ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΑΘΗΝΑ
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Από προηγούμενη συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Από προηγούμενη συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

«Πάνω από 60 κόμματα από όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 19-20 Ιούνη του 2003.

Θέμα της συνάντησης είναι "Τα κινήματα κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης και οι Κομμουνιστές", ενώ θα συζητηθούν επίσης νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διακριτού ρόλου του κομμουνιστικού κινήματος.

Τη συνάντηση επίσης θα απασχολήσουν ζητήματα αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στην αλληλεγγύη προς τη Σοσιαλιστική Κούβα, που βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και με αφορμή την 75η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου Λατινοαμερικανού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Παράλληλα, με την αφορμή αυτή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση η Ομάδα Εργασίας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το ΚΚΕ, το ΚΚ Ισπανίας και το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ομάδα Εργασίας σχηματίστηκε σε σύσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Πράγα στις 26 Απρίλη 2003, με σκοπό τη συλλογική παρακολούθηση και επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στο ΝΑΤΟ και στη διεθνή ασφάλεια.

Οι αντιπρόσωποι στη Διεθνή Συνάντηση θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις και στη μεγάλη διεθνή διαδήλωση στις 21 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη που οργανώνονται από τη "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003"».

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα

Πλούσιες θα είναι την ερχόμενη βδομάδα οι εκδηλώσεις του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με πολιτικές συζητήσεις, περίπτερα, χώρους ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης, εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιούνη η Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνει, στο κτίριο «Σαρακάκη», διήμερο με θέμα «Σταθερή δουλιά με δικαιώματα σε ένα δημόσιο και δωρεάν ενιαίο σύστημα υγείας: ανάγκη της εποχής μας ή πολυτέλεια;». Πάνω σ' αυτό θα γίνει συζήτηση την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Δ4, ενώ την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, θα προβληθεί η ταινία «Ακήρυχτος πόλεμος». Και τις δυο μέρες θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και θα υπάρχουν πολύμορφες αναφορές στο σύστημα υγείας της Κούβας.

Αντίστοιχα, η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποιεί διήμερες εκδηλώσεις την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Ιούνη αφιερωμένες στην πρόταση αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη, στη 1 μ.μ., θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα. Παράλληλα, περιλαμβάνονται συναυλίες, έκθεση σκίτσου σπουδαστών με θέμα «Πόλεμος και ανεργία», διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Δείξτε την ανωτατοποίηση στη σχολή μας - τραγελαφικές καταστάσεις» και τουρνουά μπάσκετ.

Από την Τετάρτη 4 μέχρι και την Παρασκευή 6 Ιούνη, οι Τομεακές Οργανώσεις ΣΔΟ - ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ - ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΑΘήνας διοργανώνουν εκδηλώσεις στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ. Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον Πευκώνα θα γίνει και συζήτηση με θέμα «Η συμβολή της τέχνης στους λαϊκούς αγώνες» με τον Βασίλη Κολοβό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος και τον Γιάννη Σκαρπερό, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ». Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στον Πευκώνα, συζήτηση με θέμα «Μπορεί να εξαλειφθεί η ανεργία στην εποχή μας;», με το Γιώργο Πέρρο, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και προβολή της ταινίας «Γλυκά δεκάξι». Επίσης θα επαναληφθεί η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το σύστημα υγείας, που θα γίνει μια μέρα νωρίτερα στη ΣΕΥΠ. Την Παρασκευή, από τη 1 μ.μ. και μετά, σε ένα αφιέρωμα στον προοδευτικό κινηματογράφο, θα προβληθούν οι ταινίες: «Ακήρυχτος πόλεμος», «Ο ταχυδρόμος», «Η πόλη του Θεού».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε αγωνιστική εγρήγορση όλες οι δυνάμεις

Πρόσωπο με πρόσωπο με εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης, επιδιώκει να βρεθεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, αλλά κυρίως να συζητήσει μαζί τους για την ανάγκη συσπείρωσής τους στα συνδικάτα τους, έντασης της πάλης τους για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους. Και στα πλαίσια αυτά να τους καλέσει σε μαζική συμμετοχή, αφ' ενός στο συλλαλητήριο κατά της ανεργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 του Ιούνη στο Σύνταγμα, αλλά και στις παλλαϊκές διαδηλώσεις που διοργανώνει η «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συμπρωτεύουσα.

Ολες οι δυνάμεις της ΚΟΑ έχουν τεθεί σε συναγερμό, εξορμώντας και περιοδεύοντας σε χώρους δουλιάς κυρίως, αλλά όχι μόνο, για να είναι ο μήνας που έρχεται σταθμός αγωνιστικής δράσης και εφαλτήριο νέων πιο δυναμικών αγώνων από κει και έπειτα.

Από τη δραστηριότητα της ΚΟΑ ξεχωρίζουμε τις περιοδείες των προσεχών ημερών, οι οποίες σημειώνεται πως δεν είναι οι μοναδικές, αφού καθημερινά οι κλαδικές αχτίδες της δύναμής της επισκέπτονται τους χώρους ευθύνης τους και αναπτύσσουν πλούσιο διάλογο με τους εργαζόμενους.

- Τη Δευτέρα, 2 Ιούνη, στη ΔΕΗ Ασπροπύργου θα περιοδεύσει ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, στις 7.30 το πρωί.

- Την Τρίτη, 3 Ιούνη, η ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων σχεδιάζει περιοδεία στο πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια στις 6 μ.μ.

- Την Τετάρτη, 4 Ιούνη, στη ΔΕΗ Καλλιθέας, θα περιοδεύσει ο Σ. Ραυτόπουλος, στις 7.30 π.μ.

- Την Τρίτη, 10 Ιούνη, στις 3.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος».

- Επίσης, την Τρίτη 10/6, στις 7.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη ΔΕΗ στα Καμίνια.

- Την Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 3.30 το μεσημέρι, στο «Πράκτικερ» Ταύρου.

- Στις 17/6 στελέχη της ΚΟΑ θα περιοδεύσουν στην «ΕΛΑΪΣ», στις 7.30 το πρωί.

Τους ενοχλούν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα...

Καταγγελία της ΝΕ Χανίων για επιχείρηση «αποκαθήλωσης» πανό του ΚΚΕ

ΧΑΝΙΑ.--

Την προκλητική ενέργεια αφαίρεσης πανό του ΚΚΕ από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, με το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι από τη Σούδα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανιών του ΚΚΕ.

Η ΝΕ στην ανακοίνωση σημειώνει πως δε γνωρίζει αν πρόκειται για ενέργεια της Δημοτικής Αρχής, η οποία πριν λίγο καιρό είχε σβήσει αντίστοιχο σύνθημα από το δημοτικό κήπο, γιατί όπως ισχυρίστηκε «ρύπαινε το χώρο», ή αν πρόκειται για ενέργεια άλλων μηχανισμών, που πριν λίγες μέρες πραγματοποίησαν αντίστοιχη ενέργεια, στον Αποκόρωνα, κατεβάζοντας πανό του ίδιου περιεχομένου.

Και προσθέτει: «Οποιοι και αν είναι αυτοί, δηλώνουμε ότι κανείς δε θα εμποδίσει την πολύμορφη δράση του ΚΚΕ. Να είναι σίγουροι ότι οι προκλήσεις τους δε θα περάσουν. Θα βρουν την πρέπουσα απάντηση. Οσο αυτοί προκαλούν τόσο οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα δυναμώνουν και θα πολλαπλασιάζουν την πολιτική τους δράση. Θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για συσπείρωση και κοινή δράση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων. Για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας. Για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ