ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονισμένη απάντηση στις 5 Ιούνη

Προάγγελος των διαδηλώσεων που θα γίνουν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, αποφάσισε η σύσκεψη σωματείων που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ, για να εκφραστεί συλλογικά και συντονισμένα η αντίθεση των εργαζόμενων στην αντιλαϊκή πολιτική, που δημιουργεί ανεργία και φτώχεια και να προωθηθούν μέτρα στήριξης των ανέργων.

Η σύσκεψη διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις νέους στη Θεσσαλονίκη είναι άνεργος. Εδώ και χρόνια η πόλη μετράει πολλές χιλιάδες ανέργους, υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στον ιματισμό όπου τα τελευταία χρόνια χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας, στα καπνομάγαζα που φέτος δεν προσέλαβαν εκατοντάδες καπνεργάτριες. Στον «Γεωργιάδη», τον «Χωναίο», την «Good Year», τη «ΒΑΛΚΑΝ», τον «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ». Στο «ΑΓΝΟ» που ξεπουλιέται σε ιδιώτη για να ξεφορτωθεί τους 430 εργαζόμενους.

Αυτοί είναι τα θύματα της ελεύθερης αγοράς, των κερδών για τους λίγους. Πίσω από τους αριθμούς, επισήμανε ο εισηγητής, προβάλλεται το δράμα των ανέργων και των οικογενειών τους. Προβάλλουν οι τρομακτικές συνέπειες της φτώχειας και των συσσιτίων, της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Το 25% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων μειώνεται συνεχώς.

Η σύσκεψη, πέρα από τις γενικές διαπιστώσεις για τις πρωτοφανείς διαστάσεις που προσλαμβάνει η ανεργία και την ανάγκη λαϊκών κινητοποιήσεων, ασχολήθηκε προσεκτικά και με τα οργανωτικά ζητήματα της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, της ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζόμενων.

Καθορίστηκε να καταβληθεί άμεσα συγκεκριμένη προσπάθεια από όλα τα συνεργαζόμενα με το ΠΑΜΕ σωματεία, να γίνουν συνεδριάσεις διοικήσεων και συνελεύσεις για το θέμα αυτό, να οργανωθεί ένας πλατύς κύκλος περιοδειών σε τόπους δουλιάς, συσκέψεων, εξορμήσεων σε γειτονιές και όπου αλλού συγκεντρώνονται εργαζόμενοι. Το μήνυμα του συλλαλητηρίου να φτάσει σε κάθε σπίτι εργαζόμενου ή άνεργου, σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποτελεί και το κύριο συμπέρασμα της σύσκεψης.

Τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι το συλλαλητήριο στις 5 του Ιούνη πρέπει να αποτελέσει μια αφετηρία που θα πυροδοτήσει διαδικασίες κινητοποίησης των εργαζόμενων για τις μεγάλες διαδηλώσεις του τριήμερου 20-21-22 Ιούνη με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

«Παίρνουμε για ανταμοιβή δίκες και τιμωρία» γράφουν στα πανό τους οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαϊτειο
«Παίρνουμε για ανταμοιβή δίκες και τιμωρία» γράφουν στα πανό τους οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαϊτειο
Απροετοίμαστη έδειξε η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή να απαντήσει στα αιτήματα γιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών και εργαζόμενων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και είπε σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων και των γιατρών ότι θα απαντήσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι όμως αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα εκρηκτικά προβλήματα είναι ήδη γνωστά εδώ και καιρό. Ετσι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη θα κλείσουν την εφημερία όπως έκαναν και χτες.

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ έκαναν συγκέντρωση έξω απ' την πύλη του νοσοκομείου και κατάγγειλαν την παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Διαμαρτύρονται για τις άγριες περικοπές των εφημεριών που καθιστούν επικίνδυνη την αντιμετώπιση των ασθενών. Και δεν έφταναν οι περικοπές, οι γιατροί κατηγορήθηκαν για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος επειδή εφάρμοσαν τα σωστά προγράμματα και όχι τα πετσοκομμένα. Επίσης, διαδήλωσαν και για τις περικοπές στην πληρωμή των υπερωριών των νοσηλευτών και των άλλων ειδικοτήτων.

Σε κινητοποίηση ήταν χτες και οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο», διαμαρτυρόμενοι για τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και για καταδίκη εργαζομένων σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για δήθεν αμέλεια στη διάρκεια θανάτου ενός ασθενή.

Οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη (10-11 πμ) και συγκέντρωση έξω απ' το ψυχιατρείο.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πραξικόπημα για να επιβάλουν τη συναίνεση

Απέκλεισε πραξικοπηματικά τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» από το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) η συμμαχία των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΑΝΕΚΕ (ΣΥΝ), καθαιρώντας τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Πατσιά, σε έκτακτη συνεδρίαση χτες.

Τη θέση του γγ την έδωσαν τελικά στον Γ. Μάντζο, γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ, παρά το γεγονός ότι η ΔΑΣ είναι η δεύτερη δύναμη στο Σύλλογο. Η εξέλιξη αυτή, τονίζει χτεσινή ανακοίνωση της ΔΑΣ, «δε μας εκπλήσσει. Η συναινετική και συμβιβαστική τους τακτική, η κοινή τους προσπάθεια να στηρίξουν την αντεργατική πολιτική του δημάρχου Θεσσαλονίκης και της κυβέρνησης, προσκρούουν στη συνεπή, αταλάντευτη στάση στο πλευρό των εργαζομένων της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Η ενότητα των εργαζομένων, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ, η μαζική συμμετοχή στους αγώνες, η διαμόρφωση και ενίσχυση του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τους ήταν εμπόδιο, που έπρεπε να απαλλαγούν απ' αυτό. Πιστεύουν πως μ' αυτή την πρακτική, αποκλείοντας τη ΔΑΣ από το προεδρείο, θα ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους και θα μπορούν ευκολότερα να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει σ' όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην εργατική τάξη της πόλης την πραξικοπηματική, αντιδημοκρατική, αντεργατική ενέργεια των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΑΝΕΚΕ.

«Μετά τη σημερινή εξέλιξη, τονίζει η ανακοίνωση της ΔΑΣ, η ανάγκη για αλλαγή των συσχετισμών στον ΣΕΔΘ, το αδυνάτισμα ακόμα περισσότερο της συμμαχίας που ολοκληρώθηκε πλέον μεταξύ των τριών παρατάξεων, η ενίσχυση του ταξικού πόλου (ΔΑΣ-ΠΑΜΕ), αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Καλούμε τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν ακόμη περισσότερο την ενότητά τους ενάντια στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και στους φορείς που υλοποιούν αυτήν την πολιτική στο Δήμο Θεσσαλονίκης, να γυρίσουν τις πλάτες τους στους συμβιβασμένους συνεταίρους. Με τον αγώνα τους να βάλουν φρένο στις προσπάθειες της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΘ, να χαλάσουν τη σούπα της συναίνεσης και της υποταγής σε δήμαρχο και κυβέρνηση».

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, η διοίκηση του Συνδέσμου στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επαναληπτικές εκλογές αύριο και μεθαύριο

Την ψήφο των γιατρών διεκδικεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΠΚ) στις επαναληπτικές εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας αύριο και μεθαύριο.

«Ενισχύστε την αγωνιστική, ριζοσπαστική συσπείρωση των γιατρών στο πλάι του λαϊκού κινήματος» υπογραμμίζει η ΔΠΚ και τονίζει: «Τα συμφέροντά μας δεν μπορεί να είναι διαφορετικά από τα οράματά μας. Ταυτίζονται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας από την οποία προερχόμαστε. Εδώ βρίσκεται και το σημείο ενότητας του αγώνα μας με τους άλλους εργαζόμενους. Εδώ βρίσκεται και πολλαπλασιάζεται η δύναμή μας».

Εκλογικά κέντρα είναι τα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Ελενα Βενιζέλου».

  • Στο «Αγία Σοφία» ψηφίζουν οι γιατροί που το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως Ι και Λ
  • Στο «Ελενα Βενιζέλου» ψηφίζουν οι γιατροί που το επώνυμό τους αρχίζει από Κ και Μ έως Ω.

Εκτός από την «Πανεπιστημονική» την ψήφο των γιατρών διεκδικούν ακόμα: Η «Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών», η ΠΑΣΚ - Γιατρών, η «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών», η «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών» και η «Ιατρική Ενότητα - Νέοι Γιατροί».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ
Συνέδριο «παρωδία»

Ακόμα ένα απολογιστικό συνέδριο «παρωδία» πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Ενα συνέδριο που στάθηκε έξω και πέρα από τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων. όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι» των συνταξιούχων.

Βέβαια, όπως τονίζεται, δεν είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο μετατρέπεται σε παρωδία. Μάλιστα, καταγγέλλει η παράταξη, «με την απαράδεκτη τακτική του προεδρείου της Ομοσπονδία και του εντεταλμένου προεδρείου του συνεδρίου, αφενός μεν αυταρχικά και με τρόπους που θυμίζουν άλλες... εποχές, στέρησαν το λόγο από τους συνέδρους που προέρχονται από το ΠΑΜΕ! Επιπλέον, διέλυσαν το συνέδριο δυο ώρες πριν την κανονική του λήξη για να μην παρθούν αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση και επίλυση των προβλημάτων. Για να μη συζητηθεί η πρόταση για έκτακτο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΣ, με στόχο η εφαρμογή του Ν. 1264/82 (απλή αναλογική) και την εγγραφή στην Ομοσπονδία συλλόγων τους οποίους αποκλείουν επειδή λειτουργούν με τον Ν. 1264».

Η ΕΣΚ καλεί όλους τους συνταξιούχους της ΔΕΗ να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συσπειρωθούν γύρω από τις δυνάμεις εκείνες που παλεύουν για να αποκρούσουν τις επιθέσεις που γίνονται σε βάρος τους. «Μαζί - καταλήγει - με το ΠΑΜΕ σας καλούμε να οργανώσουμε από κοινού την πάλη μας μέσα και έξω από τους συλλόγους, να διαμορφώσουμε συσχετισμούς αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης, να συντονίσουμε τους αγώνες μας με τους αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων όλης της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ