ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ενας αιώνιος σκουπιδότοπος

Οδοιπορικό του «Ρ» στους χώρους οι οποίοι έχουν επιλεγεί για να κατασκευαστούν Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και χώροι υποδοχής αποβλήτων

Η θέση «Σκαλιστήρι» στη Φυλή - Ανω Λιόσια
Η θέση «Σκαλιστήρι» στη Φυλή - Ανω Λιόσια
Αντιμέτωποι με τους τόνους των απορριμμάτων βρίσκονται οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που βλέπουν ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για δήθεν επίλυση του προβλήματος, κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Η κατάσταση όχι μόνο διαιωνίζεται, αλλά και οξύνεται. Η επιλογή δύο νέων περιοχών για κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και ενός ακόμη για χώρο υποδοχής αποβλήτων, μετατρέπει την περιοχή σε έναν απέραντο και... αιώνιο σκουπιδότοπο. Καθιστά τους κατοίκους της πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και καθημερινά γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι πρόκειται για μια καθαρά ταξική επιλογή. Πόσο μάλλον τη στιγμή που η Δυτική Αττική, και ειδικότερα το Θριάσιο Πεδίο, δεν αντέχει άλλες υπερτοπικές χρήσεις τέτοιου είδους.

Ο «Ρ» επισκέφθηκε την περιοχή της Δυτικής Αττικής, τους χώρους όπου πρόκειται να γίνουν οι νέοι ΧΥΤΑ και μίλησε με κατοίκους της περιοχής. Κατέγραψε τα προβλήματα, τους φόβους και τις αγωνίες των κατοίκων. Και το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δε θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά αντιθέτως θα οξυνθούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Φυλή: Επέκταση της υπάρχουσας χωματερής

Πρώτος σταθμός στο οδοιπορικό μας είναι η θέση «Σκαλιστήρι» στη Φυλή, όπου πρόκειται να γίνει ο νέος ΧΥΤΑ και ο οποίος, στην ουσία, αποτελεί επέκταση αυτού που ήδη υπάρχει στα Ανω Λιόσια. Ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους παρεμβάλλεται μόνο ένας λόφος, στο ύψος του οποίου θα φθάσουν τα απορρίμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο πρόκειται να δημιουργηθεί μία λεκάνη ΧΥΤΑ και άλλη μία για ανακυκλώσιμα βιομηχανικά απόβλητα (π.χ. μπαταρίες, καταλύτες κλπ.).

Η θέση «Μελετάκι» στη Μάνδρα
Η θέση «Μελετάκι» στη Μάνδρα
«Αν εξακολουθήσουν να πέφτουν 5.500 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως στη Φυλή, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στη χωματερή των Α. Λιοσίων, τότε η νέα χωματερή έχει "ζωή" μόνο επτά χρόνων. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο πλήρης σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, δηλαδή οι απαραίτητοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ΧΥΤΑ, τότε ο χώρος αυτός θα αντέξει απορρίμματα για 15 χρόνια», μας λέει ο Γ. Σπιθουράκης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), αναδεικνύοντας την προχειρότητα της επιλογής του. Ετσι, στην ουσία ένα πρόβλημα, αντί να λύνεται, διαιωνίζεται.

Ο Γ. Παπαπαναής, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής από τη Δυτική Αττική, συμπληρώνει: «Οταν αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα σκουπίδια, μετά τίποτα δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν, ακόμη και όταν υπερκορεστεί ο χώρος. Αυτό γίνεται και με τη χωματερή στα Ανω Λιόσια. Είναι υπερκορεσμένη και, όμως, συνεχίζουν να πέφτουν και άλλα σκουπίδια. Πολύ φοβάμαι ότι αντί για 7 ή 15 χρόνια, θα ζούμε με τα σκουπίδια για τα επόμενα 40 χρόνια. Αλλωστε, είναι μια τεράστια έκταση και όλα είναι πιθανά».

Λατομείο «Μουσαμά»

Το λατομείο «Μουσαμά»στα Ανω Λιόσια
Το λατομείο «Μουσαμά»στα Ανω Λιόσια
Στη θέση «Λατομείο Μουσαμά», η κυβέρνηση πρόκειται να χωροθετήσει χώρο υποδοχής υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Δυτικής Αττικής. Η περιοχή απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. «Στα ήδη "τελειωμένα" από περιβαλλοντικής άποψης Α. Λιόσια», λέει ο Γ. Παπαπαναής, «επιχειρούν να φέρουν χρήσεις χειρότερες και πολύ πιο επικίνδυνες ακόμη και από έναν ΧΥΤΑ».

«Είναι αποφασισμένοι το Θριάσιο να μείνει σκουπιδότοπος: 40 χρόνια έχουμε τον καρκίνο στην πλάτη μας. Αν περπατήσεις μέσα στην πόλη των Α. Λιοσίων, εισπνέεις τα σκουπίδια. Πας το βράδυ σπίτι σου και η μπόχα είναι αφόρητη. Και μας λένε ότι θα φέρουν και άλλα...», μας λέει από την πλευρά του ο Χαρίτος Καλλίνικος, κάτοικος της πόλης.

Τα απορριμματοφόρα θα περνούν μέσα από τη Μάνδρα

Στην περιοχή «Μελετάκι», στη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής, πρόκειται να γίνει ο δεύτερος ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική. Ο χώρος, απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Μάνδρας, όπου και μας οδηγεί ο Αρ. Γκιώκας, κάτοικος της περιοχής: «Ο μόνος δρόμος πρόσβασης σε αυτό το σημείο είναι μέσα από την πόλη, κάτι που σημαίνει ότι καθημερινά δεκάδες απορριμματοφόρα θα διασχίζουν τη Μάνδρα. Είμαστε σε απόγνωση».

Και ο Αρ. Γκιώκας καταλήγει: «Η Μάνδρα είναι μια εργατούπολη. Είμαστε εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία τόσες δεκαετίες. Και τώρα μας θυμάται για να φέρει τα σκουπίδια».


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΧΑΝΙΑ
Ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη βάση της Σούδας

Αναστάτωση αλλά και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα Χανιά στοιχεία έρευνας γιατρού του ΕΣΥ στην περιοχή των Καλυβών, που παρουσιάζουν αυξημένα τα κρούσματα καρκίνου στις Καλύβες και τα γύρω χωριά, περιοχή κοντά στις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Ο ιατρός του ΕΣΥ Κυριάκος Κατριτζιδάκης, υποστηρίζει ότι ο καρκίνος σκοτώνει ολοένα κι μικρότερες ηλικίες και γυναίκες από 45 ως 64 χρονών. Σύμφωνα με τη μελέτη στην περιοχή ευθύνης του Περιφερειακού Ιατρείου Καλυβών, τα τελευταία 36 χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Αφορμή για την έρευνα του γιατρού, ήταν η ανησυχία των κατοίκων που αντιμετωπίζουν αρκετά περιστατικά συγχωριανών τους καρκινοπαθών και ανησυχούν μήπως αυτό οφείλεται στην ύπαρξη των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή και ιδιαίτερα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Το θέμα απασχόλησε την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων σε συνεδρίασή της την προηγούμενη Πέμπτη, όπου συζητήθηκε να ανατεθεί σε επιστημονικό φορέα η διεξαγωγή έρευνας για τη μόλυνση του Περιβάλλοντος στην περιοχή των Χανίων και ειδικότερα στους Δήμους Ακρωτηρίου, Σούδας, Καλυβών, Βάμμου κ.ά.

Για το ζήτημα αυτό, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Αρμένων», τονίζοντας την ανάγκη για παραπέρα έρευνα και μελέτη. Οι φορείς, τέλος, καταγγέλλουν την ύπαρξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη Σούδα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ξεπλένονται στρατιωτικά οχήματα τα οποία συμμετείχαν σε περιοχές που έγινε χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επίσης, τη μόλυνση της θάλασσας από πυρηνικά απόβλητα, πυρηνοκίνητων σκαφών που ελλιμενίζονται στη βάση. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει, τονίζεται και καλείται ο λαός και η νεολαία των Χανίων να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η κυβέρνηση ήξερε για το κλοφέν από το 1996!

Την προκλητικά επικίνδυνη αδιαφορία της κυβέρνησης σχετικά με την ύπαρξη διαρροών της τοξικής ουσίας κλοφέν, στα υπόγεια του κτιρίου όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, έφερε χτες στην επιφάνεια, έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ραδιοσταθμού, η εταιρία συντήρησης των ηλεκτρικών μετασχηματιστών που υπάρχουν στο κτίριο, είχε ενημερώσει από τον Αύγουστο του 1996 (!) το υπουργείο Οικονομικών ότι έπρεπε να απομακρυνθούν ταχύτατα οι μετασχηματιστές και οι πυκνωτές, καθώς υπήρχαν πολλές διαρροές της πολύ τοξικής (και ύποπτης ακόμα και για καρκινογενέσεις) ουσίας κλοφέν, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αλλά και όλων όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο η εταιρία συντήρησης είχε επισημάνει ότι οι διαρροές αυτές ίσως δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον, κάτι που όπως φαίνεται, όμως, δε στάθηκε ικανό να θορυβήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και το γενικό γραμματέα Μιλτ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο θέμα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οξύνονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα

Σοβαρά είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη των Ιωαννίνων, στο οικοσύστημα της Λίμνης, εξαιτίας των ρύπων από το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης και τη μόλυνση του περιβάλλοντος της περιοχής της Δουρούτης εξαιτίας της χωματερής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις, η Λίμνη είναι γεμάτη με τοξίνες, επικίνδυνες για τον οργανισμό των ανθρώπων και των ζώων, ενώ κάθε παρατεταμένη ανομβρία απειλεί με εξαφάνιση τη λίμνη. Η προστασία της λίμνης και του υδροφόρου ορίζοντα του λεκανοπεδίου είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν ως ενιαίο οικοσύστημα.

Φλέγον ζήτημα για την περιοχή αποτελεί και το ζήτημα των απορριμμάτων. Επί χρόνια ολόκληρα συντάσσονται μελέτες για τους ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, ενώ πρόσφατα μελέτη ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για τους ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Κι ενώ τεράστια ποσά έχουν δαπανηθεί δε δίνεται κάποια ουσιαστική λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα. Ειδικά το θέμα της χωματερής της Δουρούτης γίνεται σοβαρότερο, καθώς η εν λόγω χωματερή βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΖΑΧΛΩΡΟΥ»
«Οχι στον αποκλεισμό του χωριού μας»

Τον αποκλεισμό του χωριού τους εξαιτίας της διακοπής των δρομολογίων του οδοντωτού σιδηροδρόμου, καταγγέλλουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Κάτω Ζαχλωρούς «Η Ζαχλωρού». Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι έχει σημειωθεί πολύ σοβαρό πλήγμα στην οικονομική ζωή της κοινότητας και απευθύνουν έκκληση σε κάθε αρμόδιο να λυθεί το πρόβλημά τους.

Οπως εξηγούν, λόγω ανακαίνισης του οδοντωτού, έχουν καταργηθεί όλα τα δρομολόγια που συνδέουν τη Ζαχλωρού με τα Καλάβρυτα αλλά και με το Διακοπτό. Το οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τη μετακίνηση σ' αυτές τις περιοχές δε λειτουργεί, αφού «η γέφυρα του Βουραϊκού, που ενώνει το χωριό με την επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πούντας, ύστερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα μόνο με τα πόδια ή με πολύ μικρά ελαφρά οχήματα να είναι δυνατή η διέλευση». Ετσι, οι κάτοικοι του χωριού «αισθάνονται, και είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι και όχι μόνο.»

Η κατάσταση αυτή, η οποία θα διαρκέσει για ένα χρόνο, αν δε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, έχει αποβεί μοιραία για την τοπική οικονομία που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και την κτηνοτροφία. Τοπικές επιχειρήσεις που συντηρούν πολλές οικογένειες απειλούνται. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για να μπει τέλος στην απομόνωση της Ζαχλωρούς, τα μέλη του συλλόγου αντιπροτείνουν: «Τα έργα να ξεκινήσουν από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα και να μεταφερθεί ένα ζεύγος συρμών στα Καλάβρυτα που θα εκτελεί δρομολόγια Καλάβρυτα - Ζαχλωρού και αντίστροφα. Οταν τα έργα θα συνεχίσουν από Ζαχλωρού για Καλάβρυτα να πραγματοποιούνται δρομολόγια από Διακοπτό μέχρι Ζαχλωρού και αντίστροφα».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης διοργάνωσε χτες το βράδυ ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων των φορέων από το δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δήμο, για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς, καθώς βέβαια και για την οργάνωση της παραπέρα δράσης όλων για το συλλαλητήριο που ετοιμάζει ο δήμος την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έντονα οικονομικά προβλήματα που παραμένουν, στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο δήμος ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων, που όμως δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί, στην ανάγκη να προχωρήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπλαση των Ασπρων Χωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη της άμεσης υλοποίησης του προγράμματος για την πλατεία Κουμπάκη, καθώς και στην προώθηση του έργου στις σχολές «Ηράκλειτος». Η κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης ανοίγει στην ουσία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Στ. Μπενετάτος, ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα: «Διεκδικούμε την πόλη μας - Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σχολείων, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης.

Δυναμώνουν οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων των περιοχών όπου πρόκειται να κατασκευαστούν ΧΥΤΑ και οι οποίοι αντιδρούν στην τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ που ψηφίστηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα Σάββατο και ώρα 7 μ.μ., ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής και ο Δήμος Κερατέας διοργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας με τον Βασ. Παπακωνσταντίνου στον κόμβο Κακής Θάλασσας στην Κερατέα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλει χωρίς διάλογο λύσεις. Την ίδια μέρα και ώρα οι κάτοικοι του Κορωπίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, καταγγέλλοντας την τροπολογία ως «παράνομη και απολύτως αυθαίρετη».

Δεντροφύτευση της παραλίας στο Λαγονήσι

Την παραλία στο Λαγονήσι θα δεντροφυτεύσουν αύριο Κυριακή, 8 Ιούνη, κάτοικοι, φορείς και μαθητές των σχολείων του Δήμου Καλυβίων, γιορτάζοντας έτσι την Ημέρα Περιβάλλοντος και εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία τους στα σχέδια της εταιρίας του Δημοσίου «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» να ξεπουλήσει και να τσιμεντοποιήσει τις παραλίες της περιοχής. Τη δεντροφύτευση διοργανώνουν το Πολιτιστικό Κέντρο Λαγονησίου, το Πνευματικό Κέντρο και τα σχολεία του Δήμου Καλυβίων και θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, από το 39ο έως το 40ό χιλιόμετρο και από το 41,5ο έως το 42ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ