ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τιμή στους εκτελεσμένους της Ριτσώνας

Από τη φετινή εκδήλωση τιμής στη Ριτσώνα
Από τη φετινή εκδήλωση τιμής στη Ριτσώνα
Ηταν ένα Μαγιάτικο πρωινό του 1944 που οι αντάρτες του ΕΛΑΣ χτύπησαν μια γερμανική φάλαγγα, από τη Χαλκίδα προς Αθήνα. Χαράματα την άλλη μέρα, 16 του Μάη, φτάσανε από την Αθήνα καμιόνια γεμάτα Γερμανούς Ες Ες, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια και κατεβάσανε από τις κλούβες 110 παλικάρια. Ανάμεσά τους και ανάπηρους του Αλβανικού μετώπου, που τους είχανε πάρει μέσα από το νοσοκομείο αναπήρων της Αθήνας.

Αφού τους έβαλαν ν' ανοίξουν ένα βαθύ μεγάλο χαντάκι, την ώρα που ο ήλιος «έκαιγε» στην αντικρινή πλαγιά του βουνού, τους εκτελέσανε.

«Παιδιά με σκοτώνουν, ζήτω η λευτεριά, ζήτω η Ελλάδα» πρόφτασε να φωνάξει ένας από τους ανάπηρους, πριν τα μυδράλια των χιτλεροφασιστών τους θερίσουν. Τη μνήμη αυτών των αγωνιστών τίμησε την προηγούμενη Κυριακή στον τόπο της θυσίας, στη Ριτσώνα, το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, με την παρουσία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπων φορέων, σωματείων, της νεολαίας και πλήθος κόσμου.

Η δική τους θυσία, τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ Πολυχρόνης Τσιτίνης, ζητά από όλους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα τους. Εκείνοι χτύπησαν και νίκησαν τη χιτλεροσιδερόφραχτη νέα τάξη, έως ότου ξεψύχησε ο αγκυλωτός. Εμείς που ζούμε τη βαρβαρότητα της «νέα τάξης πραγμάτων» ΝΑΤΟ - ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καλούμαστε να συνεχίσουμε τον τιτάνιο αγώνα, που ξεκίνησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, για κοινωνική προκοπή, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και την ανοχή του ΣΥΝ συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την υποταγή των λαών, την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η φτώχεια, η ανεργία, η λιτότητα, ο πόλεμος, είναι ταυτισμένα με την πολιτική που εφαρμόζεται. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων που τη στηρίζουν. Κλείνοντας, κάλεσε τους αγωνιστές της ΕΑ, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, σ' αυτή την εκλογική μάχη να μην ξεχάσουν ότι το παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης είναι στημένο και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ως μόνη εγγύηση και δρόμο για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, για το Σοσιαλισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με το γραμματέα Θαν. Παππά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Σοφία Ντούρου και ο πρώην δήμαρχος Ν. Αρτάκης Τηλέμαχος Χατζηγιανναπέρης.

Εκάς οι βέβηλοι!!!

Στις 10 του μήνα συμπληρώνονται 59 χρόνια από το απάνθρωπο έγκλημα στο Δίστομο, που στη θηριωδία του με αυτό των Καλαβρύτων συγκρίνεται.

Μεταξύ των 216 θυμάτων συγκαταλέγονται μωρά 6 μηνών και άνω, κυοφορούμενα έμβρυα μαζί με την έγκυο γυναίκα, γέροντες και γυναικόπαιδα.

Οι δημοτικές αρχές της μαρτυρικής πόλης και της Λεβαδιάς θα τιμήσουν και φέτος αυτή την τραγική επέτειο. Μέρος αυτής της τιμητικής εκδήλωσης όπου ακούστηκαν πολλοί ύμνοι και καμιά διαμαρτυρία, ήταν και το ορατόριο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 2 Ιούνη στη Λυρική Σκηνή. Οπως συνέβη και στα «Ολύμπια» έτσι και στο Δίστομο θα παραβρεθούν βουλευτές της περιοχής και κυβερνητικοί εκπρόσωποι και το ερώτημα είναι:

Θα τολμήσουν οι ομιλητές να καταγγείλουν την κυβέρνηση για την εγκληματική στάση της απέναντι στη δικαστική δικαίωση των αποζημιώσεων για τα θύματα, σύμφωνα με την ευμενή απόφαση του Πρωτοδικείου Λεβαδιάς;

Πώς θα έχουνε πρόσωπο να παραστούν αφού η κυβέρνηση Σημίτη, για την αρνητική θέση επί του θέματος του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας κ. Ματθία, τον αντάμειψε με την απόδοση σ' αυτόν τιμητικού τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών;

Πώς θα έχουνε μούτρα να εμφανιστούν πάνω στο επιβλητικό κενοτάφιο των θυμάτων οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού κόμματος, κόμματος το οποίο εμπόδισε και τίναξε στον αέρα την πρωτοβουλία ορισμένων βουλευτών που ζητούσαν να κυρωθεί η Συνθήκη της Βασιλείας του 1972 που θα έθετε τέρμα στην ετεροδικία;

Θα αναγαλλιάσουνε με την παρουσία τους οι νεκροί του τύμβου ή τα κόκαλά τους τρίζοντα από οργή και αγανάκτηση θα φωνάζουν «ΕΚΑΣ οι βέβηλοι»;

Μα και κάτι άλλο για τον προεδρεύοντα της ΕΕ πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Οπως διαβάζουμε από ενημερωτικό Δελτίο που εκδίδει το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας, βετεράνοι των ΕςΕς που πήραν μέρος στις σφαγές του Διστόμου, των Λιγγιάδων, του Κομμένου κ.α. κάθε χρόνο αναπολούν και γιορτάζουν με άφθονη μπίρα τις «παλιές δόξες τους» με χιτλερικά εμβατήρια.

Φίλοι μας Γερμανοί αντιφασίστες - και δεν είναι λίγοι - θα κινητοποιήσουν σχετικές ομάδες τους στη Γερμανία, ώστε να βρεθούν στο Mittenwald, όπου θα γίνει στις 6 του μήνα η φιέστα των ΕςΕς και θα περικυκλώσουν το χώρο διαμαρτυρόμενοι.

Ο προεδρεύων της ΕΕ που αναπτύσσει τόση κινητικότητα για την προώθηση και προβολή της ΕΕ ως Διεθνούς ιμπεριαλιστικού παράγοντα, θα έχει ασφαλώς πληροφορηθεί γι' αυτή τη φιέστα. Και πόσα διαβήματα προς τη γερμανική κυβέρνηση έχει κάμει για να μην εκτελούνται ακόμα και σήμερα οι Διστομίτες, Καλαβρυτινοί και άλλοι;

ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ, αντιστασιακός

Στα 60χρονα της ΕΠΟΝ

Είχα την τιμή να καθίσω στο ίδιο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου με τον ΙΕΡΑΡΧΗ - ΕΘΝΑΡΧΗ μας τον ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΕΡΒΙΩΝ και ΚΟΖΑΝΗΣ στον αγώνα για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, στο Α' Παμμακεδονικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ στο Καταφύγι Πιερίων το Σεπτέμβρη 1943.

Η μάνα μου η Ανδρομάχη με εμπιστεύτηκε για να παίξω το ρόλο της παιδούλας μιας ηρωικής Μάνας ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Επειτα από το ολοκαύτωμα και την ολοκληρωτική καταστροφή των ΣΕΡΒΙΩΝ το Μάρτη του 1943 (όπου 2.000 σπίτια κάηκαν και γέροντες και παιδιά κάηκαν ζωντανοί) η γενιά μου βίωνε την καθολική Αντίσταση στον αγώνα για τη λευτεριά. Σε συνέχεια στις επιδρομές των βαρβάρων ανά τους αιώνες. Οι Σουλιώτισσες και οι Μπουμπουλίνες μας συντρόφευαν. Και όρθωναν το ανάστημα όλων των Ελλήνων και όλου του Ελληνισμού. Μαζί με τους ηρωικούς συμπατριώτες μας και τα λιανοτούφεκά τους.

Ξεκινήσαμε από το ΒΕΛΒΕΝΤΟ μαζί με τον καθοδηγητή μας Ζήνωνα Ζορζοβίλη και τους συναγωνιστές του και ανηφορίζοντας στις αψηλές ραχούλες, σε κατακόρυφη ανάβαση, οριοθετούσαμε τα βήματά μας στην «κόψη των ξυραφιών» και στα φυλλώματα των δέντρων, που αντιφέγγιζαν και λαμπύριζαν τον ήλιο ανάμεσά μας.

Στα σπαθιά των προγόνων μας που ορθώνονταν στο πέρασμά μας, το φως λαμπάδιαζε κι άστραφτε στις όρθιες ψυχές μας. Το φως το ανέσπερον που μας προσπέλασε στην ανάβασή μας, για να μην πέσουμε στους γκρεμούς και στις παγίδες των εχθρών, και που με συντροφεύει ακόμα, όπως και οι ομάδες της Αντίστασης, που κατέφθαναν απ' όλη την Ελλάδα και φτερούγιζαν την ελευθερία των πουλιών και της Ανάστασης. Μαζί με το άσβεστο και προαιώνιο μεγαλείο του Ελληνισμού, στον αγώνα για το δίκιο και τη λευτεριά.

Εκεί στο ΚΑΤΑΦΥΓΙ, καθώς ήμουνα, αποκλεισμένη και κυνηγημένη από τους ΝΑΖΙ, και ενταγμένη στη Δεκαρχία του ΕΛΑΣ, για όσες μέρες συνεχίζονταν οι εχθρικές επιχειρήσεις για την ανίχνευση των διοδίων που όδευαν προς τα περάσματα για την Ελεύθερη Ελλάδα, άρχισε η εκπαίδευσή μου. Παρέα με την κόρη του αντάρτη. Κι ακόμα πιο ψηλά, στο καραούλι, με το οπλοπολυβόλο, έτοιμο για δράση και άμυνα, αγναντεύαμε τις απρόσιτες για τον εχθρό κορφούλες, που μας συντρόφευαν και μας θωρούσαν από κάτω. Τα δέντρα όρθια, αερικά, μας κρυφομιλούσαν για το μεγάλο χρέος για την Πατρίδα, που συνεχίζει εσαεί, για τα αετόπουλα του κόσμου.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΙΕΡΙΟΥ

ποιήτρια - μέλος της ΕταιρΕίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Νέου Ηρακλείου οργανώνει αύριο Σάββατο 7 Ιούνη και ώρα 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μπομποντίνου, την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή του

Την Κυριακή 8 Ιούνη 2003, αντιστασιακές οργανώσεις πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

- Η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή και την περάτωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης για την πρωτοπόρα 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης, στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3802.923 και 210.5242.254, Ευαγγελία Λύτρα.

Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν:

  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, αναχώρηση την ίδια μέρα, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210.8831.368 και 210.8234.296.
  • Το Παράρτημα Χολαργού της ΠΕΑΕΑ, με δωρεάν συμμετοχή των μελών και φίλων της Αντίστασης, που θα αναχωρήσει στις στις 7 π.μ. από την πλατεία Κύπρου, τέρμα των λεωφορείων Χολαργού, στις 7.05 π.μ. και πλατεία Δημοκρατίας στις 7.15 π.μ.. Για συμμετοχή, από 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στα τηλ. 210.6513.621 και 210.6522.550.

-- Πανθεσσαλική εκδήλωση - συνάντηση διοργανώνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ - ΠΕΑΤΑΘ, με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας, στις 11 π.μ., στο Τσαρδάκι της Νευρόπολης (αντιστασιακό αεροδρόμιο Νευρόπολης) για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ. Αναχώρηση: 9 π.μ. την ίδια μέρα, από τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας (Πλαστήρα 52). Τηλ. 21.946.

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ συμμετέχει και δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει αύριο Σάββατο 7 Ιούνη στις 9 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: 210.3220.183 και 210. 5817.384.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή και τα Παραρτήματα Κορινθίας της ΠΕΑΕΑ εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στις 10.30 π.μ., στο Μνημείο Πεσόντων στου Νέγρη.

-- O Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - Παράρτημα Πάτρας κάνει εκλογές, Κυριακή 8/6 (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι, 2 μ.μ. - 6 μ.μ.), Δευτέρα 9/6 (3 μ.μ. - 7 μ.μ.) και Τρίτη 10/6 (3 μ.μ. - 7 μ.μ.). Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Πατρέως 55) και καλούνται να συμμετέχουν όλοι, ώστε να μαζικοποιηθεί ο σύλλογος για να μπορεί να παίξει το σημαντικό ρόλο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ