ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
Ακόμα μια μονομαχία

Είχαν καταφέρει να προετοιμάσουν το «κοινό» να έχει συγκεντρωμένη όλη την προσοχή του στο «λαγό» (ονόματα διαπλεκομένων) που δήθεν θα βγει από το καπέλο και να του διαφύγει η ουσία, δηλαδή, ότι η πολιτική τους όχι μόνο αδυνατεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα αλλά ολοένα τα οξύνει...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Δε διασταυρώθηκαν τα ξίφη» - «Χωρίς ονοματολογία η σύγκρουση Σημίτη - Καραμανλή» - «Με άσφαιρα πυρά η σύγκρουση Σημίτη -Καραμανλή» - «Απύθμενη μονομαχία» - «Κυριαρχία Καραμανλή στη Βουλή» - «"Ανθρακες" ο θησαυρός της επίθεσης Καραμανλή» - «Κατώτερη των προσδοκιών η συζήτηση στη Βουλή»... Διαλέγετε και παίρνετε από τους χτεσινούς τίτλους. Κομμένοι στα μέτρα των μονομάχων, της παράστασης και του θεάματος που σε αγαστή συνεργασία προσφέρουν στο «φιλοθεάμον κοινό»... Η βασική ιδέα του σεναρίου, που θέλουν να κάνουν «βίωμα» στις λαϊκές μάζες είναι απλή: Δύο θανάσιμοι αντίπαλοι, που μάχονται μέχρι τελικής πτώσης, από διαμετρικά αντίθετες θέσεις...

Οταν πέφτει η αυλαία, οι δύο πρωταγωνιστές σηκώνονται, τινάζουν τη σκόνη, αλλοσυγχαίρονται και ετοιμάζονται για το επόμενο σόου... Δεν είναι όλα στημένα, γιατί υπάρχει το «ύψιστο διακύβευμα», ποιος κατέχει την «κουτάλα». Αλλά μέχρι εκεί. Σημίτης και Καραμανλής - και αυτό φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή - είναι παθιασμένοι διαχειριστές της εξουσίας της πλουτοκρατίας. Δεν είναι στα σχέδιά τους δηλαδή, να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο όσον αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Για τις λαϊκές μάζες έχουν ψίχουλα και μπόλικη δημαγωγία. Εργάζονται από κοινού με άπειρους τρόπους και μεθόδους για να αποκρύψουν ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στην πολιτική που υλοποιούν.

Οι καλλιεργούμενες με ένταση τις προηγούμενες ημέρες «προσδοκίες» ότι τάχα στην αναμέτρηση στη Βουλή οι μονομάχοι θα έβγαζαν «ονόματα» ήταν μια καλή παγίδα, στην οποία έπεσαν μέσα οι αφελείς. Είχαν καταφέρει να προετοιμάσουν το «κοινό» να έχει συγκεντρωμένη όλη την προσοχή του στο «λαγό» που δήθεν θα βγει από το καπέλο και να του διαφύγει η ουσία, δηλαδή, ότι η πολιτική τους όχι μόνο αδυνατεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα αλλά ολοένα τα οξύνει. Οσο για τα ονόματα, δεν κατονομάζονται εύκολα οι συνδαιτυμόνες στο μεγάλο φαγοπότι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

«ΑΙΝΙΓΜΑ»; «Τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική οικονομία παρέμεινε αίνιγμα - τουλάχιστον βάσει όσων ακούστηκαν χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και κυρίως οι αντικρουόμενοι ισχυρισμοί που χαρακτήρισαν τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή ουδόλως αποσαφήνισαν τις οικονομικές - και ως εκ τούτου και τις κοινωνικές - παραμέτρους της συγκυρίας... Ακόμη και η απειλούμενη τις τελευταίες ημέρες - εκ μέρους των δύο κομμάτων - «αποκάλυψη της διαπλοκής» έμεινε ημιτελής» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Ο ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ... «Αδυναμία και πλήρης αμηχανία χαρακτήρισε τη χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Βουλή, ο οποίος περιορίστηκε σε μια ρητορική υπεράσπισης των όποιων επιτευγμάτων στην οικονομία, μην μπορώντας να συντηρήσει το κλίμα συνωμοσιολογίας που καλλιέργησε τις προηγούμενες ημέρες. Υποτονικός, με κακή ψυχολογική διάθεση, σε μεγάλη απόσταση από τις «κορόνες» της Κεντρικής Επιτροπής για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δήθεν τον καταδίωκαν, αρνήθηκε στο τέλος και το δικαίωμα της απάντησης στην καταιγιστική δευτερολογία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή... Γενική ήταν η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός έχασε τις εντυπώσεις, αφήνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιγράψει κατά τρόπο πειστικό τις αδυναμίες της κυβέρνησης» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ: «Με τη βεβαιότητα της νίκης της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά "θα χάσετε, κ. Σημίτη", ενώ με επιχειρήματα κατέδειξε την ενοχή της κυβέρνησης για τη διαπλοκή. Στο διχασμό και την πόλωση κατέφυγε και πάλι ο πρωθυπουργός, η ομιλία του οποίου χαρακτηρίζεται ως ομολογία ήττας» (Από το βασικό θέμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ... «Με εξαίρεση ίσως τις αλληλοκατηγορίες για διαπλοκή που έχουν προφανή πολιτική σημασία, η χτεσινή συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή είναι καταδικασμένη να λησμονηθεί σύντομα. Γιατί, βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση το μόνο που δεν κατάφεραν είναι να φωτίσουν τα πραγματικά προβλήματα και κυρίως να αναδείξουν τις διαφορετικές πολιτικές που προτείνουν για την αντιμετώπισή τους» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή - ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΠΑΛΗ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΓΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ, ΣΤΟ ΙΚΑ, ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ, ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΒΑΤΕΡΛΩ ΣΗΜΙΤΗ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΛΑΜΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΧΩΡΑ: ΦΥΓΕΤΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΣΤΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΑ «ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ;

ΑΥΓΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΜΕΙΣ ΣΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αφιέρωμα: ΓΗ SOS.

ΕΘΝΟΣ: ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ - ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 6.557 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΕΛΤΑ, Π.Ν., ΙΚΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τακτικές της κάλπης: «Η χθεσινή συζήτηση αποκάλυψε εν πολλοίς "πού θα το πάνε" οι επικεφαλής των δύο κομμάτων της εξουσίας στην περίοδο που απομένει ως τις εκλογές. Ο κ. Σημίτης θα εμφανιστεί ως ο πρωθυπουργός "των έργων" και ως εγγυητής "της σταθερότητας και της ασφάλειας". Ταυτόχρονα θα χρεώνει στον αντίπαλό του καταστροφολογία, έλλειψη γνώσεων, προγραμμάτων και θέσεων. Ο κ. Καραμανλής θα χρεώσει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό συνολική αποτυχία με έμφαση σε ευαίσθητα θέματα, όπως η ανεργία, η ακρίβεια, το Χρηματιστήριο» (Γ. Καρελιάς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Εκτόνωση»... «Τις διανοητικές ακρότητες του κ. Σημίτη κατά την παρουσίαση της καταστάσεως της ελληνικής οικονομίας παρακολούθησε το Κοινοβούλιο, μη δυνάμενο να αντιδράσει και επί της ουσίας επήλθε εάν όχι κάθαρση η επιδιωκόμενη εκτόνωση της καταστάσεως παρά τις ρητορικές αντεγκλήσεις. Οσο για τις επιπτώσεις στην κοινή γνώμη, τη συζήτηση παρακολούθησε άγνωστος αριθμός πολιτών, καθώς οι εντυπώσεις διαμορφώνονται πλέον όχι από τα διαδραματιζόμενα στην αίθουσα της Βουλής, αλλά από το "πολιτικό προϊόν" που διοχετεύεται σε καθημερινή βάση από την τηλεόραση. Πρόκειται για μια κατάσταση άκρως επιβοηθητική της οιασδήποτε εκτελεστικής εξουσίας» (Κ. Ιορδανίδης - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Αδιέξοδο; «Η χθεσινή εμφάνιση του κ. Σημίτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα... Χθες στη Βουλή αποδείχθηκε ότι ο κ. Σημίτης διαθέτει πλέον περιορισμένες πολιτικές εφεδρείες για την αποφυγή της επερχόμενης εκλογικής ήττας» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Ο βομβιστής! «Ο βομβιστής είναι αθόρυβος, σχολαστικός και, όταν φθάσει η ώρα για το μπαμ, αποφασιστικός. Είναι η πλευρά Σημίτη που αρκετοί υποτίμησαν, με αποτέλεσμα να σκάσει η βόμβα στα μούτρα τους. Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα από την Πρωτομαγιά και μετά είναι αν στο Μαξίμου συναρμολογείται κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός. H σιωπή έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Ιουλίου δε θα ανατρέψουν - πόσο μάλλον ανατινάξουν - χρόνιες ισορροπίες. Ωστόσο, το πολιτικό μείγμα Σημίτη, από Κεντρική Επιτροπή και μετά, είναι σαφώς οξύτερο του αναμενομένου» (Δ. Μητρόπουλος - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ