ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2003
Σελ. /32
Η «δύναμη της αδράνειας» και το μικρό ιμπεριαλιστικό «αρπακτικό»
  • Οι δύο τάσεις στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας
  • Συνέντευξη με τον Βίκτορ Τιούλκιν, συμπρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ι. Ιβανόφ, με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χ. Μπλιξ

Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ι. Ιβανόφ, με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χ. Μπλιξ
Μέρος 1ο

Ξεκινούμε το αφιέρωμα για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο, με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Β. Τιούλκιν, σε κάποια ανάπαυλα των συνομιλιών, που είχε με διάφορους παράγοντες της ρωσικής αντιπολίτευσης στο κτίριο της ρωσικής Κρατικής Δούμας. Συνομιλίες, που αφορούν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία που θα γίνουν στα μέσα Δεκέμβρη 2003. Ηδη, μπορούμε να πούμε πως η Ρωσία, παρά την καλοκαιρινή περίοδο, ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς. Αυτό, όμως, δε μας εμπόδισε να συζητήσουμε με τον ηγέτη του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ τις εκτιμήσεις του κόμματός του για τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Εκτιμήσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, που χαρακτηρίζονται από την ταξικότητα της προσέγγισής τους.

- Πριν περάσουμε στα ζητήματα που αφορούν τη θέση της σημερινής Ρωσίας στον κόσμο, έχει νομίζω μεγάλη αξία να απαντήσουμε στο ερώτημα, κατά πόσο σταθεροποιήθηκε αυτό το καπιταλιστικό σύστημα, 12 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

- Ο καπιταλισμός στα τελευταία χρόνια, με τον Πούτιν, έχει κάποια σταθεροποίηση. Μπορούμε να σημειώσουμε πως όλοι οι καπιταλιστές της χώρας ακολουθούν μια αρκετά συντονισμένη πολιτική απέναντι στην εργατική τάξη της χώρας, απέναντι στους εργαζόμενους. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ενέκριναν μια σειρά νόμους, μέτρα, που αφορούν, μεταξύ των άλλων, και το πολιτικό σύστημα. Και στο τελευταίο διάγγελμα του Πούτιν ιδιαίτερα τονίζεται πως στη χώρα μειώθηκε απότομα ο αριθμός των απεργιών. Και έχει δίκιο. Υπάρχει μια σταθεροποίηση του συστήματος, ακόμη και με τη βοήθεια μιας σειράς «κατασταλτικών» νόμων, όπως αυτός για τον «εξτρεμισμό», ή «για τα πολιτικά κόμματα», ή ο νέος «εργατικός κώδικας». Π.χ., με το νέο εργατικό κώδικα, για να προκηρυχτεί απεργία σε μια επιχείρηση, πρέπει να ψηφίσει υπέρ το 75% των εργαζομένων σ' αυτήν.

Αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα
Αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα
Βέβαια, πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως ταυτόχρονα, μέσα στην αστική τάξη της χώρας, υπάρχουν ακόμη σοβαρότατα «ρήγματα», συγκρούσεις «φατριών» και αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνάμε. Μπορούμε να πούμε πως μέσα στους σημερινούς κυρίαρχους κοινωνικο-πολιτικούς κύκλους υπάρχουν ορισμένες φατρίες, που διάφοροι αναλυτές τις έχουν κιόλας «χαρτογραφήσει», όπως την «ομάδα» και με την επωνυμία «οικογένεια», που συνδέεται με τον Γιέλτσιν, την «ομάδα του Τσουμπάις», την «ομάδα του Πούτιν», από πρώην στελέχη της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ και αυτήν της «Δημαρχίας», γύρω από τον δήμαρχο της Μόσχας Λουζκόφ. Αυτές οι «κάστες» έρχονται σε αντιπαράθεση κυρίως για το μοίρασμα της ιδιοκτησίας. Αρκετά συχνά αυτό γίνεται πολύ έκδηλο, όπως με τη «φαγωμάρα» γύρω από την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας πετρελαίου «Σιμπνέφτ», αλλά και μεγάλου αριθμού κρατικών εταιριών. Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανόν να οξυνθεί, όταν στο «τραπέζι» για ιδιωτικοποίηση θα μπουν οι επιχειρήσεις της ηλεκτροενέργειας, των σιδηροδρόμων και άλλων «λαχταριστών» κομματιών της δημόσιας περιουσίας, που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν.

- Κατά πόσον οι κυρίαρχες κοινωνικο-πολιτικές δυνάμεις της σημερινής Ρωσίας είναι σε θέση να χαράξουν μια δική τους εξωτερική πολιτική; `Η αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα συγκυριών, αυτό που λέμε «όπου φυσήξει ο άνεμος»;

Από τους γιορτασμούς των 300 χρόνων της «Αγ. Πετρούπολης» (Λένινγκραντ)

Eurokinissi

Από τους γιορτασμούς των 300 χρόνων της «Αγ. Πετρούπολης» (Λένινγκραντ)
- Εμείς εκτιμούμε πως σήμερα η Ρωσία στη διεθνή σκηνή προσπαθεί να δοκιμάσει τον εαυτό της και σαν ιμπεριαλιστικό «αρπακτικό», μικρό βέβαια σε μέγεθος, που δεν μπορεί ακόμη να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, αλλά παρ' όλα αυτά «αρπακτικό»! Ακόμη και στην κατάσταση με το Ιράκ, αρχικά ο Πούτιν προσπάθησε να εμφανιστεί σαν «περιστερά», λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος για επέμβαση, ότι το Ιράκ δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν και στη συνέχεια πέρασε στη θέση πως «δεν ευχόμαστε την ήττα των ΗΠΑ» και ότι «η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα στο Ιράκ και δε θα επιτρέψουμε να επιλυθεί η κατάσταση χωρίς τη συμμετοχή μας». Κι εννοούσε, τόσο τα χρέη, όσο και τα συμβόλαια, αλλά και την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Σήμερα, η Ρωσία πλήρως υποστηρίζει τις ΗΠΑ στις πρωτοβουλίες τους στον ΟΗΕ.

Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει πως στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σήμερα υπάρχουν δύο τάσεις: Από τη μια, υπάρχει η «δύναμη της αδράνειας», που προέρχεται από την πολιτική που ακολουθούσε η ΕΣΣΔ, πολιτική της υπεράσπισης των αδυνάτων από τις ΗΠΑ, διαφύλαξης της ίδιας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Πρόκειται οπωσδήποτε για μια προοδευτική τάση, που πρέπει να τη στηρίξουμε. Από την άλλη, όλο και πιο έντονη γίνεται μια νέα τάση, αυτή της ενεργούς συμμετοχής της χώρας σ' αυτές τις ιμπεριαλιστικές διαδικασίες. Θα ξέρετε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αύξησης της εξαγωγής όπλων.

Το πώς θα εξελιχθούν παραπέρα οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, όπως, π.χ., και από τις εσωτερικές εξελίξεις, που θα έχουμε με τις φετινές βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις προεδρικές εκλογές του χρόνου την άνοιξη. Η πρόγνωσή μας, πάντως, είναι πως δε θα πρέπει να αναμένουμε στο άμεσο μέλλον ότι η Ρωσία θα παίξει κάποιο θετικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, όπως στη διατήρηση της ειρήνης, στα ζητήματα αφοπλισμού κ.ά.

Ο Β. Τιούλκιν με τον συντάκτη του «Ρ»
Ο Β. Τιούλκιν με τον συντάκτη του «Ρ»
- Η Ρωσία παίζει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση της λεγόμενης «Ομάδα Σαγκάης», αλλά και στο «Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας», με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Κατά πόσον αυτές οι ενώσεις μπορούν να αντισταθμίσουν το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή;

- Αν και το δικό μας κόμμα δεν έχει όλα τα στοιχεία για να κρίνει αυτές τις συνεργασίες, με γυμνό μάτι φαίνεται ότι η κυβέρνηση Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις σχέσεις, αυτές τις οργανώσεις, στο παζάρι της με τις ΗΠΑ για να πετύχει κάποια ανταλλάγματα. Αυτές τις κινήσεις δεν μπορούμε να τις εμπιστευτούμε. Ενα παράδειγμα: Συναντήθηκε ο Πούτιν με τον Φιντέλ Κάστρο και στη συνέχεια έκλεισε τη βάση μας στην Κούβα. Επισκέφτηκε το Βιετνάμ και στη συνέχεια και από εκεί έφυγε η βάση του στόλου μας. Πέταξε ο Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι και ως αποτέλεσμα πούλησαν τον Μιλόσεβιτς. Τώρα πρόσφατα, ο ίδιος ο Πριμακόφ είπε ότι πέταξε στο Ιράκ δύο μέρες πριν τους βομβαρδισμούς, με σκοπό να πετύχει την παράδοση του Ιράκ, κι αυτό τη στιγμή που δημόσια η κυβέρνησή μας έλεγε ότι το Ιράκ δε φταίει, ότι είναι ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και την ίδια ώρα ήταν έτοιμη να το «πουλήσει» στις ΗΠΑ. Σκεφτείτε, αν ο Σαντάμ είχε παραδοθεί, όπως ζητούσε η Ρωσία, θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα; Ναι, ίσως να μην είχαμε τους βομβαρδισμούς, αλλά, από την άλλη μεριά, τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι εισβολέας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα είχε μείνει η αίσθηση ότι μπορούν με το παραμικρό, χωρίς κόστος, χωρίς να εκτεθούν, να κατακτήσουν και να κυβερνήσουν όποιον θέλουν.

Τα λέω αυτά για να καταλήξω στο εξής: Ολα αυτά τα μπλοκ, όπως της «Σαγκάης», ή το «Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας», τα εκτιμούμε ως ανειλικρινή ή, αν θέλετε, ως αρκετά ασταθή στοιχεία στην πολιτική της Ρωσίας, δηλαδή ως «μανούβρες» για να διαμορφώσει και να δυναμώσει τη δική της θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ταυτόχρονα, προειδοποιούμε τους συντρόφους, όπως τους συντρόφους Κορεάτες, τους λέμε: Να είστε επιφυλακτικοί! Μην τους εμπιστεύεστε ιδιαίτερα. Θα σας πουλήσουν! Στηριχτείτε βασικά στις δυνάμεις σας!

- Τελευταία, στη Ρωσία πολύς λόγος γίνεται για την προοπτική πλήρους ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κατά πόσον είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;

- Πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για το αν η Ρωσία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ήδη η Ρωσία με τη φόρμα «19+1» πλήρως στηρίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, π.χ. ενάντια στην «τρομοκρατία». Από την άλλη, βλέπουμε πως η κυβέρνηση κάνει μια σειρά υποχωρήσεων, που έχουν σχέση και με την οικονομική αδυναμία, αλλά είναι και πολιτικές υποχωρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, για μας, έχει ιδιαίτερη σημασία ένα άλλο ζήτημα. Είναι φανερό πως οι ΗΠΑ δε θα ήταν αντίθετες στον παραπέρα διαμελισμό και διάλυση της Ρωσίας. Είναι σίγουρο πως αν η Ρωσία δεν είχε τα όπλα που έχει σήμερα θα ήταν πιο εύκολο για τις ΗΠΑ να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, κάτω βέβαια από ορισμένες προϋποθέσεις και με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Δεν εννοώ την ευθεία εισβολή, αλλά την προβοκάτσια κάποιας μεγάλης σύγκρουσης στο εσωτερικό της χώρας, που θα τους έδινε την αφορμή να επέμβουν ως «ειρηνευτική δύναμη». Για το λόγο αυτό, στη σημερινή Ρωσία, τα ΚΚ, οι αριστερές οργανώσεις υποστηρίζουμε, στην πλειοψηφία μας, πως η Ρωσία θα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

- Η ΕΕ προχωρά στη συγκρότηση του δικού της στρατού. Πρόσφατα, υπήρχε και η πρωτοβουλία 4 χωρών της Δυτικής Ευρώπης για δημιουργία δικών τους δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να συμμετέχει σε τέτοια σχέδια;

- Ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ υπάρχει ένας ανταγωνισμός. Γίνεται προσπάθεια να συμπαρασύρουν και τη Ρωσία σε διάφορα τέτοια σχέδια και «δυνάμεις ταχείας επέμβασης». Είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρουν! Το κόμμα μας κάθε άλλο παρά θα χαιρετίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι δημιουργούνται νέα «αστυνομικά στρατεύματα». Βλέπουμε ότι και η δική μας κυβέρνηση προχωρά τη μεταρρύθμιση του στρατού, τη συγκρότησή του σε «επαγγελματική βάση», λες και τους φασίστες τούς νίκησαν κάποιοι «επαγγελματίες». Η κυβέρνησή μας βάζει στόχο έως το 2007 να περάσει όλος ο ρωσικός στρατός σε μισθοφορική βάση! Ενώ οι συνοριακές δυνάμεις και οι «εσωτερικές δυνάμεις», δηλαδή οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, οι άμεσα κατασταλτικές στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει να περάσουν σε μισθοφορική βάση νωρίτερα, έως το 2005.

- Η Ρωσία έχει ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε και μια ερώτηση για τις τρέχουσες εσωτερικές εξελίξεις. Συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) για την κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη. Τι προσβλέπει το Κόμμα σας απ' αυτές τις συνομιλίες;

- Με τη βοήθεια των νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν στις προσεχείς εκλογές να κυριαρχήσουν πλήρως. Εμείς τασσόμαστε υπέρ της συγκρότησης ενιαίου συνδυασμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, στη βάση ορισμένων κοινών θέσεων. Επίσης, σήμερα γίνεται φανερό πως χρεοκόπησε η ιδέα της κατάκτησης μιας πλειοψηφίας «εμπειρογνωμόνων» στο Κοινοβούλιο, οι λεγόμενες 312 έδρες, «ανθρώπων - ειδικών» που θα κάνουν τις «σωστές» νομοθετικές προτάσεις. Νομίζω ότι το ΚΚΡΟ τώρα θα πρέπει να καταλαβαίνει ότι δεν είναι εκεί το ζήτημα. Δεύτερο, θα έπρεπε να διδαχθούν από όλους αυτούς τους ανθρώπους τύπου Ρίμπκιν, Σελεζνιόφ και άλλων, που αναδείχτηκαν σε θέσεις - κλειδιά και στη συνέχεια «πούλησαν» το κόμμα. Και τέλος, εφόσον το καθεστώς χρησιμοποιεί τόσα μέσα (οικονομικά, κατασταλτικά), θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα συσπείρωσής μας σε ένα ενιαίο σύνολο. Σε αυτό καλεί σήμερα το Κόμμα μας, που ζητά τη συσπείρωση σε έναν εκλογικό συνδυασμό όλων των κομμουνιστικών, αλλά και άλλων πατριωτικών δυνάμεων, των αγροτιστών, άλλων μικρότερων αριστερών οργανώσεων. Προτείναμε τον τίτλο «Κομμουνιστές και πατριώτες της Ρωσίας», αλλά το ΚΚΡΟ επιδιώκει την κάθοδο με τον τίτλο του. Για μας, αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το πρωτεύον. Στις συνομιλίες που γίνονται, ζητάμε η αναδιάταξη των εδρών στην ενιαία εκλογική λίστα να γίνει με βάση το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, όπου είχαμε μια σχέση 1 προς 10 με το ΚΚΡΟ. Ζητάμε, δηλαδή, την κάθε δέκατη θέση στην εκλογική λίστα. Επίσης να έχουμε το αυτονόητο δικαίωμα, μόνοι μας να καθορίσουμε τους δικούς μας εκπροσώπους στην κοινή εκλογική λίστα. Να υπάρχει μια συμφωνία στις μονοεδρικές και να έχουμε την υποστήριξη σε τουλάχιστον 12 μονοεδρικές (από τις 225), στοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση του κόμματός μας, με βάση τον τελευταίο νόμο «για τα πολιτικά κόμματα». Τέλος, τα παραπάνω να επικυρωθούν με δημόσια πολιτική συμφωνία των δύο κομμάτων. Το πώς θα καταλήξουν τα πράγματα, δεν είναι ακόμη σίγουρο. Το κόμμα μας ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Η Ρωσία και ο σύγχρονος κόσμος

Πρόσφατα γιορτάστηκαν με μεγάλες τυμπανοκρουσίες τα 300 χρόνια από τη θεμελίωση της Αγίας Πετρούπολης (του Λένινγκραντ). Η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου χτίστηκε η πόλη δεν είναι καθόλου τυχαία. Μάλιστα, με την ίδρυσή της, θεωρείται πως ο Μέγας Πέτρος «άνοιξε για τη Ρωσία το παράθυρο της Ευρώπης», προσεγγίζοντας τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις της εποχής του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλύψει το κενό που είχε η καθυστερημένη Ρωσία από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής. Ο Μέγας Πέτρος ήταν σίγουρα μια μεγάλη, αλλά αντιφατική προσωπικότητα της εποχής του, που, παρά τη σκληρότητά του, πέρασε στην ιστορία της χώρας του ως «προοδευτικός κρατικός αναμορφωτής». Οπως, όμως, έγραφε ο ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου Β. Ι. Λένιν γι' αυτόν, «επιτάχυνε την απομίμηση του δυτικού τρόπου ζωής από τη βαρβαρική Ρωσία, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει βάρβαρα μέσα πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα». Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέει ο ρώσικος λαός, πως η συγκεκριμένη πόλη «χτίστηκε πάνω στα κόκαλα του κόσμου», εξαιτίας της σκληρής, καταναγκαστικής εργασίας δεκάδων χιλιάδων λαού, που είχε επιβάλει ο Ρώσος αυτοκράτορας. Αυτήν την επέτειο διάλεξε να τιμήσει με κάθε επισημότητα το καθεστώς Πούτιν, πιθανόν θέλοντας να δώσει και κάποιο μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό (πλησιάζουν κι οι εκλογές), όσο και προς το εξωτερικό.

Οπως, όμως, κι αν έχουν τα πράγματα, σήμερα όλα δείχνουν πως το καπιταλιστικό καθεστώς στη Ρωσία μοιάζει να βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι προσανατολισμών για τις αυριανές διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες της χώρας. Δεν είναι ίσως τυχαίο πως αυτές τις εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια της Α. Πετρούπολης, τις τίμησαν με την παρουσία τους 47 ηγέτες και αρχηγοί κρατών, μεταξύ των άλλων οι ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας και των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Είναι αλήθεια ότι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια έντονη και πολύπλευρη δραστηριότητα της Ρωσίας, που έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με την παραπέρα πορεία σύνδεσης έως και ενσωμάτωσης της χώρας με τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές οργανώσεις της εποχής μας, όπως είναι το ΝΑΤΟ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΟΗΕ), η ΕΕ, η G-8, αλλά και με τη δημιουργία νέων διεθνών οργανισμών, όπως είναι η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν), η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (Ρωσία, Ουκρανία, Καζαχστάν, Λευκορωσία), η ΚΑΚ και η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Και μόνον η πληθώρα των οργανισμών και οργανώσεων, με τις οποίες η ρωσική διπλωματία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, δημιουργεί «ζαλάδα».

Το ενδιαφέρον μεγαλώνει και από τις έντονες, ανταγωνιστικές θα λέγαμε, προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ (τόσο στο σύνολό της, όσο και μεμονωμένες δυνάμεις της), για να προσεταιριστούν τη Ρωσία. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η προσέγγιση της Ρωσίας απέναντι στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στο τοπίο της διαρκούς «σταυροφορίας», που έχουν κηρύξει ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στην «τρομοκρατία», με δεκάδες υποψήφια κράτη και λαούς - θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που θα κρατήσει η Ρωσία. Τόσο, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, του αμέτρητου φυσικού της πλούτου, αλλά και της στρατιωτικής, πρώτα απ' όλα πυρηνικής, δύναμης και τεχνογνωσίας της.

Για τα ζητήματα αυτά, συζητήσαμε σε πρόσφατο ταξίδι μας στη Ρωσία με ηγετικά στελέχη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας, του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και με εκπροσώπους των ΜΜΕ και της ρωσικής κομμουνιστικής διανόησης. Στο αφιέρωμα που αρχίζει από σήμερα στις σελίδες του «Ριζοσπάστη», θα παρουσιάσουμε τις απόψεις των: Βίκτορ Τιούλκιν (συμπροέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας - ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), Ανατόλι Κουλικόφ (γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας - ΚΚΡΟ, υπεύθυνου του Τμήματος Πληροφόρησης και Ανάλυσης της ΚΕ του ΚΚΡΟ), Βλαδιμίρ Μασλίν (ακαδημαϊκού, πρώτου αντιπροέδρου της Ενωσης Ιδρυμάτων Ειρήνης της Ρωσίας), Γκεόργκι Τίχονοφ (βουλευτή της Κρατικής Δούμας, Προέδρου του Κινήματος «Ενότητα»), Βίκτορ Σάπινοφ (δημοσιογράφου, μέλους της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ και της συντακτικής επιτροπής της εβδομαδιαίας ιστοσελίδας communist.ru), Νικολάι Μπιντιουκόφ (γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΡΟ, υπεύθυνου για διεθνή ζητήματα), Ρίτσαρντ Κοσολάποφ (φιλοσόφου, πρώην διευθυντή του περιοδικού «Κόμμουνιστ» στα χρόνια της ΕΣΣΔ και σήμερα στελέχους της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ).


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Το 2ο μέρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ