ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λέει ανοιχτά όσα συζητούν μεταξύ τους

Ο Ν. Γκαργκάνας επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για τα εισοδηματικά, αλλά η ουσία των αντιλαϊκών προσανατολισμών παραμένει στο ακέραιο. Νέα αιτήματα από τους βιομήχανους της Β. Ελλάδας

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, με γραπτή δήλωσή του όπου «διαψεύδει» όσα είχε πει το περασμένο Σάββατο με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», ότι δηλαδή για να μειωθεί η ανεργία, πρέπει να μειωθούν οι μισθοί! Στη συνέντευξη που παρουσίασε η εφημερίδα, ο Ν. Γκαργκάνας φέρεται να δηλώνει ότι «αν δε μειωθούν οι μισθοί και οι τιμές, μελλοντικά θα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός της ανάπτυξης και να αυξηθεί η ανεργία. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Η προσαρμογή θα γίνει με αύξηση της ανεργίας». Καθώς όμως οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και από κυβερνητικά στελέχη, ο κύριος Γκαργκάνας «πήρε πίσω» (στα λόγια) αυτά που είχε πει το Σάββατο... διαψεύδοντας την εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη.

Ομως, ακόμα και στην περίπτωση που οι δηλώσεις Γκαργκάνα για τους μισθούς δεν αποδόθηκαν με την απόλυτα σωστή διατύπωσή τους, το γενικότερο πνεύμα των δηλώσεών του ενοχοποιεί τους εργαζόμενους, καθώς στην ίδια συνέντευξη ζήτησε τη λήψη σκληρών μέτρων στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα κλπ. Η γενικότερη φιλοσοφία των απόψεων Γκαργκάνα κινείται στη σκληρή γραμμή που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας στη χώρα μας, οι οποίοι απειλούν ανοιχτά τους εργαζόμενους, με διλήμματα όπως: είτε παραιτείστε από τα «κεκτημένα» και θα συμβιβαστείτε με μισθούς Ασίας.., είτε θα βρεθείτε στο δρόμο.

Στις χτεσινές του, «μετριοπαθείς» - προφανώς μετά από κυβερνητικές πιέσεις - δηλώσεις ο κ. Γκαργκάνας αυτοδιαψεύδεται, δηλώνοντας: «Ουδέποτε διατύπωσα παραίνεση για μείωση των μισθών. Ουδέποτε υποστήριξα ότι η λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι περικοπές των μισθών», για να προσθέσει στη συνέχεια πως η θέση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών περίπου να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας...

Στη συνέντευξη που παραχώρησε πάντως ο διοικητής, ουσιαστικά θέτει στους εργαζόμενους κυνικά το δίλημμα: ή παραιτείστε από τα σημερινά επίπεδα αμοιβών και από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, να δουλεύετε δηλαδή για ένα ξεροκόμματο ή τα επόμενα χρόνια θα έρθουν τα χειρότερα: Προς επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής, παραθέτουμε επί λέξει τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη:

Στην ερώτηση αν μπορεί να διατηρηθεί και στο μέλλον ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, μεταξύ άλλων είπε: «Βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του υψηλού ρυθμού οικονομικής ανόδου είναι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ευκαμψία των αγορών προϊόντων και εργασίας...». Για να προσθέσει: «Βεβαίως, αναγνωρίζω ότι στη φάση αυτή πολιτικά είναι δύσκολο να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις. Το καταλαβαίνω αυτό γιατί οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται βραχυπρόθεσμα οικονομικό και κοινωνικό κόστος». Και αλλού: «Γνωρίζω ότι είναι περίπου ταμπού να συζητιέται αυτό το θέμα έξω από την Κεντρική Τράπεζα και ορισμένους άλλους φορείς». Και απειλεί: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές είναι στην κορυφή της ατζέντας όλων των χωρών - μελών του ευρώ. Δε θα τις αποφύγουμε. Αργά ή γρήγορα θα γίνουν...».

Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να συγκρατηθούν οι τιμές, ο κ. Γκαργκάνας απαντά, κάνοντας συστάσεις προς τους εργαζόμενους: «Οταν διαπραγματεύονται τα συνδικάτα, δεν πρέπει να βλέπουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ». Δίνει, μάλιστα, εύσημα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέγοντας: «Πρέπει να πω ότι, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, έχουν αρχίσει να συμπεριφέρονται πολύ πιο υπεύθυνα τα συνδικάτα και τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πιο λογικές αυξήσεις». Εντοπίζει όμως πρόβλημα «σε ορισμένους μονοπωλιακούς ή ολιγομονοπωλιακούς τομείς του δημόσιου τομέα, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ΔΕΗ, ΟΤΕ, όπου οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, αν συνυπολογίσει κανείς και τα επιδόματα». Οπαδός της άποψης ότι οι μισθοί φταίνε για τον πληθωρισμό, νουθετεί τους εργαζόμενους πως «πρέπει να καταλάβουν ότι οι άμετρες(!) αυξήσεις μισθών, μόνο προσωρινά ενισχύουν το εισόδημά τους. Αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και με τελικό θύμα τους ίδιους»!

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Οχι μόνο την παραπέρα κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αξίωσε χτες από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Συμεωνίδης. Επισημαίνοντας ότι οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις είναι «άτολμες» και καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να εντείνει την επίθεση κατά των εργαζομένων, ο Δ. Συμεωνίδης τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις «με γνώμονα τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που παραμένουν οι υψηλότερες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης»! Πέραν αυτού, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ πρότεινε την αναθεώρηση των υφιστάμενων αντεργατικών νόμων, διότι δεν αυξάνουν την «ευελιξία της αγοράς εργασίας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων...».

Διογκώνεται ο δανεισμός των νοικοκυριών

Με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης τα ανεξόφλητα υπόλοιπα θα φτάσουν στο τέλος του 2003 στο 29% του ΑΕΠ

Μήνα με το μήνα αυξάνονται και πληθύνονται τα ανεξόφλητα ποσά των δανείων που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά με τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τα απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση. Γεγονός είναι ότι οι νέες εκταμιεύσεις μαζί με τα παλαιά δάνεια έχουν διαμορφώσει κατάσταση υπερχρέωσης, που για τους εργαζόμενους σημαίνει χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα λόγω και των τοκοχρεολυτικών δόσεων που πληρώνουν στις τράπεζες. Η κατάσταση αυτή προκύπτει ανάγλυφα και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ηγεσία της οποίας καμώνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα ετοιμάζεται να δώσει τη συγκατάθεσή της στην πλήρη απελευθέρωση των ορίων για καταναλωτικά δάνεια (σήμερα στα 25.000 ευρώ).

Η τεράστια μεταφορά πλούτου και εισοδημάτων, από τους εργαζόμενους στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που αφορούν στο Μάρτη του 2003, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών έφτασαν στο τέλος του Μάρτη στα 33,17 δισ. ευρώ (από 25,32 δισ. ευρώ τον Μάρτη του 2002). Η ετήσια αύξηση φτάνει σε 31% και τα σημερινά υπόλοιπα πάνω από το 22,5% του ΑΕΠ. Με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης (που η ηγεσία της ΤτΕ ισχυρίζεται ότι αποκλιμακώνονται) υπολογίζεται ότι στο τέλος Δεκέμβρη του 2003 τα δάνεια των νοικοκυριών από τις τράπεζες θα πλησιάσουν στο 29% του ΑΕΠ, επίπεδο που θα αποτελέσει και νέο ρεκόρ.
  • Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 22,4 δισ. ευρώ (από 16,9 δισ. ευρώ το Μάρτη του 2002). Δηλαδή η ετήσια αύξηση είναι 32,4%.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια έφτασαν σε 10,25 δισ. ευρώ (8,13 δισ. το Μάρτη του 2002) με ετήσια αύξηση 26%. Τα χρωστούμενα σε πιστωτικές κάρτες παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό 34,6% και στο τέλος του Μάρτη του 2003 διαμορφώθηκαν σε 5,27 δισ. ευρώ (από 3,9 δισ. το Μάρτη του 2002). Τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια παρουσιάζουν πρωτόγνωρα ψηλό ρυθμό αύξησης 43,9% (στα 3,1 δισ. ευρώ).
  • Τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις παραμένουν στο ύψος των προηγούμενων μηνών (Γενάρη και Φλεβάρη του 2003) και διαμορφώθηκαν σε 56,2 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,4%.
  • Συνολικά (σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις) τα υπόλοιπα των δανείων φτάνουν σε 89,4 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 17,2%.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική...

Με επίθεση εναντίον όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το πρόβλημα του κλεισίματος επιχειρήσεων και τις αθρόες απολύσεις εργαζομένων, απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε χτεσινή του ομιλία στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Οπως δήλωσε ο υπουργός, «με αφορμή τα πραγματικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυριαρχούνται τις τελευταίες ημέρες από μια καταιγιστική συζήτηση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μια τέτοιας συζήτησης, «αρκεί βέβαια να γίνεται νηφάλια, με σοβαρότητα και χωρίς σκοπιμότητες», για να προσθέσει, «να μην προσπαθούμε να ιδιοποιηθούμε το πολιτικό κεφάλαιο που νομίζει κάποιος ότι δημιουργείται με το δράμα των ανέργων για να βάλουμε από το παράθυρο άλλα ζητήματα παράπλευρης πολιτικής». Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής, τάχθηκε εναντίον και αυτών που, όπως είπε, ζητούν δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά και όσων ζητούν επιβολή μέτρων «σοκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ