ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σκάνδαλο σε αριθμούς

Πώς η κυβέρνηση έκανε τον Λάτση «αφεντικό» των ΕΛ.ΠΕ απ' το παράθυρο. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών ΕΛ. ΠΕ και «ΠΕΤΡΟΛΑ»

Μετά από τις πολύμηνες παρασκηνιακές διεργασίες οι κυβερνώντες τα κατάφεραν! Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος τους: Παραδίδουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο μια ακόμη επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να βάλει αφεντικό στα ΕΛ.ΠΕ τον όμιλο της «ΠΕΤΡΟΛΑ» συμφερόντων Λάτση. Κι όταν λέμε Ομιλος επιχειρήσεων «Ελληνικά Πετρέλαια» εννοούμε τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, την ΕΚΟ, τη ΔΕΠΑ και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.

Το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττει η κυβέρνηση Σημίτη, είναι ολοφάνερο και από μια απλή σύγκριση των μεγεθών των δύο προς συγχώνευση εταιριών, με την απορρόφηση της «ΠΕΤΡΟΛΑ» από τα ΕΛ.ΠΕ. Ο τρόπος συγχώνευσης των δύο πετραλαϊκών ομίλων, που επέλεξε η κυβέρνηση, στην ουσία κάνει το Λάτση «αφεντικό των ΕΛ.ΠΕ» απ' το παράθυρο με συμβολικό τίμημα.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των ΕΛ.ΠΕ και της «ΠΕΤΡΟΛΑ», που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι τόσο ο τζίρος όσο και τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ΕΛ.ΠΕ, ήταν πολύ μεγαλύτερα από εκείνα της «ΠΕΤΡΟΛΑ» του Λάτση. Οπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, το 2002 από το συνολικό τζίρο και τα καθαρά κέρδη των δύο εταιριών, το μερίδιο των ΕΛ.ΠΕ ήταν 71,2% και 79,8% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, το 2002 ο επίσημος τζίρος και τα επίσημα καθαρά προ φόρων κέρδη των ΕΛ.ΠΕ ήταν 2.229,1 εκατ. ευρώ και 91,6 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο τζίρος και τα καθαρά προ φόρων κέρδη της «ΠΕΤΡΟΛΑ» ήταν μόλις 1.125,5 εκατ. ευρώ και 23,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ενα, επιπλέον, δείγμα γραφής ότι ο μεγάλος κερδισμένος από τη συμφωνία «συγχώνευσης» της «ΠΕΤΡΟΛΑ» με τα ΕΛ.ΠΕ, είναι ο Λάτσης, αποτελεί και το γεγονός ότι η μετοχή της «ΠΕΤΡΟΛΑ» αυξήθηκε χτες κατά 16% έναντι 4% των ΕΛ.ΠΕ...

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αφεντικό ο Λάτσης!
  • Η κυβέρνηση αφαιρεί από το δημόσιο και τις τελευταίες δυνατότητες που υπήρχαν για παρεμβάσεις στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των καυσίμων
  • Τουλάχιστον το 25% του ενοποιημένου επιχειρηματικού σχήματος ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ θα κατέχει ο γνωστός επιχειρηματικός όμιλος
  • Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους

Ο Λάτσης είναι από χτες το απόγευμα το νέο αφεντικό των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), αφού η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ικανοποίησης των ιδιωτικών συμφερόντων, παρέδωσε το δημόσιο ενεργειακό όμιλο-κολοσσό στον ευνοούμενό της.

Η ανακοίνωση του τεράστιου σκανδάλου έγινε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, με έκτακτη κοινή συνέντευξη. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, το ελληνικό δημόσιο θα πουλήσει το 16,65% των ΕΛΠΕ στην «Πανγιουροπίαν», που ελέγχεται από τον Λάτση και είναι ο βασικός μέτοχος της «Πετρόλα», με 7,50 ευρώ τη μετοχή. Το ποσοστό μεταφράζεται σε 43,5 εκατομμύρια μετοχές και το συνολικό τίμημα - σύμφωνα με τους δύο υπουργούς ανέρχεται στα 326 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων με βάση ανταλλαγής 5,36 μετοχές της «Πετρόλα», για κάθε μία μετοχή των ΕΛΠΕ. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο Λάτσης θα κατέχει το 25% του νέου επιχειρηματικού σχήματος «ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ». Το ποσοστό αυτό όμως μπορεί να διευρυνθεί, αφού ο Λάτσης είναι προτιμητέος αγοραστής, σε περίπτωση που το δημόσιο πουλήσει και άλλο πακέτο των ΕΛΠΕ.

Διετείς διεργασίες

Η χτεσινή πράξη του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ είχε προετοιμαστεί εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο πως τώρα ήταν ο καιρός να την υλοποιήσει. Πρέπει να σημειωθεί ότι χτες οι δύο υπουργοί έδωσαν ρεσιτάλ εμπαιγμού, ισχυριζόμενοι ότι η συμφωνία με τον Λάτση ήταν η κατάληξη του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει τον... Αύγουστο του 2001. Ωστόσο, αυτός ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος στις 3 του περασμένου Φλεβάρη, με κοινή απόφαση των δύο υπουργών. Χτες οι δύο υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι ο διαγωνισμός δεν κηρύχτηκε άγονος τότε, με αποτέλεσμα σήμερα να κατακυρώνεται υπέρ του Λάτση! Στην παρατήρηση γιατί δεν προκηρύχτηκε νέος διεθνής διαγωνισμός, η απάντηση του Ν. Χριστοδουλάκη, που προφανώς απευθυνόταν και προς το μοναδικό πλέον ανταγωνιστή, τη «Μότορ Οϊλ», ήταν ότι «όποιος ήθελε να εκδηλώσει ενδιαφέρον μπορούσε»!

Ασχετα πάντως με το πώς μεθοδεύτηκε και ποιες διεργασίες ακολουθήθηκαν για να παραχωρηθούν τα ΕΛΠΕ στον Λάτση, η ουσία του ζητήματος είναι ότι ο ελληνικός λαός χάνει μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και τα αρνητικά αποτελέσματα δε θα αργήσουν να έρθουν. Ουσιαστικά, με το ξεπούλημα του Ομίλου, ο τομέας των πετρελαιοειδών στη χώρα μας περνάει αποκλειστικά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα στον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη. Χτες, όμως, η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι με το σκάνδαλο ενισχύεται ο ενεργειακός τομέας της χώρας, αφού υπάρχει σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα!

Μέλλον ζοφερό

Την ίδια στιγμή, το μέλλον των εργαζομένων στις δύο επιχειρήσεις (ΕΛΠΕ - «Πετρόλα») διαγράφεται ζοφερό, αφού πάντα σε συγχωνεύσεις υπάρχουν και απολύσεις. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Α. Τσοχατζόπουλος προέγραψε το μέλλον των εργαζομένων την «Πετρόλα», με την αναφορά ότι η δραστηριότητα στο Θριάσιο Πεδίο θα περιοριστεί. Μάλιστα, χτες οι δύο υπουργοί είχαν καλέσει το σωματείο εργαζομένων των ΕΛΠΕ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αναζήτησης συνεταίρου. Οταν φτάσανε όμως οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, μόλις είχε ανακοινωθεί το ξεπούλημα! Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης και ανακοίνωσαν ότι θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το ΔΣ προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Πριν από τις υπουργικές ανακοινώσεις, νωρίτερα το μεσημέρι, υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της «Μοτόρ Οϊλ» Β. Βαρδινογιάννη, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα υποστήριξε ότι «το θέμα είναι πολιτικό και όχι επιχειρηματικό», σημειώνοντας ότι «είναι στο χέρι της κυβέρνησης». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «μας έχει συνηθίσει σε ιδιωτικοποιήσεις και γι' αυτό μας εκπλήσσουν οι αναφορές περί κρατικοποιήσεων», εννοώντας ότι η παράδοση των ΕΛΠΕ στον Λάτση συνιστά κρατικοποίηση της «Πετρόλα». Στο θέμα αναφέρθηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κρατικοποίηση, αλλά για παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Με ανακοίνωσή τους τόσο τα ΕΛΠΕ, όσο και η «Πετρόλα», πέραν των γενικών αναφορών στη διαδικασία της συγχώνευσης, σημειώνουν ότι «θα δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες στους ακόλουθους τομείς: 1. Στην προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων. 2. Στη λειτουργία των διυλιστηρίων. 3. Στα επενδυτικά προγράμματα σε μονάδες παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους. 4. Στα χρηματοοικονομικά. Το μέγεθος της εταιρίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στις διεθνείς της δραστηριότητες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε μήκος... Βαρδινογιάννη

Την αντίθεσή της στη «συγχώνευση ΕΛΠΕ - «Πετρόλα» στο όνομα ότι δεν πρόκειται περί «ουσιαστικής αποκρατικοποίησης» εξέφρασε η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή της στη σύγκρουση ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Από τα έως τώρα ανακοινωθέντα, για τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την «Πετρόλα», συνάγεται ότι δεν πρόκειται περί ουσιαστικής αποκρατικοποίησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, και πρόσθεσε: «Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ παραμένουν στο κράτος, ενώ από τη συμφωνία δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πώς ενισχύεται ο ανταγωνισμός».

Με τη θέση αυτή η ηγεσία της ΝΔ τείνει «ευήκοον ους» στις προτροπές του Β. Βαρδινογιάννη και αναμασά όσα ο ίδιος είχε πει νωρίτερα, καλώντας τη ΝΔ να πάρει θέση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ