ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παραχωρείται στους εφοπλιστές μαζί με 6 δισ.

Πρώτο βήμα για την απόλυτη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών. Χτες ο υπουργός των εφοπλιστών, Γ. Ανωμερίτης, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου το οποίο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους δουλέμπορους ναυτιλιακούς πράκτορες και δίνει ισχυρό πλήγμα στις κοινωνικο-ασφαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα του ναυτεργατικού κλάδου.

Το προσχέδιο νόμου έχει τίτλο «Οργανισμός Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών» (ΟΑΕΝ), ο υπουργός δε χαρακτήρισε τον φορέα ως «ναυτιλιακό ΟΑΕΔ». Προβλέπει την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συνέπεια την κατάργηση της ίδιας της Διεθνούς Σύμβασης 9, που αποτελεί τη βάση της σύστασης του ΓΕΝΕ και προστατεύει τους ναυτεργάτες από το δουλεμπόριο. Στο ίδιο προσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) και τα αποθεματικά του, δηλαδή ο ιδρώτας και το αίμα των ναυτεργατών, ύψους άνω των 6 δισ. δραχμών, θα τα διαχειρίζονται οι εφοπλιστές και οι ...κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι θα διαφεντεύουν τον καινούριο Οργανισμό! Ταυτόχρονα με την, ουσιαστικά, ληστεία των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ, προδιαγράφεται και η κατάργηση του Οίκου Ναύτου.

Ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί του ΟΑΕΝ γίνεται φανερό από τη διοίκησή του. Θα διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Θα αποτελείται από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο οποίος θα ορίζεται από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, και δύο αντιπροέδρους, που θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου (δηλαδή, οι εφοπλιστές) και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (δηλαδή, ο εγκάθετος των εφοπλιστών και της κυβέρνησης)! Θα μετέχουν επίσης άλλος ένας εκπρόσωπος του ΥΕΝ και ένας εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ. Το συμβούλιο θα έχει τετραετή θητεία.

Το προσωπικό του Οργανισμού θα είναι το παρόν προσωπικό του ΓΕΝΕ, οι υπάλληλοι της Εστίας Ναυτικών και του ΕΛΟΕΝ, ενώ στις θέσεις προϊσταμένων «μπορούν να τοποθετούνται - όπως αναφέρεται - αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος».

Ο ΟΑΕΝ θα μεσολαβεί για την εξεύρεση εργασίας των ναυτικών, ενώ, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8, «κατά την εύρεση ναυτικής εργασίας, ο μεν ναυτικός έχει το δικαίωμα της επιλογής του πλοίου, ο δε πλοιοκτήτης, εφοπλιστής ή πλοίαρχος το δικαίωμα επιλογής του πληρώματος»... Βέβαια, στο ίδιο άρθρο και στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι η διαμεσολάβηση για την εξεύρεση ναυτικής εργασίας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εμπορίου, όμως από τη στιγμή που η Διεθνής Σύμβαση 9 θα πάψει να ισχύει αυτόματα και αυτή η φράση είναι στον αέρα.

Ακόμα ο Οργανισμός, παίρνοντας αρμοδιότητες του Οίκου Ναύτου, θα είναι αυτός που θα δίνει τα μηνιαία επιδόματα ανεργίας, τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις λόγω γιορτών και άλλα. Μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος, ΓΕΝΕ και ΕΛΟΕΝ καταργούνται και τα αποθεματικά τους περιέρχονται στον Οργανισμό.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ «ΣΤΑΡ»
Απλήρωτοι τέσσερις μήνες

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται και οι 35 εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζυμαρικών «ΣΤΑΡ» που βρίσκεται στη Μάντρα Αττικής, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και 4 μήνες, ενώ οι πληροφορίες που «διαρρέονται» λένε ότι ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Χαραλαμπόπουλος έχει δρομολογήσει διαδικασίες για «λουκέτο»! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει ανοίξει ένα εργοστάσιο στην Κομοτηνή που το έθεσε σε λειτουργία με επιδοτούμενο δάνειο του οποίου η προϋπόθεση ήταν να κλείσει αυτό που διατηρεί στη Μάντρα...

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Πρόσφατα εμφανίστηκε μία εταιρία με την επωνυμία «ΑΣΤΕΡΙΑΣ - Κατεψυγμένα Προϊόντα ΑΕ», προμηθεύτρια της βιομηχανίας ζυμαρικών και μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, πατώντας στην αγωνία των εργαζομένων της «ΣΤΑΡ» για το μεροκάματο, τους «έπεισαν» να δεχτούν την καταβολή από την «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» δύο μισθών υπογράφοντας όμως μαζί της ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο, όταν θα πληρωθούν από τον Χαραλαμπόπουλο, θα επιστρέψουν το ποσό αυτό και μάλιστα με τόκο!

Χτες οι εργαζόμενοι της «ΣΤΑΡ» μαζί με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου παραβρέθηκε και ο ιδιοκτήτης ο οποίος ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι τις 15 του Ιούνη. Ενώ το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με χτεσινή επιστολή του απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας τριμερή συνάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε από εργαζόμενους, το ΕΚ Ελευσίνας και συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκησή του γνώριζαν το πρόβλημα από την αρχή του, όμως είχαν συστήσει στους εργαζόμενους... υπομονή!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Με τραμπούκους «κτίζουν» το νέο υπουργείο Εργασίας

Την τραμπούκικη επίθεση που έγινε στην είσοδο του εργοταξίου του Ολυμπιακού Χωριού σε βάρος στελεχών του καταγγέλλει με ανακοίνωση το Παράρτημα εργαζομένων στο Ολυμπιακό Χωριό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα, άνθρωποι του εργοδότη Χρήστου Ζαρκάδα, υπεργολάβος της τεχνικής εταιρίας «ΑΚΤΩΡ» που κατασκευάζει το κτίριο του υπουργείου Εργασίας, στις 24 Μάη επιτέθηκαν δολοφονικά με σιδερόβεργες εναντίον των συνδικαλιστών. Η επίθεση αυτή, όπως σημειώνει, ήταν προσχεδιασμένη και έγινε σε περίοδο που όλο το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού και οι εργατοτεχνίτες που δουλεύουν στα κτίρια του υπουργείου, ΙΓΕΜ, ΟΣΚ κλπ., βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα. Μάλιστα, όπως τονίζει, η επίθεση αυτή είναι η τρίτη που έγινε σε βάρος συνδικαλιστών του Παραρτήματος και στις οποίες συμμετείχαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό άνθρωποι του ομίλου που συμμετέχει η τεχνική εταιρία «ΑΚΤΩΡ», ενώ στις δύο φορές από τις τρεις ήταν άνθρωποι από το συνεργείο του υπεργολάβου Ζαρκάδα.

Το Παράρτημα θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση τον συγκεκριμένο υπεργολάβο, την εταιρία «ΑΚΤΩΡ», το υπουργείο Εργασίας και τους μηχανισμούς ελέγχου που δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να σταματήσουν οι παραβιάσεις στο εργοτάξιο του κτιρίου που θα στεγάσει το υπουργείο Εργασίας. Καλεί τον υπουργό Εργασίας να πάρει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η ασύδοτη δράση των εργοδοτών και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την εφαρμογή της εργατικής, ασφαλιστικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση, δηλώνει ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες δε θα ανακόψουν τη δράση του Συνδικάτου στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά και στα άλλα μεγάλα έργα και τις οικοδομές. Ούτε βέβαια θα σταματήσουν την πάλη μας για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων

Την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης συνάντησαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις, την κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, και πρόβαλαν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση του έργου του Ιδρύματος, εξαιτίας και της μείωσης του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Στην απεργία συμμετείχε το 95%, ενώ στην πορεία που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Αθήνα και τις περιφερειακές μονάδες του Ιδρύματος.

Ομως στη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό Α. Καλαφάτη η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει αυξήσεις πάνω από 4,2% αντί του 20% που απαιτούν οι εργαζόμενοι. Οπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι μισθοί στο ΙΓΜΕ υπολείπονται κατά 30%-60% των αντίστοιχων ερευνητικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Στις καλένδες παρέπεμψε ο υφυπουργός και το ζήτημα του Ταμείου εφάπαξ των εργαζομένων, που εξαιτίας της απότομης αποψίλωσης θέσεων εργασίας η βιωσιμότητά του βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεν καταβάλλει το χρέος του δημοσίου προς το Ταμείο ύψους 2 δισ. δραχμών. Η στάση αυτή της κυβέρνησης, δεν είναι άσχετη με τα γενικότερα σχέδιά της προώθησης των επαγγελματικών Ταμείων, που θα ρίξουν τα αποθεματικά στον τζόγο του χρηματιστηρίου και τους ασφαλισμένους στις δαγκάνες της ιδιωτικής ασφάλισης.

Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση, ούτε για την ενίσχυση του Ιδρύματος με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που από το 1990 και τους 1.300 εργαζόμενους σήμερα απασχολεί μόλις 700. Εξέλιξη που «ντε φάκτο» θα οδηγήσει την ανάθεση των επιστημονικών μελετών (ενέργεια, νερό, γεωλογία) που για δεκάδες χρόνια πραγματοποιούσε το προσωπικό του Ιδρύματος, στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών, ενόψει και του Γ' ΚΠΣ!

Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στους απεργούς μετέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος τους κάλεσε να συμπορευτούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που κινητοποιούνται με ίδια ή ανάλογα αιτήματα και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στη δουλιά. Ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να στρέφεται κατά της σκληρής φιλεργοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης που προβάλλει ως ο συλλογικός εκφραστής της ολιγαρχίας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Απολύσεις για «αναδιοργάνωση»

Με απολύσεις τουλάχιστον 250 εργαζομένων από όλες τις εταιρίες του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ) θα «επιτευχθεί» η αναδιοργάνωση του ομίλου και η ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΕΧΑΕ. Τα παραπάνω τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών ΑΕ, μέλος του ομίλου και θυγατρική του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΑΕ. Ενώ επισημαίνουν ότι στο Κεντρικό Αποθετήριο η αναδιάρθρωση των δαπανών του υλοποιείται με συνεχιζόμενες απολύσεις 62 εργαζομένων - σε διάστημα ενός χρόνου - και την εξώθηση σε εθελούσια αποχώρηση άλλων 31 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρίες και προετοιμάζουν πορείες προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στάσεις εργασίας των γιατρών ΙΚΑ

Νέες στάσεις εργασίας αρχίζει από αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Βέβαια, οι κινητοποιήσεις έρχονται μετά και την τελευταία κοροϊδία μέσω του διαβόητου διαλόγου, τον οποίο επικαλείται εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση. Βέβαια και η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έχει αποδεχτεί τη λογική αυτή και γι' αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί τη στάση της με τον πιο χυδαίο τρόπο.

Οι στάσεις εργασίας διάρκειας 2,5 ωρών θα γίνουν αύριο, την Παρασκευή (6.6.2003), τη Δευτέρα (9.6.2003), την Τετάρτη (11.6.2003) και την Παρασκευή (13.6.2003).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ