ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Προς κοινό μοντέλο δημόσιας διοίκησης

Eurokinissi

Την ενιαιοποίηση του διοικητικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε ένα κοινό μοντέλο, που θα διαμορφώνει τις δομές για την απρόσκοπτη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών που λαμβάνει το επιτελείο των Βρυξελλών στα κράτη - μέλη, εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια της χθεσινής 10ης Ατυπης Συνόδου των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης της ΕΕ, στη Ρόδο. Το μοντέλο αυτό θα καλείται να υπηρετεί και το ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο προβλέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και η αξιολόγησή του με βάση την αφομοίωση των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών.

Σύμφωνα με τον υπουργό και προεδρεύοντα της Συνόδου, Κ. Σκανδαλίδη, στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου, δηλαδή η επίτευξη της διοικητικής σύγκλισης, στη βάση των «αξιών» της αποτελεσματικότητας, της οικονομικότητας και της αποδοτικότητας. «Αξίες» που υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα γενικότερα, γεγονός που μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τσέπης του πολίτη. Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού - η οποία σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων των διοικήσεων - αυτόν το στόχο θα υπηρετεί.

Στο πλαίσιο αυτό οι 25 Ευρωπαίοι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης αποφάσισαν την ελεύθερη διακίνηση των υψηλόβαθμών στελεχών της δημόσιας διοίκησης μεταξύ των χωρών - μελών. Για παράδειγμα, θα μπορεί ένας Ελληνας δημόσιος υπάλληλος να «μεταταχθεί» στη δημόσια διοίκηση της Ιταλίας ή της Τσεχίας. Οι αντίστοιχες εθνικές διοικήσεις θα πρέπει σταδιακά να άρουν όλα τα εμπόδια, ώστε να καταστούν δυνατές οι μετατάξεις στελεχών στην ΕΕ. Η διαδικασία των ελεύθερων μετατάξεων κρίθηκε από τους 25 υπουργούς αναγκαία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και «καινοτόμων» εφαρμογών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις των ελεύθερων μετατάξεων θα καθοριστούν σε μία από τις επόμενες προεδρίες της ΕΕ, ίσως και της ιταλικής. Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουμε, ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το «διαβατήριο» γνώσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπου θα καταγράφονται η προϋπηρεσία τους, η εκπαίδευσή τους και γενικά ό,τι αφορά την παρουσία τους στη δημόσια διοίκηση.

Αποδεκτή έγινε χθες η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας για την εκπαίδευση υπαλλήλων από τις βαλκανικές χώρες στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Ν. Κίνοκ, επίτροπος Δημόσιας Διοίκησης, κατήγγειλε στην ομιλία του τη λειτουργία των διαφόρων επιτροπών που λειτουργούν στην Κοινότητα, λέγοντας πως οδηγούν σε ένα σύστημα μυστικής κυβέρνησης.

Αντιιμπεριαλιστική πορεία - απάντηση στη σύνοδο των υπουργών

Οι κάτοικοι της Ρόδου απάντησαν μαχητικά, χθες το απόγευμα, σε όλα όσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν - με τις ευλογίες των ΗΠΑ - να επιβάλλουν στους λαούς τους. Αφορμή γι' αυτό το μαχητικό ξέσπασμα ήταν η Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που διεξαγόταν χθες στην παλιά πόλη. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, φοιτητές, γυναίκες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» Ρόδου και συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απ' όπου με πορεία - σε όλο το κέντρο της πόλης - έφτασαν μέχρι το ασφυκτικά φρουρούμενο σημείο διεξαγωγής της Συνόδου.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή πορεία «έπιαναν» όλα τα ζητήματα που το τελευταίο διάστημα απασχολούν τον ελληνικό λαό. Συνθήματα ενάντια στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, κατά της ανεργίας και της φτώχειας, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Στοπ στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου», «Δημόσια διοίκηση προς όφελος των εργαζομένων κι όχι του κεφαλαίου» και «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα», ήταν μερικές ενδεικτικές φράσεις που κυριάρχησαν στα πανό των διαδηλωτών. Οταν οι διαδηλωτές έφτασαν κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, διαβάστηκε το ψήφισμα, στο οποίο γινόταν σαφές ότι: «Είμαστε ενάντια στις αποφάσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στους νόμους που ψηφίζονται (ευρωστρατός, ευρωαστυνομία κλπ), καθώς και σ' όλες τις αποφάσεις που στερούν κεκτημένα δικαιώματα από τους εργαζομένους».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου

Τα σενάρια για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό διεθνή διαχείριση, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια μετά από την πρόταση που κατέθεσε ο Λέοπολντ Μάουερ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου.

Βέβαια, προτάσεις για την επαναλειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού, είτε μέσω συνδιαχείρισης είτε υπό τη διαχείριση κάποιου διεθνή οργανισμού, έχουν «ξαναπέσει» στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Προτάσεις, οι οποίες αν υλοποιηθούν, ουσιαστικά νομιμοποιούν την κατοχή.

Τις συγκεκριμένες προτάσεις, τουλάχιστον μέσα από τις δηλώσεις τους, φαίνεται ότι απορρίπτει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει ανακινηθεί, ενόψει και της δέσμης των μέτρων που εξήγγειλε η ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους, προκειμένου να γίνουν έργα ανάπτυξης στα Κατεχόμενα και να προωθηθούν οι διαδικασίες για την εξαγωγή προϊόντων από το ψευδοκράτος. Μέτρα, τα οποία ενώ αρχικά απέρριψε ο Ρ. Ντενκτάς, στη συνέχεια εμφανίστηκε να ζητά περισσότερες διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Βουλής και γγ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η απόρριψη του οικονομικού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Τουρκοκυπρίους και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στα Στροβίλια αποτελούν απότοκο της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς για δύο κράτη στην Κύπρο». Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι «με τις εξελίξεις αυτές, αλλά και με την παραίτηση του λόρδου Χάνεϊ αποδεικνύεται ότι η λύση του Κυπριακού είναι μακριά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων ήταν αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της παρούσας, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν πρέπει να ξενίζουν». Ο ίδιος, συγχρόνως, τόνισε ότι «δε θα επιτραπεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εξέφρασε διαφωνία στην τοποθέτηση του προέδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ ότι «οι εξαγωγές προϊόντων πρέπει να γίνονται από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου». Κάτι, τέτοιο, επισήμανε «ισοδυναμεί με αναγνώριση του ψευδοκράτους και τέτοιες θέσεις που εμποδίζουν τον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν πρέπει να υιοθετούνται».

Θέση για το θέμα, πήρε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «το θέμα της συνδιαχείρισης της λιμανιού της Αμμοχώστου είχε συζητηθεί στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονταν για την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου υπό κυβερνητικό έλεγχο». Η θέση μου, δήλωσε ο Γ. Κληρίδης, ήταν ότι «το λιμάνι θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό τα δύο δημαρχεία της πόλης, ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό και υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών».

Πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δε φαίνεται «ικανοποιημένο» από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί προβλέπουν διαδικασίες για την εξαγωγή των τουρκοκυπριακών προϊόντων υπό την εποπτεία των «νομίμων αρχών», δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αν ως αρμόδια αρχή εννοείται η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση", τότε δε θεωρούμε ότι αίρεται το εμπάργκο και θα προκαλούμε συζήτηση επί του θέματος σε όλες τις συνόδους της ΕΕ», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή ο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε σε νέα προκλητική δήλωση, χαρακτηρίζοντας «δούλους των Ελληνοκυπρίων όσους επιδιώκουν λύση του Κυπριακού».

Κινήσεις του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα που έχει προκύψει το θέμα της «διαχείρισης» του λιμανιού της Αμμοχώστου, δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» αποκαλύπτει ότι προωθημένες σκοπιές των Τούρκων, μετά τα Στροβίλια, υπάρχουν και στη Λουρουτζίνα και το Πέργαμος, οι οποίες επανδρώνονται πλέον από άνδρες του κατοχικού τουρκικού στρατού και όχι από άνδρες των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, «στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός συμβαίνουν ανησυχητικά γεγονότα, τα οποία δε φθάνουν στα Μέσα Ενημέρωσης».

Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στα Στροβίλια, όπου δεν υπάρχουν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, λόγω της γειτνίασης με τις βρετανικές βάσεις». Αναφερόμενος, παράλληλα στις αποκαλύψεις της «Αφρίκα» για κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στη Λουρουτζίνα, είπε ότι «οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ