το μήνα (το όριο είναι δύο) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού δε γνωρίζει αν θα πάρει την καλοκαιρινή άδεια καθώς η διοίκηση χρωστά ρεπό και άδειες από τον περασμένο χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών - απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο υπογράμμισε πως «σπρώχνουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία όπου καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 90 ευρώ προκειμένου πολλές φορές να κλείσουν ραντεβού για να χειρουργηθούν καθώς η αναμονή για ραντεβού με τον ίδιο γιατρό στο νοσοκομείο μπορεί να αγγίξει και τέσσερις μήνες σε ορισμένα τμήματα».

«Πιστεύουμε - συνέχισε ο συνδικαλιστής - ότι η κυβέρνηση με την πολιτική επιλογή που έχει κάνει για τη δημόσια Υγεία έχει βάλει όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία αλλά και όλο το λαό στην αντίπερα όχθη, καθώς μετατρέπει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για το επίπεδο και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους χρήστες Υγείας».

«Καλούμε, κατέληξε, τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν την παράταξή μας ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης για την ισοπέδωση της δημόσιας Υγείας να ανακοπούν από τη συντονισμένη πάλη των εργαζομένων, όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και των άλλων εργαζομένων, καθώς και με όλο το λαό ώστε η Υγεία να παραμείνει δημόσιο αγαθό που θα προσφέρεται δωρεάν και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των χρηστών Υγείας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και ταυτόχρονα να τιμωρήσουν όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που βρίσκονται στο ΔΣ και όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν αυτή την κυβερνητική πολιτική».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
Μαζί με τους εργαζόμενους

Βήμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά ταυτόχρονα και βήμα συνέχισης αγώνα αποτέλεσε η 37η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Ηδη, όπως διατυπώθηκε και στη συνέλευση, οι συνταξιούχοι προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στις 19-20 και 21 του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρ. Τριάντης με μια αναλυτική εισήγηση περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας, όπως και οι εργαζόμενοι, ενώ ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν και της πλειοψηφίας των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οπως τόνισε, «βρισκόμαστε στο στάδιο των βαθιών ανατροπών και αναδιαρθρώσεων και στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, στην υγεία του λαού. Ταυτόχρονα, προχωρά η διεύρυνση του χάους για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και με τις γνωστές συμβάσεις έργου που έχουν ισοπεδώσει και το δημόσιο τομέα, μετατρέποντας την εξαρτημένη εργασία σε εργολαβική σύμβαση».

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανατροπές στο ασφαλιστικό, φορολογικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι επιταχύνεται η διαδικασία συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, με αποτέλεσμα μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν. Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Πρέπει να ορθώσουμε εμπόδια σε αυτά μέτρα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε αγωνιστικά το συνδικαλιστικό μας κίνημα».

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»
«Εθελοντική» μείωση προσωπικού

Την τακτική των εθελούσιων εξόδων από την εργασία ακολουθεί σύμφωνα με ανακοίνωσή της και η εταιρία «Αγροτική Ασφαλιστική». Πρόκειται για το σύνηθες τρόπο αντικατάστασης του εργατικού δυναμικού από νέους εργαζόμενους που θα αποτελούν φθηνή εργατική δύναμη και θα είναι πιο ευάλωτοι ώστε να αναγκαστούν να προσαρμοστούν στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας. Στην ανακοίνωση της η «Αγροτική Ασφαλιστική» δεν αποσαφηνίζει πόσους εργαζόμενους επιδιώκει να διώξει μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδους, ενώ τίποτα δεν αποκλείει την πιθανότητα μετά την ολοκλήρωσή του το προσωπικό να έχει μειωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ