ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΟΧΙ της «Χαμάς» στο διάλογο με Αμπάς

«Θα επιμείνουμε στο διάλογο, δε θα χρησιμοποιήσουμε βία για να λύσουμε κανένα ενδοπαλαιστινιακό ζήτημα» τόνισε, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της «Χαμάς» από το τραπέζι των συνομιλιών, ο Παλαιστίνιος υπουργός Ζιάντ Αμπού Αμρ

Η κατεδάφιση των σπιτιών στη Ράφα έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία στην Ακαμπα

Associated Press

Η κατεδάφιση των σπιτιών στη Ράφα έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία στην Ακαμπα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο της Ακαμπα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ακύρωσε κάθε διάλογο μεταξύ της Π. Αρχής και των οργανώσεων. Δεσμεύτηκε να καταθέσουμε εμείς τα όπλα, αλλά δεν ανέφερε λέξη για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων και για το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η αντίσταση θα συνεχιστεί».

Με αυτά τα λόγια, ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, προϊδέασε για αυτό που, λίγο αργότερα, ανακοίνωσε επισήμως η ηγεσία της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης: η «Χαμάς» αποχωρεί από το διάλογο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, τόνισε ότι «πλέον δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση» και κάλεσε τα μέλη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης να διαδηλώσουν, χτες το απόγευμα, σε όλους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις πόλεις ενάντια στις δεσμεύσεις του Μαχμούντ Αμπάς για «αποστρατιωτικοποίηση» της Ιντιφάντα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πρώτες διαδηλώσεις, σε Ράφα, Κχαν Γιουνίς ήταν ογκώδεις.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Ζιάντ Αμπού Αμρ, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και να αποκλιμακώσει την ενδο-παλαιστινιακή ένταση. Ο Αμρ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαλόγου, τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα επιδιώξει, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να συναντηθεί και με εκπροσώπους της «Χαμάς», όπως και όλων των υπολοίπων οργανώσεων, και κατέστησε σαφές ότι «η παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της βίας ή της ισχύος για να λύσει εσωτερικά ζητήματα».

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της έτερης ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ», ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει οι οργανώσεις να συναντήσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εξηγήσει γιατί καταδίκασε την παλαιστινιακή αντίσταση, ενώ δεν έκανε καμία νύξη για την ισραηλινή κατοχή στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο στην Ακαμπα». Ο αλ Χίντι υποστήριξε ότι όλες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν λάβει, τα τελευταία 24ωρα, χιλιάδες επιστολές από συγγενείς και εκπροσώπους Παλαιστινίων αιχμαλώτων, οι οποίες καλούν τις οργανώσεις να διακόψουν το διάλογο με τον Αμπάς, γιατί «εγκατέλειψε τους Παλαιστινίους φυλακισμένους στην τύχη τους».

Εκτός από τις δηλώσεις του Ζιάντ Αμπού Αμρ, η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε καμία επίσημη αντίδραση, μέχρι χτες βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα, πιθανώς, θα εξετάσει το θέμα στην τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κανένα σχόλιο δεν έγινε ούτε από την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι σκότωσε δύο μέλη της «Χαμάς» στην Τουλκαρέμ, της Δ. Οχθης. Επίσης, η ισραηλινή αστυνομία εμφανιζόταν πεπεισμένη ότι ένα ζευγάρι νεαρών Εβραίων που βρέθηκε νεκρό κοντά στον εποικισμό Ιβέν Σπιρ, στην Ιερουσαλήμ, δολοφονήθηκε από Παλαιστινίους. Τέλος, η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», που εδρεύει στη Δαμασκό, με ανακοίνωσή της ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση όλμων εναντίον του εποικισμού Γκους Κατίφ, χτες το πρωί. Είναι η πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, που η συγκεκριμένη οργάνωση πραγματοποιεί επίθεση εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η Πιονγιάνγκ αντιδρά και καταδικάζει τη στάση των «Οκτώ»...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Εντονα αντέδρασε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας στην πρόσφατη ανακοίνωση των ηγετών της Ομάδας των οκτώ πλουσιότερων χωρών (G-8), που εγκαλούσε την Πιονγιάνγκ πως «υποβαθμίζει» τις διεθνείς συνθήκες περί μη διάδοσης των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής...

«Η ανακοίνωση αυτή είναι προϊόν χειραγώγησης των άλλων ηγετών από τις ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, που επισημαίνει πως η γραπτή δήλωση της Ομάδας των Οκτώ είναι επιπλέον «είτε μία απτή έκφραση της άγνοιάς τους περί του διεθνούς δικαίου, είτε κατάχρηση των νόμων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων»... Και η ανακοίνωση καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως «η ΛΔ Κορέας έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα μιας πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης»...

Στο μεταξύ, στη Σεούλ, επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με την προχτεσινή αναγγελία συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη «μετακίνηση» των αμερικανικών βάσεων από τη Σεούλ και τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας) προς το νότο. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμη μάλλον απειλητικό μήνυμα των ΗΠΑ προς τη ΛΔ Κορέας πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, προωθεί προς εφαρμογή τα γνωστά επεμβατικά της σχέδια. Οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες πολιτικοί παρατηρητές και αρθρογράφοι φαίνεται μάλιστα να επικρίνουν την Ουάσιγκτον (και λιγότερο την κυβέρνηση του Προέδρου Ρο Μου γιουν), επειδή η μάλλον «αναπόφευκτη» συμφωνία για τη μετακίνηση των αμερικανικών βάσεων από το βορρά προς το νότο της Ν. Κορέας ανακοινώθηκε προτού βρεθεί ή καν μπουν σε σταθερή τροχιά οι προσπάθειες για την εξεύρεση «ειρηνικής διπλωματικής λύσης» στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα, που η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους διατείνεται πως επιδιώκει. Ετσι, η αναγγελία της επικείμενης μετακίνησης της αμερικανικής στρατιάς των 37.000 πεζοναυτών προς το νότο εκτιμάται περισσότερο ως απόφαση, που ελήφθη για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση εξαπόλυσης επιδρομής ή άλλου τύπου επέμβασης έναντι της ΛΔ Κορέας...

Πάντως, χτες στο Τόκιο, όπου έφθασε για επίσημη επίσκεψη ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου Γιουν, επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις σε σχέση μ' αυτήν την επικείμενη εξέλιξη στην Κορεατική Χερσόνησο, με τον Πρόεδρο Ρο και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι να δηλώνουν πως θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη συγκρότηση μίας κοινής πολιτικής στρατηγικής με στόχο την «εκτόνωση» της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο...

Φονική έκρηξη στο Γκρόζνι

ΓΚΡΟΖΝΙ.- Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 8 παιδιά, από έκρηξη σε τετραώροφη πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Η έκρηξη μάλλον οφείλεται σε διαρροή αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η έκρηξη προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα», τόνισε ο εισαγγελέας της Τσετσενίας Βλαντίμιρ Κραβτσένκο, προσθέτοντας ότι «πρακτικά αποκλείεται» να πρόκειται για βομβιστική επίθεση. Αλλα τρία παιδιά νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένα.

Πάντως, ο απολογισμός των θυμάτων από την προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη Βόρεια Οσετία έφτασε τα 20.

ΡΩΣΙΑ
Αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη... δουλοκτητική δύναμη

Η καπιταλιστική παλινόρθωση μοιάζει να γύρισε αιώνες πίσω τη Ρωσία. Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Lenta»: Πρόσφατα το κέντρο του ΟΗΕ για την αποτροπή των διεθνών εγκλημάτων δημοσίευε τη λίστα των χωρών - προμηθευτών «σκλάβων». Η Ρωσία είναι επικεφαλής στη λίστα αυτή σε όλες τις «κατηγορίες». Αμέσως μετά την ακολουθούν στη λίστα η Ουκρανία, η Ταϊλάνδη, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Κίνα, η Λευκορωσία και η Βουλγαρία.

Στη λίστα οι χώρες χωρίζονται σε «χώρες - προμηθευτές», σε «χώρες - διαμετακόμισης» και σε «χώρες - παραλήπτες» των «σκλάβων». Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση ταυτόχρονα και στις τρεις κατηγορίες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της έκθεσης του αρμόδιου Κέντρου του ΟΗΕ, από τη Ρωσία εξάγουν κυρίως γυναίκες για πορνεία στην Ευρώπη, στην Αμερική και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αλλά για τον ίδιο σκοπό στο έδαφος της Ρωσίας φέρνουν γυναίκες από τις χώρες της ΚΑΚ, καθώς και άντρες για δουλιά στις οικοδομές και στη γεωργία.

Επίσης διά μέσου της Ρωσίας περνούν «δούλοι» από την Κίνα, από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες προς τις δυτικές χώρες. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σημειώνουν πως κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς, που σήμερα σε όλον τον κόσμο υπολογίζονται στα 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εξάγονται γύρω 50.000 γυναίκες από τη Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ