ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Επιδρομές σινικών αρχών στις αγορές ζώων...

Eurokinissi

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο εντοπισμός μεταλλαγμένων κορονοϊών που προκαλούν το σύνδρομο SARS σε μικρά σαρκοφάγα ζώα που ανήκουν στο είδος μοσχογαλή έκανε χτες τις κινεζικές αρχές να εστιάσουν τα «πυρά» τους σε ένα άλλο «μέτωπο»: στις αγορές εμπορίας ζωντανών αγρίων ζώων, που προορίζονται για τα εστιατόρια και την ντόπια κουζίνα...

Στο Γκουανγκντόνγκ (νότια σινική επαρχία που πρωτοεκδηλώθηκε η ασθένεια) η πρώτη «σοδειά» των τοπικών αρχών (κατά τη διάρκεια επιδρομών σε υπόγεια εστιατορίων και μαγαζιών τροφίμων) μετρούσε σε δεκάδες ζώα που ανήκουν σε σπάνια είδη αλλά και ορισμένα πιο κοινά, όπως γερανοί, αλεπούδες, φίδια, μοσχογαλαί... Τέτοιες ενέργειες σηματοδοτούν πλέον τη θέσπιση νέων προληπτικών υγειονομικών κανονισμών που αυτή τη φορά δεν άπτονται της δημόσιας ή προσωπικής υγιεινής αλλά αρκετά από τα παραδοσιακά πιάτα των Κινέζων...

Σε άλλες περιοχές, όπως στο Πεκίνο, οι αρχές επαναλαμβάνουν με κάθε τρόπο (κυρίως με πράξεις...) πως η μείωση στην εκδήλωση νέων κρουσμάτων δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση των ελέγχων και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων. Ετσι, χτες, επί παραδείγματι, οι αρχές του Πεκίνου έβαλαν λουκέτο σε 115 ξενώνες και εστιατόρια με πεπαλαιωμένα ή ανύπαρκτα συστήματα εξαερισμού.

Οσον αφορά στα θύματα του συνδρόμου; Χτες, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκε ο θάνατος τεσσάρων ασθενών και ισάριθμα νέα κρούσματα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο θάνατος ενός ασθενούς. Στην Ταϊβάν, ο θάνατος πέντε ασθενών και 14 νέα κρούσματα. Στη δε Ρωσία, ανακοινώθηκε χτες το αδιαμφισβήτητο πρώτο κρούσμα της ασθένειας. Ασθενής είναι ένας 25χρονος από το Μπλαγκόβεστσενσκ (ρωσική Απω Ανατολή) που πριν από λίγες μέρες πέρασε τα ρωσο-σινικά σύνορα...

Καραντίνα σε γυμνάσιο του Τορόντο...

Ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα δεν απέφυγε προχτές τις ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επανεμφάνιση του συνδρόμου στο Τορόντο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «όλα είναι υπό έλεγχο»... Γι' αυτό, φαίνεται, πως τίθενται πλέον κατά εκατοντάδες οι πολίτες σε καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης...

Ετσι, στα περίπου 1.400 άτομα (ως επί το πλείστον συγγενείς ασθενών ή επισκέπτες νοσοκομείων) που είχαν έως προχτές τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό προστέθηκαν χτες το απόγευμα και οι 1.700 μαθητές γυμνασίου στο Τορόντο. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός πως ένας συμμαθητής τους νόσησε με συμπτώματα που θύμιζαν έντονα το σύνδρομο SARS. Οπως εκτιμούν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πάνω από 5.000 άτομα έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό για τουλάχιστον 10 μέρες...

Χτες, ανακοινώθηκαν εννιά επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα 23 ύποπτα... Διεθνώς ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων του συνδρόμου ανέρχεται πλέον σε 744. Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 8.200.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Επιμονή στη «λελογισμένη πολιτική»

Επισημάνσεις της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά στον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή

Την πολιτική της σταδιακής λήψης προληπτικών μέτρων για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) ακολουθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Μάλιστα, αυτή η τακτική ακολουθείται όταν το ΣΟΑΣ αποτελεί - κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού - «πραγματική απειλή» και όταν στα νοσοκομεία δεν εφαρμόζονται με πληρότητα ακόμα και οι γραπτές οδηγίες του υπουργείου Υγείας, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ στη συνάντηση.

Ο Κ. Στεφανής, σύμφωνα με πληροφορίες απ' την πλευρά των συνδικαλιστών, επέμενε στην πρακτική της «λελογισμένης πολιτικής» - όχι πανικός και σταδιακή λήψη των προληπτικών μέτρων. Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ επισήμαναν ως μη πλήρως αποτελεσματική την απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων - όπως στον 10ο όροφο του «Ευαγγελισμού» ή στον 5ο όροφο του «Ερυθρού». Επίσης δεν πήραν απάντηση για τη συγκρότηση των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού κατά ομάδες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πιθανά κρούσματα.

Οι γιατροί σημείωσαν με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη να προετοιμαστεί και να χρησιμοποιηθεί το «Αττικόν» Νοσοκομείο για τη νοσηλεία πιθανών κρουσμάτων ΣΟΑΣ. Ο Κ. Στεφανής πάντως επέμενε στις επιλογές του για το «Αττικόν» Νοσοκομείο, που οδηγούν το νοσοκομείο στο Πανεπιστήμιο. Επίσης υπογράμμισαν την ανάγκη για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ σημείωσαν την επιμονή της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε ένα σχέδιο «που δεν περπατάει». Οι γιατροί θεωρούν αναγκαιότητα τα ΤΕΠ στη βάση που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς και με τη χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο χαρακτήρα τους, δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά εκδίδει υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή τους.

Η ΕΙΝΑΠ έθεσε θέμα για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης στο «Σισμανόγλειο», επειδή δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εσπρέσο» μπήκε στο δωμάτιο της 23χρονης αεροσυνοδού που νοσηλεύτηκε ως ύποπτο κρούσμα του ΣΟΑΣ. Ο Κ. Στεφανής, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, απάντησε ότι κανείς δε θα κληθεί σε απολογία αλλά ότι διερευνώνται οι συνθήκες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Η ΠΟΑΟ, η ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΑΦΕ καλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών - ΕΕΛ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος). Θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2ου λογοτεχνικού διαγωνισμού, αφιερωμένου στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και θα απονεμηθούν τα βραβεία, οι έπαινοι και τιμητικά διπλώματα.

- Ο Δήμος Αλίμου, σε συνεργασία με το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ και τον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πραγματοποιούν το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, στη μνήμη του αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, την Κυριακή, 1η Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο.

- H Α` Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, οι συγγενείς των εκτελεσμένων αγωνιστών της Αίγινας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου των εκτελεσμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην περίοδο 1947-1949, την Κυριακή, 1η Ιούνη. Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά στις 8 π.μ., με προσυγκέντρωση στις 7.30 π.μ. έξω από το βαποράκι ΝΕΦΕΛΗ για την Αίγινα.

- To Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας πραγματοποιεί την Κυριακή 1η Ιούνη και ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 114 εκτελεσμένους αγωνιστές στη Ριτσώνα, το Μάη του 1944, από τους γερμανοφασίστες κατακτητές. Καλούνται να συμμετάσχουν αντιστασιακοί, οι απόγονοι και φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ, στην εκδήλωση στον τόπο της θυσίας.

- Η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή και την περάτωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης για την πρωτοπόρα 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3802923 και 210 52 42254 Ευαγγελία Λύτρα.

Τελευταίο «αντίο» στον Ντίνο Μαυρόπουλο

Σήμερα, Πέμπτη, ώρα 5.00 μ.μ. (και όχι στις 3.30 μ.μ. όπως δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ»), κηδεύεται από το νεκροταφείο Βύρωνα ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Ντίνος Μαυρόπουλος. Παράκληση της οικογένειας είναι να μην κατατεθούν στεφάνια, αλλά τα χρήματα για όσους το επιθυμούν να διατεθούν στο «Ριζοσπάστη» ή στο ΚΚΕ.

ΕΣΗΕΑ
Ακαρπη η συνεδρίαση για συγκρότηση προεδρείου

Καθώς - όπως φαίνεται - οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση προεδρείου της ΕΣΗΕΑ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ διεκόπη για να συνεχιστεί μετά από «εύλογο χρονικό διάστημα».

Η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στις κατ' αρχήν τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων. Η παράταξη των «Αδέσμευτων Δημοσιογράφων» απέρριψε την πρόταση της «Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» για «ενωτικό προεδρείο», αλλά «στη βάση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος». Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» ζήτησε «προγραμματική σύγκλιση», ενώ η «Αριστερή Οχθη» είπε ότι «η ανάδειξη στις πρώτες θέσεις των δυνάμεων των μηχανισμών και της πόλωσης, σημαίνει και ανάθεση σε αυτές της ευθύνης για συγκρότηση προεδρείου».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» ξεκαθάρισε ότι με βάση την πρακτική και τις αντιλήψεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική των παρατάξεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία και του νέου ΔΣ, δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση προεδρείου της μιας ή της άλλης πλευράς.

Πάντως, απέναντι στα παζάρια και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ουσιαστικά τη μόνη διέξοδο αποτελεί η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ