ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Στρατός κατά απεργών

Associated Press

ΛΙΜΑ.--

«Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την πολιτική τού να γονατίζει μπροστά στο ΔΝΤ... αν δεν μπορεί να μας κοιτάξει καταπρόσωπο, να φύγει», έλεγε προχτές ο Χόρχε Βάργκας, δάσκαλος, ένας από τους 300.000 που συνεχίζουν τη γενική απεργία στο Περού. Η απάντηση του Προέδρου Αλεχάνδρο Τολέδο: «Αποφάσισα να αναθέσω στις Ενοπλες Δυνάμεις την ευθύνη του εσωτερικού ελέγχου και η Αστυνομία θα παίξει επιβοηθητικό ρόλο».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος του Περού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες και ξεκαθάρισε ότι βγάζει το στρατό στους δρόμους για να καταστείλει το κίνημα των αγροτών και των δασκάλων που έχει κλείσει τους δρόμους. Η κίνηση του Αλεχάνδρο Τολέδο σημαίνει ότι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του συναθροίζεσθαι, αίρονται, και οι αρχές μπορούν να πραγματοποιούν έρευνες και συλλήψεις δίχως εντάλματα... Ολ' αυτά για να κατασταλεί η απεργία που αποτελεί τη «μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία», όπως το έθετε η «Ουάσινγκτον Ποστ», του ανθρώπου που μέσα σε δύο χρόνια, λόγω των πολιτικών επιλογών του, είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται από το 70% στο 14% και το λαό να εξεγείρεται εναντίον των μισθών πείνας στους οποίους τον έχει καταδικάσει, την ανεργία και τη στασιμότητα. Οι δάσκαλοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι δικαστικοί υπάλληλοι - τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους τις τελευταίες δύο βδομάδες για να ζητήσουν να μη γίνουν οι προγραμματισθείσες ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν αυξήσεις μισθών ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, να μειωθούν οι φόροι στα εγχώρια προϊόντα...

Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν - οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για αύξηση 4% του ΑΕΠ φέτος και περικοπή του χρέους σε 1,9% του ΑΕΠ - αλλά οι άνθρωποι καθόλου. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβάλει το ΔΝΤ και η αποθράσυνση των εργοδοτών - πρόσφατα η συνομοσπονδία των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποκάλεσε «παράνομους» τους ελάχιστους μισθούς επειδή «αυξάνουν το κόστος»! - προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Οι δάσκαλοι, που ζητούν αύξηση 30 δολαρίων (!) έναντι των 3 (ναι, τριών...) που προτείνει η κυβέρνηση για λόγους «δημοσιονομικής πειθαρχίας», είναι οι πρώτοι που άρχισαν τον απεργιακό χορό. Οι αγρότες που ζητούν μείωση του φόρου επί των προϊόντων τους από 18% σε 3%, τίθενται επίσης στο στόχαστρο: ο υπουργός Εσωτερικών Αλμπέρτο Σανάμπρια δήλωσε ότι τα 35 μπλόκα που έχουν στήσει οι απεργοί «θα διαλυθούν». Σημαίνει άραγε ότι η κυβέρνηση «έχασε την υπομονή της» με τους απεργούς και στέλνει το στρατό να τους διαλύσει, ότι το Περού θα θρηνήσει θύματα; Δεν αποκλείεται...

ΡΩΣΙΑ
Βαριές καταδίκες σε μέλη της «Επαναστατικής Κομσομόλ»

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ: «Μια τόσο βαριά καταδίκη στα μέλη της Κομσομόλ είναι τρομοκρατική πράξη σε βάρος της κομμουνιστικά προσανατολιζόμενης νεολαίας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Κόμματος των Ρώσων Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) σχετικά με τη βαριά καταδίκη 3 μελών της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) -(ΕΚΕΝ μπ.). Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«Στα μέσα Μάη από δικαστήριο της Μόσχας ανακοινώθηκε η καταδίκη νεαρών συντρόφων μας στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Η Ναντιέζντα Ραξ, μέλος της ΕΚΕΝ(μπ.), καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση. Η Λαρίσα Ρομάνοβα, επίσης μέλος της ΕΚΕΝ(μπ.), σε 6,5 χρόνια φυλάκιση, και η Ολγα Νιέφασκαγια σε 6 χρόνια φυλάκιση. Είχαν κατηγορηθεί για έκρηξη στην είσοδο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και για την καταστροφή μιας γύψινης προτομής του τσάρου Νικόλαου του αιμοβόρου στο Ποντόλσκ, που βρισκόταν σε χώρο ενός ιδιώτη μοναρχικού. Ολες οι κατηγορίες στηρίχτηκαν σε μαρτυρίες που δόθηκαν κάτω από σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας, μεταξύ των άλλων και με τη μέθοδο των απειλών, του εκβιασμού και του ξυλοδαρμού των κατηγορουμένων. Απειλές και εκβιασμοί χρησιμοποιούνταν και κατά την εξέταση των μαρτύρων. Για να μην αποκαλυφθεί στην κοινή γνώμη το αβάσιμο των κατηγοριών και η αδυναμία της απόδειξης της συμμετοχής των κομσομόλων στις εκρήξεις, το δικαστήριο προχώρησε σε σοβαρές παραβιάσεις του νόμου και των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Τις στέρησε το δικαίωμα εξέτασης της υπόθεσης από δικαστήριο ενόρκων, πραγματοποίησε τη δίκη "κεκλεισμένων των θυρών", χωρίς να δώσει καμία εξήγηση και για τις δύο αυτές ενέργειές του. Η ίδια η ακροαματική διαδικασία συνοδεύτηκε από σοβαρές παραβιάσεις της ποινικής και δικαστικής νομοθεσίας.

Μια τόσο βαριά καταδίκη στα μέλη της Κομσομόλ από το σημερινό καθεστώς είναι στην ουσία μια τρομοκρατική πράξη σε βάρος της κομμουνιστικά προσανατολιζόμενης νεολαίας, με στόχο τον εκφοβισμό της. Την ίδια ώρα με την αυστηρότητα αυτής της καταδίκης το καθεστώς προσπαθεί να καλύψει την αδυναμία του απέναντι στους πραγματικούς τρομοκράτες. Ιδιαίτερα κυνική φαίνεται η παραπάνω καταδίκη στο φόντο της αντιμετώπισης των πραγματικών εγκληματιών και των Τσετσένων ενόπλων, οι οποίοι για εκρήξεις με δεκάδες θύματα και δολοφονίες μεγάλου αριθμού ανθρώπων τιμωρούνται με πολύ μικρότερες αναλογικά ποινές και μάλιστα ορισμένες φορές αμνηστεύονται».

Τέλος, η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την παραπάνω απόφαση και καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη Ρωσία και στο εξωτερικό να στηρίξουν την «Επιτροπή υπεράσπισης των πολιτικών κρατουμένων για το σοσιαλισμό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος των ΗΠΑ έκανε τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέρος, στο οποίο καταπιέζονται και συρρικνώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζεται η διεθνής έννομη τάξη», ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Αμνηστία, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.

KATMANTOY.-- Ελικόπτερο «Mi-17» που μετέφερε ορειβάτες στους πρόποδες του Εβερεστ στο Νεπάλ συνετρίβη χτες και τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ο πιλότος και άλλος ένας επιβαίνων. Στο Εβερεστ καταφθάνουν εκατοντάδες ορειβάτες για να τιμήσουν την 50ή επέτειο της ανάβασης στην κορυφή του.

ΠΝΟΜ ΠΕΧΝ.-- Οι αρχές της Καμπότζης συνέλαβαν χτες έξω από τζαμί της πρωτεύουσας έναν Αιγύπτιο και δύο Ταϊλανδούς, κατηγορώντας τους για ένταξη στην ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση «Τζεμάγια Ισλαμίγια».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μόλις πενήντα χιλιόμετρα έξω απ' την Ουάσιγκτον, ομάδες βιολογικού καθαρισμού περιοχής πλησίον του Φρουρίου Ντέντρικ (όπου το Πεντάγωνο διατηρεί εργαστήρια βιολογικού πολέμου) εντόπισαν 2.000 τόνους επικίνδυνων βιολογικών αποβλήτων, ανάμεσά τους ήταν βάκιλοι άνθρακα και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως brucella melitensis (προκαλούν μία μορφή ιογενούς γρίπης) και klebsiella (αιτία πρόκλησης μίας μορφής πνευμονίας)!

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Το υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο πλοίο «Polisini-I» προσέκρουσε σε πλωτό εστιατόριο και άλλα τρία πλοιάρια αγκυροβολημένα στην ευρωπαϊκή ακτή της Ισταμπούλ, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το πλωτό εστιατόριο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αγνωστοι πυροδότησαν με τηλεχειρισμό εκρηκτικό μηχανισμό καθώς διερχόταν όχημα με Αμερικανούς στρατιώτες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Στην Γκαρντέζ, άγνωστοι εξαπέλυσαν δύο ρουκέτες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τις δύο ενέργειες.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Νόμο για τη συγκέντρωση των περίπου 500.000 παράνομων όπλων που διαθέτουν πολίτες εντός 45 ημερών ψήφισε χτες η Βουλή της ΠΓΔΜ. Η Βουλή των Σκοπίων θεωρεί ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι εντάσεις και τα ένοπλα επεισόδια κυρίως μεταξύ Αλβανών πρώην αυτονομιστών και των αρχών της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νομοσχέδιο που εμποδίζει τις γενετικές διακρίσεις της εργοδοσίας και των ασφαλιστικών εταιριών έναντι όσων υγιών εργαζομένων έχουν «φάκελο» γονιδιακής προδιάθεσης σε ανίατες και μη ασθένειες ψήφισε χτες ομόφωνα αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί συντόμως προς ψήφιση και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, φέροντας την υποστήριξη Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών και του υπουργού Υγείας, Τόμι Θόμσον.

ΡΩΣΙΑ
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στην «ΓΚΑΖΠΡΟΜ»

Ομάδα βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επισκέφτηκε χτες τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης φυσικού αερίου της Ρωσίας «ΓΚΑΖΠΡΟΜ».

Στη διάρκεια 3,5 ωρών, η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ γνωρίστηκε με τις ιδιαιτερότητες της ρωσικής βιομηχανίας φυσικού αερίου και του ενιαίου συστήματος παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ είχε συνάντηση με τον διευθυντή της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ.

Οπως μεταδίδει πρακτορείο «Τοβάρις», ο Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε μετά την επίσκεψή του: «Είμαι πεπεισμένος ότι η σταθερότητα του συστήματος τροφοδοσίας της Ρωσίας με φυσικό αέριο, η ενεργειακή ασφάλειά της, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την "Γκαζπρόμ" και την ενιαία δομή της, καθώς επίσης από τον καθορισμό δίκαιων και οικονομικά δικαιολογημένων τιμών στο αέριο». Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ υπογράμμισε ιδιαίτερα πως η «Γκαζπρόμ» κάνει επενδύσεις και στηρίζει τον τομέα της επιστήμης και των ερευνών στη Ρωσία, προσθέτοντας: «Η "Γκαζπρόμ" στην πράξη έδειξε πως αποτελεί μια αποτελεσματική, δυναμικά αναπτυσσόμενη και κοινωνικά προσανατολισμένη εταιρία, η οποία ασκεί σημαντική επίδραση στην κατάσταση της ρωσικής οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους όρους που φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εταιρίας (που σήμερα κατά 40% είναι ήδη σε ιδιωτικά χέρια), αλλά και το «σπάσιμο» της «Γκαζπρόμ» σε μικρότερες εταιρίες φυσικού αερίου, με στόχο την ευκολότερη «διείσδυση» ξένων κεφαλαίων και εξαγοράς της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ