ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ
Ψηφίστηκε η τροπολογία στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Ψηφίστηκε τελικά χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές, η πολυσυζητημένη τροπολογία για τη χωροθέτηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το πρόβλημα, καθώς και το ότι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων. Οι διαφοροποιήσεις του Κων. Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της Βουλής Κων. Βρεττού από τις «επίσημες» θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα ήταν μερικές από τις «παρενέργειες», χτες, της συνεδρίασης.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, «είμαστε αντίθετοι σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις και για την ιδιωτικοποίηση και για τη διάσπαση του ΕΣΔΚΝΑ», αναφερόμενος στη δυνατότητα που παρέχει η τροπολογία στον περιφερειάρχη για διασπάσεις στους συνδέσμους των ΟΤΑ. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρότι στα λόγια παρείχε ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτές δόθηκαν χωρίς πόρους. «Πώς είναι δυνατόν οι Δήμοι να φτιάξουν σήμερα χωματερές όταν μόνο η στεγανοποίηση - για να μην πω για τις απαλλοτριώσεις - στοιχίζει δισεκατομμύρια;». Μάλιστα ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση δε χωροθετεί, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ενώ εξέφρασε αντίθεση με δραστηριότητες καύσης των απορριμμάτων σημειώνοντας ότι είναι πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον. Τέλος, χαρακτήρισε τις περιοχές που προτείνονται «ιδιαίτερα κορεσμένες» σημειώνοντας πως «εμείς πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε χωροθέτηση πρέπει να γίνει με σωστή Μελέτη και να μη ρίχνουμε το ανάθεμα σε επιστήμονες».

Από την πλευρά της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τακτική «Ποντίου Πιλάτου» και -ξεχνώντας τις συνολικότερες ευθύνες της κυβέρνησης για το θέμα επί πολλά χρόνια, επισήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση αναφορικά με τη σχετική κοινοτική οδηγία χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις χωματερές που λειτουργούν έως σήμερα. Επίσης κατηγόρησε τους κατοίκους των περιοχών που διαμαρτύρονται αλλά και τους επιστήμονες που διαφωνούν με τη χωροθέτηση που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτουν οικόπεδα στις επίμαχες περιοχές και δε θέλουν να πέσει η αξία τους.

Υπέρ της τροπολογίας του ΥΠΕΧΩΔΕ τάχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άλλη αναβολή στο θέμα της χωροθέτησης, καθώς και ότι «εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχει άλλη λύση». Μάλιστα μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρίνισε ότι εφόσον θα ήταν απαραίτητο θα ψήφιζε την τροπολογία. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η ΝΔ δε θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, χωρίς όμως να παρέχει και συναίνεση στην ψήφισή της.

Εκφράζοντας μια ακόμα «θέση» ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης είχε προαναγγείλει με δελτίο Τύπου ότι θα ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, πράγμα το οποίο δεν έκανε λόγω των προαναφερθέντων διαφωνιών στη ΝΔ. Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κων. Βρεττός χαρακτήρισε την εν λόγω τροπολογία «άκαιρη, αντισυνταγματική» και «πρόχειρη» λέγοντας ότι διαφωνεί με το περιεχόμενό της. Επιφυλάξεις για την τροπολογία εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μαγκούφης.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Με κυβερνητική ευθύνη το αδιέξοδο των σκουπιδιών

«Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, κατά την οποία θα έπρεπε να μας απασχολούν μείζονος σημασίας προβλήματα, στην Ελλάδα διαπιστώνεται για άλλη μια φορά η αδυναμία της Πολιτείας να προβεί σε επίλυση του προβλήματος οριστικής χωροθέτησης των εγκαταστάσεων των χώρων αυτών».

Αυτό επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΤΕΕ, που επέλεξε τη μέρα αυτή να ασχοληθεί με το καυτό αυτό θέμα, που αποκαλύπτει τη γενικότερη αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά της κυβέρνησης, αλλά και τις εγκληματικές της ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού έχουν φτάσει στο σημείο τα 4,5 εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής να μην ξέρουν πού θα αποθέσουν τα σκουπίδια τους μετά το 2004.

Οπως τονίζει το ΤΕΕ, δε θα φτάναμε σήμερα στα μεγάλα αδιέξοδα, αν η Πολιτεία είχε έγκαιρα ασπαστεί τις βασικές υποδείξεις του για την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα στερεά απόβλητα, για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στα απορρίμματα, για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και Χώρων Υγειονομικής Ταφής των υπολειμμάτων τους, την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη λύση του καθοριστικού, όπως αποδείχτηκε, προβλήματος των χρήσεων γης. Κατά την άποψη του ΤΕΕ, τα εμπόδια που δημιουργούνται στην αποδοχή χώρων διάθεσης απορριμμάτων εντάσσονται στο πλαίσιο μιας απαράδεκτης κατάστασης που διαμόρφωσε στη νοοτροπία των πολιτών η μακροχρόνια πελατειακή πρακτική εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η καταστροφική και αντιπεριβαλλοντική οικοπεδοποίηση του συνόλου της γης της Ελλάδας και της Αττικής ειδικότερα.

Ειδικότερα για την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΤΕΕ υπογραμμίζει: Αντί να χωροθετήσει τις εγκαταστάσεις, δίνει έγκριση καταλληλότητας. Αντί να ζητήσει πρώτα έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, όπως ορίζει ο νόμος, μεταθέτει την ευθύνη έγκρισης σε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αντί να προστατεύσει τον Υμηττό, εισηγείται την προσθήκη στη ζώνη προστασίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης. Αντί να διευρύνει τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης (ΕΣΔΚΝΑ), αναθέτει στον Περιφερειάρχη να ορίζει άλλους δήμους ως φορείς διαχείρισης.

Υποκριτικές, οικολογικές κορόνες

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ συνέχισε και χτες το κρεσέντο των ανούσιων και υποκριτικών εκδηλώσεων υπέρ του περιβάλλοντος. Σε μία απ' αυτές, με θέμα τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μιλώντας η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου ανέφερε ότι για τις 300 αυτές περιοχές το μόνο που έχει γίνει είναι ότι για τις 30 έχουν διοριστεί φορείς διαχείρισης (σ.σ. στην πλειοψηφία τους αποτελούμενοι από «ημετέρους»). «Ξέχασε», ωστόσο, η υπουργός να αναφέρει ότι για το σύνολο σχεδόν των περιοχών αυτών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ούτε καν για την οριοθέτησή τους, με αποτέλεσμα οι φορείς να μην έχουν αντικείμενο εργασίας...

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σε όλον το κόσμο πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις για το περιβάλλον, που υποβαθμίζεται από την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών και τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν, ενώ ο ΟΗΕ αφιέρωσε τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στο πρόβλημα του νερού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κ. Ανάν στο μήνυμά του παραθέτει εφιαλτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένα άτομο στα έξι στον πλανήτη ζει χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ κάθε οκτώ δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από μολυσμένο νερό.

Προκαταρκτική εξέταση για το κλοφέν

Την επέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτήρη Μπάγια προκάλεσαν οι καταγγελίες για διαρροή κλοφέν από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Ο Σ. Μπάγιας διέταξε χτες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κατά πόσο ήταν βάσιμες οι σχετικές καταγγελίες. Στο μεταξύ, ο χώρος έχει ήδη σφραγιστεί. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Προβατάρης που θα διενεργήσει την εξέταση, θα διερευνήσει εάν ανάλογοι μετασχηματιστές σαν αυτούς που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιούνται και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου στην Αττική.

ΜΑΡΟΥΣΙ
Προσπάθεια για τη διάσωση του δάσους Συγγρού

Σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων, για το Δάσος Συγγρού και το Κτήμα Καρέλλα, διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη, στα γραφεία του Συλλόγου Προστασίας Κηφισιάς, ο Σύλλογος «Φίλοι Δάσους Συγγρού». Στη συνάντηση, αναφέρθηκαν τα μέτρα και οι κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο νεοσύστατος Σύλλογος και ζητήθηκε η συμμετοχή των πολιτών, για την ισχυροποίησή του και την αποτελεσματικότερη δράση του.

Ο σύλλογος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εναντίον του Δήμου Αμαρουσίου, για την προκήρυξη διαγωνισμού, για δημιουργία θεματικού πάρκου - που σημαίνει χώρος ψυχαγωγίας και θεάματος και όχι πρασίνου - στο Κτήμα Καρέλλα, που θα δέχεται 1.000.000 επισκέπτες ετησίως. Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοιχτεί δρόμος που θα περνάει μέσα από το δάσος Συγγρού, επομένως, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση και γι' αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου.

Οπως υποστηρίζουν τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», το μόνο που χρειάζεται ο χώρος, είναι αναδάσωση, επισκευή των μνημείων που υπάρχουν σ' αυτόν, κατεδάφιση των ερειπίων, πυρασφάλεια και απαγόρευση των μηχανοκίνητων και όχι τα υπέρογκα κονδύλια που προωθεί ο δήμαρχος Αμαρουσίου, με σχέδια ανάπλασης και διαμόρφωσης του χώρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ