ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Ιων» περιοδεύει

Η δεύτερη φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι ο «Ιων» του Ευριπίδη, που παρουσιάζεται σε μετάφραση Νικολέτας Φριντζήλα, σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Τάκη Φαραζή, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη. Η σκηνοθέτης της παράστασης ερμηνεύει το ρόλο της Κρέουσας.

Η τραγωδία του Ευριπίδη, έχει θέμα της το μυθικό γενάρχη των Ιώνων. Ο μύθος του έργου, ελάχιστα γνωστός στους Αθηναίους της εποχής του, δίνει στον Ευριπίδη μια πρόσφορη αφετηρία για να δημιουργήσει ένα γεμάτο ευρήματα έργο, ένα συναρπαστικό θεατρικό παιχνίδι που συγκεντρώνει όλη την ειρωνική διάθεση του συγγραφέα του. Ο «Ιων» είναι δείγμα προφητικού άλματος μιας θεατρικής φόρμας που θα δημιουργηθεί και θα ανθίσει πολλούς αιώνες αργότερα. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1964, σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Το ρόλο της Κρέουσας ερμήνευε η Ελένη Χατζηαργύρη.

Παίζουν: Δημήτρης Οικονόμου, Λυδία Κονιόρδου, Χρήστος Λούλης, Νίκος Καραθάνος, Κοσμάς Φοντούκης, Αννέζα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ουρανία Μπασλή, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικολέτα Βλαβιανού κ.ά.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 5 Ιούλη στο Αρχαίο θέατρο των Δελφών, ενώ στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Αυγούστου. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Ιωάννινα (Θέατρο Δωδώνης): 30/7/2003. Μενδενίτσα (Κάστρο Μενδενίτσας): 2/8. Λάρισα (Κηποθέατρο): 6/08. Μουδανιά (Ανοιχτό αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών): 09/08. Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο): 19/08. Κατερίνη (Αρχαίο Θέατρον Δίον): 23/08. Καβάλα (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων): 27/8. Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου): 30/8. Ηράκλειο (Υπαίθριο Θέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»): 1/9. Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους): 5/9. Βύρωνας (Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»): 10/9. Μαρούσι (Θέατρο Αναβρύτων): 13/9. Αιγάλεω («Αλέξης Μινωτής»): 15/9.

Αρχή Επιδαυρίων με «Οιδίποδα»

Με την τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, από το Θέατρο Τέχνης, αρχίζουν τα Επιδαύρια, στις 4 και 5 Ιούλη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη της, Μίμη Κουγιουμτζή. Πρόκειται για την περσινή παράσταση που ματαιώθηκε, λόγω διήμερης καταρρακτώδους βροχής. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Μαρωνίτη, τα σκηνικά του Διονύση Φωτόπουλου, η επιμέλεια κοστουμιών της Κατερίνας Σωτηρίου, η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Τον Οιδίποδα υποδύεται ο Γιάννης Βόγλης. Παίζουν, επίσης: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Θοδωρής Γράμψας, Γιάννης Καρατζογιάννης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Νίκας. Στο ρόλο του Αγγελιοφόρου ο Γιάννης Φέρτης.

Ο Σοφοκλής, στα ενενήντα του χρόνια, επανήλθε στον τραγικό του ήρωα, τον Οιδίποδα. Αντιμέτωπος πια με τον δικό του θάνατο, πραγματεύεται σε αυτή την τραγωδία το τέλος του πολυβασανισμένου ήρωά του. Ο θάνατος, όμως, του Οιδίποδα δεν είναι ο θάνατος ενός απλού ανθρώπου, καθώς μέσα από αυτόν ο ποιητής γεφυρώνει το ανθρώπινο και το κοινωνικό με το θείο.

Εισιτήρια για τις 2 παραστάσεις του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» προπωλούνται στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 -εντός στοάς- τηλ. 210-3221459) και στα ταμεία του θεάτρου Επιδαύρου (τηλ. 2753-0-22026). Τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων, με πιστωτική κάρτα, γίνεται στο τηλέφωνο 210-3221459. Οι τιμές είναι: 40, 32, 22, 17 ευρώ. Φοιτητικά και για νέους μέχρι 18 ετών, στρατιώτες και πολύτεκνους 8,5 ευρώ στο άνω διάζωμα.

Αργεντίνικο τάνγκο στο Λυκαβηττό

Τη «φλόγα» του αργεντίνικου τάνγκο μεταφέρει σήμερα στο Λυκαβηττό, σε μια μοναδική παράσταση, ο Χούλιο Μπόκκα και το «Ballet Teatro Argentino». Παρουσιάζονται μερικά από τα γνωστότερα τάνγκος, τα οποία χαρακτηρίζονται από το πάθος και τον ηλεκτρισμό του αργεντίνικου χορού. Στη διάρκεια μιάμισης ώρας, το «Μπόκκα Τάνγκο», που πρωτοπαρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2002 στο Μπουένος Αϊρες με δεσπόζουσα μορφή το διάσημο χορευτή, ερμηνεύει, μέσα από τις χορογραφίες της Ana Maria Stekelman, μερικά από τα πιο γνωστά παραδοσιακά τάνγκος, όπως τα «Corrientes y Esmeralda», «Padavita», «Negracha», «El Dia que me Quieras», κ.ά. καθώς και μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του A. Πιατσόλλα, όπως «Oblivion», «Invierno Porteno», «Romance del Diablo», κ.ά.

Ο Χ. Μπόκκα συνοδεύεται από τη Σεσίλια Φιγκαρέδο και έξι ακόμα χορευτές, δύο τραγουδιστές, και μία 8μελή ορχήστρα με Διευθυντή τον Julian Vat. Τα κοστούμια είναι του Jorge Ferrari. Χορεύουν οι: Capezzuto Vincenzo, Lucas Oliva, Ariel Casco κ.ά. Τραγούδι: Viviana Vigil, Alberto Carrughi. Παίζουν οι μουσικοί: Pablo Mainetti (μπαντονεόν), Angel Bertero (βιολί), Diego Tejedor (βιολί), Herman Rossetti (πιάνο), Nestor Tedesco (τσέλο), German Martinez (κιθάρα), κ.ά.

Περί ελληνικής λογοτεχνίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΜΕΛ), σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών -Μεταφραστών Ρόδου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, εγκαινιάζει ετήσιες ενημερωτικές συναντήσεις με Ευρωπαίους κριτικούς της λογοτεχνίας, με θέμα τις νέες τάσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Στις συναντήσεις θα παρουσιάζονται έργα της πρόσφατης παραγωγής και θα ανταλλάσσονται απόψεις για μετάφρασή τους σε ξένες γλώσσες και την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Η φετινή συνάντηση θα γίνει στη Ρόδο (5,6/7), με κριτικούς από τις εφημερίδες «Le monde», «The Intependent», «Times Literary Supplement», «The Guardian», «Frankfurter Allegemeine», «Le soir», «El mundo», «Repubblica», «El pais».

Τίμησαν το έργο τους

Δύο δημιουργούς του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου, τη Θέκλα Κίττου και τον Λάμπρο Παπαδημητράκη τίμησε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ο πρόεδρος της ΕΕΣ απένειμε στους δύο σκηνοθέτες τιμητικές πλακέτες για το σύνολο της προσφοράς τους και μίλησε για το έργο και τη ζωή τους, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες από τη δικτατορία μέχρι σήμερα.

Η μορφωτική ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας, Νάσα Παταπίου, αναφέρθηκε στην πολιτιστική προσφορά των τιμώμενων στην Κύπρο. Τέλος προβλήθηκε η τελευταία ταινία της Θέκλας Κίττου, το ντοκιμαντέρ «Χρονικό και σημειώσεις γυρισμάτων» που αφορά στα γυρίσματα του μεγάλου ντοκιμαντέρ «Ο μικρός Αλί και η σύγκρουση των πολιτισμών».

Στα Ανώγεια της Κρήτης, στο πλαίσιο των «Υακινθείων», θα εμφανιστούν στις 4/7, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Θέμα της συναυλίας, που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης, είναι η «Ερμηνεία». Οι δύο συνθέτες θα παρουσιάσουν τραγούδια τους, ερμηνευμένα από την Ελλη Πασπαλά και τη Γιώτα Νέγκα. Θα συμμετέχει η Μπάντα Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ