ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομικοί πραγματογνώμονες ενοχοποιούν τον Αλ. Γιωτόπουλο

Κατηγορηματικοί ήταν οι ειδικοί αστυνομικοί πραγματογνώμονες, που κατέθεσαν χθες στη δίκη της «17 Ν», ότι τα πειστήρια που εξέτασαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας ενοχοποιούν τον Αλ. Γιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο δικαστικός γραφολόγος- αστυνόμος Α` Ιωάννης Μακρής, που κατέθεσε πρώτος, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο τα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της οργάνωσης στην οδό Πάτμου και τα οποία αποδίδονται στον κατηγορούμενο, να είναι κατασκευασμένα από τρίτους. Ο μάρτυρας, που τυγχάνει προϊστάμενος του Τμήματος Γραφολογίας της Αστυνομίας, υποστήριξε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι χειρόγραφες παρατηρήσεις σε σχέδιο προκήρυξης της «17 Ν» για τη δολοφονία του Κ. Περατικού ανήκουν στον Αλ. Γιωτόπουλο.

Σε ερώτηση του προέδρου, αν μπορούσε κάποιος να πλαστογραφήσει τη γραφή του κατηγορούμενου, ο Ι. Μακρής απάντησε αρνητικά, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη γραφή έχει αυτό που λέμε εμείς ατομικότητα, είναι πηγαία γραφή ενός συγκεκριμένου ατόμου και έχει γραφεί σε χρόνο και με διάθεση του γράφοντος, ότι αυτή η γραφή δε θα έρθει ποτέ στα μάτια κάποιου γραφολόγου. Εάν ήταν γραφή πλαστογράφου που ήθελε να ενοχοποιήσει κάποιον άλλον, θα είχε εντελώς άλλα χαρακτηριστικά».

Το μάρτυρα αντέκρουσε ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος επικαλέστηκε τον Γάλλο ποινικολόγο Βερζές, ο οποίος, όπως είπε, στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «DICTIONNAIRE ARMORIE DE LA JUSTISE», υποστηρίζει ότι η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη ανήκει στον τομέα της Τέχνης και δεν μπορεί να οδηγήσει σε απολύτως ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμη, ο Αλ. Γιωτόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα, αν γνωρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες σοβαρών χωρών διαθέτουν μηχάνημα που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη γραφή με απόλυτη πιστότητα. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν αρνητική, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε: «Πολλά ξέρετε για τις μυστικές υπηρεσίες, κ. Γιωτόπουλε». Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστήριξε στο δικαστήριο, ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι επιχείρησε να βάλει γραφολόγους της επιλογής του για να κάνουν γραφολογική εξέταση του υλικού που αποδίδεται σ' αυτόν, αλλά κανείς δε δέχτηκε, γιατί κανείς δε θέλει να καταστρέψει την καριέρα του, ερχόμενος σε σύγκρουση με μυστικές υπηρεσίες.

Στη δίκη, επίσης, κατέθεσε και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νικήτας Μεναξής - επικεφαλής του Εργαστηρίου Διερεύνησης Πλαστογραφίας Παραχάραξης και Κιβδηλίας του Τμήματος Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας - ο οποίος βεβαίωσε την πλαστότητα της ταυτότητας και της γαλλικής άδειας οδήγησης που είχε ο Αλ. Γιωτόπουλος και υποστήριξε ότι στη γιάφκα της οδού Πάτμου βρέθηκαν οι «αποτυπώσεις του υδατογραφήματος» της πλαστής ταυτότητας του κατηγορουμένου «σε κάσες μεταξοτυπίας, οι οποίες κατασχέθηκαν». Αναφορικά με το πλαστό γαλλικό δίπλωμα οδήγησης του Αλ. Γιωτόπουλου, ο μάρτυρας είπε ότι στην προαναφερόμενη γιάφκα σε κάσες μεταξοτυπίας βρέθηκαν «το υδατογράφημα και οι σφραγίδες οι υπηρεσιακές των Γαλλικών Αρχών που φαίνονται ότι το εκδώσανε».

Ο Αλ. Γιωτόπουλος, αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην απολογία του αν είχε διαβατήριο και με ποια ταυτότητα έκανε τις συναλλαγές του.

Στο μεταξύ, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, συνήγορος του Ν. Παπαναστασίου, κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφα των γερμανικών αρχών, τα οποία βεβαιώνουν ότι στο διάστημα 1974-1976 ο πελάτης του ζούσε στη Γερμανία και συνεπώς δε θα μπορούσε να είναι ιδρυτικό μέλος της «17 Ν», όπως τον εμφανίζει το παραπεμπτικό βούλευμα.

ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
Ανυποχώρητος μέχρι να του δοθεί πολιτικό άσυλο

Ο 23χρονος Γκιουρκόζ Μπαρίς, πολιτικός πρόσφυγας, κινδυνεύει με απέλαση στην Τουρκία

Ο Γκιουρκόζ Μπαρίς
Ο Γκιουρκόζ Μπαρίς
Συμπληρώνονται σήμερα 31 μέρες, από τότε που ο 23χρονος Γκιουρκόζ Μπαρίς, πολιτικός πρόσφυγας απ' την Τουρκία, ξεκίνησε απεργία πείνας, ζητώντας να του δοθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την πολιτική δράση στη χώρα του (υπενθυμίζουμε ότι είχε λάβει μέρος στη μεγάλη απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές το 1996), έκανε δύο φορές αίτηση χορήγησης ασύλου στα τρία χρόνια που ζει στην Ελλάδα. Ωστόσο, και τις δύο φορές, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφάνθηκε ότι ο 23χρονος δεν έχει λόγους να ζητά άσυλο, ενώ του δόθηκε προθεσμία τριών μηνών να εγκαταλείψει τη χώρα...

Ο Γκ. Μπαρίς εδώ και τέσσερις μέρες κατέβηκε στα Προπύλαια για να κάνει το πρόβλημά του γνωστό στην κοινή γνώμη. Για να πει σε όλους τους Αθηναίους πως η ιστορία του δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά συνδέεται απόλυτα με τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», που εξαπολύθηκε στον κόσμο μετά την 11η Σεπτέμβρη. Και, τέλος, για να καταγγείλει στον ελληνικό λαό τη στάση της κυβέρνησης, που τείνει να καταργήσει το πολιτικό άσυλο, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συνθήκες. Μ' ένα πανό που γράφει «Ζητώ πολιτικό άσυλο. Απεργία πείνας για την άδικη άρνηση, μέχρι τώρα, να μου δοθεί», ο Γκιουρκόζ μοιάζει αποφασισμένος κι ανυποχώρητος. Ξεκίνησε την απεργία στις 6 Μάη κι από τότε μέχρι σήμερα έχει χάσει ήδη 10 κιλά. Σιτίζεται μόνο με τσάι, νερό, ζάχαρη και βιταμίνη Β1, ενώ ήδη έχουν παρουσιαστεί οι πρώτες παρενέργειες: Ισχυροί πονοκέφαλοι, πόνοι στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών, ανισορροπία στο περπάτημα και φυσικά μεγάλη αδυναμία.

Στο κείμενο που μοιράζει ο Γκ. Μπαρίς στους περαστικούς, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κατ' εμέ το πιο ηθικό που μπορεί να κάνει κανείς, όταν στη χώρα του υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, είναι να πολιτικοποιηθεί και να παλέψει. Είμαι, λοιπόν, απ' αυτούς που επέλεξαν αυτόν το δρόμο της πολιτικοποίησης και της πάλης ενάντια στο αντιδημοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας. Αυτή η επιλογή μου είχε ως συνέπεια το βασανισμό και τη φυλάκισή μου, αλλά και μετά την αποφυλάκισή μου, την ανασφάλεια, ακόμα και για τη ζωή μου. Σε περίπτωση απέλασής μου στην Τουρκία, η ζωή μου πάλι θα τεθεί σε κίνδυνο, όπως και η σωματική μου ακεραιότητα».

ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Σε φάση ύφεσης το σύνδρομο διαπιστώνει η ΠΟΥ

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο πέρασε πλέον στη φάση ύφεσης, διαπίστωσε χτες και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών της οργάνωσης, Δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, έσπευσε να επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην πρόσφατη επανεμφάνιση του συνδρόμου στο Τορόντο του Καναδά σημειώνοντας πως «μολονότι τώρα είμαστε σε τροχιά ύφεσης, αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή εξαιτίας μίας λανθασμένης διάγνωσης»...

Ο ίδιος σημείωσε πως οι καθησυχαστικές εξελίξεις στην Κίνα (όπου εδώ και δύο μέρες δεν αναφέρεται κανένα νέο κρούσμα...) δε θα πρέπει να σημάνουν πως η ασθένεια ξεπεράστηκε. «Η ασθένεια αυτή είναι ακόμη εδώ μαζί μας... Και η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να εξαλείψουμε τις πιθανότητες ώστε το σύνδρομο να μη γίνει διεθνής δημόσια απειλή υγείας» κατέληξε...

Οσον αφορά στα νεότερα στοιχεία αναφορικά με το σύνδρομο, στην ηπειρωτική Κίνα, και χτες, δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα, εντούτοις καταγράφηκε ο θάνατος δύο ασθενών στην επαρχία Σανσί, που είναι μία από τις τέσσερις σινικές περιοχές, για τις οποίες η ΠΟΥ ανακοίνωσε πως βρίσκεται «πολύ κοντά στην άρση αποτρεπτικής ταξιδιωτικής οδηγίας». Στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε ο θάνατος μίας 77χρονης ασθενούς και κανένα νέο κρούσμα. Στο Τορόντο του Καναδά αναφέρθηκαν δύο νέα πιθανά κρούσματα (οι ασθενείς είναι και στις δύο περιπτώσεις νοσηλευτές). Στη Νέα Ζηλανδία αναφέρθηκαν δύο ύποπτα κρούσματα. Από τον περασμένο Νοέμβρη έως χτες, 775 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 8.300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ