ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η ανάπλαση αφανίζει το Γκαζοχώρι

Την ώρα που ο Σπύρος Χαλβατζής έθετε το σημαντικό αυτό πρόβλημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής διαδήλωναν έξω από το Δημαρχείο

Το τι σημαίνει «ανάπλαση» το ξέρουν καλύτερα οι επαγγελματίες στο Γκάζι...
Το τι σημαίνει «ανάπλαση» το ξέρουν καλύτερα οι επαγγελματίες στο Γκάζι...
Με αφανισμό απειλείται ο παραδοσιακός οικισμός του Γκαζοχωρίου, μετά την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και μικροεπαγγελματιών, καθώς ήδη τα μεγάλα συμφέροντα εποφθαλμιούν την περιοχή. Την ίδια ώρα, η Διοίκηση του Δήμου «ποιεί την νήσσαν», δηλώνοντας αναρμόδια στις αγωνιώδεις απαιτήσεις για λύση, που διαδήλωναν οι κάτοικοι έξω από το Δημαρχείο χθες το απόγευμα.

Το θέμα έφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αναπτύσσονται παραδοσιακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των κατοίκων, τα οποία παρουσίασε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», στο Γκαζοχώρι λειτουργούν 45 τέτοιες βιοτεχνίες, οι οποίες απασχολούν 385 εργαζόμενους με 1.213 συντηρούμενα μέλη. «Δημόσια καταγγέλλεται - σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής - ότι μεγαλοσχήμονες αγόρασαν σε χαμηλές τιμές κτίρια». Και τόνισε: «Η ανάπλαση που γίνεται σε κάθε περιοχή πρέπει να είναι προς όφελος των κατοίκων και όχι εναντίον τους».

Από την πλευρά της η δήμαρχος Αθήνας, Ντ. Μπακογιάννη, «ένιψε τας χείρας της» λέγοντας ότι η «ανάπλαση» που επιχειρείται και η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Αθήνας. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με συνθήματα όπως «Να ποιοι το Δήμο κυβερνάνε, αφήνουν τα συμφέροντα τα σπίτια μας να φάνε», κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, αλλά και στη συνένοχη σιωπή της διοίκησης του Δήμου, δηλώνοντας καθαρά ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης του πλανήτη

Σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στη Νίκαια

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ καταναλώνει ετησίως για τις στρατιωτικές ανάγκες ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες δεκατεσσάρων χρόνων για τη λειτουργία όλων των ιδιωτικών και δημόσιων μέσων μεταφοράς, χωρίς να υπολογίζεται η ενέργεια που καταναλώνει για τα διαστημικά της προγράμματα. Το 86% της ενέργειας για κυβερνητική χρήση των ΗΠΑ καταναλώνεται για στρατιωτικούς σκοπούς. Μόνο το πετρέλαιο που καταναλώνει γι' αυτούς τους σκοπούς αντιστοιχεί στην ολική κατανάλωση ενέργειας της Ιαπωνίας.

Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος και η προετοιμασία γι' αυτόν, «είναι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης του πλανήτη», παρουσίασε η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πόλεμος και Περιβάλλον», που έγινε προχτές βράδυ στη Μάντρα της Κοκκινιάς. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Νίκαιας και ο Δήμος Νίκαιας.

Η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου επισήμανε επίσης ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες μέχρι σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα 500 εκατ. αποβολές, 5 εκατ. θανάτους νεογέννητων, 376 εκατ. καρκίνων, 235 εκατ. γενετικές βλάβες, 587 εκατ. τερατογενέσεις και 5 εκατ. παιδιά με διανοητική στέρηση. Οτι τα μίνι πυρηνικά όπλα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο αντιστοιχούν στο 1/10 της βόμβας στη Χιροσίμα. Οτι τα βιολογικά όπλα, όπως ο άνθρακας, η ευλογιά και άλλα, παρασκευάστηκαν από τους Αμερικανούς με πειράματα σε τρίτες χώρες, χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες. Τέλος, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα οποία υπάρχουν και στην Ελλάδα και για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει εξηγήσεις.

«Κανείς δε γίνεται να μιλήσει για το περιβάλλον, αν δε μιλήσει για τη ζωή και επομένως αν δε στραφεί εναντίον αυτών που κάνουν πόλεμο», επισήμανε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος. Η ζωή και η φύση θα νικήσουν, τόνισε, γιατί οι άνθρωποι παλεύουν γι' αυτό και διεκδικούν. Ο αγώνας των παλιών δεν πάει χαμένος. Τέλος, ενόψει και των διακοπών του καλοκαιριού, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης που ξεκίνησε ο δήμος για όσα παιδιά θα στερηθούν το περιβάλλον των διακοπών και τη θάλασσα. Και μέσα απ' αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να έρθουν όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στο περιβάλλον της πόλης τους.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΟΦΟΝ, επισήμανε πως όλοι οι υποκριτές της παγκόσμιας νέας τάξης, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, όλοι οι ιμπεριαλιστές που σκόρπισαν το θάνατο, τη ρύπανση και την καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, προκαλώντας μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, γιορτάζουν τάχα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ενημέρωση δημοτών στη Νίκαια

Συζήτηση - ενημέρωση με θέμα: «Διεκδίκηση κονδυλίων και έργων για την ανάπτυξη της πόλης μας», θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, θα συζητηθεί το θέμα της διοργάνωσης μεγάλης συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη 10 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Συγκέντρωση για το περιβάλλον

Με συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ (σ.σ. με τη συνοδεία των ΜΑΤ) τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων, αλλά και δεκάδων φορέων, από όλη την Αττική, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, απαίτησαν το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη φύση, στην υγεία και τη ζωή και διατράνωσαν την αντίθεσή τους ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η συγκέντρωση έγινε σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, το Πεδίον του Αρεως. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατέθεσαν το χρονικό της καλοσχεδιασμένης επίθεσης σε πολλές πράσινες γωνίες της Αθήνας που η κυβέρνηση παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο. Εκδηλη ήταν η οργή των ομιλητών απέναντι στα καταστροφικά για το περιβάλλον, σχέδια που υλοποιούνται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία χαρακτήρισαν οδοστρωτήρα που ποδοπατεί τους ελεύθερους χώρους. Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη νέα τάξη πραγμάτων που χτυπά και το περιβάλλον, καθώς οι ιμπεριαλιστές πρωταγωνιστούν στην καταστροφή του με τη χρήση χημικών όπλων.

Αναμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων

Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού με αύξηση κατά 2.174.740 ευρώ υπερψήφισε χτες η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την ψηφοφορία απείχαν ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα Σπύρος Χαλβατζής, ο Φ. Κουβέλης και η Β. Γείτονα. Ο λόγος της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, είναι η έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΥΠΕΣ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Επιχείρησης Μηχανογράφησης του δήμου για τη λειτουργία επτά Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και στα επτά διαμερίσματα της πρωτεύουσας. Ο προϋπολογισμός πλέον αναμορφώνεται ως εξής: έσοδα 479.799.000 ευρώ και έξοδα 478.376.000 ευρώ.

Αντιδρούν στον έλεγχο σκοπιμότητας οι δήμαρχοι

Την αντίθεσή τους στον έλεγχο σκοπιμότητας της οικονομικής διαχείρισης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τον οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών, εξέφρασαν χτες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Οπως σημείωσαν, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Ειδική Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ θα επεξεργαστεί συνολικά τις προτάσεις του οργάνου απέναντι στο νέο Κώδικα.

Πρόσκληση σε όλους τους δημότες Ζωγράφου να συμμετάσχουν στην Ετήσια Αιμοληψία της Δημοτικής Δανειστικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιούνη από τις 11.30 έως τις 17.00 στα Δημοτικά Ιατρεία (οδός Θεολόγου 22, παλαιό Δημαρχείο), απευθύνει με ανακοίνωσή του ο δήμος της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ