ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταδικάζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τη Δευτέρα, 9 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, κεντρική εργατική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κούβα, με οργανωτή την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Motion Team

Να καταδικάσουν τα σχέδια και τις υπονομευτικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών σε βάρος του κουβανέζικου λαού, μετά και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με την Κούβα, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, που πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων, καλεί την εργατική Τάξη και τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Σ' αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό. Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση συμπαράστασης για την Κούβα, που οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας τη Δευτέρα 9 Ιούνη στο Πεδίον του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς) στις 7.30 το απόγευμα.

«Η τελευταία απόφαση της ΕΕ για συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με την Κούβα, υπογραμμίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με πρώτο γύρο τις διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της, υπό την προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μέρος του κοινού σχεδίου υπονόμευσης και επίθεσης των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών ενάντια στο Νησί της Επανάστασης». Οι ενέργειες αυτές, τονίζει, γίνονται μετά από την αποκάλυψη από τις Αρχές της Κούβας του προβοκατόρικου υπονομευτικού σχεδίου των Αμερικανών ιμπεριαλιστών από τα μέσα και την καταδίκη των πρωταγωνιστών του.

«Να είναι σίγουροι ότι και τώρα θα αποτύχουν, όπως μέχρι σήμερα έγινε, κάτω από την πάλη των λαών και του κουβανέζικου λαού, που χρόνια τώρα αγωνίζεται για την υπεράσπιση της επανάστασής του. Σήμερα η πάλη αυτή γίνεται πιο επιτακτική και αποτελεί κριτήριο προοδευτικότητας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση, για να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στη σχετική ανακοίνωσή της αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής, τονίζοντας ότι η Κούβα αποτελεί το παράδειγμα όλων όσοι «οραματίζονται έναν άλλο κόσμο, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, του Σοσιαλισμού. Γι' αυτό και απέναντι στην επίθεση των ιμπεριαλιστών η Κούβα δεν πρέπει και δε θα μείνει μόνη, αλλά με τους αγώνες των εργαζομένων θα παραμείνει «το Νησί της Επανάστασης και το παράδειγμά της θα φουντώνει τις καρδιές των εργαζομένων όλου του κόσμου».

«Να υπερασπιστούμε την Κούβα»

Συνέντευξη του Θ. Παφίλη, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στον «902»

Την ανάγκη κινητοποίησης του λαού για να αποτραπούν τα «δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας» τόνισε, σε συνέντευξή του στον «902», ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για την Κούβα, ο Θ. Παφίλης απάντησε:

Το ότι η ΕΕ, στην οποία «προΐσταται», να το πούμε έτσι, η Ελληνική Προεδρία, μιλά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα έλεγα ότι είναι απίστευτα προκλητικό. Είναι αισχρό οι σφαγείς της Γιουγκοσλαβίας, του ιρακινού λαού και πολλών άλλων λαών, να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πρόκληση απέναντι στην ανθρωπότητα - ενώ το αίμα των παιδιών και του λαού του Ιράκ είναι ζεστό ακόμα - να μιλούν για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει οι λαοί να απαντήσουν με τη στήριξη της Κουβανέζικης Επανάστασης και όλων των λαών οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο των δολοφόνων των λαών που είναι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές. Είναι φανερό πλέον - και αυτό απευθύνεται προς τον κόσμο και κυρίως σε αυτούς οι οποίοι προβάλλουν την ΕΕ σαν «φιλειρηνική», «Ευρώπη των αξιών» και σαν «αντίπαλο δέος» - ότι η ΕΕ χοροστατεί στην προσπάθεια και στη βρώμικη προπαγάνδα των ΗΠΑ, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποδοχής μίας επέμβασης κατά της Κούβας. Και βέβαια ισχύει πάντα ο γκεμπελισμός της ΕΕ κι ιδιαίτερα της ελληνικής κυβέρνησης, που εμφανίζεται ως προστάτης της ειρήνης. Ισχύει πάντα ο γκεμπελισμός, όσο μεγαλύτερα ψέματα λες, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να σε πιστέψουν. Και συγκεκριμένα η ΕΕ βαφτίζει τρεις τρομοκράτες - ήταν κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου, με πλούσιο παρελθόν, στρατολογημένοι από τη CIA - «αντιφρονούντες». Βαφτίζει αντιφρονούντες έμμισθους πράκτορες της CIA, οι οποίοι πήραν μέρος σε συσκέψεις, οι οποίοι είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο μαζί με το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, πράγματα απίστευτα. Είναι προφανές ότι όλα αυτά αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις, γιατί η ΕΕ με τις ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν την Κουβανέζικη Επανάσταση. Θέλουν να επέμβουν σε μία χώρα η οποία αρνείται να υποταχθεί και αποτελεί σημείο αναφοράς ολόκληρης της ανθρωπότητας. Θα 'λεγα ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και ανεξάρτητα πώς πολιτικά μπορεί να εκφράζονται οι λαοί, θεωρούν την Κούβα σαν ένα φάρο και σαν σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία, για μια άλλη κοινωνία. Κατά συνέπεια θέλουν να τη χτυπήσουν, συντονίζονται και παίρνουν την πρωτοκαθεδρία σ' αυτή την εκστρατεία κατά της Κούβας, χωρίς μάλιστα καν μία, τυπική θα έλεγα, νομιμοποίηση. Εννοώ ότι αποφάσισε η ΕΕ να καλεί Κουβανούς αντιφρονούντες σε εορτασμούς εθνικών επετείων. Αυτό είναι πρόκληση, μία επέμβαση ωμή στα εσωτερικά μίας χώρας και καταδείχνει βέβαια και τι αξίες πρεσβεύει η ΕΕ και τι είδους δημοκρατία θέλει. Θέλει τη δικτατορία της αστικής τάξης και των πολυεθνικών.

«Είναι ντροπή»

-- Κύριε Παφίλη, είναι «μόνη της» η ελληνική κυβέρνηση σ' αυτή την προσπάθεια;

-- Δεν είναι μόνη της. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, σε όλες εκείνες τις χώρες, που υπογράφουν και λένε ότι προσχωρούν. Δε μιλάω για τους απογόνους του Χίτλερ και τους μαφιόζους που κυβερνούν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είναι γνωστό το ποιόν τους, αλλά και για άλλες χώρες που εμφανίζονται δημοκρατικές και συνυπογράφουν ουσιαστικά τη δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει επέμβαση των ΗΠΑ, πριν ακόμα ταφούν τα θύματα του ιρακινού πολέμου.

-- Ποιες πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν;

- Θα έλεγα - επιμένουμε σε αυτό - ότι αποκαλύπτεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το φρικαλέο πρόσωπο της ΕΕ, που ορισμένοι την έχουν κάνει Ευαγγέλιο. Δεν είναι τίποτα διαφορετικό, παρά μια ιμπεριαλιστική ένωση η οποία έχει στόχο, και το έχει αποδείξει και με αίμα, να επιβάλει τα σχέδια του κεφαλαίου και δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα για ειρήνη ή τίποτα τέτοιο. Αλλωστε, απ' ό,τι είδα στις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου ετοιμάζονται να κάνουν επέμβαση και στο Κονγκό. Η πλευρά που θέτετε είναι πάρα πολύ σοβαρή, γιατί σε πολιτικό επίπεδο έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας: Το ΠΑΣΟΚ, ανοιχτά, δεν ξέρω αν η ΝΔ έχει βγάλει καμιά ανακοίνωση, και το Συνασπισμό, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την προπαγάνδα των ΗΠΑ. Κι είναι συνυπεύθυνοι για το έγκλημα το οποίο σχεδιάζουν κατά της Κούβας. Δε θα μπορέσουν να το διαπράξουν, γιατί θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. Και εμφανίζονται, κατά τα άλλα, αριστεροί... Είναι ντροπή να χρησιμοποιούν τη λέξη αριστεροί. Πρέπει να ντρέπονται και ο κ. Κωνσταντόπουλος και όλοι οι υπόλοιποι, όταν συμβαδίζουν με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και θα είναι συνυπεύθυνοι στη δολοφονία λαών. Οπως το έκαναν και στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να τους χαριστεί ο κόσμος γι' αυτή την πολιτική, που προσκυνούν τον ιμπεριαλισμό και προσπαθούν να εμφανιστούν και σαν αριστεροί και να 'ρθουν και στη Θεσσαλονίκη, να διαδηλώσουν τάχα κατά της ΕΕ. Είναι ντροπή και υποκρισία απέναντι στον κουβανέζικο λαό, που έχει χύσει το αίμα του για την Επανάσταση και που στηρίζει την κυβέρνηση που υπάρχει σήμερα, ιδιαίτερα από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι ντροπή για δυνάμεις όπως η CGT, που επηρεάζονται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και από άλλα τέτοια κόμματα, που θέλουν να εμφανίζονται σαν αριστερά, να δίνουν εξετάσεις, σήμερα, στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, να προδίδουν αξίες και ιδανικά για τα οποία οι λαοί έχουν χύσει το αίμα τους πάρα πολλά χρόνια. Οι λαοί θα ξεσηκωθούν και αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κάνουμε αναλύσεις, αλλά να εντείνουμε την πάλη.

-- Πώς θα εντείνουμε την πάλη του λαού;

-- Ηδη το κίνημα ειρήνης στη χώρα μας κάνει συνέχεια εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις αρχές Ιούλη θα συνεδριάσει η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης - με πρώτο θέμα την αλληλεγγύη στην Κούβα - στην Αθήνα. Θα σηκώσουμε μία ασπίδα λαϊκή, ανθρώπινη, προστασίας του Νησιού της Επανάστασης, προστασίας της Κούβας. Προστατεύοντας την Κούβα, προστατεύουμε όλους τους λαούς από τα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Η «ετοιμόλογη» Ελληνική Προεδρία!!!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την υποκρισία όσων «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα στηλίτευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο.

Μετά από Ερώτηση του Σουηδού συντηρητικού ευρωβουλευτή (ΕΛΚ), Λ. Σακρεντέους, με την οποία, μετά βδελυγμίας, κατήγγειλε την «καταπάτηση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και ζητούσε τη λήψη μέτρων από το Συμβούλιο, όπως διακοπή των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Κούβας στην ομάδα των χωρών ΑΚΕ, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Μου κάνει εντύπωση ότι ο ερωτών ευρωβουλευτής έρχεται να υποστηρίξει ανθρώπους που συλλήφθηκαν και δικάστηκαν, γιατί αποδεδειγμένα συνεργάστηκαν επ' αμοιβή με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα κατά της πατρίδας τους, κατά της σοσιαλιστικής Κούβας, που αποτελεί φάρο, φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς της Αμερικής και παρά το επί σαράντα χρόνια εγκληματικό εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, καταφέρνει να εξασφαλίζει στο λαό της το υψηλότερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική. Αυτό εξάλλου είναι που δε συγχωρούν στην Κουβανική Επανάσταση οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, που πασχίζουν να την ανατρέψουν με κάθε τρόπο, ακόμη και με δολοφονία των ηγετών της.

Ηθελα να ρωτήσω τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, που απ' ό,τι άκουσα συμφωνεί με τα όσα ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες και επαυξάνει: Τι θα έκανε η κυβέρνηση της χώρας του, αν αποκαλυπτόταν ότι Ελληνες πολίτες δέχονται να στρατολογούνται και να πληρώνονται από ξένη εχθρική προς την Ελλάδα δύναμη, για να δράσουν κατά της πατρίδας τους; Θα τους έδινε μήπως βραβείο; Τι σχέση έχει αυτή η δραστηριότητα με την άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου; Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι στις συνωμοτικές συσκέψεις που οργανώνει στην Αβάνα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών παίρνει μέρος και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας; Πώς δικαιολογεί τη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Κουβανούς που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί αποκάλυψαν σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο και άλλων ηγετών της Κούβας, καθώς και για τη μη έκδοση στην Κούβα των Κουβανών αεροπειρατών, που κυκλοφορούν ελεύθεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Κατά τα άλλα, αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας!».

Απαντώντας ο προεδρεύων του Συμβουλίου Τ. Γιαννίτσης, όχι μόνο υπερθεμάτισε της τοποθέτησης του Λ. Σακρεντέους, αλλά και προσέτρεξε να την ενισχύσει, διαβεβαιώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις της Ενωσης με τη χώρα αυτή. Απευθυνόμενος δε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και διευκρινίζοντας ότι θα απαντήσει ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, επανέλαβε την απάντηση που έδωσε σε αντίστοιχη ερώτηση που έκανε βουλευτής του ΚΚΕ στην Ελληνική Βουλή. Οτι δηλαδή είναι γελοίο δεξίωση στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Κούβα, όπου δεξιώσεις γίνονται κάθε βδομάδα από πολλούς και όλοι πηγαίνουν εδώ και εκεί, να μεταφράζεται έτσι και χαρακτήρισε «αυτόχρημα κωμικά, αλλά και παραπλανητικά» όσα είπε ο Στρ. Κόρακας και όταν ο τελευταίος τον διόρθωσε, λέγοντας ότι «δεν επρόκειτο για δεξίωση, αλλά για σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών», ο «κύριος» Γιαννίτσης - άγνωστο αν «τοποθετήθηκε» ως προεδρεύων του Συμβουλίου ή ως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, άλλωστε «αρχή άνδρα δείκνυσι» - και ανταποκρινόμενος στο... ύψος των περιστάσεων - προέταξε το ύστατο πολιτικό του επιχείρημα στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ: «Είστε ανάξιος να σας απαντήσω!».

Ο Στρ. Κόρακας ανταπαντώντας ,τόνισε:

«Κύριε πρόεδρε, δεν επιτρέπω στον κ. Γιαννίτση να μου αποδίδει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ανάξιος είναι αυτός και η κυβέρνησή του, που παρά τα αισθήματα του ελληνικού λαού, είναι συνένοχοι του εγκλήματος που προετοιμάζεται κατά της Κούβας. Εθεσα με σεβασμό πολιτικά ερωτήματα και με τον ίδιο σεβασμό περίμενα απαντήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ