ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ

Αν φοβάσαι την ανεργία, το ξεκλήρισμα από τη γη σου, τον πόλεμο, τη σύγχρονη αμάθεια, αν φοβάσαι και ανησυχείς για το μέλλον σου, πρέπει να ρισκάρεις σήμερα. Πρέπει να παλέψεις. Γιατί ρεαλιστικό είναι αυτό που συμφέρει τους πολλούς και πολλοί θα παλέψουν να το υλοποιήσουν. Και αυτό είναι η συγκρότηση του Μετώπου για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Τα παραπάνω λόγια, των στελεχών του ΚΚΕ, έπεσαν σαν σπόρος στην εύφορη γη της Πέλλας και της Ημαθίας. Στη γη που φέτος δε θα καρπίσει εξαιτίας των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχτηκε από την κακοκαιρία. Οι άνθρωποι όμως που ζουν εκεί και παλεύουν μέρα νύχτα στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα καταστήματα, στους συνεταιρισμούς, άκουσαν. Τα υποδέχτηκαν σαν βάλσαμο πάνω στο σακατεμένο από την κούραση κορμί τους, οι εργάτες και οι εργάτριες των «Κλωστηρίων Νάουσας» του Λαναρά.

Εχουν την πείρα και βλέπουν πιο καθαρά, πως αντίπαλός τους είναι το ίδιο το σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που χρόνια τώρα τους έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη, για να παρέχουν εξυπηρετήσεις στα μεγάλα αφεντικά τους, τους καπιταλιστές.

Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, απομένει να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Να ανταμώσουν με το ΚΚΕ στους αγώνες και στην κάλπη.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε άλλωστε σε κάθε σταθμό της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στην περιοχή η Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνοδευόμενη από τον Σπ. Στριφτάρη μέλος του ΠΓ και βουλευτή, την Αιμ. Αγκαβανάκη μέλος της ΚΕ, τον Ν. Χριστάνη γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, καθώς και από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών των ΝΕ Ημαθίας και Πέλλας του Κόμματος.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αμεσο αίτημά μας η προστασία των ανέργων

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νάουσα, το βράδυ της Πέμπτης

Από τη συγκέντρωση, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Νάουσα
Από τη συγκέντρωση, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Νάουσα
«Η ζωή έχει αποδείξει ότι εκεί που υπάρχει ανεργία υπάρχουν κεφάλαια και κέρδη», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νάουσα το βράδυ της Πέμπτης. Και ξεκαθάρισε πως επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα, όμως δε γίνονται με κριτήριο το εργατικό, το αγροτικό, το λαϊκό όφελος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Απάντησε έτσι στις αυταπάτες που καλλιεργούνται από τα κόμματα που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό που χτυπιέται από την ανεργία, τη φτώχεια. Και κάλεσε να δυναμώσουν η πάλη και η στήριξη στο ΚΚΕ για να επέλθουν άμεσα πολιτικές αλλαγές σε όφελος του λαού και του τόπου.

«Ο καπιταλιστής δεν επενδύει για την πατρίδα του, για το λαό. Επενδύει για τα συμφέροντά του, το κέρδος, που σημαίνει υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου και ανεργία. Και είναι νομικά και τυπικά κατοχυρωμένος. Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα σύμφωνα σταθερότητας, με την ΟΝΕ. Λέει, π.χ., με συμφέρει να επενδύσω στη Νάουσα για ένα-δύο χρόνια, να μαζέψω κάποια κεφάλαια και μετά να πάω αλλού. Οπου κεφάλαια και πατρίδα. Θα πάνε Βουλγαρία, αύριο μπορεί να πάνε στο Ιράκ και αν αύριο ξεπουληθεί το Παλαιστινιακό θα πάνε να επενδύσουν και στην Παλαιστίνη. Αυτό θα πει κεφάλαιο», είπε.

Και αποκαλύπτοντας τον υποκριτικό λόγο των άλλων κομμάτων που δήθεν από τη μια κόπτονται για τα λαϊκά προβλήματα, τη φτώχεια και την ανεργία και από την άλλη στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Ολοι οι νόμοι που ψηφίζονται διά χειρός ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και με την ανοχή του ΣΥΝ σε κρίσιμα ζητήματα - μιλώντας για τα πλαίσια της Βουλής - είναι νόμοι για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να σπρώχνεις την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, είτε είναι στον τομέα των τραπεζών, είτε είναι στον τομέα του εμπορίου, είτε της βιομηχανίας, και μετά να λες ότι έρχομαι να προστατέψω τον εργαζόμενο».

Και αναφέρθηκε σε μια σειρά από παραδείγματα με πιο πρόσφατο αυτό των βιομηχάνων μεταποιητών της γεωργικής παραγωγής, που ζητούν νέα προνόμια και χρησιμοποιούν τους εργάτες προκειμένου να πιέσουν για την εξασφάλισή τους.

Προστασία των ανέργων

«Εμείς είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των εργαζομένων και όχι της ενίσχυσης των βιομηχάνων. Αν το ΚΚΕ ήταν στην εξουσία, αν είχαμε μια εξουσία λαϊκή, βεβαίως θα ζητούσαμε να γίνουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά τις επενδύσεις θα τις έκανε ένα κράτος το οποίο θα έκανε κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο της χώρας και όχι ατομική ιδιοκτησία. Και τότε βεβαίως το κύριο βάρος θα ήταν η επιδότηση της παραγωγής.

Σήμερα, που κουμάντο κάνει το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς να παραιτούμαστε από ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα, ως άμεσο αίτημα έχουμε την προστασία των ανέργων.

Εμείς δε θεωρούμε ότι οι προτάσεις που κάνουμε λύνουν το πρόβλημα του εισοδήματος και της δουλιάς. Αλλά με το ένα χέρι παλεύουμε για την προστασία των ανέργων και με το άλλο χέρι σπρώχνουμε το κίνημα να πάει μπροστά, να γίνουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές στην Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε και το σήμερα και το αύριο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους εργαζόμενους ότι μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής θα αλλάξει η ζωή του», ξεκαθάρισε η Αλ. Παπαρήγα.

Ερχονται δραματικές μέρες...

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να εξασφαλίσει καλή ζωή για το λαό της. Εχουμε πλούτο γεωργικών προϊόντων, δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, ορυκτό πλούτο, δυνατότητες να αναπτυχθούν κλάδοι βιομηχανίας που παράγουν είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δεν είναι η Ελλάδα ψωροκώσταινα όπως την εμφανίζουν.

Αν η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα θα έπρεπε όλοι να είμαστε φτωχοί. Ομως, υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Ο πλούτος γιγαντώνεται για τους λίγους και από την άλλη μεριά μεγαλώνει η φτώχεια. Και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί σήμερα η φτώχεια να μην έχει χτυπήσει την πόρτα τους αλλά τα επόμενα χρόνια θα χτυπήσει για πολλούς. Εμείς δε λέμε ότι θα πεινάσει όλος ο ελληνικός λαός, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα ζήσει δραματικές μέρες, όπως άλλωστε θα γίνει και σε όλη την Ευρώπη», προειδοποίησε.

...και τοπικοί πόλεμοι

Ομως, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε πως εκτός από τα οικονομικά προβλήματα υπάρχει και ο πόλεμος, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού του κεφαλαίου. «Μην υποτιμάτε ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους κεφαλαιοκράτες και στις ιμπεριαλιστικές χώρες λύνονται και με τον πόλεμο. Θα ζήσουμε τις περιπέτειες και τις συνέπειες νέων τοπικών πολέμων. Και ποιος μας λέει ότι αυτοί οι τοπικοί πόλεμοι αύριο δε θα εξελιχθούν σε μια γενικευμένη σύγκρουση; Αφού πίσω από τους τοπικούς πολέμους κρύβονται οι αντιθέσεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Οι εξοπλισμοί αναπτύσσονται. Στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες εκσυγχρονίζονται τα οπλικά συστήματα».

«Δεν μπορεί να είσαι ένας φτωχός με δύο πρόσωπα. Το ένα να είναι το πραγματικό της ζωής και το πολιτικό σου πρόσωπο να είναι διαφορετικό. Αυτά πρέπει να εκφράζονται ενιαία». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έχει πια ωριμάσει σε μεγάλο τμήμα του λαού η αναγκαιότητα να απεγκλωβιστεί από τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει μέχρι τώρα και από τις πολιτικές ιδέες που έχει υιοθετήσει περί μονόδρομων της ΕΕ κλπ., και πρόσθεσε πως «σ' αυτή την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι ότι θ' αρχίσουν να κινούνται και λαοί και λαϊκά κινήματα και σε άλλες χώρες». Ομως, ξεκαθάρισε πως «αν λαοί σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν τέτοιες νίκες, τότε στο παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει δυνατότητα άμβλυνσης των μεγάλων προβλημάτων».

Αποκτήστε συνείδηση της δύναμής σας

«Εμείς όταν λέμε να μειωθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν εννοούμε να δυναμώσει το ΚΚΕ ώστε να μας έχουν ανάγκη και να συνεργαστούμε μαζί τους. Αλλά για να δυναμώσει η λαϊκή συνεργασία, το λαϊκό μέτωπο και να τραβήξει το δρόμο της εξουσίας. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε, θέλουμε τη δύναμη όχι για να πάμε να συμβιβαστούμε με το κατεστημένο.

Υπάρχουν όμως και πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, που λένε "θέλουμε να ενισχυθούμε". Για ποιο σκοπό; Για να συμπράξεις με το ΠΑΣΟΚ; Για να υπολογίσει τη δύναμή σου το ΠΑΣΟΚ και να συνεργαστεί; Αυτή η συνεργασία δεν πρόκειται να φέρει κανένα καλό στον τόπο. Για δείτε η συνεργασία του ΣΥΝ, π.χ., στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια της ΓΣΕΕ, στο αγροτικό κίνημα.

Αν πραγματικά και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα είχαν καθαρό το μέτωπο με το δικομματισμό - δηλαδή να ισχυροποιηθούμε για να παίξουμε ρόλο στο κίνημα σήμερα και αύριο στην πολιτική νίκη του λαού - και με το μεγάλο κεφάλαιο, τότε πραγματικά αυτό το λαϊκό μέτωπο μπορούσε να έχει γίνει και στο πολιτικό επίπεδο.

Το ΚΚΕ δεν αρνείται τη συνεργασία. Ομως, συνεργασία με διαχωριστική γραμμή απέναντι στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Συνεργασία σε αντίθεση με τις πολιτικές της ΕΕ, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, συνεργασία για λαϊκή εξουσία.

Διότι υπάρχει συνεργασία που μπορεί να κάνει θαύματα και υπάρχει συνεργασία που μπορεί να κάνει ζημιά. Αντί να δώσει ώθηση στο κίνημα το λαϊκό, να δώσει ώθηση στο συμβιβασμό με το κατεστημένο.

Εμείς σας καλούμε να βγάλετε συμπεράσματα από τα προβλήματα που ζείτε.

Να αποκτήσουμε συνείδηση της δύναμής μας. Τότε τα πράγματα θα είναι ευκολότερα και λιγότερο επικίνδυνα απ' ό,τι είναι σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ