ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Να χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμά τους

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο αίτημά τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα απλό επίδομα

Συνάντηση για το θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματος του πυροσβέστη, του λιμενικού και του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, είχαν χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για τα Σώματα Ασφάλειας, με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών επισήμαναν πως παρόλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την ικανοποίηση του αιτήματος τον Ιούνη, η αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή έχει καταλήξει σε πρόταση η οποία, ακόμη, βρίσκεται στα συρτάρια.

Ο Τ. Τσιόγκας υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός του επαγγέλματος των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφάλειας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό δεν πρέπει να καταντήσει ένα απλό επίδομα. Μιλώντας στους συνδικαλιστές τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεκοπεί απ' όσα έχετε κατακτήσει και πρέπει να συνδεθεί και με αλλά αιτήματα του κλάδου».

Ο Γ. Νάκης ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας δε θα πρέπει να βλέπει το επίδομα αυτό ως ένα ποσόν που θα καλύψει κάποιες ανάγκες, λόγω λιτότητας. Σημείωσε δε, μια γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια διαστρέβλωσης, υποτίμησης και υποβιβασμού του θέματος. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ είπε ότι η αναγνώριση του επαγγέλματος ως ανθυγιεινού και επικίνδυνου σημαίνει:

  • Πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Συστηματική και μακροχρόνια μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών, των άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο, ιδιαίτερα σε κινδύνους που μπορεί να προβλεφτούν. Αυτό, ιδιαίτερα για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ακόμη πιο απαραίτητο.
  • Μέτρα για τη μείωση της χρονικής διάθεσης στην επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα (δηλαδή, μειωμένο ωράριο 30 ωρών, απόλυτη τήρηση του πενθήμερου, περισσότερη ετήσια άδεια), μειωμένος συνολικός χρόνος εργασίας και συνταξιοδότησης, αυξημένα ασφάλιστρα του κράτους.
  • Απόδοση χρηματικού επιδόματος σε τέτοιο ύψος, που να καλύπτει τις ανάγκες αναπλήρωσης, όσο είναι δυνατόν, των σωματικών αναγκών που προκύπτουν μέσα από τέτοια σωματική και ψυχική καταπόνηση που φθείρει γρηγορότερα από το μέσο επίπεδο τις φυσικές δυνάμεις και τις αντοχές του εργαζόμενου. Ενα τέτοιο επίδομα, θα πρέπει να συνυπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης, είπε πως «θα είναι παρόντες στη Χαλκιδική» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αναφέρθηκε στην κοινή θέση της ΠΟΑΣΥ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος που είναι:

-- Το αστυνομικό, πυροσβεστικό και λιμενικό προσωπικό υπάγεται από 1-7-2003 στα βαρέα, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-- Στο αστυνομικό, πυροσβεστικό και λιμενικό προσωπικό καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα βαριάς, επικίνδυνης και ανθυγιεινής υπηρεσίας, ίσο με το 20% του βασικού μισθού του αστυνομικού διευθυντή.

-- Το επίδομα αυτό ανήκει στο συντάξιμο μισθό, κατά την έννοια των διατάξεων του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, όπως εκάστοτε ισχύουν.

-- Στο άρθρο 26 του ΠΔ 166/00, όπως ισχύει, προστίθεται η παράγραφος 7, ως έξης: Το αστυνομικό, πυροσβεστικό και λιμενικό προσωπικό δικαιούται σύνταξη αν απομακρυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την υπηρεσία και έχει 20έτη τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία 15 έτη πραγματική.

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πετάνε στο δρόμο πέντε παιδιά με πολυαναπηρίες

Πέντε τυφλά παιδιά, που παράλληλα έχουν νοητική υστέρηση, θα βρεθούν στο δρόμο, μετά από απόφαση της διοίκησης της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοίνωσε το νέο ΔΣ της σχολής, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της φιλοξενίας των πέντε παιδιών, διότι ούτε προσφέρεται κάτι ουσιαστικό στην περίθαλψή τους, ούτε υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες με τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Η φιλοξενία στο ίδρυμά μας γινόταν χωρίς να προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του και χωρίς να υπάρχει άλλο προσωπικό εκτός από μια επιμελήτρια βάρδιας για όλα τα παιδιά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σχολής.

Τα πέντε αυτά παιδιά με πολυαναπηρίες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ειδικά κέντρα για αυτιστικά παιδιά, τα οποία όμως παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός το 1996 προανήγγειλε την ίδρυση έξι παρόμοιων κέντρων. Δύο χρόνια αργότερα με το νόμο 2646 προβλεπόταν η ίδρυση τριών κέντρων και σήμερα μετά από επτά χρόνια δεν έχει γίνει κανένα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 5.000 παιδιά με αυτισμό. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης κέντρων περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων με αυτισμό, όταν οι γονείς φεύγουν από τη ζωή, ο μόνος χώρος που δέχεται τα άτομα αυτά είναι τα ψυχιατρεία.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, η Σχολή Τυφλών ζητάει από το υπουργείο Υγείας να εγκριθεί η λειτουργία μιας αυτόνομης μονάδας που θα μπορεί να περιθάλψει τα πέντε τυφλά παιδιά, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αυτόνομες αυτές μονάδες θα πρέπει να στελεχώνονται, πέρα από τους επιμελητές, από ειδικούς εκπαιδευτές για τη συνεχή απασχόληση - κινητοποίηση των παιδιών, που διαφορετικά παλινδρομούν, νοσηλευτικό προσωπικό, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.

«Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν στο Ιδρυμα και επειδή μένει ανοιχτό το ζήτημα της διά βίου περίθαλψής τους, είναι πιστεύουμε καιρός να ασχοληθεί η Πολιτεία σοβαρά προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του θέματος», καταλήγει η ανακοίνωση της Σχολής Τυφλών.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 8/6/2003 και ώρα 12.30 μ.μ., τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καλλιθέας για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Θοδωρής και Παρασκευή, Πέτρος, Δημοσθένης και Δήμητρα, Αννα και Δημήτρης. Τα αδέλφια: Νικόλαος και Ευδοκία. Τα εγγόνια: Χαράλαμπος και Αννα, Χαράλαμπος, Σοφία, Περικλής. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τελούμε την Κυριακή 8-6-03 και ώρα 9.45 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Ελευθερίου Γκύζη για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΡΤΙΟΥ

Επίτιμου Νομικού Συμβούλου του Κράτους

Η σύζυγος: Ρένα. Τα παιδιά: Τάσος και Δάφνη. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΣΥΝ

Σε Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση καλεί τα μέλη του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιούνη, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνέλευση είναι:

  • Ενημέρωση για τις σημερινές και καινούριες εξελίξεις.
  • Απολογισμός της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής.
  • Οικονομικός Απολογισμός.
  • Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.
  • Προγραμματισμός Δράσης.
  • Προτάσεις.
  • Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
  • Εκλογές για την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ