ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΓΚΑΖΙ
Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» οι βιοτεχνίες

Τους διώχνουν χωρίς να εξασφαλίζουν μετεγκατάσταση, ενώ μεγαλοεπιχειρηματίες και «γνώστες» κερδοσκοπούν, κατήγγειλαν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στον Αντ. Σκυλλάκο

«Είναι άδικο. Μας πετάνε στο δρόμο. Κάντε κάτι, πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί»! Είναι μερικές από τις φράσεις που επαναλήφθηκαν επίμονα από δεκάδες βιοτέχνες και εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο στο Γκάζι, χτες το πρωί. Μια περιοδεία που «έντυσε» με λόγια και καταγγελίες την οργή και το παράπονο των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζομένων σε δεκάδες βιοτεχνίες της περιοχής, που αναμένουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση και το διωγμό με το πρόσχημα της «ανάπλασης». Προς το παρόν, οι μαύρες σημαίες, που βρίσκονται σε κάθε μαγαζί και στα μπαλκόνια των σπιτιών, μαρτυρούν και με έναν άλλο τρόπο τα ίδια συναισθήματα.

Το Γκάζι «ντύθηκε στα μαύρα», αλλά δεν το βάζει κάτω. Βιοτέχνες και εργαζόμενοι, εκατοντάδες από αυτούς, δηλώνουν και φαίνονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν, δε θα παραδοθούν χωρίς μάχη. Και πρόκειται για μια μάχη επιβίωσης, ζωής και θανάτου. Μετά το Γκάζι δεν υπάρχει τόπος γι' αυτούς, καθώς όλο και περισσότεροι δήμοι απαγορεύουν την εγκατάσταση βιοτεχνιών. Από την άλλη, μια μετεγκατάσταση βιοτεχνίας δεν είναι κάτι εύκολο, απαιτεί κόπο και χρήμα. Κι αν ο κόπος περισσεύει, το χρήμα λείπει. Οσο για τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί δημιουργίας βιοτεχνικών πάρκων, αυτά όχι μόνο δεν έχουν γίνει, όχι μόνο δε φτάνουν (δύο προβλέπονται), αλλά και οι οικονομικοί όροι εγκατάστασης προβλέπεται να αποκλείουν τους περισσότερους μικρούς βιοτέχνες.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, ο γραμματέας της Αχτίδας ΕΒΕ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας Φ. Λάφης και το μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Π. Γαλανόπουλος περπάτησαν στους δρόμους των συνεργείων, μίλησαν με τους ιδιοκτήτες, δήλωσαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που κάνουν όλοι μαζί.

Στα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ηλεκτρολογεία, τις βιοτεχνίες μετάλλου, δεν ξεχώριζες τον εργοδότη από τον εργαζόμενο. Ολοι άνθρωποι της δουλιάς, μουτζούρηδες, ενωμένοι μπροστά στη νέα απειλή και θυμωμένοι για τους μεγαλόσχημους που αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή, εξαιρέθηκαν από το σχέδιο ανάπλασης και την αναγκαστική απαλλοτρίωση και περιμένουν τώρα να αυγατίσει η περιουσία τους, για να κερδίσουν εκατομμύρια από τον αφανισμό των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων!

Πολλές από τις βιοτεχνίες στο Γκάζι παραπαίουν εξωτερικά. Δεν είναι επιλογή των ιδιοκτητών, δεν έχει να κάνει με μιζέρια ή έλλειψη διάθεσης «να βάλουν το χέρι στην τσέπη». Εδώ και 17 χρόνια δεν τους επιτρέπουν ούτε να βάψουν τα μαγαζιά τους! «Βάλαμε ένα τζάμι πριν λίγες μέρες και ήρθε η Πολεοδομία», μας είπε ένας από αυτούς. «Θέλουμε να φτιάξουμε τα μαγαζιά μας, αλλά δε μας αφήνουν, επίτηδες υποβαθμίζουν την περιοχή», έλεγαν ξανά και ξανά στο κλιμάκιο του ΚΚΕ. Σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο γνωστής μάρκας αυτοκινήτων ήταν φανερή η σύγχρονη τεχνολογία. «Εχουμε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, αλλά όταν βρέχει στάζει. Δε μας αφήνουν ούτε να το επισκευάσουμε. Οταν μπαίνει ένας νέος πελάτης νιώθω μειονεκτικά. Δε θέλουμε να κάνουμε κεφάλαιο, θέλουμε να ζήσουμε τα παιδιά μας, είναι παράλογο αυτό;», ρωτάει ο ιδιοκτήτης. Ενας από τους εργαζόμενους εξεγείρεται: «Οπου κι αν έχουμε πάει, μας έχουν κλείσει την πόρτα. Μας λένε "γίνεστε εμπόδιο στην πολιτική της κυβέρνησης". Κι όταν απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Εργασίας μας είπαν ότι θα φροντίσει ο ΟΑΕΔ για τους άνεργους»!

Η επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Ιούνη, με συγκέντρωση στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας στην Ιερά Οδό στις 3.30 μμ και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Μετά την περιοδεία, ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε: «Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση από την κυβέρνηση σε βάρος δεκάδων μικρών επιχειρήσεων και εκατοντάδων εργαζομένων, που με πρόσχημα την ανάπλαση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους πετάνε στο δρόμο, χωρίς να προτείνουν καμία εναλλακτική λύση. Ιδιοκτήτες μάς κατήγγειλαν ότι ενώ αυτούς τους διώχνουν, από την άλλη προστατεύουν συμφέροντα επωνύμων που, γνωρίζοντας τι θα γίνει, έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες ιδιοκτησίες. Εμείς θα παλέψουμε εντός και εκτός Βουλής και πιστεύουμε ότι ο αγώνας των επαγγελματοβιοτεχνών και των κατοίκων μπορεί να ευοδωθεί».

Σε εξέλιξη η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Ξεδιπλώνεται και αγκαλιάζει τις πόλεις και την ύπαιθρο η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Στο επίκεντρο της Εξόρμησης των κομμουνιστών βρίσκεται η ενημέρωση του λαού και η συζήτηση μαζί του για τις ολοκληρωμένες θέσεις του Κόμματος για τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση, η διάδοση του «Ρ», η αύξηση της ακροαματικότητας του «902» και άλλα. Πιο συγκεκριμένα:

- Πολιτικές συγκεντρώσεις πραγματοποιεί η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σήμερα, Σάββατο 31 Μάη, με ομιλητή το βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χωριό Χέρσο, στις 7 μ.μ. και στο Δροσάτο στις 8.30 μ.μ.

- Η ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, την Κυριακή 8 Ιούνη 2003 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κυδάδειο Κτίριο, στη Μύρινα - Λήμνου, με θέμα «Οι προτάσεις και η δράση της ΚΟ Λήμνου». Στην εκδήλωση θα τιμηθούν με τιμητικό μετάλλιο μέλη, οπαδοί και αντιστασιακοί του νησιού, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σοσιαλισμού. Θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Σκοπελίτης Σταύρος.

- Σύσκεψη - συγκέντρωση πραγματοποιείται στα Τρίκαλα, την Πέμπτη, 5/6, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον», με θέμα «Το ΚΚΕ και οι μικροεπαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι» και ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στην Κρήτη

- Σήμερα, Σάββατο, 31/5

  • Στον Αγιο Νικόλαο, πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγ. Νικολάου στις 7 το απόγευμα με ομιλητή τον Βασίλη Κόκκινο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

- Αύριο, Κυριακή 1/6

  • Στα Χανιά, σύσκεψη στην Αγ. Μαρίνα στις 12 το μεσημέρι.

- Τη Δευτέρα 2/6

  • Στο Ηράκλειο, κλιμάκιο της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου.
  • Πολιτική συγκέντρωση στις Αγ. Παρασκιές του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή το Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη, 4/6

  • Στα Χανιά: σύσκεψη, κλαδικών εργατικών ΚΟΒ στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, στις 9 το βράδυ.
  • Στα Χανιά: σύσκεψη με επαγγελματοβιοτέχνες στο καφενείο Μυλωνάκη, στην οδό Ζημβρακάκηδων 117, στις 8.30 το βράδυ.
  • Στο Ηράκλειο: σύσκεψη στη συνοικία του Ατσαλένιου, στα γραφεία της ΚΟΒ, στις 8 το βράδυ.

- Την Παρασκευή 6/6

  • Στα Χανιά: Περιοδεία στο χωριό Γεράνι του Δήμου Πλατανιά, στις 8.30 το βράδυ.
ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμπάνια για την ανεργία

Καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων του νομού για τις θέσεις του Κόμματος στο πρόβλημα της ανεργίας, έχει ξεκινήσει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, έχει κυκλοφορήσει σχετική προκήρυξη κι άρχισε πρόγραμμα επισκέψεων στελεχών του Κόμματος σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε συνοικίες και γειτονιές της πρωτεύουσας και των επαρχιακών πόλεων. Η καμπάνια θα συνεχιστεί και θα καταλήξει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι αιτίες που γεννούν την ανεργία και η πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπισή της», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Συνεχίζεται η επίσκεψη στο νομό Κοζάνης

Συνεχίζεται η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στο νομό Κοζάνης ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

-- Σήμερα, Σάββατο 31 Μάη, στις 11.30 π.μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ (Μουράτη 4, 2ος όροφος).

-- Αύριο, Κυριακή 1η Ιούνη, στις 10.30 π.μ., πολιτική συγκέντρωση - ομιλία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Βελβεντό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ