ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αντιδράσεις για την εφοπλιστική ασυδοσία

Από την προηγούμενη κινητοποίηση στο λιμάνι της Χίου
Από την προηγούμενη κινητοποίηση στο λιμάνι της Χίου
Αναβρασμός επικρατεί σε μια σειρά ελληνικά νησιά, καθώς οι κάτοικοι άρχισαν πλέον να δρέπουν τους καρπούς του νέου ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, που «έπλεξε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συγκατάθεση και της ΝΔ, «απελευθερώνοντας» την εφοπλιστική ασυδοσία και υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Ενα από τα κύρια «κατορθώματα» της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την ακτοπλοϊκή σύνδεση των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα σε ...είδος πολυτελείας.

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ελεύθεροι πλέον, με βάση τα υπερπρονόμια που τους έχει δώσει το νομοθετικό εξάμβλωμα 2932/2001, όχι μόνον έχουν εν πλω διάφορα σαπάκια, αλλά καλούν τον εργαζόμενο λαό να τα χρυσοπληρώνει και από πάνω. Ετσι, διαμορφώνουν όπως θέλουν τα εισιτήρια της πρώτης και δεύτερης θέσης, όπου και όποτε θέλουν καθορίζουν τις ...πολυδιαφημισμένες εκπτώσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στα εισιτήρια της τρίτης θέσης (κατάστρωμα), όπου υποτίθεται ότι η τιμή «προστατεύεται», σπεύδει κάθε φορά η κυβέρνηση και προσθέτει νέες αυξήσεις. Σ' αυτό το σκηνικό να προστεθεί ότι από σήμερα 1η Ιούλη τα εισιτήρια της τρίτης θέσης θα είναι ακόμα ακριβότερα μέχρι και 4%!

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι κάτοικοι και οι φοιτητές της Χίου έδωσαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ τη δεύτερη μέσα σε 15 μέρες δυναμική τους απάντηση, μπλοκάροντας για ώρες στο λιμάνι το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ». Οι Χιώτες διεκδίκησαν το δίκιο τους. Δηλαδή, φτηνή, απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Σε μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενάντια σ' αυτού του είδους τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, εξελίχθηκε και η συγκέντρωση που είχε καθοριστεί το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, με ομιλητή ακριβώς για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εμπεριστατωμένη πρόταση που έχει διαμορφώσει το ΚΚΕ, από κοινού με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και νησιωτικούς φορείς για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών όπου δε «χωρά» η εφοπλιστική ασυδοσία, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παραβρισκόμενους στη συγκέντρωση.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη συγκέντρωση, που ακολούθησε στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας, ενώ μαζική ήταν η σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, όπου ο Γ. Τούσσας παρουσίασε εκτενώς την πρόταση του Κόμματος, καλώντας τους κατοίκους των νησιών, τους μαζικούς φορείς, τους νησιώτες επαγγελματοβιοτέχνες, να αντιταχθούν όχι μόνο στις απανωτές αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων, αλλά συνολικά σ' αυτήν την πολιτική, που έχει αναγάγει το εφοπλιστικό υπερκέρδος σε ιερό και όσιο. Τους κάλεσε να συγκροτήσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο και να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με το υπόλοιπο συνεπές εργατικό και λαϊκό ταξικό κίνημα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, που θα έχει στο κέντρο της τις ανάγκες των εργαζομένων και θα εξασφαλίζει ανθρώπινες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Διασπαστικό σωματείο στήνει η ΠΑΣΚΕ

Τη διάσπαση του κλάδου των αποκλειστικών νοσοκόμων έβαλε στο μάτι, αυτή τη φορά, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, καθώς, όπως αποκάλυψαν οι ίδιες οι εργαζόμενες, στελέχη της έχουν βγει στη «γύρα» μαζεύοντας υπογραφές για τη δημιουργία διασπαστικού σωματείου!

Την περασμένη Παρασκευή δυο μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στελέχη της ΠΑΣΚΕ πήγαν στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας και, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενες που ήταν παρούσες, μάζεψαν τις αποκλειστικές νοσοκόμες για να τους ανακοινώσουν ότι ιδρύεται ένα νέο σωματείο (!) στο χώρο των αποκλειστικών με την επωνυμία Σωματείο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Κρατικών Νοσοκομείων και Θεραπευτηρίων!

Το σωματείο, όπως ισχυρίστηκαν, θα έχει στόχο να εξασφαλίζει δουλιά στις Ελληνίδες εργαζόμενες κατ' αρχήν και κατόπιν στις αλλοδαπές, ενώ δε δίστασαν να ζητήσουν από τις εργαζόμενες να υπογράψουν λευκές κόλλες, προκειμένου να υλοποιήσουν τα βρώμικα σχέδιά τους! Βεβαίως, αρκετές εργαζόμενες παραξενεύτηκαν από το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη περιοδεία, αλλά πολύ περισσότερο παραξενεύτηκαν γιατί δε συμμετείχαν συνδικαλίστριες από το σωματείο τους! Ετσι, τηλεφώνησαν και ενημέρωσαν τη διοίκηση του σωματείου για τη βρώμικη δουλιά που στήνει η ΠΑΣΚΕ.

Το Συνδικάτο Νοσοκόμων-Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν τα διασπαστικά σχέδια της ΠΑΣΚΕ. «Αυτό που τους πειράζει - τονίζει σε ανακοίνωσή του - είναι η αγωνιστική στάση μας, ότι δε χορεύουμε - όπως αυτοί - στους ρυθμούς αποδοχής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Οτι δεν είμαστε παραμάγαζο και υποτακτικοί συνομιλητές της πλουτοκρατίας. Οτι υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας, οργανώνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε. Διαδικασίες στις οποίες οι συγκεκριμένες δυνάμεις, όχι μόνον είναι απούσες, αλλά και τις υπονομεύουν γιατί δεν τις θέλουν».

Καταγγέλλει ανοιχτά στις εργαζόμενες: «Πρωτεργάτες και καθοδηγητές αυτής της βρώμικης δουλιάς είναι η ΠΑΣΚΕ και ορμητήριο των "αγώνων τους" το γραφείο του πολλαπλά αμειβόμενου Φελώνη, προέδρου του ΕΚΑ».

Καλεί τις εργαζόμενες να απομονώσουν τους γυρολόγους της διάσπασης και των ύποπτων συμφερόντων. «Γυρίστε την πλάτη - τονίζεται τέλος - σ' αυτούς που σας ζητούν την υπογραφή σας. Είναι υπογραφή-παγίδα, για να μας οδηγήσουν στα νύχια των κερδοσκόπων των δουλεμπορικών γραφείων και στην ανεργία. Θα τους το επιτρέψουμε; Σωματείο έχουμε. Συσπειρωνόμαστε σε αυτό, υπερασπιζόμαστε την ταξική μας ενότητα. Είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, μέρος του οποίου είμαστε και εμείς».

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ» ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η τρομοκρατία δεν πέρασε

Αποφασιστική απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών έδωσαν οι 10 εμποροϋπάλληλοι του υποκαταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ στο Πέραμα. Με τη στάση τους είπαν «ως εδώ» στον εργασιακό μεσαίωνα που επιχείρησαν να επιβάλουν σε βάρος τους οι εργοδότες. Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του καταστήματος, όταν τα αφεντικά την περασμένη βδομάδα έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν να πληρωθούν από την τσέπη του προσωπικού τα πλαστά χαρτονομίσματα που είχαν βρεθεί στο ταμείο, απειλώντας ταυτόχρονα με δυσμενείς μεταθέσεις όσους αρνηθούν.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ σαν μια γροθιά έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή μέχρι τις 11 το πρωί το κατάστημα απαιτώντας όχι μόνο την ανάκληση της άθλιας απόφασης για την πληρωμή των πλαστών χαρτονομισμάτων, αλλά να τους δοθούν τα ρεπό που αυθαίρετα τους παρακρατούσε η εργοδοσία, τα επιδόματα ταμείου και συνολικά όλα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Το κατάστημα άνοιξε μετά τις δεσμεύσεις του γενικού διευθυντή προσωπικού για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι μαζί με εκπρόσωπο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων έκαναν και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αναμένεται εντός των ημερών να κληθεί η διεύθυνση.

Απευθυνόμενη, γενικότερα, στους εργαζόμενους του κλάδου, η διοίκηση του σωματείου σημειώνει: «Το δρόμο της αντίστασης και διεκδίκησης, τον έδειξαν οι εργαζόμενοι στο ΑΤΛΑΝΤΙΚ στο Πέραμα. Σηκώστε το ανάστημά σας και μαζί με το Σωματείο σας, διεκδικήστε τα δικαιώματα που μας καταπατούν. Οσο πιο ενωμένοι είμαστε, όσο πιο οργανωμένα παλεύουμε, τόσο πιο αποτελεσματικός είναι ο αγώνας μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ