ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σωρεία πληροφοριών για παραποίηση στοιχείων

Δεν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, υποστηρίζει αξιωματούχος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Πενταγώνου

Υπό κατοχή...

Associated Press

Υπό κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Αυτό τονίζει ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος, χτες, διέρρευσε στα ΜΜΕ την τελευταία πολυσέλιδη απόρρητη έκθεση που η υπηρεσία του κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το όνομά του, αλλά διαβεβαιώνει ότι «στο άμεσο μέλλον σχετική αναλυτική έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα», η 80σέλιδη έκθεση που παρέδωσε η DIA στην αμερικανική ηγεσία, το Σεπτέμβρη του 2002, ανέφερε μόνο πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα βρίσκεται σε φάση που να μπορεί να τα αποκτήσει». Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος άρχισε να διαμορφώνει το κλίμα για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, στηριζόμενος στη βεβαιότητα ότι υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ.

Η διαρροή αυτή έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων της CIA, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τους τελευταίους μήνες πριν η αμερικανική ηγεσία «υψώσει τους τόνους κατά του Ιράκ» ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επισκέψεις στο αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας, ασκώντας πιέσεις να «υπερτονιστούν τα επιβαρυντικά, για το Ιράκ, στοιχεία». Στο άσχημο κλίμα προστέθηκαν και νέες δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ο Χανς Μπλιξ, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι «όπου μας έστειλαν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για όπλα, δε βρήκαμε τίποτε. Αν αυτές ήταν οι καλύτερες πληροφορίες, τι γίνεται με τις υπόλοιπες;», αναρωτήθηκε, καταλήγοντας ότι τα κίνητρα για τον πόλεμο ήταν πολύ διαφορετικά. Από την πλευρά του, ο πρώην επιθεωρητής και σφοδρός επικριτής του πολέμου, Σκοτ Ρίτερ, καλούσε την αμερικανική και βρετανική ηγεσία «να παραδεχτούν ότι είπαν χονδροειδή ψέματα». Τόνισε ότι «είναι πρακτικώς αδύνατο να καταστραφούν απαγορευμένα όπλα και να μην υπάρχουν ίχνη». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πάντως, επέμεινε και χτες ότι θα βρεθούν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ και άφησε να εννοηθεί ότι θα αργήσει πολύ η παράδοση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς, «γιατί δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα ανάλογα με το Χίτλερ, που ήταν εκλεγμένος».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχτηκαν νέες επιθέσεις, χτες, στις πόλεις Φαλούτζα, με αντιαρματική ρουκέτα, και Χαλίντιγια, με πυρά και χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Στις δύο πόλεις διεξάγονται «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις». Επίσης, στη Βαγδάτη, 4 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια ελέγχου. Στο Κιρκούκ, 20 άτομα τραυματίστηκαν σε συμπλοκή ανάμεσα σε Κούρδους. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει μέλη του ένοπλου σκέλους της φιλο-ιρανικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», ως υπόπτους για αντι-αμερικανικές επιθέσεις, εκτοξεύοντας «βολές» για παρέμβαση της Τεχεράνης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε συνθήκες φτώχειας με εισοδήματα κάτω των δύο ευρώ την ημέρα, ενώ η ανεργία μαστίζει σύμφωνα με τα «επίσημα» στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον 180.000.000 ανθρώπους. Οσο για την υποαπασχόληση; Αυτή, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, ταλανίζει ένα δισ. εργαζόμενων!

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αναχώρησε χτες από τα Σκόπια μία ομάδα 28 στρατιωτών της ΠΓΔΜ για το Ιράκ, όπου θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις φύλαξης εγκαταστάσεων και δρόμων...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Συγκρούσεις ενόπλων στασιαστών και στρατιωτών μαίνονταν χτες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας. Οι πρώτοι δρουν με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Τσαρλς Τέιλορ.

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική Βουλή (Δούμα) ενέκρινε χτες νομοσχέδιο που προβλέπει αμνηστία για όσους Τσετσένους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα τους πριν από την 1η Σεπτεμβρίου και δεν έχουν διαπράξει φόνους, απαγωγές, βιασμούς ή τρομοκρατικές ενέργειες.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Αεροσκάφος τσάρτερ (τύπου πάιπερ Τσίφτεν) συνετρίβη χτες το μεσημέρι στο Κράιστσερτς της Νότιας Νήσου της Ν. Ζηλανδίας με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ εκ των δέκα επιβαινόντων. Οι διασωθέντες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενοπλοι με στολές παραλλαγής πυροβόλησαν θανάσιμα, χτες στο κέντρο της Μόσχας, το γενικό διευθυντή της μεγαλύτερης ρωσικής βιομηχανίας κατασκευής πυραύλων, «Almaz-Antei», Ιγκόρι Κλίμοφ. Οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Νέες κατηγορίες προδοσίας απαγγέλθηκαν χτες στον Μόργκαν Τσβανγκιράι, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», επειδή προέτρεψε τους πολίτες στην πραγματοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με στόχο την ανατροπή του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε...

ΣΑΝΑΑ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες το πρωί πλησίον στρατιωτικής βάσης στο επίνειο της Υεμένης, Αντεν, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων. Οι αρχές αποκλείουν, επί του παρόντος, το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για τέταρτη, συνεχόμενη, μέρα απέργησαν χτες χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους σιδηροδρόμους αντιδρώντας στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης...

ΤΑΪΠΕΙ.-- Τρία νέα κρούσματα του συνδρόμου SARS ανέφεραν χτες οι αρχές της Ταϊβάν, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έκρουσε ξανά τον κώδωνα της διεθνούς επαγρύπνησης για να μην επανεμφανιστεί νέα, χειρότερη, επιδημία τους ερχόμενους μήνες...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε μάχες

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Στις «πιο πολύνεκρες μάχες εδώ και πάνω από ένα χρόνο» με άνδρες πιστούς στο έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν ενεπλάκησαν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στο Νότιο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο ημέρες: ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς Ταλιμπάν και 9 από πλευράς κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι μάχες έγιναν μετά από «πολιορκία» των κυβερνητικών δυνάμεων σε τρία χωριά που η Καμπούλ θεωρεί «κρησφύγετα» μαχητών Ταλιμπάν: τη Νιμακάι, το Ποπουλμάζι και το Χανανζάι. Και στα τρία αυτά χωριά ξέσπασαν μάχες, με τους αντικυβερνητικούς να χρησιμοποιούν «βαρέα πολυβόλα και ρουκέτες», σύμφωνα με τοπικό διοικητή.

Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή των γεγονότων δεν έχει αναγκαστικά και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα: οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παραδέχονται ότι δε γνωρίζουν ποιους σκότωσαν: Ταλιμπάν; Μέλη της αλ Κάιντα; Μαχητές πιστούς στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, πρώην ευνοούμενο της πακιστανικής ISI και της CIA;

Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν:

  • Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρόσφερε «την υποστήριξή της» στην ανάληψη «ειρηνευτικής αποστολής» του ΝΑΤΟ στη χώρα τον Αύγουστο, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα.
  • Ο Χαμίντ Καρζάι, διορισμένος (από τις ΗΠΑ) «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, αποχώρησε από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο συζήτησε την «ανοικοδόμηση» της χώρας και την «εξάλειψη» της παραγωγής ηρωίνης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Ντέιβ Μπλάνκετ, ο Καρζάι δέχτηκε μαζική «επιστροφή προσφύγων».
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Στρατιώτες, δικαστές και εκτελεστές

ΜΑΝΙΛΑ.-- Οι καταγγελίες περί δολοφονιών «συνοδοιπόρων» αριστερών οργανώσεων και κατατρομοκράτησης των κατοίκων των Νότιων Φιλιππίνων από στρατιώτες της 204ης μονάδας των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων προκάλεσαν την αποστολή 12μελούς ομάδας ερευνητών για τη διερεύνηση των γεγονότων, στα μέσα του Απρίλη. Δύο μέλη της ομάδας ερευνητών δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Και, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι δολοφόνοι τους ήταν στρατιώτες ή πήραν τις διαταγές τους απ' το στρατό...

Οι δολοφονηθέντες, η Ιντεν Μαρσελάνα, γενική γραμματέας της οργάνωσης Karapatan («Δικαιώματα»), και ο Εντι Γκουμανόι, ηγέτης συνεταιρισμού αγροτών, απήχθησαν από παραστρατιωτική οργάνωση την 21η του Απρίλη και βρέθηκαν την επομένη δολοφονημένοι. Μία ημέρα αργότερα, η Πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο διέταξε «έρευνα» για το περιστατικό. Ωστόσο, το υπουργείο Αμυνας άρχισε να «διαρρέει» πληροφορίες ότι ο στρατός ενέχεται στις δολοφονίες. Και η έρευνα «θάφτηκε»...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προσπάθεια διάλυσης βασκικού κόμματος

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΙΛΜΠΑΟ.--

Συνέχισε την προσπάθειά της η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να θέσει εκτός νόμου το ριζοσπαστικό βασκικό κόμμα «Sozialista Abertzaleak», που θεωρείται η συνέχεια του κόμματος Μπατασούνα.

Χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόυ, απείλησε τον πρόεδρο της βασκικής Βουλής Χουάν Μαρία Ατούτσα, ότι αν δε διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Sozialista Abertzaleak», σύμφωνα με τις πρόσφατες επιταγές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, θα υποστεί τις συνέπειες αφού θα υπάρξουν «θεσμικές επιπλοκές τεραστίων διαστάσεων». Πάντως χτες οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κεντροδεξιών εθνικιστικών κυβερνώντων κομμάτων της Χώρας των Βάσκων, «PNV» και «ΕΑ», ψήφισαν κατά της τροπολογίας που θα επέτρεπε στο τοπικό Κοινοβούλιο να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Sozialista Abertzaleak».

Την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε καλέσει τον πρόεδρο της βασκικής Βουλής να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Sozialista Abertzaleak» μέχρι τη Δευτέρα. Τέλος η οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια της προηγούμενης Παρασκευής στην πόλη Σανγκουέσα από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ