ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ιαχές αποπροσανατολισμού

Την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης» ακολουθεί η κυβέρνηση για το ξεπούλημα των «Ελληνικών Πετρελαίων» - Αναδιπλώνεται η ηγεσία της ΝΔ και κρατά «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των αφεντικών «Μότορ Οϊλ» και «Πετρόλα»

Να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για το ξεπούλημα των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον όμιλο Λάτση, επιχειρούν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέσω ενός θεάτρου σκιών, όπου τις ιαχές αποπροσανατολισμού διαδέχονται οι αλαλαγμοί άγριας ικανοποίησης για το νέο κατόρθωμά τους.

Η κυβέρνηση Σημίτη, ακολουθώντας την τακτική του «φωνάζει ο κλέφτης...», αφού έκανε τη «βρώμικη δουλιά» πασχίζοντας να αποδείξει ότι παραμένει ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ...αντίπαλος της διαπλοκής, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το γεγονός ότι και η ΝΔ «συνελήφθη» να είναι «ενσωματωμένη» στη διαπλοκή. Ενθαρρημένη από τη θερμή «υποδοχή» που επιφύλαξαν τα μεγάλα αφεντικά στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ και υποσχόμενη συνέχεια στη μοιρασιά των «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας με παρόμοιες «συμφωνίες», η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκροτήσει τις (προεκλογικές) συμμαχίες με ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα και, ταυτόχρονα, να «στριμώξει» τη ΝΔ και τη «γαλάζια διαπλοκή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμάσησε χθες τα περί «μιας πολύ σημαντικής επιχειρηματικής απόφασης», που θα έχει «ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας και βεβαίως στην ίδια την πορεία της νέας επιχείρησης», καμαρώνοντας ότι «διαθέτει μέγεθος, ικανό να διαδραματίσει ρόλο σε όλη την Ευρώπη». Οι «θετικές επιπτώσεις στην οικονομία» εντοπίζονται στο ότι «προωθεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών», καθώς και - το καλύτερο - «αναδεικνύει το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας»! Είναι τέτοια η ευφορία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, που ο Χρ. Πρωτόπαππας δεν έκανε καν το κόπο να αποκρούσει ότι πρόκειται για συμφωνία - «σωσίβιο» στον Λάτση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δε θα έρθει στη Βουλή, επειδή «αυτές είναι επιχειρηματικές αποφάσεις»(!). «Θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος στα μεγάλα αφεντικά.

Στη συνέχεια ξεσπάθωσε κατά της ΝΔ, που αποτελεί «εύκολο στόχο» μετά την ευθυγράμμισή της, αρχικά τουλάχιστον, με τον «ριγμένο» από τη συμφωνία μεγαλοεπιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη. «Οι μάσκες έπεσαν. Οι πολιτικοί ατζέντηδες των ποικιλώνυμων συμφερόντων δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ως κήνσορες υπέρ της διαφάνειας», αποφάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και συνεχίζοντας το ίδιο τροπάρι, είπε: «Αποδείχθηκε ότι είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή. Την ίδια ώρα που μιλούν και αναθεματίζουν τη διαπλοκή, διατηρούν σταθερές και ανάρμοστες σχέσεις μαζί της». Μάλιστα, δε δίστασε να προειδοποιήσει την ηγεσία της ΝΔ ότι «αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, είναι σαφές ότι η απάντηση θα είναι πάρα πολύ σκληρή»!

«Αναδιπλώνεται» η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, στη Ρηγίλλης επικρατεί αμηχανία και σύγχυση, ενώ οι διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν από ηγετικά στελέχη και βουλευτές απηχούν μάλλον διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα. Πάντως, μετά την αρχική δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, με την οποία ουσιαστικά υιοθέτησε τις «ενστάσεις» του Β. Βαρδινογιάννη, στη συνέχεια αναδιπλώθηκε και προσπάθησε να κρατήσει «ίσες αποστάσεις» μεταξύ του αφεντικού της «Μότορ Οϊλ» και της «Πετρόλα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στο Βύρωνα. Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση όσον αφορά τη διαπλοκή, αλλά με άσφαιρα πυρά, ενώ δεν είπε λέξη για το «γάμο» ΕΛΠΕ - «Πετρόλα». «Ακόμη και οι πέτρες σ' αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ποιον στηρίζουν τα συμφέροντα. Ποιος έχει αναγορεύσει - και μάλιστα με θεσμικό μανδύα - εργολάβους και προμηθευτές σε μονοπωλιακούς συνεταίρους του Δημοσίου και συνδιαχειριστές της εξουσίας», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η λάσπη και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται».

Παράλληλα, επέστρεψε στο σκάνδαλο της Σοφοκλέους, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί, αν δέχεται ή όχι τη νέα πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Ναι, παραδίδουμε τα ΕΛΠΕ στον Λάτση

Μετά την απορρόφηση ο όμιλος Λάτση θα έχει το 25% και οι άλλοι ιδιώτες το 30%, λέει ο υπουργός Οικονομίας και κομπορρημονεί για το νέο έγκλημα της κυβέρνησης

Με τον πλέον θρασύ και προκλητικό τρόπο οι κυβερνώντες φτάνουν στο σημείο να πανηγυρίζουν την παράδοση των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση και να ζητούν και από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σ' αυτό το πανηγύρι. Το ξεπούλημα του ομίλου στα ιδιωτικά συμφέροντα το αποκαλύπτει, με κυνικό μάλιστα τρόπο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, σε χτεσινή του συνέντευξη στα «Νέα».

Απαντώντας στην κριτική που γίνεται, για το τι ακριβώς συνιστά η συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων - κριτική εν ολίγοις παραπλανητική αφού συσκοτίζει ένα θέμα που είναι ξεκάθαρο - ο Ν. Χριστοδουλάκης είναι πολύ κατατοπιστικός. Αφού χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε «μια ουσιαστική συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», στη συνέχεια έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Είναι προφανές, ανέφερε, ότι δεν πρόκειται για κρατικοποίηση, αφού ο όμιλος Λάτση θα έχει το 25% και οι άλλοι ιδιώτες το 30%. Το δημόσιο θα έχει το 43% και αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το ποσοστό που ελέγχει σήμερα στα "Ελληνικά Πετρέλαια"». Και αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση, στη συνέχεια περιέγραψε το μέλλον της νέας εταιρίας που θα προέλθει από τη συγχώνευση. Οπως είπε, «η συμμετοχή του κράτους μειώνεται αλλά κρατάμε το μάνατζμεντ, διότι είναι μια σημαντική δημόσια επιχείρηση και έχει αποφασιστεί αυτό με νόμο πριν από δύο χρόνια. Τα επόμενα 5 χρόνια το καταστατικό δε θα αλλάξει, το δημόσιο θα έχει τα 7 από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την πενταετία, μόνο αν κάποιος συγκεντρώσει στη γενική συνέλευση το 50% των μετόχων συν μία θα μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της διοίκησης». Χωρίς περιστροφές ο υπουργός Οικονομίας - ο αρχιτέκτονας της μεγαλύτερης αρπαχτής που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες - ομολογεί ότι μετά από 5 χρόνια η νέα εταιρία θα βρίσκεται και τυπικά στα χέρια του ομίλου Λάτση, δεδομένου ότι, με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του, οι ιδιώτες θα κατέχουν το 57% των μετοχών της νέας εταιρίας, εκ των οποίων το 25% θα βρίσκεται στα χέρια του ομίλου Λάτση. Και είναι γνωστό ότι με την κατοχή ενός τέτοιου ποσοστού, το οποίο βέβαια μπορεί και να αυξήσει μέσω εξαγοράς μετοχών από το Χρηματιστήριο, είναι σε θέση να ασκεί τον έλεγχο του νέου πετρελαϊκού γίγαντα.

Αλλά και σε ερώτηση, αν μετά τις εξελίξεις αυτές δημιουργείται πρόβλημα μονοπώλησης της αγοράς πετρελαίου, ο Ν. Χριστοδουλάκης προσπάθησε να αποκρύψει το πραγματικό γεγονός, ότι, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, ο έλεγχος της πετρελαϊκής αγοράς περνάει στα χέρια του ομίλου Λάτση. Κατά τον υπουργό Οικονομίας, «ο τομέας του πετρελαίου είναι πλήρως απελευθερωμένος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά συνέπεια ο βαθμός συγκέντρωσης σε μια τοπική αγορά δεν επηρεάζει καθόλου τον ανταγωνισμό του κλάδου, αφού αυτός ασκείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλωστε, τα ΕΛΠΕ κατείχαν ήδη πάνω από το 50% της εγχώριας αγοράς». Συνειδητά ο Ν. Χριστοδουλάκης παραποιεί την πραγματικότητα, δεδομένου ότι, παρά την «απελευθέρωση» των αγορών, σε μια σειρά από τομείς, όπως η αγορά πετρελαίου, οι τράπεζες κλπ., ο ανταγωνισμός έχει έντονα «εθνικά» χαρακτηριστικά. Αλλωστε, τις καταλυτικές επιπτώσεις που θα έχει η νέα εταιρία στο χώρο των καυσίμων τις ομολογεί στη συνέχεια όταν αναφέρει ότι «η διαμόρφωση ενός νέου ισχυρού ομίλου στον τομέα της ενέργειας βελτιώνει τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησής του στην εσωτερική και διεθνή αγορά», καθώς και για να «παίξει» στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης...

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι

Η τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ήταν το κύριο ζήτημα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργίες και κινητοποιήσεις, συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και προπαγάνδισή τους, απαιτώντας την ακύρωση της συμφωνίας. Ο χρόνος πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων δεν ανακοινώθηκε.

Αρνείται τη διαπλοκή

Νέα παρέμβαση επιχείρησε χτες ο Β. Βαρδινογιάννης της «Motor Oil». Σε ανακοίνωσή του και με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κάνει λόγο για «υστεροβουλίες» και «ανευθυνότητες» ορισμένων που «προσπαθούν να συνδέσουν το όνομά μου με τη διαπλοκή». Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που πλούτισε χάρη στην κυβερνητική πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, καλεί όσους αναφέρονται σ' αυτόν «να αναφέρουν με στοιχεία συγκεκριμένη περίπτωση διαπλοκής του είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με άλλο κόμμα». Κάνοντας ακόμα πιο συγκεκριμένη την επίθεσή του προς τον μέχρι πρόσφατα διευθυντή «Ελεύθερου Τύπου», υποστήριξε ότι «αυτός που προσπάθησε να με συνδέσει με τη διαπλοκή καταδικάστηκε πρόσφατα από την ελληνική δικαιοσύνη».

Τέλος επανέλαβε την άποψή του ότι «η συμφωνία ΕΛΠΕ - "Πετρόλα" είναι πολιτική κίνηση και αφορά την εθνική οικονομία, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», ενώ σε ό,τι αφορά τη «Motor Oil» σημείωσε ότι «έχει και θα συνεχίσει να έχει αγαθή συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την "Πετρόλα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ