ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
«Στηρίξτε τις εθνικές κινηματογραφίες»

«Κραυγή αγωνίας» για το μέλλον των εθνικών κινηματογραφιών «βγάζουν» τα Κέντρα Κινηματογράφου των «15»

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Μάνος Κατράκης στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Μάνος Κατράκης στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Τη στιγμή που η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη «επισημοποιούσε» τη μετατροπή της πολιτιστικής δημιουργίας σε εμπόρευμα, στις Κάννες, εκπρόσωποι των Εθνικών Κέντρων Κινηματογράφου των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, σε τακτική τους συνάντηση, εξέδωσαν κοινή διακήρυξη, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... να «στηρίξει» τις εθνικές κινηματογραφίες.

Συγκεκριμένα, τα Κέντρα Κινηματογράφου ζητούν η Επιτροπή να καταρτίσει «πλαίσιο υποστήριξης της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής επί οπτικοακουστικών θεμάτων» και «να διατηρηθεί η πολιτική της ΕΕ που επιτρέπει παρεκκλίσεις από την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς στον τομέα του οπτικοακουστικού, με στόχο την ενίσχυση του τομέα αυτού»!

Στη «Διακήρυξη των Καννών για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», εκφράζεται η «πρώτη», όπως χαρακτηρίζεται, αντίδραση των Εθνικών Κέντρων Κινηματογράφου στο σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο «αποδεικνύει εξαιρετικά περιορισμένες κοινές φιλοδοξίες ως προς το ρόλο του πολιτισμού στο μέλλον της ΕΕ και τροποποιεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο χώρο της διεθνούς εμπορικής πολιτικής σχετικά με πολιτιστικές και οπτικοακουστικές υπηρεσίες». Εκτιμάται ότι ενώ το σχέδιο διακηρύσσει «την πρωτοκαθεδρία των χώρων - μελών σχετικά με την πολιτιστική και οπτικοακουστική πολιτική», η ΕΕ «θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα στον ορισμό του πλαισίου της εμπορικής πολιτικής, που καθορίζει τους όρους αυτών των πολιτικών». Ετσι τα κράτη - μέλη δε θα μπορούν πλέον να προωθούν τις δικές τους πολιτιστικές βιομηχανίες και πολιτικές. Αυτό σημαίνει ότι ενώ θεωρητικά η ΕΕ δίνει το «δικαίωμα» στα μέλη της να χαράξουν εθνική πολιτιστική πολιτική, ουσιαστικά το αφαιρεί, αφού οι όροι της διανομής (εννοούνται με τις λέξεις «εμπορική πολιτική») θα καθορίζονται από τις Βρυξέλλες.

Τα Κέντρα χαρακτηρίζουν - ορθά - αυτή την πολιτική ως απαράδεκτη, αφού είναι αντίθετη με τις διακηρύξεις περί «ποικιλομορφίας των πολιτισμών και την ανάγκη για την καλλιέργεια συνεργασιών με στόχο τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής». «Ο πολιτισμός δεν πρέπει να ενδίδει στα εμπορικά συμφέροντα», σημειώνεται στη διακήρυξη. Φράση που επαναλήφθηκε και στη σύνοδο για τα οπτικοακουστικά στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας την αντίφαση, στην οποία πέφτουν οι κινηματογραφικοί φορείς με το να ζητούν από τον θύτη, την ΕΕ, να βοηθήσει το θύμα της, τις εθνικές κινηματογραφίες της Ευρώπης.

Επίσης, τα Κέντρα δηλώνουν «απολύτως υπέρ της διατήρησης της απόφασης του κανόνα της ομοφωνίας, όπως αυτή διατυπώθηκε στις 15/5/2002 από την Επίτροπο Ρέντιγκ, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Οπτικοακουστικού και τους Ευρωπαίους υπουργούς Πολιτισμού (...). Η ομοφωνία αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό μέσο για τη διαφύλαξη των συγκεκριμένων διαφορών των εθνικών πολιτιστικών πολιτικών μας και για να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα για την ελεύθερη εξέλιξή τους σε κάθε χώρα και, τελικά, για την εγγύηση του δικού τους μέλλοντος». Ομως, στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ακριβώς το αντίθετο: Οτι οι ισχυροί της ΕΕ προωθούν το σύστημα της «ενισχυμένης πλειοψηφίας» και στη λήψη αποφάσεων για τον πολιτισμό.

Ο σύγχρονος «Αριστοφάνης»...

Οπως η κωμωδία και η τραγωδία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου «νομίσματος», έτσι και η γελοιότητα είναι η άλλη όψη της σοβαρότητας των ανθρωπίνων και κοινωνικών πραγμάτων. Οπως ο Αριστοφάνης, λ.χ., κωμωδιογραφούσε όλα τα μεγάλα, σοβαρά και κρίσιμα πολιτικοκοινωνικά προβλήματα της εποχής του, έτσι και η γελοιογραφία, λοιπόν, είναι η ανάποδη των κακώς κειμένων του κοινωνικού βίου. Η πολιτική γελοιογραφία είναι, θα λέγαμε, ο σύγχρονος «Αριστοφάνης».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει το καλαίσθητο λεύκωμα του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ (Η σοβαρή πλευρά μιας "αστείας" τέχνης)» (έκδοση του συγγραφέα, τηλ. 210-6524408, 697 7457732). Πρόκειται για εξαιρετική ερευνητική εργασία (240 σελ.) για την ελληνική πολιτική γελοιογραφία από τα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι τις μέρες μας. Η έρευνα του Α. Παπαδανιήλ περιέλαβε 350 υπέροχες, σπάνιες και άγνωστες γελοιογραφίες (74 έγχρωμες), οι οποίες ανήκουν στις εξής συλλογές: Βουλής, Γενναδίου Βιβλιοθήκης, Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών, Εθνικής Πινακοθήκης, Ελληνικού Λογοτεχνικού - Ιστορικού Αρχείου, Ιδρύματος Αθανασίου Β. Μπότση, του σκιτσογράφου Σπύρου Ορνεράκη, του προέδρου του ΕΛΙΑ, Μάνου Χαριτάτου, και του συγγραφέα.

Το λεύκωμα προλογίζουν ο δημοσιογράφος, διευθυντής του Ιδρύματος Μπότση, Δημήτρης Ζαννίδης, και ο ιστορικός Τέχνης, επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνος Στεφανίδης. Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του λευκώματος, όπως και τα πορτρέτα μιας σειράς παλιών και νεότερων γελοιογράφων φιλοτέχνησε ο συγγραφέας. Στο πρωτογενές υλικό, περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις των ΚΥΡ και Ορνεράκη.

Εκτός από το «οδοιπορικό» στην εμφάνιση αυτής της «επαναστατικής» τέχνης και στα 160 χρόνια της ελληνικής πολιτικής γελοιογραφίας και στους μεγάλους καλλιτέχνες της (σ.σ. ο μεγάλος Φωκίων Δημητριάδης, δικαίως, καταλαμβάνει μεγάλο χώρο), ο συγγραφέας παρουσιάζει, με σύντομα βιογραφικά, όλους τους σημαντικούς Ελληνες γελοιογράφους και με κατατοπιστικές κειμενολεζάντες, χαρακτηριστικές - από πολιτικο-ιστορική και αισθητική άποψη - γελοιογραφίες. Η έρευνα του Α. Παπαδανιήλ συμπεραίνει ότι η 160χρονη ελληνική πολιτική γελοιογραφία έχει δημιουργήσει «τη δική της σχολή στο είδος, αποκτώντας ένα διαρκώς ανανεούμενο με νέα ταλέντα φυτώριο σχολή γελοιογράφων».

Τραγουδούν για την Κάσο

Γεράσιμος Ανδρεάτος
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Μουσική παράσταση με τίτλο «Θολά Νερά», αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καββαδία πραγματοποιείται, την Κυριακή (9 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη φροντίδα της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Στόχος της παράστασης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της Κάσου, που καταστράφηκε από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου. Τα τραγούδια, που έγραψαν για τον Καββαδία οι συνθέτες μας: Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, «Οι ξέμπαρκοι», Γιάννης Σπανός, θα ερμηνεύσουν(αλφαβητικά) οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος (φωτο), Νένα Βενετσάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Κάτια Γέρου, Γιάννης Κούτρας, «Παλαιινά Σεφέρια», Μαρίζα Κωχ, Μάριος Φραγκούλης, καθώς και οι Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δώρα Πετρίδη, Ανδρέας Σμυρνάκης.

Συμμετέχουν η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων με διεύθυνση του Κώστα Καραμάνου. Στο πιάνο, οι Τάσος Καρακατσάνης, Θεόδωρος Οικονόμου και Ειρήνη Σαρικώστα. Μπάσο, ο Αντώνης Τουρκογιώργης. Συμμετέχουν μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Μαλανδρή, η επιμέλεια κειμένων του Μανώλη Μαυρολέοντα. Αφήγηση: Νίκος Γαλανός. Αποσπάσματα έργων του ποιητή θα αποδώσει η ηθοποιός Τόνια Μάνεση. Αναφορές στον ποιητή θα κάνουν οι συγγραφείς Νικόλαος Σουρής και Μήτσος Κασόλας. Εισιτήρια: 70, 50, 35, 18 ευρώ.

Με «τρένο» στο Μέγαρο

«Θέλετε δένδρ' ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε», η πετυχημένη μουσική ποιητική παράσταση που παρουσιάστηκε στο «Τρένο στο Ρουφ» της Τατιάνας Λύγαρη, «μετακομίζει», μόνο για σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής. Δεκατρείς Ελληνες συνθέτες, οι Μηνάς Αλεξιάδης, Γιώργος Ανδρέου, Μιχάλης Γρηγορίου, Βασίλης Δημητρίου, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κηπουργός, Ηλίας Λιούγκος, Νότης Μαυρουδής, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Μιχάλης Χριστοδουλίδης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηθοποιού και μελοποίησαν παλαιούς και νεότερους Ελληνες ποιητές, από τη Σαπφώ και τον Σοφοκλή μέχρι τους Σεφέρη, Εμπειρίκο, Γκανά, Καψάλη. Η επιλογή είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Τα δεκατρία τραγούδια που θα παρουσιαστούν σκηνοθέτησε η Τατιάνα Λύγαρη και ερμηνεύουν: Τατιάνα Λύγαρη, Μαρία Τσιμά, Βασίλης Γισδάκης, Καίτη Κουλλιά. Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνευτούν τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Ξαρχάκου. Μουσική επιμέλεια Γιώργου Παπαδάκη.

Ο Μποτσέλι στο Ηρώδειο

Ο παγκόσμιου φήμης τυφλός Ιταλός τενόρος, Αντρέα Μποτσέλι εμφανίζεται τη Δευτέρα στο Ηρώδειο. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα». Η φωνή του Αντρέα Μποτσέλι σφράγισε τη δεκαετία του '90, ενώ η δημοτικότητά του θα μπορούσε να συγκριθεί με του Enrico Caruso. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς μουσικής σκηνής με δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε όλο τον κόσμο, τόσο στην ποπ μουσική όσο και σε κλασικές άριες της όπερας.

Ο Μποτσέλι γεννήθηκε το 1958 στην Τοσκάνη. Σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, χωρίς να εγκαταλείψει τις μουσικές σπουδές του. To ταλέντο του τον βοήθησε να αναδειχτεί σε πέντε μόλις χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Καθιερώθηκε ερμηνεύοντας το 1998 στη Σαρδηνία τον Ροντόλφο στην όπερα «Λα Μποέμ».

Τη βραβευμένη ταινία «Γλυκά δεκάξι» του Κεν Λόουτς, θα προβάλει η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) Χαϊδαρίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο, στις 9μμ βράδυ, στο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Κατερίνα».

Εκδήλωση για τα 550 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης θα πραγματοποιήσει σήμερα (8.30μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Γ. Μπαμπινιώτης, Ευ. Χρυσός, Αθ. Μαρκόπουλος, Β. Σφυρόερας. Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γ. Βόγλης και Γ. Μπρέμου. Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροψαλτών, με διεύθυνση του Χρ. Χατζηνικολάου, και οι μουσικοί Σ. Σινόπουλος, Π. Δημητρακόπουλος, Κ. Ταπάκης, Κ. Παπαδοπούλου.

Στη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ζερβουδάκη 17, κοντά στον Αγ. Νικόλαο των Πατησίων), σήμερα (7μμ), θα τιμηθούν Μικρασιάτες λογοτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκανδρος Κεπέσης για τα βιβλία του «Απ' τα τρίσβαθα της μνήμης» και «Στη γενέτειρά μου (75 χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή)». Θα μιλήσει η πρόεδρος της ΔΕΕΛ, Χρυσούλα Βάρρα.

Σήμερα (8μμ) στην Εστία Ν. Σμύρνης (Κ. Παλαιολόγου 1, Ν. Σμύρνη) ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανθρώπινη επικοινωνία» οργανώνει ομιλία της συγγραφέα Ελένης Σαραντίτη με θέμα «Η συμβολή του βιβλίου στην ολοκλήρωση του ανθρώπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ