ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι

Η απόφαση συνεισφέρει στην κάθαρση και στον εξαγνισμό από το «Οτσαλάνειο άγος», σχολίασε ο δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη, Θ. Θεοδωρόπουλος

Από παλιότερη κινητοποίηση Κούρδων στην Αθήνα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση Κούρδων στην Αθήνα
Αθώους κατά πλειοψηφία (4-3) έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους Α. Ναξάκη, Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν) και Γιακάρ Τσεντκίζ, οι οποίοι κατηγορούνταν για το κακούργημα της «προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας». Υπέρ της αθωότητας των κατηγορουμένων ψήφισαν οι ένορκοι.

Οσον αφορά στο αδίκημα της συνεργίας στην παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα μας κρίθηκαν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι. Οι Γ. Μαγγίνας, Στ. Ευαγγελάτος και Ζ. Πεχλιβανούδης κρίθηκαν αθώοι με ψήφους 4-3, ενώ για τους υπόλοιπους το δικαστήριο ομόφωνα αποφάνθηκε ότι είναι αθώοι. Να υπενθυμίσουμε ότι κατηγορούμενοι για συνεργία στην παράνομη είσοδο Οτσαλάν ήταν οι: Ε. Στεργιόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας «Athens Aviation Service LTD», που φέρεται ως μεσάζων για τη ναύλωση του αεροσκάφους, Γ. Μαύρος, υπάλληλος της ναυλώτριας εταιρίας, Α. Σιμιγδαλάς, εκπρόσωπος της εταιρίας «Aegean Aviation SA», στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, Ζ. Πεχλιβανούδης, κυβερνήτης του αεροσκάφους, Στ. Ευαγγελάτος, προϊστάμενος της αίθουσας VIP, Δ. Καραγιώργος, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. (υπηρεσία στον έλεγχο διαβατηρίων) και Γ. Μαγγίνας, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, ομόφωνα αθώος κρίθηκε και ο έγκλειστος στο Ιμπραλί Κούρδος ηγέτης, Α. Οτσαλάν, ο οποίος κατηγορούνταν για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Ομόφωνα αθώες κρίθηκαν, επίσης, η συγγραφέας Β. Δαμιανάκου και η κόρη της Ε. Βασιλοπούλου, οι οποίες προσέφεραν κατάλυμα στον Κούρδο ηγέτη.

Τέλος, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών τα πρακτικά της δίκης, προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκη, και για κάθε άλλον τυχόν υπεύθυνο, χωρίς όμως να αγγίζει τα πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή, ο έλεγχος για τυχόν ποινικές ευθύνες θα είναι από τον Χ. Σταυρακάκη και χαμηλότερα ιεραρχικά.

Με τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, στην οποία «μίλησε» το φρόνημα των ενόρκων δικαστών, κλείνει τυπικά μια υπόθεση που πριν τέσσερα και πλέον χρόνια συντάραξε την Ελλάδα και πληγώθηκε το φιλότιμο των Ελλήνων με την πράξη της κυβέρνησης να παραδώσει τον Α. Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν μπόρεσε να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα, ποιοι ευθύνονται για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην τουρκική ΜΙΤ. Δεν αποκαλύφτηκε το ζοφερό και ύποπτο παρασκήνιο εκείνης της δραματικής περιόδου.

Βέβαια, ούτε η κυβέρνηση κατόρθωσε να πετύχει τον βασικό στόχο της, να «αθωωθεί» και να βρει εξιλαστήρια θύματα στα δώδεκα άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Από την ακροαματική διαδικασία φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι κατηγορούμενοι δε φέρνουν καμιά ευθύνη για τις πράξεις που τους αποδίδονται και ότι οι πραγματικές ευθύνες βρίσκονται μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας, Ν. Σεϊντής, στην αγόρευσή του είχε υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται το αδίκημα της διατάραξης των διεθνών σχέσεων και δεν υπήρξε έκθεση του ελληνικού κράτους σε κίνδυνο πολέμου και εχθροπραξιών (άρθρο 140).

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος

Ο συνήγορος του Κούρδου ηγέτη, Θ. Θεοδωρόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ιστορικής σημασίας» που συνεισφέρει στην κάθαρση και στον εξαγνισμό από το «Οτσαλάνειο άγος». Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του Α. Οτσαλάν σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση μάς δήλωσε:

«Είναι μια απόφαση ιστορικής σημασίας και επιβεβαιώνει την απόλυτη χρησιμότητα της ύπαρξης του λαϊκού στοιχείου στη σύνθεση του δικαστηρίου. Συμβαδίζει απόλυτα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Συμβάλλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών που διαταράχτηκαν από τη μεθόδευση παράδοσης του "Απο" στην Τουρκία.

Αποτελεί λαμπρό δείγμα επιβίωσης στη σύγχρονη εποχή της αρχαίας ελληνικής παράδοσης για την παροχή ασύλου στον ικέτη, κάτι που ούτως ή άλλως ανταποκρίνεται στα πραγματικά αισθήματα φιλοξενίας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού να συνεισφέρει σημαντικά στην κάθαρση και στον εξαγνισμό από το "Οτσαλάνειο άγος", που προκλήθηκε από την εγκληματική και ηθικώς καταδικαστέα σύμπραξη των πραγματικών ενόχων στο σχέδιο σύλληψης και παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία και από την ανεπιτυχή προσπάθεια συγκάλυψης του σχεδίου αυτού.

Τέλος, η απόφαση αυτή αποκαθιστά τα ειλικρινή και παραδοσιακά αισθήματα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και κουρδικού λαού, τα οποία δοκιμάστηκαν, εξαιτίας της παραπάνω εγκληματικής συμπεριφοράς των ενόχων, η οποία δεν αρκεί μόνο να καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, δεδομένου ότι πρέπει κάποτε να αποδοθούν και οι υπάρχουσες ποινικές ευθύνες, ώστε να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια».

Παράλληλα, κατά τη χτεσινή αγόρευσή του στο δικαστήριο ο Θ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι η «δίκη Οτσαλάν» είναι βαθύτατα πολιτική δίκη. Το γεγονός ότι παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί αμέσως μετά την παράδοση του Κούρδου ηγέτη, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρέθηκε στο ναδίρ, αποδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης.

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος πρόσθεσε ότι η άφιξη Οτσαλάν ήταν γνωστή στις ελληνικές αρχές. Γνώριζε ο Σταυρακάκης, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο να εισέλθει ο «Απο» στην Ελλάδα στις 29 του Γενάρη 1999 και ενημέρωσε τον υποδιοικητή της ΕΥΠ, Λουκόπουλο, και εκείνος με τη σειρά του το ανέφερε στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Φ. Πετσάλνικο, και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Γεωργακόπουλο.

Επίσης, ο συνήγορος του Οτσαλάν ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζαν τα πάντα. Ηταν αυτοί που είχαν χορηγήσει κινητά τηλέφωνα στον «Απο» και στους συνεργάτες του και πλήρωναν τους λογαριασμούς των τηλεφώνων, ενώ του είχαν παράσχει και πλαστό διαβατήριο στο όνομα Μαύρος.

Ο Φ. Κρανιδιώτης, συνήγορος επίσης του Οτσαλάν, είπε ότι ποτέ στα χρονικά της χώρας δεν ειπώθηκαν τόσα πολλά ψέματα και από τόσους πολλούς ανθρώπους. Το μεγάλο ψέμα, είπε ο Φ. Κρανιδιώτης, ήταν η δήθεν συμφωνία Οτσαλάν για μετάβασή του στην Κένια, ενώ πρόσθεσε πως ο Κούρδος ηγέτης συμπεριφέρθηκε με εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και ήταν πάντα συνεργάσιμος.


«Μακεδονία»: Προτεκτοράτο με όνομα...

Η ΠΓΔΜ «χαλαρώνει» στην αγκάλη της Ουάσιγκτον ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Κάτω από το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχτηκε το τελεσίγραφο για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας που προβλέπει την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το «ενοχλητικό», για την Αθήνα, αντάλλαγμα που εξασφάλισε η ΠΓΔΜ, είναι ότι στη συμφωνία η χώρα αναφέρεται με τη συνταγματική της ονομασία. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν τη χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο χτεσινός Τύπος των Σκοπίων ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα αυτό. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ», είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώτη συμφωνία με την ΗΠΑ υπό το όνομα Μακεδονία» και σημειώνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο επίσημο κείμενο με νομική ισχύ που θα υπογράψουν οι δύο χώρες, στο οποίο η ΠΓΔΜ θα αναφέρεται με τη συνταγματική της ονομασία. Επίσης, προσθέτει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν αναμένει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της ΕΕ για την απόφασή της αυτή, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της επίσημης Αθήνας για τη χρησιμοποίηση του ονόματος «Μακεδονία» στη συμφωνία αυτή με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έδωσαν, στις χώρες στις οποίες υπέβαλλαν το αίτημά τους για την εξαίρεση Αμερικανών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, διορία μέχρι την 1η Ιουλίου, για να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια που τους παρέχουν. Η ΠΓΔΜ λαμβάνει ετησίως από τις ΗΠΑ, στρατιωτική βοήθεια περίπου 10 εκ. δολαρίων.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος που δημιουργεί η Συμφωνία σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη συμφωνία ΠΓΔΜ - ΗΠΑ, σημείωσε ότι η ΕΕ και η Ελλάδα ως προεδρία «κάνουμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στα Δυτικά Βαλκάνια, για πρώτη φορά, τόσο οργανωμένα (...) οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών, τόνιζαν πόσο θετικό ήταν το άνοιγμα αυτό της ελληνικής Προεδρίας και του ελληνικού ΥΠΕΞ, που τους κάλεσε στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό, βεβαίως, πρόσθεσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, δε σημαίνει ότι αυτές οι χώρες δεσμεύονται από το σύνολο των αποφάσεων, διότι δεν είναι μέλη της ΕΕ. Οπως εμείς κάνουμε ανοίγματα, πιστεύουμε ότι και οι ΗΠΑ κάνουν τα δικά τους. Αυτό είναι η διεθνής πολιτική. Σε κάποια σημεία πετυχαίνουμε συμφωνίες. Σε κάποια άλλα κάποιες από τις χώρες αυτές πιθανόν να μη συμφωνούν απόλυτα μαζί μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Δεν έχουν τελειώσει όλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ