ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
ΕΕ και ΗΠΑ έχουν στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού

Απ' τη μια μεριά το Νησί της Επανάστασης και τα επιτεύγματα του πολιτικού συστήματός του, κυρίως σε ό,τι αφορά στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Απ' την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, οι συνωμοσίες τους, οι προσπάθειές τους να «τσακίσουν» - με όποιον τρόπο - το μοντέλο διακυβέρνησης της Κούβας, μη τυχόν κι αποτελέσει στο μέλλον εναλλακτική λύση παγκοσμίως. Κι εκεί ανάμεσα ο ύποπτος, ύπουλος κι υποκριτικός ρόλος της Ευρώπης, που ενώ εθελοτυφλεί σε μύριες περιπτώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Τουρκίας), τολμά και επικαλείται αυτά τα δικαιώματα όταν μιλά για την Κούβα. Η στάση αυτή της ΕΕ είναι μόνον «πλάτες» στην πολιτική των ΗΠΑ, απόρροια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων; `Η μήπως είναι και κάτι περισσότερο;...

Αυτό υπήρξε χτες το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο κι αναζητήθηκε απάντηση, της ημερίδας που οργανώθηκε στη ΓΣΕΕ για την Κούβα, για το ρόλο της ΕΕ και την πολιτική που ακολουθεί έναντι του συγκεκριμένου νησιού. Μια ημερίδα η οποία έγινε σε μια περίοδο που οι νέες πιέσεις των ΗΠΑ έναντι της Κούβας κλιμακώνονται, σε μια συγκυρία που οι «ψίθυροι» θέλουν τα σύννεφα ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου να κατευθύνονται προς αυτή την πλευρά της Καραϊβικής. Οι συνδιοργανωτές αυτής της ημερίδας (Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης-ΕΕΔΔΑ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Λατινική Αμερική-GRUPO SUR, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003») κατόρθωσαν με το πάνελ των ομιλητών που δημιούργησαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και ν' αναδείξουν το ζητούμενο. Οτι δηλαδή η Κούβα ενοχλεί τους ιμπεριαλιστές γιατί αντιτάσσει το ανάστημά της, γιατί ο λαός της αγωνίζεται περήφανα παρά το μακροχρόνιο οικονομικό εμπάργκο που της έχουν επιβάλει, γιατί συνεχίζει να προβάλλει ένα μοντέλο διακυβέρνησης που πολλοί θέλουν να ξεχαστεί.

Οι χτεσινοί ομιλητές, κυρίως οι Κουβανοί Ντένις Γκουζμάν, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, και Ξεβιέ Ντεκλέρκ, απ' το GRUPO SUR, μπόρεσαν - από τα μέσα - να δώσουν και ξεκάθαρη εικόνα και σαφείς απαντήσεις. Αναφέρθηκαν και οι δύο στην περίφημη συμφωνία Κοτονού (οικονομική συμφωνία της Ευρώπης με 77 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού) και στο πώς αυτή έχει λειτουργήσει εκβιαστικά σε βάρος της Κούβας. Περιέγραψαν τις δύο απόπειρες της Κούβας να ενταχθεί σ' αυτή τη συμφωνία, αλλά και το ρόλο της Ευρώπης, που την ανάγκασε (και τις δύο φορές) να αποσύρει το αίτημά της. Μίλησαν για τον επιβαλλόμενο απ' τις ΗΠΑ νόμο «Χελμς-Μπάρτον», ο οποίος διεθνοποιεί τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας κι εμποδίζει όλες τις χώρες του κόσμου να επενδύσουν στο Νησί της Επανάστασης. «Οποιος ειδικός κι αν ασχοληθεί με αυτόν τον νόμο θα πει ότι είναι ένα κείμενο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ξ. Ντεκλέρκ. Και φυσικά αναφέρθηκαν στην Ευρώπη που τολμά να μιλά για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, όταν - για παράδειγμα - δεν αναφέρει τίποτα για τις 118 χώρες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή ως απόδοση δικαιοσύνης!

Στην ίδια λογική τοποθετήθηκε και η εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη: «Ευρώπη και ΗΠΑ στόχο έχουν την ανατροπή του σοσιαλισμού, την παλινόρθωση του καπιταλισμού και σ' αυτό το κομμάτι του πλανήτη. Η διαφορά τους είναι στη μέθοδο. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την προσπάθεια ανατροπής απ' την πρώτη μέρα και με βίαιο τρόπο, ενώ η Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με άλλο τρόπο, με την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών (πράκτορες ουσιαστικά των ΗΠΑ) και τη διάβρωση του συστήματος από τα μέσα». Μίλησε ακόμα ο Κώστας Τουμασάτος, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ο οποίος περιέγραψε το κράτος δικαίου της Κούβας και τις επιτυχίες του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των Κουβανών (Υγεία, Παιδεία, οικονομία κλπ.). Αμέσως μετά ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο, που χτες είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ.

Τη χτεσινή ημερίδα χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Ορ. Κολοζώφ, ενώ παραβρέθηκαν - μεταξύ άλλων - αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μαχαίρα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καθώς και μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κούβας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρέσβη, Χ. Κεσάδα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χ. Παπαμάργαρης.

Καθήκον η αλληλεγγύη στην Κούβα

Εκδηλώσεις σήμερα και τις επόμενες μέρες

Αυξάνονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, σήμερα αλλά και τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σήμερα
  • Η Κομματική Οργάνωση Καλλιθέας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αλληλεγγύης, με κεντρικό ομιλητή το Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, σήμερα Σάββατο, στην πλατεία Κύπρου, στις 19.30.
  • Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» 4ου Διαμερίσματος και τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Κολωνού-Πετραλώνων καλούν σε συγκέντρωση με ομιλητές τον Χόρχε Κεσάδα, πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας, και τον Θανάση Παφίλη, εκτελεστικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό, σήμερα Σάββατο στις 19.00.
  • Μαζικοί φορείς του Περιστερίου (Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και το Παράρτημα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΙΚΑ) συνδιοργανώνουν εκδήλωση με ομιλία από τον Ντένις Γκουσμάν, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, έκθεση φωτογραφίας και συναυλία από το συγκρότημα TIERRA BRAVA, σήμερα, Σάββατο, στις 19.30, στην πλατεία Δημαρχείου του Περιστερίου.
  • Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Κεφαλονιάς καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η Κούβα στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού», με ομιλητές το Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, Ντένις Γκουσμάν και τον Α΄ Γραμματέα της Κουβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Πάουλο Φερνάντες, σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς.
Αύριο και τις επόμενες μέρες
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού καλεί στην εκδήλωση με θέμα «Κούβα, ο επόμενος στόχος;», με ομιλητή μεταξύ άλλων τον Λάζαρο Μόρα, υπεύθυνο του Κέντρου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κούβας, όπου θα γίνει προβολή βιντεοταινίας για την Κούβα και απαγγελία ποιημάτων του Καρυωτάκη από την ηθοποιό Ηλιάνα Ψαρά, αύριο Κυριακή 1 του Ιούνη, στις 19.00, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού.
  • Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», συνδιοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας με θέμα «Ο αγώνας των λαών για την ειρήνη δυναμώνει την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών», και κύριους ομιλητές τον Ντένις Γκουσμάν, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, και εκπρόσωπο της «Νεανικής Δράσης», την Τρίτη 3 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80).
  • Η ΚΝΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Ξάνθης συνδιοργανώνουν εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό και στη σοσιαλιστική Κούβα, με ομιλητή το Λάζαρο Μόρα, μουσικό αφιέρωμα στην Κούβα και έκθεση βιβλίου, την Τρίτη 3 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Προκάτ της Ξάνθης.
  • Το παράρτημα Λάρισας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στην Κούβα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», με ομιλητή τον Α΄ Γραμματέα της κουβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Πάουλο Φερνάντες, την Τρίτη 3 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο «Φρούριο» της Λάρισας.
  • Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας με κεντρικό ομιλητή το Λάζαρο Μόρα, την Τετάρτη 4 του Ιούνη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ.
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας για να εκφραστεί από τους εργαζόμενους «αλληλεγγύη τώρα, χωρίς όρους, στην Κουβανέζικη Επανάσταση», τη Δευτέρα 9 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς).
ΚΟΥΒΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Σχέδιο απελευθέρωσης των επίδοξων φονιάδων

ΠΟΛΗ του ΠΑΝΑΜΑ και ΑΒΑΝΑ.--

Το εν εξελίξει σχέδιο απελευθέρωσης (!) τεσσάρων προσώπων που είχαν συλληφθεί πριν εκτελέσουν σχέδιο δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο στον Παναμά το 2000, υπό την ηγεσία του Λουίς Ποσάδα Καρίγιες, καταγγέλλουν δικηγόροι και ακτιβιστές στον Παναμά, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου προετοιμάζεται μια νομική διαδικασία «χαλάρωσης» της κράτησης των τεσσάρων, ώστε οι τέσσερις - Ποσάδα Καρίγιες, Πέδρο Κρίσπιν, Ρεμόν Γκιγιέρμο Νόβο Σαμπόλ και Γκασπάρ Χιμένες Εσκομπέδο - να βρίσκονται απλώς υπό κατ' οίκον περιορισμό. Ητοι να «βοηθηθούν» να αποδράσουν από τη χώρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ