ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ψάξτε αλλού για φιλοκυβερνητικές τάσεις

Σχόλιο της κίνησης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου της Θεσσαλονίκης

Σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον Τύπο της Θεσσαλονίκης τελευταία, αναφορικά με τη «στάση της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" στη διάρκεια των επαφών κινημάτων με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης», το γραφείο Τύπου της Κίνησης παρατηρεί τα παρακάτω:

«Η κίνησή μας από τη συγκρότησή της, εδώ και ένα χρόνο, διακήρυξε την πρόθεσή της να πρωτοστατήσει έμπρακτα ώστε σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, να εκφραστεί η οργανωμένη, μαζική λαϊκή και ταξική αντίσταση και καταδίκη στα σχέδια των ΕΥΡΩ-ιμπεριαλιστών και στα πλαίσια αυτά των πολιτικών της Ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι ξεκίνησε και αναπτύσσει η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" τις πολύμορφες πρωτοβουλίες της σε όλη την Ελλάδα με επιτυχία, έτσι πορευόμαστε και με ορίζοντα την κορύφωση των προσπαθειών αυτών με τις τριήμερες εκδηλώσεις 20-22 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, που δεν αποτελούν φυσικά "σύνοδο πολιτών", όπως η κυβέρνηση αρέσκεται να λέει (και κάποιοι πρόθυμα τη συνεπικουρούν), αλλά εκδηλώσεις Λαϊκής Αντισυνόδου.

Ουδέποτε μέχρι σήμερα καθορίσαμε τη στάση και τον προγραμματισμό της δράσης μας από οποιαδήποτε "συμφωνία" ή "παροχή" από οποιοδήποτε κυβερνητικό κρίκο ή υπουργείο. Μάλλον αλλού πρέπει να ψάξουν όσοι αναζητούν φιλο-κυβερνητικές τάσεις στο "κίνημα". Σε αυτούς που βαρύγδουπα και δίχως ντροπή ανακοινώνανε, όπως οι εκπρόσωποι του "Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ" ακόμη και στο εξωτερικό, ότι "έχουμε εξασφαλίσει και την τεχνική και οικονομική υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης", ως επιχείρημα μάλιστα για την προσέλκυση διαδηλωτών. Ενα σχήμα δηλαδή, "διαδηλώνουμε με την κυβέρνηση, ενάντια στην κυβέρνηση".

Τώρα, όσο για τη στάση του κάθε φορέα που συμμετείχε στις άτυπες συσκέψεις με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ως "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" ξεκαθαρίσαμε ότι από την κυβέρνηση απαιτήσαμε και απαιτούμε να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη προσέλευση και ελεύθερη διαδήλωση των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, με στοιχειώδεις διευκολύνσεις και φροντίδα απέναντι και στους αλλοδαπούς διαδηλωτές από 60 χώρες του κόσμου. Δεν είχαμε και δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση και οι φορείς της θα λύσουν όλα τα τεχνικά ζητήματα μιας λαϊκής αντισυνόδου, γι' αυτό και δε διαμαρτυρόμαστε ως "εξαπατημένες σύζυγοι" σήμερα», καταλήγει το σχόλιο της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις για τα δικαιώματα της νέας γενιάς

Εντείνοντας τις προετοιμασίες για την επιτυχία της 12ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 19 - 22 Ιούνη και θα συνδυαστεί με τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις των ημερών ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ συζητούν με τους νέους για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή και εκφράζουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, μέσα από τις εκδηλώσεις του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αυτή τη βδομάδα, οι εκδηλώσεις έχουν το χαρακτήρα διήμερων και τριήμερων Φεστιβάλ σε σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ, με πολιτικές συζητήσεις, περίπτερα, χώρους ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης, εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα και αύριο, η Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, στο κτίριο «Σαρακάκη». Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, προβολή της ταινίας «Ακήρυχτος πόλεμος» και συναυλία. Αύριο, συζήτηση με θέμα «Σταθερή δουλιά με δικαιώματα σε ένα δημόσιο και δωρεάν ενιαίο σύστημα Υγείας: Ανάγκη της εποχής μας ή πολυτέλεια;», στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Δ4, θα μιλήσει η Λέτα Μεθωνιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία. Θα υπάρχουν πολύμορφες αναφορές στο σύστημα Υγείας της Κούβας.
  • Αύριο και την Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά στους χώρους του ιδρύματος. Αύριο, στη 1 το μεσημέρι, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα. Την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, στο αίθριο, συζήτηση για την ανάγκη Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παράλληλα, περιλαμβάνονται συναυλίες, έκθεση σκίτσου σπουδαστών με θέμα «Πόλεμος και ανεργία», διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Δείξτε την ανωτατοποίηση στη σχολή μας - τραγελαφικές καταστάσεις» και τουρνουά μπάσκετ.
  • Αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι Τομεακές Οργανώσεις ΣΔΟ - ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ - ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΑΘήνας, στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ. Αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στον Πευκώνα, συζήτηση με θέμα «Η συμβολή της Τέχνης στους λαϊκούς αγώνες» με τον Βασίλη Κολοβό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος, και τον Γιάννη Σκαρπερό, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, στον Πευκώνα, συζήτηση με θέμα «Μπορεί να εξαλειφθεί η ανεργία στην εποχή μας;», με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στέλεχος ΠΑΜΕ. Επίσης την Πέμπτη, στο αίθριο της ΣΕΥΠ, συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το σύστημα Υγείας, με τον Γιώργο Νάνο, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Την Παρασκευή, από τη 1 μ.μ. και μετά, θα προβληθούν οι ταινίες: «Ακήρυχτος πόλεμος», «Ο ταχυδρόμος» και «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ».
Πτώση πολεμικού αεροσκάφους

Κατέπεσε χτες το μεσημέρι πολεμικό αεροσκάφος τύπου «F-16», κοντά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, «ο ιπτάμενος Σμηναγός Θεόδωρος Πλιάτσικας εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος και περισυνελέγη από το ελικόπτερο έρευνας διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σύμφωνα, πάντα με το ΓΕΑ, στη 1.05 μ.μ., το μονοθέσιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε «δυο ναυτικά μίλια βορείως του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης (Ν. Αγχίαλος), σε μη κατοικημένη περιοχή, μετά από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον κινητήρα του αεροσκάφους». Πάντως τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνώνται από την Πολεμική Αεροπορία.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η αντιλαϊκή πολιτική θέλει το... «διάλογό της»

Την έκπληξή της όχι γι' αυτές καθαυτές τις αλλαγές στις παροχές υπηρεσιών Υγείας από τα ταμεία προς τους ασφαλισμένους που σχεδιάζει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά γιατί δεν προηγήθηκε... «διάλογος» με τη συμμετοχή της ίδιας, εκφράζει η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Στην ουσία, με τη στάση της αυτή, η ηγεσία της ΕΣΕΕ, λέει- σε παράφραση της γνωστής διαφήμισης - «η αντιλαϊκή πολιτική θέλει το διάλογό της»!

Η γνωστή για τη συνεπή συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο» πλειοψηφία στην κορυφή της ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται γιατί, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η πρακτική που ακολούθησε το υπουργείο, το οποίο αγνόησε τον κατακτημένο και κατοχυρωμένο κοινωνικό διάλογο ο οποίος έχει παρέξει σημαντικά αποτελέσματα στη χώρα μας, δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά στους φορείς και στους εκατοντάδες χιλιάδες των ασφαλισμένων και καθιστά ύποπτη την οποιαδήποτε απόφαση ανεξάρτητα των προθέσεων και του αποτελέσματος».

Δηλαδή, για να μη γίνει καμία παρεξήγηση, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας, δε θέτει κανενός είδους ζήτημα αναθεώρησης της στάσης της απέναντι στον «κοινωνικό διάλογο», κάθε άλλο μάλιστα, ούτε αμφισβητεί ότι οι κυβερνητικές προθέσεις είναι... οι καλύτερες για τους ασφαλισμένους. Πολύ απλά, ενοχλείται από την «αχαριστία» της κυβέρνησης απέναντι στη «νηφάλια στάση», που, όπως αναφέρει, τήρησε η ΕΣΕΕ στις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, και το... «ευχαριστώ» ήταν να μην την ενημερώσει για τα πρόσφατα σχέδιά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ