ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ G-8
Ενωμένοι στους στόχους χωρισμένοι στη μοιρασιά

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις
ΕΒΙΑΝ - ΛΟΖΑΝΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΑΝΜΑΣ.- Ολοκληρώνεται σήμερα η Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των 8 ισχυρότερων χωρών του κόσμου στο Εβιάν μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, που χαρακτηρίστηκαν για μια ακόμη φορά από τη συμφωνία των «μεγάλων» ηγετών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων (τρομοκρατία, παγκόσμια οικονομία, όπλα μαζικής καταστροφής), αλλά και από την αδιαφορία τους απέναντι στις απαιτήσεις των λαών.

Οι εργασίες άρχισαν την Κυριακή με τις ξεχωριστές συζητήσεις των «μεγάλων» ηγετών, με τους αρχηγούς λιγότερο αναπτυγμένων κρατών που είχε προσκαλέσει η γαλλική κυβέρνηση. Στις εργασίες παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μεξικού Βιθέντε Φοξ, της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι, όπως και ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, πρότεινε τη σύσταση ενός «Παγκόσμιου Ταμείου κατά της Πείνας», ενώ η ΕΕ συμφώνησε με τον Μπέκι να συνεισφέρει 1 δισ. δολάρια ετησίως στο «Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS».

Οι εργασίες συνεχίστηκαν χτες με την επίδειξη «φιλίας» μεταξύ των πλευρών που είχαν πρόσφατα συγκρουστεί και ειδικότερα μεταξύ των Προέδρων Μπους και Σιράκ. Οι δύο Πρόεδροι είχαν προσωπική συνάντηση περίπου 25 λεπτών, από την οποία βγήκε το συμπέρασμα ότι «μια ενωμένη Ευρώπη που θα δουλεύει μαζί με την Αμερική μπορεί να κάνει πολύ καλό... σε θέματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο έλεγχος της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής», όπως δήλωσε ο Τζορτζ Μπους. Από την πλευρά του, ο Σιράκ έδειχνε να απολαμβάνει το «θερμό» κλίμα... Πάντως, ο Μπους έκανε σαφές ότι παρά τις καλές διαθέσεις και των δύο πλευρών, οι αντιθέσεις τους ήταν αληθινές και σοβαρές.

Φυσικά, οι «8» πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα, μιλώντας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τόνισαν την «ανάγκη» να γίνουν οι οικονομίες πιο «ανταγωνιστικές», όπως τόνισε ο Τόνι Μπλερ, προφανώς εννοώντας με νέες επιθέσεις στα εργατικά κεκτημένα. Παράλληλα, οι «8» αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση μιας ομάδας δράσης, που θα αντιμετωπίζει τα θέματα της «διεθνούς τρομοκρατίας». Τέλος, αποφασίστηκε να συσταθεί και μια «Παγκόσμια Εταιρική Σχέση» εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οσο, όμως, οι μεγάλοι ηγέτες επιδείκνυαν τους «καλούς τρόπους» τους, η περιοχή συγκλονιζόταν από εκδηλώσεις κατά των μεγάλων ιμπεριαλιστών ηγετών. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν, βέβαια, οι δύο μεγάλες πορείες της Κυριακής (μία που ξεκίνησε από τη Γενεύη και μία από την Ανμάς στη Γαλλία), που ενώθηκαν σε μια πολυπληθή συγκέντρωση στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Οι διαδηλωτές, αφού καταδίκασαν με φωνές και τραγούδια τις πολιτικές των «μεγάλων» ηγετών για κάποιες ώρες, αποχώρησαν ειρηνικά. Ωστόσο, μετά την επάνοδο των διαδηλωτών στη Γενεύη, ακολούθησαν συγκρούσεις των αστυνομικών δυνάμεων με μικρή μερίδα διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις κράτησαν κάποιες ώρες το απόγευμα της Κυριακής και οι αστυνομικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ενώ ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της πόλης. Το βράδυ της Κυριακής, έγινε επίσης επίθεση των αστυνομικών στο κέντρο επικοινωνιών των διαδηλωτών. Τη Δευτέρα, ο όγκος των διαδηλωτών άρχισε να αποχωρεί, αν και μικρές πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη.

Ενας Βρετανός διαδηλωτής, ο Μάρτιν Σο, 39 χρόνων, τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ συνολικά έγιναν περίπου 25 συλλήψεις στη Γενεύη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διήμερο συνόδων με αμφίβολα αποτελέσματα

«Σταματήστε την κατοχή» γράφει η πικέτα των Ισραηλινών φιλειρηνιστών

Associated Press

«Σταματήστε την κατοχή» γράφει η πικέτα των Ισραηλινών φιλειρηνιστών
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ-ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή επρόκειτο να συναντηθεί ο Κόλιν Πάουελ, που έφτασε, νωρίς χτες το απόγευμα, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «περιμένει να υπάρξουν θετικές δηλώσεις μετά την αμερικανο-ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής της Ακαμπα, την Τετάρτη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που αναμενόταν στο Σαρμ ελ Σέιχ χτες βράδυ, δήλωνε ότι «θα δώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτευχθεί πρόοδος και να υλοποιηθεί» το όραμά του για δύο κράτη στην περιοχή. Ο Μπους, προϊδεάζοντας κατά πολλούς αναλυτές για τη μάλλον περιορισμένη επιτυχία των αμερικανικών διαμεσολαβητικών προσπαθειών, υποστήριξε ότι «η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» αλλά συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη «να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους». Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προώθησης του «οδικού χάρτη» αναμένεται να ζητήσει ο Μπους και από τους συνομιλητές του στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί απεσταλμένοι είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον Ισραηλινό όσο και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν τη συναίνεση των δύο πλευρών στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στην Ακαμπα. Οπως διέρρεε, πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο αφού οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ «ως εβραϊκό κράτος» γιατί κάτι τέτοιο αποκλείει τελειωτικά το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Επίσης, φέρονται να ζητούν από την ισραηλινή πλευρά να άρει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει και ν' απομακρύνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, έτσι ώστε να πειστούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις, κάτι για το οποίο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός εμφανιζόταν αισιόδοξος.

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Σε μερική χαλάρωση του αποκλεισμού προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, την Κυριακή το βράδυ, επιτρέποντας σε περίπου 10.000 Παλαιστινίους εργαζομένους από τη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλους 5.000 από τη Δυτική Οχθη να εισέλθουν στο Ισραήλ για να δουλέψουν. Ανάλογη άδεια δόθηκε και σε 8.000 Παλαιστινίους εμπόρους. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι πρακτικά τα ισραηλινά σημεία ελέγχου παραμένουν, οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ισραηλινός στρατός ουσιαστικά δεν έχει απομακρυνθεί.

Μόνον ως κίνηση εντυπωσιασμού θα μπορούσε να εκληφθεί και η διαρροή ότι ο Σαρόν θα ανακοινώσει την κατεδάφιση 10 «παράνομων» εποικισμών μετά τη σύνοδο της Ακαμπα, καθώς, όπως καταγγέλλουν ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, το σύνολο των εποικισμών είναι παράνομο και ουσιαστικά δεν κατεδαφίζονται παρά μόνον οι ακατοίκητοι. Παρ' όλα αυτά, οι έποικοι έχουν εξοργιστεί και προγραμματίζουν διαδηλώσεις την Τετάρτη.

Χτες τα ξημερώματα, στο πέρασμα Κισουφίμ, στη Ράφα, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος έπεσε νεκρός ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Μπέιτ Χανούν, στη Βόρεια Γάζα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η οργή κατά των κατακτητών

Πεπεισμένοι για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δηλώνουν Μπους - Μπλερ, ενώ πληθαίνουν οι επικρίσεις εναντίον τους στο εσωτερικό των χωρών τους

Το πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΕΒΙΑΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Δεν πρόκειται να αλλάξω τις αποφάσεις μου ή να εγκαταλείψω το τεράστιο καθήκον που έχω αναλάβει εδώ, με προτεραιότητα την οικονομία, υπό το καθεστώς εκβιασμών ή απειλών», διαμήνυε ο επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ, καθώς πυκνώνουν οι ενδείξεις περί έκρηξης της ιρακινής λαϊκής οργής κατά των κατοχικών δυνάμεων.

«Η οργή του ιρακινού λαού μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Αν οι Αμερικανοί δεν καταλάβουν ότι πρέπει να τερματίσουν άμεσα την κατοχή τότε η έκρηξη θα τους παρασύρει». Αυτό δήλωνε στο πρακτορείο «Reuters», ο φύλαρχος Ριάντ αλ Ασάντι, ένας από τους Ιρακινούς φυλάρχους που επισκέφθηκαν χτες την έδρα της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης στη Βαγδάτη και προειδοποίησαν τον Πολ Μπρέμερ ότι «είναι θέμα χρόνου πότε ο ιρακινός λαός θα αποφασίσει πραγματικά να πολεμήσει τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα».

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο χιλιάδες πρώην στρατιωτικοί, χαμηλότερων βαθμών, διαμαρτύρονταν για την απόλυσή τους και ζητούσαν από την κατοχική διοίκηση να τους πληρώσει τα χρεωστούμενα και να τους αποζημιώσει, προειδοποιώντας, επίσης, ότι «ο ιρακινός στρατός, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα δώσει τη μάχη που δεν έδωσε». Η διαδήλωση τερματίστηκε όταν κανονίστηκε συνάντησή τους με τον Μπρέμερ σήμερα.

Την Κυριακή, ένας Αμερικανός και 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον αμερικανών στρατιωτών, μπροστά στο τέμενος Αμπού Χανίφα της Βαγδάτης και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στα τυφλά. Πολλοί είναι και οι τραυματίες. Ταυτόχρονα, μεγάλη διαδήλωση γινόταν στη Βασόρα καθώς ο κόσμος έχει εξαγριωθεί με το διορισμό του Βρετανού Μέραρχου, Αντριαν Μπράντσο ως κυβερνήτη της περιοχής, και ζητά την ανάδειξη ιρακινής ηγεσίας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω μετά την ανακοίνωση του Μπρέμερ, την Κυριακή, ότι δεν πρόκειται να γίνει εθνική ιρακινή διάσκεψη για να αναδειχτεί η προσωρινή ηγεσία αλλά θα διοριστεί από την κατοχική διοίκηση ένα 25μελές - 30μελές συμβούλιο προσωπικοτήτων που θα «συμβουλεύει» τους κατακτητές σε οικονομικά και πολιτικά θέματα. Οι ιρακινές παρατάξεις δεν έκρυβαν την οργή τους και θα συναντηθούν με τον Μπρέμερ την Παρασκευή. Ο κατοχικός επικεφαλής ανακοίνωσε, επίσης, ότι από τα τέλη του μήνα θα αρχίσουν οι προσλήψεις για τον νέο ιρακινό στρατό.

Αν η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στο Ιράκ, εξαιρετικά άσχημο είναι το κλίμα και στην Ουάσιγκτον. Γερουσιαστές ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το αν «υπήρξαν τραγικά λάθη των μυστικών υπηρεσιών ή παραποίηση στοιχείων για την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ». Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βρετανία, αν και τόσο ο Μπλερ όσο και ο Μπους εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι θα βρεθούν αυτά τα όπλα. Η Μόσχα, πάντως, φέρεται να πιέζει «να λήξει το θέμα των όπλων, με ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη του ΟΗΕ».

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Περιπλέκεται το διπλωματικό παιχνίδι

ΕΒΙΑΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ο Πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται καν θέμα στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν», δήλωνε, λίγο πριν τελειώσουν οι εργασίες της G-8, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, τη στιγμή που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και τα δημοσιεύματα που φέρουν την αμερικανική ηγεσία να βρίσκεται σε έντονη εσωτερική διαμάχη για το πώς θα προωθήσει την ανατροπή της ηγεσίας της Τεχεράνης.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου στο Εβιάν, οι συμμετέχοντες στην G-8 καλούν το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, υπογράφοντας το πρόσθετο πρωτόκολλο ΤΝΡ, το οποίο ανοίγει το δρόμο για απροσδόκητες και λεπτομερείς επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η Τεχεράνη, διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, απάντησε ότι δεν αποδέχεται το πρωτόκολλο, όσο η Δύση δεν το σέβεται, αρνούμενη να δράσει και η ίδια στο πλαίσιό του και να προσφέρει την τεχνογνωσία και την επιστημονική της βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Παρ' όλα αυτά, προσκάλεσε την Ουάσιγκτον να αποστείλει στο Ιράν ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να συνεργαστούν με Ιρανούς και με Ρώσους συναδέλφους τους στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσχέχρ, έτσι ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι δεν τίθεται θέμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει, την περασμένη βδομάδα, και η Μόσχα. Η Ουάσιγκτον την απέρριψε. Πούτιν και Μπους, στη συνάντησή τους, δήλωναν ότι «μοιράζονται τις ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», όμως ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δε θα επηρεάσει τη ρωσο-ιρανική συνεργασία. Χθες, Βρετανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει τη συνεργασία», αν η Τεχεράνη δεν υπογράψει το πρωτόκολλο ΤΝΡ, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν.

Ο Ασεφί, από την πλευρά του, δήλωνε ότι η Τεχεράνη θα «απαντήσει σε όλες τις ρωσικές ανησυχίες». Παράλληλα, επαναλάμβανε ότι το Ιράν δεν έχει καμία σχέση με την «αλ Κάιντα» και καλούσε την Ουάσιγκτον να ζητήσει συγνώμη από τη διεθνή κοινότητα γιατί βοήθησε στο παρελθόν την «αλ Κάιντα».

ΠΕΡΟΥ
Υπό εργατική πολιορκία

Νέος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης Τολέδο και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

ΛΙΜΑ.--

Τι και εάν η ιερή γη των Ινκας βάφτηκε με το αίμα των διαδηλωτών και των εξεγερμένων, τι και εάν η χώρα κηρύχτηκε την περασμένη Τετάρτη και για 30 ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της κορύφωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, που έχουν στο πλάι τους και τους φοιτητές...

Η χτεσινή μέρα ήταν μία ακόμη μέρα γενικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, μετά την κοινή απόφαση των Εργατικών Συνδικάτων και των Φοιτητικών Συλλόγων, που εναντιώνονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Τα Εργατικά Συνδικάτα είχαν ορίσει την κεντρική τους διαδήλωση κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο, στην πρωτεύουσα Λίμα, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονταν και στις υπόλοιπες πόλεις, με κυριότερες αυτές που θα γίνονταν στη νότια πόλη Αρεκίπα, όπου μόλις ένα χρόνο πριν είχε γνωρίσει πολυήμερες κινητοποιήσεις, που κατέληξαν σε νίκη των εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων, με την οριστική αναστολή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την πώλησή της σε γαλλική εταιρία.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, ο Αλεχάντρο Τολέδο ουσιαστικά βρίσκεται υπό την πολιορκία κλοιό των εργαζομένων, αγροτών και φοιτητών, που δε δείχνουν προθέσεις υποχώρησης. Παρά την παρουσία του στρατού σε όλες τις πόλεις, τους 4 νεκρούς και τους 36 τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma», κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην πόλη Πούνο και τις άγριες κατασταλτικές μεθόδους που εφαρμόζουν οι αρχές, που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν κάποιους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Αλτιπλάνο «εξαφανισμένους», ειδικά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάνοιξης των 64 οδικών αρτηριών που είχαν αποκλειστεί για μέρες από τους εργαζόμενους. Και αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις συνθήκες «γενικής εξέγερσης» και να διατηρηθεί στην εξουσία;

Πάντως, εργαζόμενοι, Εργατικά Συνδικάτα του Περού, το ΚΚ Περού, αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων καταγγέλλουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που οδήγησε στην επέμβαση του στρατού, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων και να τερματιστεί η απεργία των δασκάλων, αγροτών, εργαζομένων στο υγειονομικό τομέα, που απαιτούν αύξηση των αποδοχών, μείωση των φόρων και προστασία από τις ασύδοτες εισαγωγές ξένων προϊόντων, που οδηγούν σε μαρασμό μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης. Επίσης κάνουν έκκληση για αλληλεγγύη στον αγώνα των Περουβιανών εργαζομένων. Μία αλληλεγγύη που και στην περίπτωση του Περού, όπως πριν στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, την Κολομβία και φυσικά τώρα στην Κούβα έχει αρχίσει να θεριεύει. Ηδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις συμπαράστασης και διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ