ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τα μαζεύει» τώρα ο Ράμσφελντ

Για λανθασμένη εκτίμηση έκανε λόγο ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών, που απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν πιστεύει ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Υπό κατοχή...

Associated Press

Υπό κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ηταν σαφώς λανθασμένη η εκτίμησή μας ότι θα δεχόμασταν επίθεση με απαγορευμένα όπλα». Αυτό δήλωνε, χτες, ευθαρσώς, ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών στο Ιράκ, Τζέιμς Κόνγουεϊ, ο οποίος δεν έκρυβε την αμηχανία του για το κατά πόσο σε αυτήν τη λανθασμένη εκτίμηση συμπεριλαμβάνεται η γενική αμερικανική θέση περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, από την πλευρά του, προσπαθούσε να κατευνάσει το θόρυβο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του περί πιθανότητας να μη βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Ράμσφελντ δήλωνε πεπεισμένος ότι θα βρεθούν τελικά τα όπλα και υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν, ήδη, ανακαλύψει ορισμένα κινητά εργαστήρια όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία, όμως, παραδέχτηκε ότι είχαν αποστειρωθεί από τους Ιρακινούς και δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτε. Τους ισχυρισμούς αυτούς φρόντισε να επαναλάβει και ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε «βέβαιος» για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και χαρακτήρισε «τερατώδη ψέματα και παραλογισμό» τις καταγγελίες στελεχών των μυστικών υπηρεσιών ότι δέχτηκαν πιέσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ για να παραποιήσουν τα στοιχεία του φακέλου σε βάρος του Ιράκ.

Εντούτοις οι δηλώσεις Ράμσφελντ, και πολύ περισσότερο οι δηλώσεις του υφυπουργού Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ότι «τα όπλα μαζικής καταστροφής υπερτονίστηκαν, προκειμένου να εκμαιευθεί η συμφωνία των υπολοίπων για μια επίθεση στο Ιράκ, που ήταν αναγκαία ούτως ή άλλως», έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Στη Δανία, η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση που συμφώνησε με τις ΗΠΑ και μίλησε για εξαπάτηση. Ο παραιτηθείς από την κοινοβουλευτική του θέση για τον πόλεμο στο Ιράκ, εργατικός βουλευτής στη Βρετανία, Ρόμπιν Κουκ, μίλησε για «διαφημιστική εκστρατεία που σιγά σιγά αποκαλύπτεται». Στη Γερμανία, ο Τύπος υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ χάνουν και τη μάχη της αξιοπιστίας».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις, στο Ιράκ, με ανακοίνωσή τους παραδέχονται ότι «αφέθηκε ελεύθερος κατά λάθος» ο συλληφθείς Μοχάμεντ Τζαουάν αλ Νέιφους, που εκτιμάται ότι έχει αναμειχθεί στη σφαγή χιλιάδων Σιιτών το 1991. Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το «λάθος» που έγινε στις φυλακές του Ουμ Κασρ στις 15 Μάη και προσφέρουν 25.000 δολάρια σε όποιον βοηθήσει στην επανασύλληψή του.

Αργά χτες, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν επίθεση σε μυστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης του κόμματος Μπάαθ, σε κάποια περιοχή στο Βόρειο Ιράκ, όπου σημειώθηκε μάχη και σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και συνελήφθησαν 13. Η επίθεση έγινε στο πλαίσιο «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» κατά απομειναριών του καθεστώτος, που φέρεται να πραγματοποιεί ο αμερικανικός στρατός, αν και δεν επιβεβαιώνεται από κάποια άλλη πηγή. Ο ραδιοσταθμός των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη δε μετέδωσε τίποτε σχετικό. Αντίθετα, μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο «ξένοι ισλαμιστές έχουν παρεισφρήσει στο Ιράκ, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ωφέλιμη» συνάντηση, πενιχρά αποτελέσματα

Φαίνεται πως ο νεαρός Παλαιστίνιος πάνω στο τείχος του αίσχους ψάχνει τον ...«οδικό χάρτη»

Associated Press

Φαίνεται πως ο νεαρός Παλαιστίνιος πάνω στο τείχος του αίσχους ψάχνει τον ...«οδικό χάρτη»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ωφέλιμες και σοβαρές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σαρόν ο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για «θετική και καλή ατμόσφαιρα». Κατά τη διάρκεια των δυόμισι ωρών στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι «αναμένει» συγκεκριμένα βήματα που να αποδεικνύουν και στον παλαιστινιακό λαό ότι η καθημερινότητά του πρόκειται να αλλάξει. Ο Σαρόν, ενόψει και της τριμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπους την Τρίτη, προσφέρθηκε να προχωρήσει σε ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» προκειμένου να βελτιωθεί και το κλίμα.

Η ισραηλινή πλευρά υποσχέθηκε να άρει τους περιορισμούς μετακινήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, από το Σάββατο το βράδυ. Αν αυτό ισχύσει σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι άνω των 28 ετών θα μπορούν να μετακινούνται από και προς τις παλαιστινιακές πόλεις και οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ να επανέλθουν στις εργασίες τους. Ο Σαρόν υποσχέθηκε, επίσης, να «γίνει κάποια επιλογή ανάμεσα στους Παλαιστινίους κρατουμένους» και 100 από αυτούς να απελευθερωθούν. Η απελευθέρωση είχε προγραμματιστεί για χτες, αλλά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας, αναβάλλεται και το θέμα θα επανεξεταστεί.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Σαρόν πρότεινε στον Αμπάς να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από το εσωτερικό των παλαιστινιακών πόλεων και από τη βόρεια Γάζα με την προϋπόθεση ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα «λάβουν δραστικά μέτρα και θα πατάξουν την τρομοκρατική δράση αφοπλίζοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Αμπάς αρνήθηκε την προσφορά, αντιλαμβανόμενος, όπως επισημαίνουν και Ισραηλινοί αναλυτές, ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος και επανέλαβε στον Σαρόν ότι έχει επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης με τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαρόν-Αμπάς, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν έκαναν τόσες θυσίες για να απελευθερωθούν λίγοι κρατούμενοι και να μπορέσουν να εργαστούν ελάχιστοι άλλοι Παλαιστίνιοι». Ο Ραντίσι επανέλαβε ότι η οργάνωσή του εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφασίσει μορατόριουμ στις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών πολιτών, όπως έχει ζητήσει ο Αμπάς, «αλλά αυτό θα γίνει όταν το Ισραήλ τερματίσει τις επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναχωρώντας χτες από την Ουάσιγκτον για την περιοδεία του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, κάλεσε τις Σ. Αραβία, Αίγυπτο και Ιορδανία, «να πάψουν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και να βοηθήσουν στην ασφάλεια του Ισραήλ γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το παλαιστινιακό κράτος». Ο Μπους δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε ότι επιμένει στη δημιουργία 2 γειτονικών ειρηνικών κρατών, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά του Γιάσερ Αραφάτ υποστηρίζοντας ότι «δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει ειρήνη με αυτόν».

Προειδοποιήσεις και δημοσκοπήσεις

Ενας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χτες, από ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στο Ισραήλ από το πέρασμα Σούφα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σημειώθηκε έκρηξη όταν ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε, και προφανώς επρόκειτο για καμικάζι αυτοκτονίας. Το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι στο επίκεντρο και μιας περίεργης προειδοποίησης που εξέδωσε, χτες, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ. Στο λακωνικό κείμενο, καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να αποφεύγουν τη Γάζα και να απομακρυνθούν από εκεί γιατί, εκτός των άλλων, «υπάρχουν πληροφορίες περί σχεδιασμού απαγωγής Αμερικανών πολιτών».

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 62% των Ισραηλινών επιθυμεί τον τερματισμό της «κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών», το 59% «το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας» ενώ το 67% εκτιμά ότι «η αλλαγή στάσης του Σαρόν δεν είναι παρά παιχνίδι εντυπώσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Πάνω από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει το τελευταίο δεκαήμερο τη νοτιοανατολική Ινδία. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που κυμαίνονται στους 47 με 50 βαθμούς Κελσίου(!), αναμένεται να διατηρηθούν για τουλάχιστον ακόμη μία βδομάδα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Περιπολικό της αστυνομίας παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη χτες στη βόρεια ισπανική πόλη Σανγκέσα της επαρχίας Ναβάρα, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο αστυνομικών και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη. Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη της ισχυρής βομβιστικής έκρηξης σε Βάσκους αυτονομιστές.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ενας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν, στη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- «Πράσινο φως» για την αποστολή δύναμης χιλίων κυανοκράνων υπό γαλλική διοίκηση στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι της ΛΔ Κονγκό έδωσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΣΕΟΥΛ.- Εκτροχιασμός τρένου, που προκλήθηκε από την πτώση μεταλλικού δοκαριού παραπλήσιας οικοδομής, προκάλεσε χτες στη νοτιοκορεατική πόλη Μόκπο τον τραυματισμό 41 ατόμων.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Εξαμελής αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Κερτ Βέλντον έφθασαν χτες (σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA) στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας για συζητήσεις με ανώτερους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ τάραξε χτες την ησυχία της περιοχής Μπούγκετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, δίχως να αναφερθούν ζημιές ή τραυματίες.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Μετά από μία εικοσαετία, οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν χτες προξενείο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

ΑΛΓΕΡΙ.- Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1,89 δισ. δολαρίων σε χιλιάδες σεισμοπαθείς, ανακοίνωσε χτες η αλγερινή κυβέρνηση.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Τριβές για Τεχεράνη στην Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Η ιρανική ηγεσία οφείλει να συλλάβει όλα τα μέλη της "αλ Κάιντα" που βρίσκονται στο έδαφός της. Αυτό επιθυμούμε και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Αν δε γίνει και αποδειχτεί ότι κυκλοφορούν ελεύθερα και συνωμοτούν εναντίον μας, θα δυσαρεστηθούμε πολύ». Αυτό δήλωνε, σε συνέντευξή του στο δίκτυο των ΗΑΕ, «αλ Αραμπίγια», ο Αμερικανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας, όμως, σε άλλη συνέντευξή του, ότι «δεν έχει καμία εμμονή με το Ιράν και δεν ασχολείται ιδιαιτέρως». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατηγορούσε, εκ νέου, το Ιράν ότι ανακατεύεται στις εξελίξεις στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών προσπαθεί να ξεσηκώσει τους Ιρακινούς εναντίον των δυνάμεών μας».

Στη Μόσχα τα δημοσιεύματα περί σχεδιασμού αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, σε συνδυασμό με μια λαϊκή εξέγερση κατά της ηγεσίας της Τεχεράνης την οποία επιδιώκει η Ουάσιγκτον, έτυχαν σχολιασμού και από τον υπουργό Αμυνας. Ο Σεργκέι Ιβανόφ εκτίμησε ότι «είναι σχεδόν απίθανο το σενάριο που ακολουθήθηκε στο Ιράκ να μπορεί να εφαρμοστεί στο Ιράν». Ο συνάδελφός του, από το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας, εξέδιδε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε την Ουάσιγκτον «να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Μόσχας και να συμμετάσχει εξίσου στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ του Ιράν, καθώς είναι υποχρέωση των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθούν τις υπόλοιπες στο πλαίσιο των κανόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας».

Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρά τις πιέσεις του Πενταγώνου, έχει αναβληθεί επ' αόριστον το συμβούλιο στελεχών της αμερικανικής ηγεσίας, το οποίο θα εξέταζε την τακτική που οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν απέναντι στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης των γερακιών για «εφαρμογή γενικού σχεδίου αποσταθεροποίησης και ταυτόχρονης στρατιωτικής μαζικής επίθεσης». Οι συγκεκριμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών στους κόλπους της αμερικανικής ηγεσίας για το θέμα.

ΗΠΑ
«Μαύρη λίστα» έναντι πρώην αξιωματούχων στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα μαύρη λίστα έναντι δεκάδων πρώην και νυν αξιωματούχων βαλκανικών χωρών εμφανίζεται να υπογράφει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, με προσχηματικό «επιχείρημα» πως προκαλούν προβλήματα στις «προσπάθειες» εγκαθίδρυσης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή...

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο αλλά και τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στα Σκόπια, που επικαλούνται ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, η «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου συμπεριλαμβάνει 171 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής Λιούμπε Μπόσκοφσκι, Αλβανοί εκπρόσωποι παραστρατιωτικών αυτονομιστικών οργανώσεων, αλλά και αρκετοί πρώην ηγέτες και αξιωματούχοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας (συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενεών τους). Σύμφωνα με πληροφορίες των παραπάνω πηγών, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τα μέλη της οικογένειας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο (πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων και καταζητούμενος από το Δικαστήριο της Χάγης) Ράντοβαν Κάρατζιτς και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβόσνιων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και τα μέλη της οικογένειάς του κλπ.

Η «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον πρακτικά «καθιστά παράνομες στις ΗΠΑ τις επιχειρηματικές συναλλαγές τους ή την παροχή υποστήριξης στα κατονομαζόμενα πρόσωπα και οργανώσεις ή σε οργανώσεις που αυτά ελέγχουν»! Σύμφωνα δε, με δήλωση που φέρεται να έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τα μέτρα έναντι όσων περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου σχετίζονται και με την απαγόρευση της εισόδου των προσώπων αυτών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως να διαθέτουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος φέρεται τέλος να δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας πως ελήφθη επειδή οι δραστηριότητές τους «απειλούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ «G-8»
Με πάθος κατά των ηγετών και των πολιτικών τους

ΓΕΝΕΥΗ-ΑΝΜΑΣ-ΕΒΙΑΝ.--

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του «G-8» ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στην πόλη Εβιάν, στη γαλλική όχθη της λίμνης της Γενεύης, από την 1η μέχρι τις 3 του Ιούνη.

Χτες, και ενώ χιλιάδες συνεχίζουν να καταφθάνουν με κάθε μέσο και από όλη την Ευρώπη στη Γενεύη, στη Λοζάνη, αλλά και στην Ανμάς, που διοικητικά ανήκει στη Γαλλία, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές παρέλασαν ειρηνικά στους δρόμους της Γενεύης έξω από κτίρια παγκόσμιων καπιταλιστικών οργανισμών.

Η πολύχρωμη και ενθουσιώδης πορεία ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης για να καταλήξει αρχικά έξω από το κτιρίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε μια συμβολική κίνηση κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τις οποίες προάγει. Ομάδα διαδηλωτών μάλιστα εισέβαλε στο κτίριο αλλά τελικά δε δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Στη συνέχεια και ενώ οι διαδηλωτές απαιτούσαν «Ανοιχτά σύνορα για όλους», η πορεία έφτασε έξω από το κτίριο του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση για να καταδικαστούν οι πολιτικές των αναπτυγμένων χωρών κατά των φτωχών μεταναστών από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στο σημείο αυτό αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών αλλά τελικά τα επεισόδια δε γενικεύτηκαν, ενώ δεν αναφέρθηκαν και συλλήψεις. Τελικά η πορεία κατέληξε έξω από το κτιρίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 300.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της «Αντισυνόδου», που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία της Κυριακής στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.

Πάντως, τα μέτρα καταστολής είναι πραγματικά εκπληκτικά αφού οι Γάλλοι αστυνομικοί και στρατιώτες θα είναι περίπου 18.000 ενώ οι Ελβετοί περίπου 12.000. Μάλιστα, θα υπάρχουν και 1.000 Γερμανοί αστυνομικοί «προσκεκλημένοι» των ελβετικών αρχών. Οι δρόμοι που οδηγούν στο Εβιάν ήδη ελέγχονται από δυνάμεις του στρατού, ενώ ακόμη στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε διάφορα «στρατηγικά» σημεία στα βουνά κατά μήκος της λίμνης της Γενεύης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνώνται οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ρίγη έχει προκαλέσει στη βρετανική κοινή γνώμη η δημοσιοποίηση από τον Τύπο φωτογραφιών που απεικονίζουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου. Οι φωτογραφίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας διά μέσου ενός φωτογραφικού καταστήματος στην πόλη Τάμγουορθ, στο Στάνφονσάιρ, όπου είχε παραδώσει το φιλμ για εμφάνιση ένας Βρετανός στρατιώτης, που μόλις είχε επιστρέψει από το Ιράκ. Ο στρατιώτης, που ανήκει στην 1η Μεραρχία του Βασιλικού Συντάγματος Πυροβολικού, συνελήφθη και ανακρίνεται ενώ εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι «διεξάγεται έρευνα και αν διαπιστωθεί ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές και όχι προϊόν φωτομοντάζ, τότε θα ληφθούν σοβαρότατα μέτρα αφού παραβιάζονται οι συνθήκες για την προστασία των αιχμαλώτων». Ξεχωριστή έρευνα διεξάγεται και σε βάρος του διοικητή του 1ου Βασιλικού Ιρλανδικού Συντάγματος, συνταγματάρχη Τιμ Κόλινς, ο οποίος κατηγορείται ότι διέταξε βασανισμούς αιχμαλώτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ