ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
Συμπεράσματα από ένα έγκλημα διαρκείας

Απέναντι στις λαϊκές μάζες, για να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, η κυβέρνηση επιστρατεύει τερατώδη ψέματα, όπως ότι τάχα ο καταναλωτής θα είναι ο μεγάλος ωφελημένος. Οπως ωφελημένος βγήκε από την «απελευθέρωση» του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ...

Του Στάθη από την
Του Στάθη από την "Ελευθεροτυπία"
Το ξεπούλημα στην κυριολεξία των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον όμιλο Λάτση προσφέρεται για την εξαγωγή σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων. Πρώτον, η κυβέρνηση Σημίτη είναι τόσο πολύ εξαρτημένη από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ώστε εναποθέτει σ' αυτά την εκλογική της σωτηρία «μπουκώνοντας» τα μεγάλα αφεντικά με τεράστια «φιλέτα» της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας. Ο νέος γύρος της «μοιρασιάς» που άνοιξε με την εκχώρηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης στον Λάτση, έχει ανοίξει την όρεξη και στους υπόλοιπους, που αδημονούν για το πότε θα 'ρθει η σειρά τους με παρόμοιες λεόντειες συμφωνίες. Τα ΕΛ.ΠΕ είναι ένα ισχυρό σινιάλο που ικανοποιεί τη βουλιμία τους... Η «ισχυρή Ελλάδα» είναι κομμένη στα μέτρα τους.

Δεύτερον, απέναντι στις λαϊκές μάζες για να ρίξει στάχτη στα μάτια τους η κυβέρνηση επιστρατεύει τερατώδη ψέματα, όπως ότι τάχα ο καταναλωτής θα είναι ο μεγάλος ωφελημένος. Οπως ωφελημένος βγήκε από την «απελευθέρωση» (λειτουργία με βάση το κέρδος), του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ... Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο, ακολουθώντας την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης», δείχνοντας δηλαδή προς τη μεριά της ΝΔ για να κρύψει το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει... Κάποιοι αφελείς περιμένουν ίσως ακόμα τις «πρωτοβουλίες Σημίτη» για την ανατροπή του δυσμενούς πολιτικού κλίματος στο τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ αυτές ήδη βρίσκονται μπροστά στα μάτια τους...

Τρίτον, η ηγεσία της ΝΔ επιβεβαίωσε πανηγυρικά το πόσο ενσωματωμένη είναι στα διαπλεκόμενα, που κατά τ' άλλα έμπλεα υποκρισίας καταγγέλλει. Τέταρτον, τα ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα και σε αυτή την περίπτωση καθόρισαν τη στάση τους πρώτα και κύρια με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους και όχι βέβαια του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων... Τα συμπεράσματα αποκτούν πολιτική σημασία όταν μεταφράζονται σε αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ: «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κρατικοποίηση, αφού ο όμιλος Λάτση θα έχει το 25% και άλλοι ιδιώτες το 30% - από τη διασπορά των μετοχών που έχουν οι δύο εταιρείες. Το Δημόσιο θα έχει το 43% και αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το ποσοστό που ελέγχει σήμερα στα Ελληνικά Πετρέλαια. H συμμετοχή του κράτους μειώνεται, αλλά κρατάμε το μάνατζμεντ, διότι είναι μια σημαντική δημόσια επιχείρηση και έχει αποφασιστεί αυτό με νόμο πριν από δύο χρόνια... Μετά την πενταετία, μόνο αν κάποιος συγκεντρώσει στη γενική συνέλευση το 50% των μετοχών συν μία μετοχή θα μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της διοίκησης... Τον καταναλωτή τον ωφελεί γιατί θα μειωθεί το κόστος της διύλισης, της αποθήκευσης και της διάθεσης» (Ν. Χριστοδουλάκης - Συνέντευξη στα ΝΕΑ).

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ: «Ο γάμος ανάμεσα στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και τον όμιλο Λάτση δεν αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων μόνο στη διύλιση και στην εμπορία πετρελαιοειδών. Η υπό διαμόρφωση νέα εταιρεία, απορροφώντας τις στρατηγικές φιλοδοξίες των δύο ομίλων, θα διεκδικήσει πιο ενεργό παρουσία και στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και σε αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». (Γ. Πουλερές - Γ. Φιντικάκης - ΝΕΑ).

«ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ» ΚΑΙ «ΛΑΘΟΣ»: «Η "διαιτησία" Σημίτη στις αντιπαραθέσεις επιχειρηματιών όπως οι κ.κ. Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μπόμπολας, Κόκκαλης κλπ. δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, παρά μόνο στο βαθμό που το αποτέλεσμά της βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Το πολιτικό λάθος του πρωθυπουργού είναι ότι προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις της κυβερνητικής πολιτικής προβάλλοντας ως επιτεύγματά του μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες μάλιστα αφήνουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα. Ο κ. Σημίτης φαίνεται να συγχέει τις "μπίζνες" με το κυβερνητικό έργο». (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΟΛΕΤΗΡΕΣ: «Καμιά έκπληξη, καμιά οργή, κανένας θυμός! Οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι! Ολετήρες! Ψυχροί κίλερς! Είναι απολύτως και χοντρά κερδοφόρα τα Ελληνικά Πετρέλαια; Ναι! Κατέχουν το 58% της Αγοράς; Ναι! Δώστα στον κ. Λάτση! Το έγραφες στο Προεκλογικό σου Πρόγραμμα; Οχι! Σε εξουσιοδότησε συνεπώς κανείς να τα δώσεις; Οχι! Αφαιρείς μ' αυτόν τον τρόπο προσωπική περιουσία δική μου; και του καθενός; δηλαδή όλων; δηλαδή του Δημοσίου; Ναι! Τα βρήκες τα Ελληνικά Πετρέλαια απ' τον παππού σου στο Κορακοχώρι, ώστε να τα δώσεις στον εκ του παραπλησίου Κατακώλου, ορμώμενο, κ. Λάτση;» (Στάθης Σταυρόπουλος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ν. Χριστοδουλάκης - ΤΑ 4 ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΛΑΤΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ 7 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - ΜΑΜΟΥΘ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με όχημα τον Σπύρο Λάτση - ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ.

ΧΩΡΑ: ΠΛΙΑΤΣΗΚΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΛΑΣΠΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΝΔ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΓΙΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ - Το μέγα σκάνδαλο της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 410 ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΕΝΤΡΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 9.986 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στο ρυθμό των ΗΠΑ: «"Συμφιλίωση με τους Ευρωπαίους". Αυτό είναι το σύνθημα της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη. Συμφιλίωση όμως με τους δικούς του όρους... Ολα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να χορέψουν στους αμερικανικούς ρυθμούς. Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι, επίσημα τουλάχιστον, κανένας από τους συγκεντρωμένους ηγέτες στην Πετρούπολη δεν έθεσε το ερώτημα για το πού βρίσκονται τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Η αμερικανική υπεροχή όμως είναι τόσο μεγάλη, που κάνει την ΕΕ, τις υπό ένταξη χώρες και τη Ρωσία να σιωπούν. Καλώς ήρθατε λοιπόν στη νέα τάξη πραγμάτων, στην πολιτική των προληπτικών πολέμων για την επιβολή των αμερικανικών συμφερόντων («ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ» -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Στον «ίσιο δρόμο»... «Στο Εβιάν, ο Πρόεδρος Μπους θα έρθει αντιμέτωπος με τα "παλιά" έθνη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων συμβαίνει να είναι τρεις από τις πέντε σημαντικότερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου. Αναμφίβολα θα δείξει την απαρέσκειά του σε δύο από εκείνες που ηγήθηκαν της αντιπολίτευσης στην επέμβασή του στο Ιράκ. Αυτός και το περιβάλλον του πιστεύουν ότι η πίεση, η τιμωρία και η απαρέσκεια θα υποχρεώσουν τελικά αυτές τις χώρες να επανέλθουν στον ίσιο δρόμο. Αυτή η πεποίθηση δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπους δεν κατανοεί τις συμμαχίες του Ψυχρού Πολέμου (Ου. Πφαφ - «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΝΕΑ»).

Πύραυλοι... κατά διαδηλωτών: «Το πρώτο, μετά το ρήγμα που επέφερε η ιρακινή κρίση, "διευρυμένο" ραντεβού της λέσχης των ισχυρότερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου στις ακτές της γραφικής λίμνης Λεμάν δεν έμεινε απρόσβλητο από τις μαχητικές κινητοποιήσεις των 160.000 και πλέον διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης. Κάτω από ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας που επέβαλε το γαλλικό κράτος με 25.000 αστυνομικούς, πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, άρματα μάχης και συστοιχίες πυραύλων, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποδέχτηκε χθες το μεσημέρι με θερμή χειραψία και τηλεοπτικά χαμόγελα τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους» (Ι. Παπαδημοτροπούλου - «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ