ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ» ΕΕ - ΗΠΑ
Ολα έτοιμα για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ιδιαίτερα τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ σχετικά με τη «δικαστική συνεργασία και την έκδοση» όλου του φάσματος «υπόπτων» που διαθέτει η «αντιτρομοκρατική» απολύμανση ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, και το ζήτημα θα απασχολήσει το σχετικό Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες (5-6 Ιούνη), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (20-21 Ιούνη) και τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ (τέλη Ιούνη).

Παρά τις αντιθέσεις για το μοίρασμα της λείας από τις αυτοκρατορικές εκστρατείες, το μέτωπο της «αντι-τρομοκρατικής σταυροφορίας» παραμένει αρραγές, και όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί μέσα στον Ιούνη. Και αυτό γιατί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αποκαθηλώνονται τα τελευταία ιστορικά εικονίσματα αστικής «ελευθερίας και δημοκρατίας» που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Στις ΗΠΑ οι μουσουλμάνοι μετανάστες φεύγουν μαζικά προς τον Καναδά ενόψει του νέου «Patriot Act 2» που έχει έτοιμο ο φονταμενταλιστής υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ (John Ashcroft), το μακρύ χέρι του Μπους και ιδιαίτερα «εκνευρισμένος» ως πρώην κερδοσκόπος της χρεοκοπημένης «Ενρον».

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές ο νόμος με την επωνυμία «Homestic Security Enhancement Act» (Νόμος για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας) θα (...) συμπληρώνει τον επαίσχυντο «Patriot Act 1» που ψήφισε ομόφωνα το Κογκρέσο μετά την 11/9/2001, με σωρεία αυταρχικών διατάξεων. Ηδη ο νόμος έδινε και τυπικά στις δυνάμεις καταστολής το δικαίωμα κατάργησης κάθε έννοιας ασύλου, προστασίας προσωπικών δεδομένων και προσωπικής ζωής, παρακολουθώντας κάθε «ύποπτο» χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή. Ο νόμος προβλέπει στην παράγραφο 201 ότι η κυβέρνηση δεν καλείται να παράσχει καμία πληροφορία για άτομα συλληφθέντα κατά τη διάρκεια αντι-τρομοκρατικών ερευνών», ενώ άλλη παράγραφος δίνει το δικαίωμα στέρησης της αμερικανικής υπηκοότητας, εάν ο πολίτης «γίνει μέλος ή υποστηρίζει οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ μόνο τον περασμένο Μάρτη, οι βίζες στους ξένους και όλες οι σχετικές «πληροφορίες» από μια παγκόσμια «τράπεζα δεδομένων» τελούν υπό την εποπτεία του Τομ Ριτζ (Tom Ridge), επικεφαλής βάσει του νόμου «Homeland Security Department». To υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, που δημιούργησε ο Μπους, συγκεντρώνοντας στην ενιαία διοίκηση είκοσι δύο (22) υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το FBI και τη CIA. Δεν πρόκειται βέβαια για (...) ξαφνική εκτράχυνση της αμερικανικής «δημοκρατίας», εξαιτίας κάποιων διεστραμμένων «δεξιών». Τον Απρίλη του 1996, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επικύρωσε τη «Νομοθετική τάξη περί Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Αποτελεσματικής Θανατικής Ποινής», που έδινε το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις εναντίον Αμερικανών πολιτών. Δημιουργήθηκε μια «Δύναμη Κρούσης Ταχείας Αναπτύξεως» από 2.500 μισθοφόρους υπό τις διαταγές του υπουργού Δικαιοσύνης που περιβλήθηκε με δικτατορικές εξουσίες. Ο «αντι-τρομοκρατικός» του 1996 ακύρωνε το νόμο περί των «Posse Comitatus» του 1878, που απαγόρευε τη χρησιμοποίηση ομοσπονδιακών στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή του νόμου σε πολίτες και ανέστειλε ακόμα και το «habeas corpus», την εποχή της αγγλοαμερικανικής «ελευθερίας», επιτρέποντας στις δυνάμεις καταστολής να διαπράττουν κάθε είδους ενέργειες, κατά παράβαση του Συντάγματος, χάριν της πάταξης της τρομοκρατίας. Ηδη όμως από το Φλεβάρη του 1989 το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε δώσει το «δικαίωμα» στο FBI, την ομοσπονδιακή Αστυνομία, να παρακολουθεί και να συλλαμβάνει «ύποπτους» ξένους υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό. Οι «ύποπτοι» θα μπορούσαν να συλλαμβάνονται χωρίς έγκριση της χώρας που τους φιλοξενούσε και χωρίς τα «δικαιώματα» που, ακόμη, τότε, το 1989 αναγνωρίζονταν στους Αμερικανούς υπηκόους π.χ. ένταλμα σύλληψης. Με τον τρόπο αυτό το FBI απαγάγει «νόμιμα» έναν π.χ. Κολομβιανό που βρίσκεται στο Μεξικό.

Αυτό, λοιπόν, το «πλαίσιο» καταστολής που εφαρμόστηκε επί δεκαετίες εντός των ΗΠΑ, εξήχθη» στις υποτελείς χώρες με την κατάργηση της αρχής της μη παρέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών. Ο Χ. Κίσινγκερ ορίζει ότι έγινε το «1974» (!!!) και, μετά την 11/9/2001, προωθείται ως παγκόσμιο μοντέλο «ελευθερίας» και θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, ευρωπαϊκό «πλαίσιο», από τον ερχόμενο Ιούνη, έξω από συνταγματικές επιταγές και δημοκρατικές παραδόσεις.

Στον υπερβάλλοντα ζήλο των «παιδιών της Αθήνας» για την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ δεν έχει αντιδράσει κανείς, εκτός από μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το οποίο όμως δεν έχει λόγο στη διαδικασία λήψης της σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με το άρθρο 24 της Συνθήκης ΕΕ, η σχετική συμφωνία συνάπτεται μόνο από το Συμβούλιο, ενώ αποκλείονται τόσο το ΕΚ όσο βέβαια και τα «εθνικά» Κοινοβούλια.

Η σχετική Επιτροπή του ΕΚ διαμαρτύρεται βέβαια, για «κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατικής αρχής, πάνω στην οποία η ΕΕ διακηρύσσει ότι έχει θεμελιωθεί» (...) Μάταια, βέβαια. Οι ευρωβουλευτές δεν αντιδρούν στη συμφωνία καθ' αυτή, απλώς επισυνάπτουν ορισμένες (...) αυτονόητες προϋποθέσεις, που φαίνεται να μην «ανησυχούν» την Ελληνική Προεδρία και το Συμβούλιο. Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει «ρητά να απαγορεύει την έκδοση ενός προσώπου στις ΗΠΑ, εάν κινδυνεύει να καταδικαστεί με την ποινή του θανάτου». Αν πχ οι ΗΠΑ δείξουν «διάθεση συνεργασίας» και αποδεχτούν την προληπτική παράδοση στοιχείων, αυτό θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα στην κοινοτική επικράτεια να δικάζονται στη χώρα τους αντί να εκδίδονται στις ΗΠΑ. Βέβαια, αν υπάρχουν «ανταγωνιστικά αιτήματα» θα πρέπει να επικρατεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή τα δικαστήρια των κρατών - μελών αντί των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαίοι πολίτες κρατούνται ήδη στη βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο, για την οποία δε μιλάει κανείς. Υπενθυμίζεται, επίσης, προς τον κ. Πετσάλνικο, ότι ο προκάτοχός του κ. Σταθόπουλος είχε υποστηρίξει, πριν την παραίτησή του, ότι το Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση ημεδαπού Ελληνα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικρίσεις από το ΔΗΣΥ

Σφάλμα του Προέδρου Παπαδόπουλου θεωρεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, την ομιλία, που έκανε προχθές, στην κοινή Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για το Κυπριακό. Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν σφάλμα όλοι οι χειρισμοί που έκαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ταυτίστηκε με την κρίση που υπάρχει τόσο στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις σχέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ελλάδα».

Ο Ν. Αναστασιάδης σχολίαζε επικρίσεις που διαρρέουν στον αθηναϊκό Τύπο και προέρχονται από μερίδα των αντιπολιτευόμενων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για εκμετάλλευση του Κυπριακού, για εσωτερική κατανάλωση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέφερε το θέμα των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυπριακή πλευρά στο Κυπριακό.

Οι πρωτοβουλίες, είπε, είτε γίνουν με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είτε με άλλο τρόπο, θα αποδείξουν ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά και θα μεταθέσουν το βάρος της ευθύνης και πιέσεις στην Τουρκία, τόσο για να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο, όσο και για να λύσει το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ