ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να καταδικαστεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης

Να υπάρξει άμεση συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ζητά με επιστολή της προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Η ΔΑΣ ζητά άμεση συνεδρίαση προκειμένου να καταδικαστεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, να απορριφθεί η λογική αυτορρύθμισης της αγοράς, να παγώσουν οι ανατιμήσεις διά νόμου, να δοθεί αγωνιστική απάντηση ενάντια στις απολύσεις που προγραμματίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΣ σημειώνει στην επιστολή της: «Χιλιάδες απολύσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα και χιλιάδες προγραμματίζονται επίσης για το αμέσως επόμενο (πχ. "Σίσσερ Πάλκο", "ΥΒΟΝΝΗ", 100άδες από δήμους κλπ.), την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση επιδοτεί δεκάδες επιχειρήσεις για επενδύσεις στα Βαλκάνια πιστή στο σύμφωνο σταθερότητας. Οι συνεχείς ανατιμήσεις κατατρώγουν το εργατικό εισόδημα και τα δήθεν παρατηρητήρια τιμών αποτελούν πρόκληση στη νοημοσύνη των εργαζομένων».

Υπογραμμίζει δε, ότι «η κυβέρνηση με την ενθουσιώδη στήριξη της ΝΔ εξακολουθεί να πουλά εθνικό πλούτο που δημιουργήθηκε από την υπεραξία τούτης και προηγούμενων γενιών εργατών. Ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή νέα νομοσχέδια για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, προωθεί τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, για τα οποία αντί η πλειοψηφία να ανοίξει μέτωπο με την πολιτική της κυβέρνησης, προσπαθεί να διασπάσει το σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων που έχει ξεκινήσει αγώνα ενάντια στη "μαύρη εργασία", δημιουργώντας άλλο. Κατά τα άλλα επικαλείται την ενότητα».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει κυβέρνηση - εργοδοσία που στο όνομα της νέας «μεγάλης ιδέας» του έθνους, της Ολυμπιάδας, ετοιμάζονται να πετάξουν στον «Καιάδα» κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών (π.χ., ωράριο εργασίας στο εμπόριο και στις ΔΕΚΟ, δικαιώματα στην απεργία και τη διαδήλωση κλπ). «Η κυβέρνηση - καταγγέλλει επίσης - εκθέτει το λαό μας και τους εργαζόμενους σε νέους κινδύνους. Μας φέρνει σε αντιπαράθεση με άλλους λαούς, π.χ. Κούβα - Ιράν - Συρία - Παλαιστίνη - Βόρεια Κορέα κ.ά., υπηρετώντας τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και ενεργώντας από κοινού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ΕΕ, υπογράφει την αντιδραστική συμφωνία για την έκδοση εργαζομένων ως "υπόπτων" για να δικαστούν στις ΗΠΑ».

Καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η παράταξη θα συνεχίσει αποφασιστικά τη δράση της, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι το κείμενο της ΔΑΣ κατατέθηκε χτες στο προεδρείο της διοίκησης του ΕΚΑ, όπου και ορίστηκε συνεδρίαση της διοίκησης στις 21 Ιούλη.

Καταδικάζουν το καθεστώς δανεισμού εργατών

Τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα διάφορα δουλεμπορικά γραφεία, που, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, προσφέρουν «φτηνούς εργάτες» σε μια σειρά από επιχειρήσεις, έθεσε ως θέμα η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στη χτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, μεταξύ και άλλων θεμάτων, κατήγγειλαν την προκλητική αύξηση των κερδών της εργοδοσίας μέσω της «ενοικίασης», δηλαδή εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Υπογράμμισαν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αντικαθίστανται οι σταθερές θέσεις εργασίας από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται υπό το καθεστώς τεράστιας ανασφάλειας.

Τόνισαν επίσης ότι στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως όμως χτυπιέται η συλλογική τους δράση. Κύρια ευθύνη στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα δουλεμπορικά γραφεία έχουν κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ξεκαθάρισαν βεβαίως ότι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις αντέδρασαν και το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν την πάλη τους για σταθερή, πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα.

Να υπενθυμιστεί ότι την πρώτη θέση των δουλεμπορικών γραφείων έχει η «MANPOWER», η οποία έχοντας την έδρα της στις ΗΠΑ και γραφεία σε 61 χώρες, το 2001 τα έσοδά της ανήλθαν σε 11,8 δισ. δολάρια, προερχόμενα από την «προσφορά υπηρεσιών» σε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα από 3.900 υποκαταστήματά της!

Μετά τη συνεδρίαση, με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει ότι είναι ριζικά αντίθετο και δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη λειτουργία εταιριών που έχουν ως δραστηριότητα την παροχή εργασίας σε άλλους εργοδότες από εργαζόμενους με τη μορφή του δανεισμού.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προκαλούν τους ανέργους οι κυβερνητικοί

Απάντηση στον Γ. Πανταγιά, που τους κάλεσε να γιορτάσουν μαζί στη Γερμανική Σκάλα

Στην «καρδιά» της ανεργίας, στην περιοχή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εκεί που η κυβερνητική πολιτική έχει πετάξει εκατοντάδες ανθρώπους - ικανούς να στύψουν την πέτρα - στα όρια της εξαθλίωσης, σκέφτηκε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο γνωστός Γιώργος Πανταγιάς να «στήσει» προεκλογική φιέστα με ...«ποτό, φαγητό και τραγούδι». Το «τρελό φαγοπότι» θα γίνει αύριο το βράδυ στη Γερμανική Σκάλα Περάματος και θα γίνει εκεί, γιατί όπως ο ίδιος λέει στην πρόσκλησή του «θέλουμε να αναδείξουμε τη δική μας αισθητική, τις ομορφιές και την ιστορικότητα των τόπων μας, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους».

Ομως η πρόκληση δε σταματάει εδώ. Ο κ. Πανταγιάς δε δίστασε να προσκαλέσει στο... τραπέζι και ορισμένα από τα θύματα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής του, όπως είναι οι μεταλλεργάτες της Ζώνης, για να πάρει βέβαια από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά την απάντηση που του πρέπει. Σε καταγγελία που εξέδωσε το Συνδικάτο προς τον Τύπο, την οποία και κοινοποιεί στον Πανταγιά, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θεωρούμε προκλητικό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με την πολιτική της καταδικάζει στην ανεργία και στη λιτότητα τους εργαζόμενους στη Ν/Ζώνη και σε μία σειρά άλλους κλάδους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, να έχουν το θράσος να μας καλούν στα γλέντια που διοργανώνουν ενόψει προεκλογικής περιόδου». Το Συνδικάτο καλεί τους αρμόδιους «να αναζητήσουν τις πηγές για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους πανηγυρικών εκδηλώσεων», ενώ προτείνει στον Πανταγιά «και τους ομοίους του, που δήθεν κόπτονται για να αναδείξουν τη δική τους αισθητική», «να κάνουν λίγη οικονομία και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσοκομειακή κάλυψη των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων για ανθρώπους που βασανίζονται από μακροχρόνιες παθήσεις και αν μη τι άλλο αύξηση των συντάξεων του ΙΚΑ από "τρεις και εξήντα" σε "τρεις και εβδομήντα"». Και, βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι σε «ρωμαϊκά φαγοπότια» το Συνδικάτο και οι μουντζούρηδες δε συμμετέχουν.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Με μειωμένο πλήρωμα ταξιδεύουν τα σαπάκια

Ενα άγριο σχέδιο σε βάρος των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το «μαύρο μπλοκ» εφοπλιστών και κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρώντας την «ντεφάκτο» μείωση των οργανικών συνθέσεων (δηλαδή του αριθμού του πληρώματος), το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με απανωτές υπουργικές αποφάσεις, έχει στήσει βιομηχανία έκδοσης ειδικών - μειωμένων συνθέσεων για μια σειρά πλοίων και μάλιστα παλιών και υποσυντήρητων, παραβιάζοντας κατάφωρα την ισχύουσα νομοθεσία και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγγελίες στα ναυτεργατικά σωματεία, με μειωμένη σύνθεση, ταξιδεύουν τα πλοία «ΣΑΟΣ ΙΙ», «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ», «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ» και «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ». Πρόκειται για πλοία παλιά, που εκτελούν δρομολόγια στις λεγόμενες «άγονες γραμμές» που σημαίνει, σύμφωνα με το καινούριο θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο όπως αυτό καθορίστηκε με το νόμο έκτρωμα 2932/2001, ότι επιδοτούνται και από πάνω!

Η ενέργεια αυτή ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου», καθώς οι εφοπλιστές ο ένας μετά τον άλλον αξιώνουν... παρόμοια «μεταχείριση». Είναι χαρακτηριστική χτεσινή καταγγελία που έκανε ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος, σε βάρος άλλων εφοπλιστών για να ζητήσει επί της ουσίας να έχει τα ίδια προνόμια. «Με τις σκανδαλώδεις αυτές συνθέσεις και το μηδαμινό κόστος που έχουν αυτά τα πλοία θέτουν σε κίνδυνο όλες τις θέσεις εργασίας όλων των άλλων πλοίων της ακτοπλοΐας»! Να σημειωθεί βέβαια ότι σε πλοία του Αγούδημου που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά και μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, ανάμεσα στο πλήρωμά τους βρίσκονται και χαμηλόμισθοι αλλοδαποί ναυτεργάτες χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Χτες έγινε έκτακτη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με θέμα τη λήψη μέτρων μόνο όμως για το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ» όπου αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, «δυναμική συνδικαλιστική δράση» για αύριο Τετάρτη «στην περίπτωση μη ανάκλησης της ειδικής σύνθεσης του πλοίου». Επιπλέον, στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ότι η «πρακτική έκδοσης ειδικών συνθέσεων παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση υπ' αριθμ 180/1996 της ΔΟΕ, που αφορά στις ώρες εργασίας των ναυτεργατών και στην επάνδρωση των πλοίων».

Βέβαια, η ΠΝΟ με ευθύνη της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική της Επιτροπής απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - μέλη της Εκτελεστικής- που εκτιμούν ότι πρόκειται για γενικευμένη επίθεση και όχι αποσπασματική, και η οποία χωρίς δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ την ίδια ώρα που βγάζει «κραυγές» είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης για την τροποποίηση προς το χειρότερο του ΠΔ 174/74, που καθορίζει τον αριθμό των οργανικών συνθέσεων των πλοίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ