ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κειμήλια Αιγυπτιακού Πολιτισμού

Φαγιούμ, με εγκαυστική σε ξύλο και φύλλα χρυσού, από την Αντινοόπολη (2 μ.Χ.)
Φαγιούμ, με εγκαυστική σε ξύλο και φύλλα χρυσού, από την Αντινοόπολη (2 μ.Χ.)
Τον συναρπαστικό, μυστηριώδη αιγυπτιακό πολιτισμό μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες δύο εκθέσεων που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής (3/6-15/7) και θα εγκαινιάσει η πρώτη κυρία της Αραβικής Δημοκρατίας, Σουζάν Μουμπάρακ. Μια συλλογή γλυπτών, αρχαίων αντικειμένων και πορτρέτων «Φαγιούμ», από το Αιγυπτιακό Μουσείο Καΐρου, θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του ισογείου, με τίτλο «Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ». Ενώ στο φουαγιέ της πλατείας, δίπλα σε αυθεντικά πορτρέτα, θα εκτεθούν φωτογραφίες αντικειμένων από άγνωστες νεκροπόλεις και υπέροχες οάσεις της λιβυκής ερήμου. Παρουσιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας «Η Νέα Κοιλάδα του Νείλου», με μνημεία και τοπία από τις θρυλικές οάσεις της αιγυπτιακής ερήμου, με στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση ενός τολμηρού προγράμματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, για τη δημιουργία μιας Νέας Κοιλάδας στο Νείλο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στη νεκρανάσταση και ότι ο θάνατος ήταν ένα απαραίτητο στάδιο προς μια νέα ζωή. Γι' αυτό θεωρούσαν αναγκαίο να διατηρούν τη σορό του νεκρού με τη μέθοδο της ταρίχευσης. Τους ενδιέφερε, κυρίως, να μη χαθεί η ταυτότητα του νεκρού. Ετσι δημιουργήθηκαν τα θαυμάσια χρυσά προσωπεία και γλυπτά, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Με την πάροδο του χρόνου, οι τεχνικές άλλαζαν και κάποτε στην επαρχία Φαγιούμ της Ανω Αιγύπτου, σε ένα κοίλωμα της λιβυκής ερήμου, που φτάνει 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρέθηκαν τα περίφημα «φαγιούμ», που είναι προσωπογραφίες με μια διαφορετική τεχνική και συνίστανται στην αναπαράσταση του νεκρού, ζωγραφισμένη σε ορθογώνια ξύλα με τη μέθοδο της εγκαυστικής, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τέμπερα.

Εκθέσεις εντός κι εκτός

Εργο της Α. Μάτσα
Εργο της Α. Μάτσα
Από 3-21/6 στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με την πρέσβειρα της Χιλής, έκθεση έργων της Επης Νικολακοπούλου με τίτλο «Σφαίρες ειρήνης». Η καλλιτέχνης εξισορροπεί φαινομενικά αντίθετες τάσεις και κατακτά ένα εικαστικό ιδίωμα ιδιότυπο και προσωπικό, που αρνείται επίμονα την ένταξη σε κατηγορίες και κινήματα και δεν επιβάλλει γνωστά πρότυπα.

-- Τοπία ονειρικά εξπρεσιονιστικής διάθεσης, παρουσιάζει ο Χαράλαμπος Ψυχάκης, σε έκθεση έργων του (2-20/6) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Ο καλλιτέχνης, απόφοιτος της ΑΣΚΤ από το Εργαστήριο του Γ. Μόραλη, παρουσίασε δουλιά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-- «Ice - Creams and Barbies» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας της Αμαλίας Σωτηροπούλου στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3). Πρόκειται για μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν «παγωτά» με μια αίσθηση ποπ, που «συμβολίζουν απλές στιγμές της ζωής, πολύτιμες στιγμές χαράς». Ακόμα παρουσιάζονται φωτογραφίες με «μπάρμπι». Η γυναίκα μοντέλο - κούκλα μέσα από ένα πρίσμα αυταρέσκειας και αυτοσαρκασμού.

-- Με τίτλο «2 ενότητες 2000 - 2002», παρουσιάζεται (από 31/5) στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, έκθεση του ζωγράφου Βασίλη Καρακατσάνη. Η πρώτη ενότητα αφορά στην «πλατεία Βάθης 2000». Ο Β. Καρακατσάνης αποκαλύπτει τις κρυφές πτυχές της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής, παρασύροντας το θεατή σε μια προσεκτική ενατένιση. Η δύναμη της τέχνης ξεπερνάει με χάρη τους περιορισμούς της πεζής πραγματικότητας, μεταμορφώνοντας τους χώρους αυτούς της ευτέλειας και της παρακμής σ' ένα μαγικό, ξεχωριστό σκηνικό». Με τη δεύτερη ενότητα, τα «Επιτοίχια», ο καλλιτέχνης φτάνει στην καμπή μιας έντονης καλλιτεχνικής αναζήτησης, με ρίζες στο αναγεννησιακό κίνημα του 20ού αιώνα, στις πιο έντονες και δραματικές εμπειρίες της σύγχρονης ζωγραφικής.

-- «Πορτρέτα λουλουδιών και οπτικά παιχνίδια» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Γ. Μπλιάτσου, (31/5-29/6) στην γκαλερί «Βουρκαριανή» στην Κέα. Χωρίς τις λεπτομέρειες της βιολογικής υπόστασης των θεμάτων της, λουλουδιών και φρούτων, η ζωγράφος κατορθώνει να συνδιαλέγεται εικαστικά μαζί τους και να αναδεικνύει τα ατομικά χαρακτηριστικά τους.

-- Την τελευταία δουλιά της παρουσιάζει η Αλίνα Μάτσα στην έκθεση (3-18/6) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Η ζωγράφος ασχολείται με τοιχογραφίες, πορτρέτα και διακοσμητική ζωγραφική σε εσωτερικούς χώρους.

-- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μπαχά, θα παρουσιαστεί (4-27/6) στον τέταρτο όροφο του πολιτιστικού συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος πλατεία). Τίτλος της: «Εκ βαθέων». Πρόκειται για έργα αφηρημένης και εξπρεσιονιστικής γραφής. Από 4-27/6 στον 7ο όροφο θα παρουσιάζεται διπλή έκθεση ζωγραφικής των Αλέξανδρου και Σταύρου Κίκα, με τίτλο «Αινιγματικά τοπία».

-- Από τις 6-15/6 στην Ενωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα), θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσικούδη με τίτλο «Αστικά τοπία, άνθρωποι και μια γέφυρα».

Εργαστήρι μάσκας

Από τις 30/6-4/7 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με θέμα «Ουδέτερη μάσκα», με την Κατερίνα Σαρροπούλου, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», 6-11μμ. Στο Εργαστήρι θα ερευνηθούν οι θεατρικές τεχνικές που διευρύνουν τις εκφραστικές δυνατότητες του ηθοποιού. Η σπουδή της ουδέτερης μάσκας είναι απαραίτητο «εργαλείο» για τον ηθοποιό, ώστε να συνειδητοποιήσει τις πολύπλοκες λειτουργίες της κίνησης του σώματός του και τα διαφορετικά επίπεδα του συναισθήματος. Από την απλή παρατήρηση και μίμηση των ρυθμών της φύσης έως τον υποκριτικό λόγο. Πληροφορίες: τηλ. 210- 5138.067, Ναυπλίου 12, Κολωνός.

Τιμούν τον Κονδυλάκη

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λογοτέχνη και πρώτου προέδρου της ΕΣΗΕΑ Ιωάννη Κονδυλάκη - Διαβάτη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ζαχ. Μπεκιάρης, θα πραγματοποιηθούν στον περίβολο του Δήμου Αθηναίων αύριο (11 πμ). Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο των Βιαννιτών της Αθήνας (η Βιάννος είναι η γενέτειρα του Κονδυλάκη), στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, στο ΥΠΠΟ και στην ΕΣΗΕΑ. Θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασ. Τομαδάκης, ο Γρ. Παπαμαστοράκης (από το Σύλλογο Βιαννιτών) και ο Δημ. Παπαδομαρκάκης (από την ΕΣΗΕΑ). Ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης θα διαβάσει αποσπάσματα έργου του Κονδυλάκη και θα προβληθεί ταινία για τον Κονδυλάκη (από το αρχείο του ζεύγους Σγουράκη).

ΑΥΡΙΟ (11π.μ.) στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πήλινες κατασκευές». Τα παιδιά, ηλικίας 6-12 χρόνων, θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν τον πηλό και να πλάσουν δικές τους πρωτότυπες κατασκευές. Τιμή συμμετοχής: 8 ευρώ. Δηλώσεις στο τηλέφωνο: 210 3318491-2.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ διοργανώνουν το παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σήμερα (8μμ) στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου, Ηλιούπολη). Τα καλλιτεχνικά σχήματα του συλλόγου θα αποδώσουν την «Παθητική Σονάτα» του Μπετόβεν, ένα μονόλογο από την ευριπίδεια «Εκάβη» και απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Μπρεχτ.

ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον «Ελληνα Ηθοποιό» εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο ο δημοτικός κινηματογράφος Περιστερίου «Σινέ Πέραν» (Βάρναλη και Μ. Αλεξάνδρου) στις 3/6. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν για την προσφορά τους οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Νίκος Καλογερόπουλος, παρόντος του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλη Κολοβού. Στις 4 και 5/6 ο κινηματογράφος θα προβάλει τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας.

ΤΟ «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ» (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη) στις 2/6 (9μμ) θα τιμήσει τη μνήμη του Κινέζου συγγραφέα Χε Γουέι, που το 1985 ήρθε για σπουδές Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, μυήθηκε στην ελληνική ποίηση και μετέφρασε Καβάφη στα κινέζικα και έγραψε και δημοσίευε ποίηση στα ελληνικά, αλλά πέθανε το 1996. Η εκδήλωση συμπίπτει με την έκδοση από το «Εντευκτήριο» του βιβλίου του «Τα ελληνικά ποιήματα - Μεταφράσεις - Φιλοσοφικό δοκίμιο». Ο Χε Γουέι με μια μεταπτυχιακή εργασία του προσέγγισε την πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Μάο Τσετούνγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ