ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ

Να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα, να στρέψουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που έχουν στήσει «σκυλοκαβγά» για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, να δούνε το ζήτημα σε ποιον πρέπει να ανήκει η δημόσια περιουσία, και ειδικότερα οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Αυτά μεταξύ άλλων είναι τα μηνύματα που προσπάθησε να στείλει προς τους εργαζόμενους των «Ελληνικών Πετρελαίων» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος επισκέφτηκε χτες τις κεντρικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.

Ανάστατοι και αμήχανοι οι εργαζόμενοι από την απόφαση της κυβέρνηση να παραχωρήσει τον Ομιλο στο Λάτση. Η ανασφάλεια στα ύψη. Πολλά και τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν στο «έγκλημα». Βέβαια, όπως αποσαφήνισε η Αλέκα Παπαρήγα, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και η παραχώρησή τους στον όμιλο Λάτση, είναι μέρος του εγκλήματος διαρκείας που συντελείται με την παραχώρηση της περιουσίας του ελληνικού λαού, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και εκπορεύεται από την απελευθέρωση της αγοράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το σύνολο των επιλογών της άρχουσας τάξης.

Ο «βομβαρδισμός» του ελληνικού λαού και των εργαζομένων των ΕΛΠΕ από τα δημοσιεύματα του Τύπου από το περασμένο Σάββατο, μέχρι και σήμερα, εύλογα έχει μπερδέψει τους εργαζόμενους για τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ που πλειοδοτεί για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά ασκεί κριτική επειδή κερδισμένος από τη συμφωνία είναι ο ανταγωνιστής του ομίλου της «Μότορ Οϊλ». Την ίδια στιγμή θεωρείται ήδη βέβαιο ότι, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δηλώσεις, το προσωπικό των ΕΛΠΕ με τον ένα ή άλλο τρόπο θα συρρικνωθεί.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Αθ. Καραχάλιο, και με το σωματείο των εργαζομένων, ενώ η Αλ. Παπαρήγα, μίλησε νωρίτερα σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα
  • Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ
  • Από το σκυλοκαυγά κυβέρνησης - ΝΔ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απολύτως
  • Ερχονται πολύ χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πλευρό σας. Στο πλευρό σας θα υπερασπιστούμε δικαιώματα που έχετε, αλλά θα σας υπερασπιστούμε και από κάθε κίνδυνο που συνεπάγεται αυτή η καινούρια εγκληματική, για μας, ενέργεια που συντελέστηκε με το γάμο των Ελληνικών Πετρελαίων με τον Ομιλο Λάτση». Αυτό σημείωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ.

«Το πρόβλημα - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - «πρέπει να συνειδητοποιηθεί από ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, από όλους τους εργαζόμενους, από όλο τον ελληνικό λαό. Οτι αυτό το καινούριο κύμα ιδιωτικοποιήσεων θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, κυρίως όμως στα θέματα της τιμής και της ασφάλειας και οι αρνητικές επιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Οταν στην κυβέρνηση γίνεται λόγος για την ελληνική οικονομία, τα μάτια είναι στραμμένα στους λίγους, στους πολύ λίγους, στην πλουτοκρατία».

Ο «σκυλοκαυγάς»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «για το ζήτημα φταίει και η ΝΔ» αφού μόλις αναγγέλθηκε ο «γάμος», άρχισε ο «σκυλοκαυγάς». «Μη δώσετε καμία σημασία σ' αυτόν το σκυλοκαυγά. Δε θα βρείτε κανένα επιχείρημα. Ούτε σε αυτά που λέει η κυβέρνηση ούτε σε αυτά που λέει η ΝΔ». Για δε το ποσοστό του ομίλου Λάτση, που είναι στα όρια του 30%, σημείωσε: «Είναι βέβαιο ότι ο Λάτσης δεν ήθελε να έχει παραπάνω προς το παρόν. Του αρκεί το μερίδιο που πήρε. Δε θέλει να έχει το 100%, διότι θέλουν να υπάρχει κρατική συμμετοχή για να επωφελούνται και έτσι να βγάζουν πολλά περισσότερα κέρδη με λιγότερες δαπάνες».

Αναφερόμενη στην ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι η ΝΔ τελευταία «συγκεντρώνει τα επιχειρήματά της στο ότι δεν παραχωρήθηκε το μάνατζμεντ. Πρόκειται - συνέχισε - για σικέ επιχείρημα, διότι το μάνατζμεντ είτε στο κράτος ανήκει, είτε στον ιδιώτη, η φύση της εταιρίας είναι τέτοια, που βοηθάει τον ιδιώτη. Απλά, η ΝΔ εμφανίζεται ως δικηγόρος και υπερασπιστής της "Μότορ Οϊλ", του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Αυτός ο καυγάς, αν θέλετε, συνδέεται με το γνωστό πρόβλημα που λέγεται διαπλοκή. Από τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο κυριαρχεί, τη στιγμή που έχει τα δικά του κόμματα, στην Ελλάδα και τους δύο, θα υπάρχει και ο ανταγωνισμός, ποιο κόμμα από τα δύο, θα έχει τη συμμαχία ενός μεγάλου τραστ ή ενός ομίλου. Είπα και προηγούμενα ότι ο αγώνας αυτός θυμίζει αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, για το ποιος θα κερδίσει το πρωτάθλημα, δεν είναι αγώνας από τον οποίο μπορούν οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν».

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στο χώρο των ΕΛΠΕ, πρέπει να ακολουθήσει τη δική του ανεξάρτητη πορεία. Βεβαίως όμως, υπάρχουν τα πιο άμεσα ζητήματα. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να μη γίνουν απολύσεις. Και να ξέρετε ότι είναι πονηροί. Δε θα τα θίξουν αμέσως. Δε βιάζονται. Δεν αλλάζουν την κατάσταση σε μια μέρα. Πρώτα βάζουν στο χέρι, τους εργαζόμενους και σιγά σιγά βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή του χρόνου για να επιτεθούν. Βεβαίως πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μη μας πιάσουν στον ύπνο». Και συνέχισε:

Πολιτικά συμπεράσματα

«Οι εργαζόμενοι, πρέπει να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα συνδέεται με τη γενικότερη απελευθέρωση της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Με τις επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Γιατί αν δε βγουν συμπεράσματα γύρω από αυτό το θέμα, τότε κυβέρνηση και ΝΔ νομιμοποιούνται να απελευθερώνουν και να ιδιωτικοποιούν και το μόνο πρόβλημα που θα υπάρχει θα είναι αν... ακολουθήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μένουν μόνο στις τυπικές διαδικασίες, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν το θέμα ότι ακόμα και με το νόμο, είναι παράνομο ό,τι γίνεται και να συνειδητοποιήσουν ότι ο πλούτος παράγεται από αυτούς! Ο πλούτος τούς ανήκει! Οταν ο πλούτος δεν τους ανήκει, θα πέφτουν στις πλάτες τους και στα κεφάλια τους, πότε οι Λάτσηδες, πότε οι Βαρδινογιάννηδες, πότε το ΠΑΣΟΚ, πότε η ΝΔ.

Επομένως - τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα - είναι συνδικαλιστικός, είναι κοινωνικός και πολιτικός στόχος, να έχουμε πολιτική ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και όχι να πέφτουν στο κεφάλι μας σαν κεραυνός εν αιθρία. Ενα ζήτημα λοιπόν είναι αυτό. Δεύτερον, να καταγγελθεί η συμφωνία στην ουσία της και όχι μόνο στις διαδικασίες. Τέλος, υπάρχει ζήτημα για τον κάθε εργαζόμενο, να σκεφτεί το δικό του ρόλο στη γενικότερη πολιτική πορεία των πραγμάτων».

Ερχονται χειρότερες μέρες

Αναπτύσσοντας τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το επόμενο διάστημα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Ερχονται πολύ σκληρότερες και χειρότερες μέρες, από όλες τις μεριές. Αυτό που έγινε εδώ, που είναι σημαντικό και φοβερό, είναι μέρος του γενικού προβλήματος. Θα προχωρήσουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, θα συγκεντροποιείται η δύναμη του κεφαλαίου - και όταν γίνεται αυτό, υπάρχει μεγαλύτερη επιθετικότητα στους μισθούς, στα μεροκάματα, στην κοινωνική ασφάλιση. Μια όψη είναι αυτό που έγινε τώρα και η άλλη όψη είναι οι συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο και στο δικαίωμα για δουλιά. Εμείς, λοιπόν, έχουμε αποκτήσει πείρα όλα αυτά τα χρόνια. Δε συμβιβαστήκαμε με τίποτα. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και θα συνεχίσουμε. Δε θα μπούμε ανάμεσα στον καυγά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δε θα μπούμε στη λογική του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Θα μπούμε στη λογική ότι ο λαός με τη δύναμή του μπορεί να βάλει μικρό ή μεγαλύτερο φρένο σ' αυτή τη μεγάλη ταχύτητα που υπάρχει, να συγκεντρώνεται ο πλούτος στα λίγα χέρια και ο φτωχός να γίνεται φτωχότερος».

Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον

«Ο όμιλος Λάτση βοηθιέται, κερδίζει και αυτός ο γάμος έγινε στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος, επισήμανε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η μεν κυβέρνηση αντλεί την πολιτική στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, διότι εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ και τις εντολές της πλουτοκρατίας. Αντλεί την πολιτική στήριξη του ομίλου Λάτση. Βεβαίως, έρχεται σε αντίθεση με τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτά θα τα κρίνουν οι κάλπες με την έννοια ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τη μοίρα των λαών. Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Αυτή είναι η θέση μας. Ούτε με το Λάτση κατά του Βαρδινογιάννη, ούτε με το Βαρδινογιάννη κατά του Λάτση».

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «οι εργαζόμενοι πρέπει να αντλήσουν δύναμη, να αντιστέκονται σήμερα βάζοντας και στόχο και προοπτική όλη αυτή η περιουσία που υπάρχει στην Ελλάδα δημιουργημένη από τον πλούτο του λαού, να γίνει πραγματικά λαϊκή περιουσία γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία. Επομένως, αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει μπροστά στην οποιαδήποτε τυπική νομιμότητα της σύμβασης. Ερχονται και άλλα, δε σταματούν οι εξελίξεις. Θα έρθουν και άλλοι που θα θελήσουν να πάρουν μερίδια της ελληνικής αγοράς και πάει λέγοντας. Καμία αυταπάτη, καμία επιφύλαξη. Ας μετατραπεί αυτή η εξέλιξη αυτής της περιόδου σε εφαλτήριο για ουσιαστική αντίσταση και δράση. Για να προλάβουμε τα χειρότερα. Δε φθάνει να συνειδητοποιούμε το δίκιο μας. Σημασία έχει να κατακτούμε και τη δύναμη ώστε αυτό το δίκιο να γίνεται πράξη. Μακριά από αυταπάτες και κοροϊδίες. Τίποτα άλλο δεν ισχύει παρά μόνο ότι έγινε ένα παραπέρα βήμα στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας και της συγκέντρωσής του στα χέρια λίγων. Εγινε ένα παραπέρα βήμα για να πληγούν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».

ΑΘ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Ετσι σώζουμε τον Λάτση

Συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΔΣ των εργαζομένων, έγινε μία σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις από τον πρόεδρο των εργαζομένων Ν. Ορφανό. Ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πώληση των ΕΛΠΕ στο Λάτση, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του Λάτση μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 35%. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσει το διυλιστήριο της «Πετρόλα», τονίζοντας ότι τα ΕΛΠΕ μπορούν από μόνα τους να παίξουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Αποκαλυπτικό ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Αθ. Καραχάλιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με το «πάντρεμα» επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος, ενώ σημείωσε ότι η νέα εταιρία δε θα προχωρήσει στην αύξηση του μεριδίου διύλισης, ώστε να προκύψει μονοπώλιο. Η αύξηση του μεριδίου αγοράς θα επιδιωχτεί στον τομέα εμπορίας καυσίμων, στην προοπτική να φτάσει στο 30% από 18% που είναι σήμερα.

Ποιον ωφελεί η παραχώρηση των ΕΛΠΕ στον Λάτση; Ρώτησε η Αλέκα Παπαρήγα τον Αθ. Καραχάλιο. «Τους μετόχους τους» απάντησε ο διευθύνων σύμβουλός. Ειδικότερα όμως, ωφελεί τον μεγαλοεπιχειρηματία Λάτση. Οπως εξηγήθηκε, η πρόταση για τη συγχώνευση ήταν της παρούσας διοίκησης επί της οποίας, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και την πώληση ποσοστού για την κάλυψη ελλειμμάτων... Ουσιαστικά, ο Αθ. Καραχάλιος επιβεβαίωσε ότι η η κυβέρνηση έσωσε τον Λάτση διότι «είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση για μια επένδυση η οποία δε θα του άφηνε λεφτά. Αυτό το πάντρεμα είναι η καλύτερη λύση». Σύμφωνα με τον Αθ. Καραχάλιο, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί στο χρηματιστήριο ότι η προγραμματισμένη επένδυση της «Πετρόλα» στο Θριάσιο, δε θα υλοποιηθεί, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι η «Πετρόλα», θα κλείσει, και θα λειτουργεί αποκλειστικά ως αποθηκευτικός χώρος.

Εγκλημα διαρκείας

Διάλογος της Αλ. Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ανάμεσα στην Αλ. Παπαρήγα και τους δημοσιογράφους έγινε ο παρακάτω διάλογος.

- Ποιο είναι το συμπέρασμα από την επίσκεψή σας εδώ;

- Η υπόθεση ιδιωτικοποίησης των «Ελληνικών Πετρελαίων», όπως και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, είναι ένα έγκλημα διαρκείας. Αυτός ο γάμος που έγινε αποβαίνει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και ειδικότερα υπέρ του συγκεκριμένου ομίλου. Ωστόσο, εμείς, σε κάθε περίπτωση, δεν αντλούμε τα επιχειρήματά μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη, από το οπλοστάσιο της ΝΔ, η οποία διαφωνεί στα σημεία, ενώ επί της ουσίας συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ - απλώς μεταξύ τους συγκρούονται όπως οι φίλαθλοι στη θύρα 7 και τη θύρα 13.

- Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, κατά τη γνώμη σας;

- Οι εργαζόμενοι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στο βαθμό που αυτά αμφισβητηθούν στην πορεία, να μην υπάρχουν απολύσεις και όχι μόνο να μη χάσουν δικαιώματα, αλλά και να τα διευρύνουν και οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τις εξελίξεις, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ. Μόνο από εκεί μπορούν να εξηγήσουν γιατί γίνεται αυτό που γίνεται και όχι κάτι διαφορετικό.

- Συμπεραίνετε ότι η συγχώνευση αυτή θα έχει επιπτώσεις για τον καταναλωτή;

- Οπωσδήποτε. Στις τιμές και σε θέματα κατά τη γνώμη μας ασφάλειας σε δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι πρέπει εξηγηθεί πως οι ιδιώτες επιχειρηματίες και ειδικότερα αυτοί που είναι διακλαδωμένοι και σε διεθνές επίπεδο, δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα σύνορα, δεν ενδιαφέρονται γι' αυτό που εμείς λέμε πατρίδα. Νυν υπέρ πάντων κερδοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ