ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γέμισε η πλατεία από θυμό και απόφαση

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Η μεγάλη πλατεία γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου χτες το βράδυ γέμισε με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, με πανό και συνθήματα, με σηκωμένες γροθιές εργατών, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εξέφρασαν μαχητικά την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική των απολύσεων και της ανεργίας. Ηταν εκεί οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ, οι απολυμένοι της «Good Year», εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων, εργαζόμενοι της «Φλώρινα - Χωναίος» και άλλων επιχειρήσεων των εμφιαλωμένων ποτών, καπνεργάτριες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι. Τα συνθήματα «Αυτή η πολιτική η αντεργατική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», έδωσαν στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο αγωνιστικό χαρακτήρα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κώστας Στάγκος, πρόεδρος του σωματείου απολυμένων εργατών της πολυεθνικής «Good Year», που πριν μερικά χρόνια πέταξε στο δρόμο 350 εργαζόμενους, για να μεταφέρει το εργοστάσιο στην Τουρκία και να αυξήσει ακόμα πιο πολύ τα τεράστια κέρδη της. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημήτρης Αλιστρατηνός, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη «ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ», που δεν έχουν πληρωθεί για 8 μήνες και κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλιές τους, γιατί η εταιρία έκανε επένδυση στη Βουλγαρία και το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης πάει για λουκέτο.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Θανάσης Μητρούδας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της «ΒΑΛΚΑΝ», που διεξάγουν τώρα σκληρό αγώνα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, που απειλούνται από τα σχέδια της εργοδοσίας να μεταφέρει τις εργασίες σε άλλη χώρα.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους δήλωσαν την απόφασή τους να στεριώσουν την κοινή δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

  • Μαχητική πορεία στους δρόμους της Καβάλας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι, οι νέοι και νέες της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη ανεργία και την αντιλαϊκή πολιτική. Στη συγκέντρωση, που προηγήθηκε, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης.
  • Πικετοφορία στην αγορά των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις, στα πλαίσια της χτεσινής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ. Με αφετηρία το Δημαρχείο ξεκίνησαν δυναμική πορεία και μέσω της οδού Αβέρωφ, Ανεξαρτησίας και της 28ης Οκτωβρίου, όπου βρίσκονται εκατοντάδες μικρομάγαζα, κατέληξαν στη Νομαρχία.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πικέτες με συνθήματα του ΠΑΜΕ, μοίραζαν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως: «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, αυτά τα μέτρα θα καταργήσει», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά» κ.ά.

Στην Αρτα και την Κέρκυρα έγιναν εξορμήσεις σε χώρους εργασίας στα κέντρα των πόλεων και στο Νομό της Αρτας σε κάποια χωριά. Στο Αγρίνιο το ΠΑΜΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα το οξυμένο και για την περιοχή του Αγρινίου πρόβλημα της ανεργίας.

  • Πραγματοποιήθηκαν οι συσκέψεις για την ανεργία που οργάνωσαν χτες οι Τοπικές Γραμματείες της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων του ΠΑΜΕ.
Και η Πάτρα της ανεργίας στο δρόμο

Στην Πάτρα της ανεργίας, της «Πειραϊκής - Πατραϊκής», του «Λαδόπουλου», της «Πιρέλι», του «Κρητικού», η εργατική τάξη της πόλης και η νεολαία, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, δε πιστεύει στη μοιρολατρία, αλλά αντιστέκεται και διαδηλώνει... Στο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, χθες το βράδυ, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε κι έστειλε μήνυμα αγώνα ενάντια στις απολύσεις εκφράζοντας παράλληλα έμπρακτα την αλληλεγγύη του για τους ανέργους συναδέλφους του. Με κεντρικό σύνθημα «πάρτε τώρα μέτρα για την ανεργία, όχι άλλα προνόμια για την ολιγαρχία», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εργαζόμενοι και απολυμένοι. Αλλωστε πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο και σήμερα έχουν δουλιά, στο παρελθόν ήταν στην ίδια θέση και γνωρίζουν τι εστί ανεργία, αφού την έχουν ζήσει στο πετσί τους. Αρκετοί πληρώνουν σήμερα και τις συνέπειες δουλεύοντας με τετράωρες και τρίωρες συμβάσεις εργασίας. Νωρίτερα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η κεντρική ομιλήτρια Ελένη Λέκκα, που ανήκει στον πολύπαθο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού, τόνισε πως «ο αγώνας για δουλιά με δικαιώματα θέτει αντικειμενικό όρο για την ικανοποίησή του, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου» και ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού σε δύο βδομάδες περίπου στη Θεσσαλονίκη.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Παραμένουν στις στοές

Μέτρα για την αποκατάσταση όσων βρίσκονται λίγα χρόνια πριν τη σύνταξη, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους υπόλοιπους, διεκδικούν οι 500 μεταλλωρύχοι της TVX, που εδώ και 5 μήνες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και σήμερα αντιμετωπίζουν οριστικά τον κίνδυνο της ανεργίας.

Χθες συνέχισαν την απεργία πείνας οι δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν κατέβει στις υπόγειες στοές. Στο πλευρό τους παρέμειναν και χθες όλη μέρα οι συνάδελφοί τους και οι οικογένειές τους. Το βράδυ της Τετάρτης, τους επισκέφθηκε κλιμάκιο της Οργάνωσης Χαλκιδικής του ΚΚΕ και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Παράλληλα, τους κάλεσε να διεκδικήσουν την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα μπορεί να διασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας και την αξιοποίηση του πλούτου της χώρας σε όφελος του τόπου.

Μέσα σ' αυτές τις στοές, αλλά και στην επιφάνεια, στο εργοστάσιο και σε όλη την περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής, αποκαλύπτεται σήμερα με τον χειρότερο τρόπο πως παρά τις τυμπανοκρουσίες από την πλευρά της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις από την εταιρία προς τους κατοίκους και τους εργαζόμενους, ότι η περιβόητη επένδυση της TVX θα μετέτρεπε σε «παράδεισο» την περιοχή, θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και πρωτοφανή ανάπτυξη, τελικά τα μόνα «δώρα» που έφερε είναι ο κίνδυνος μαζικής ανεργίας για τους 500 εργαζόμενους που απέμειναν να δουλεύουν στα μεταλλεία. Και, μαζί, τον κίνδυνο της αμετάκλητης φτώχειας και εξαθλίωσης.

Η αποικιοκρατική σύμβαση πώλησης των Μεταλλείων στην TVX επικυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλη του 1996 με την ψήφο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ -πλην ΚΚΕ, και προέβλεπε το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής έναντι 11 δισ. δραχμών. Μ' αυτό το τίμημα, η TVX αγόρασε 34 Οριστικές Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις σε μια έκταση 314.000 στρεμμάτων.

Σχεδόν παράλληλα ξεκίνησαν και τα προβλήματα για τους εργαζόμενους του μεταλλείου μεικτών θειούχων στο Στρατώνι, που ποτέ δε σταμάτησε να λειτουργεί. Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μετά το 2000, οι εργαζόμενοι προχωρούσαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου είτε να αποτρέψουν την επιβολή της μερικής απασχόλησης, είτε τις διαφαινόμενες μαζικές απολύσεις.

Τελικά, το Γενάρη του 2003, η TVX εξαγοράστηκε από την «Kinross Gold Corporation» και αμέσως προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της στα μεταλλεία της Στρατονίκης λόγω «οικονομικής αδυναμίας». Στην πραγματικότητα, η νέα ιδιοκτήτρια ήθελε να πάρει νέα δώρα από την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε σε αναζήτηση «βιώσιμου και μακροπρόθεσμου σχήματος». Αυτό προβλέπει την εξαγορά του 46% της TVX από τη δημόσια επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ έναντι 10 δισ. δραχμών. Παράλληλα, η «Kinross» διατηρεί τα μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ