ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας έχει προοπτική

Κάλεσμα στις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ»

Εξω από το εργοστάσιο της «Σίσσερ Πάλκο» βρέθηκαν χτες από τα ξημερώματα κομμουνιστές - μέλη της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, καλώντας τις εργάτριες να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν την πάλη για το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, αλλά και ακόμα πιο πέρα για να υπάρξουν ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Μοίρασαν την ανακοίνωση της Αχτίδας χέρι χέρι σε κάθε εργαζόμενο της πρωινής βάρδιας της «Σίσσερ» μαζί με την πρώτη «Καλημέρα». Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έβρισκαν από το πρωί τους κομμουνιστές να τους περιμένουν. Τους έχουν μάθει να βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό τους και το «ευτυχώς, παιδιά, που είσαστε και εσείς», που ακούστηκε από εργαζόμενο, τα λέει όλα.

Η ανακοίνωση της Αχτίδας που μοιράστηκε χτες στους εργαζόμενους της «Σίσσερ Πάλκο» έχει ως εξής:

«

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργατριών της "Σίσσερ Πάλκο" για την αποτροπή του κλεισίματος του εργοστασίου της Αθήνας. Απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας που στηρίζεται στη λογική του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη, με τις πλάτες της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Οι εργαζόμενες της "Σίσσερ Πάλκο" είδαν όλο αυτό το διάστημα δίπλα τους την ταξική ομοσπονδία, άλλα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ. Είδαν καθημερινά δίπλα τους το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές, που αποκάλυψαν τις επιλογές της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, που ενίσχυε με επιδοτήσεις από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ακόμα και τη μετεγκατάστασή της στη γειτονική Βουλγαρία. Τις πολιτικές δυνάμεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που πρωτοστατούν στην αντεργατική επίθεση.

Καλούμε τις εργαζόμενες που ακολουθούν τον ΣΥΝ να βγάλουν συμπεράσματα. Αυτό το κόμμα αντί να προτείνει μέτρα επιβίωσης των ανέργων, προπαγανδίζει και πλασάρει τα προγράμματα και τα μέτρα της ΕΕ - κυβέρνησης, που βοηθάνε τις πολυεθνικές να θησαυρίζουν.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στο χώρο σας κάποιος κύριος από την επιχείρηση "Ιππόκαμπος", ο οποίος ως τραμπούκος και τσιράκι της εργοδοσίας έκανε αισχρό αντικομμουνισμό. Γυρίστε του την πλάτη. Απομονώστε τους αντικομμουνιστές. Δυναμώστε την ταξική μας ενότητα για τη δουλιά, τη ζωή και το μέλλον των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενες της "Σίσσερ Πάλκο" πρέπει μέσα από αυτόν τον αγώνα τους να συνειδητοποιήσουν ποιος είναι με ποιον. Να δουν ότι ο αγώνας τους δε σταματά, συνεχίζεται και αναπτύσσεται μαζί με όλους τους απολυμένους, με όλη την εργατική τάξη, στην κατεύθυνση για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της.

Για τη διεκδίκηση, από την άλλη, της προστασίας των ανέργων και της λαϊκής οικογένειας, ώστε να μη μεγαλώσει ακόμα πιο δραματικά η εξαθλίωση και η φτώχεια. Αυτός ο αγώνας απαντά στα άμεσα προβλήματα, ανοίγει ταυτόχρονα προοπτική για το αύριο.

Το ΚΚΕ διεκδικεί για όλους τους ανέργους, για όλους τους απολυμένους:

-- Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

-- Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

-- Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση.

-- Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους.

-- Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες.

-- Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

-- Επιχορήγηση ενοικίου.

-- Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.

-- Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά των απολύσεων και της ανεργίας, είναι συνδεδεμένος με την πορεία του αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Μόνο όταν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη και τα μέσα να καθορίζουν τι και πώς θα αναπτυχθεί, όταν δηλαδή κατακτήσουν τη δική τους εξουσία, μόνο τότε θα αρχίσει η αντίστροφη θετική μέτρηση στο ζήτημα της απασχόλησης, της λαϊκής κοινωνικής ευημερίας.

Η διέξοδος βρίσκεται στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, στη συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων για την ανάπτυξη ισχυρού εργατικού κινήματος, στη συμμαχία της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα συμβάλει προς μια τέτοια κατεύθυνση, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο. Με αυτήν την πολιτική πρόταση, το ΚΚΕ σας καλεί να συσπειρωθείτε, να δυναμώσετε την πάλη.

Ολοι στο συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις την Πέμπτη, 5 Ιούνη, πλ. Συντάγματος, 7 μμ.

Ολοι στην εκδήλωση της Αχτίδας Βιομηχανίας την Τετάρτη, 11 Ιούνη, 7 μμ, για τις απολύσεις, την ανεργία και την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ.

Ολοι στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιούνη κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ και της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003"».

ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Και απλήρωτοι και απολυμένοι

Ζήλεψε φαίνεται ο κ. Εμφιετζόγλου το κύμα των απολύσεων των τελευταίων ημερών και για να μην υστερήσει απέναντι στα ομογάλακτα σαΐνια της αισχροκέρδειας, προχώρησε κι αυτός χτες σε 4 νέες απολύσεις στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, καθιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο προβληματική τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας ΝΟΒΟΠΑΝ και ανοίγοντας το δρόμο σε νέες απολύσεις.

Ενώ η μονάδα ΝΟΒΟΠΑΝ δούλευε μέχρι τώρα με 3 βάρδιες, με τις χτεσινές απολύσεις ξηλώθηκε στην ουσία η 2η βάρδια και ανακοινώθηκε ότι η μονάδα θα λειτουργήσει με μόνο μία βάρδια. Μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων θεωρούν ότι αυτό προϋποθέτει και άλλες απολύσεις στο άμεσο μέλλον που θα δημιουργήσουν αδιέξοδα και θα βάλουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της ίδιας της επιχείρησης.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων συνεδρίασε έκτακτα αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων απολύσεων και αποφάσισε να κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., την Τρίτη 3 του Ιούνη και να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μελών στη διάρκεια της στάσης εργασίας, στην οποία θα γίνει πρόταση από τη διοίκηση για παραπέρα κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για το Μάη και εκτός από το σταμάτημα των απολύσεων και την πλήρη λειτουργία της επιχείρησης, διεκδικούν και τα δεδουλευμένα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ