ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικαίωμα η πλήρης και σταθερή εργασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις εργαζομένων σε δεκάδες δήμους

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους έκτακτους, στους απολυμένους απευθύνει το ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις στους δήμους και σημειώνει ότι πρέπει «να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να αναπτύξουν την αγωνιστική τους συσπείρωση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φορείς της».

Παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση:

«Οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε δεκάδες δήμους της χώρας επιβεβαιώνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μοχλό για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και άλλων μορφών υποαπασχόλησης. Χιλιάδες έκτακτοι, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", μένουν απλήρωτοι, οι σχολικοί φύλακες είναι ανασφάλιστοι και το σύνολο αυτών των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οδηγούνται στην ανεργία ή στην παραμονή στη μερική απασχόληση. Η αγωνία για το δικαίωμα στην εργασία χρησιμοποιείται για να κρατούνται οι άνεργοι σε πολιτική ομηρία.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να καταδικάσουν την πολιτική που καταπατά το δικαίωμα στην εργασία, να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κανείς εργαζόμενος να μη δώσει πίστη στις ψευτοϋποσχέσεις τους αλλά και στην προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργεί ο ΣΥΝ με το πρόσχημα της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 1999/70. Γιατί η οδηγία αυτή όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας και τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, αλλά αποτελεί εργαλείο ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού υμνεί τα "ευέλικτα εργασιακά πρότυπα" και έχει ως βάση την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκτάκτων. Διεκδικεί το αίτημα της εξασφάλισης πλήρους-σταθερής εργασίας για όλους, με μισθούς, ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικεί:

Τα αναγκαία κονδύλια από την κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες (παιδικοί σταθμοί κ.ά.) Την επιστροφή των πόρων που παρακρατά το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΚΚΕ εκφράζει και πάλι την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων και στο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών που προωθούν τα άλλα κόμματα στην Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι, οι έκτακτοι, οι απολυμένοι πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να αναπτύξουν την αγωνιστική τους συσπείρωση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φορείς της».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Προετοιμάζονται για την τρίωρη στάση εργασίας

Με τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στις 15 Ιούλη απαντούν συνολικά οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και το δημόσιο στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις όσων ΟΤΑ υλοποιούν την πολιτική της, πλήττοντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε μέσα από σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την επόμενη Τρίτη στις 11 ώρα στην πλατεία Ομόνοιας και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας: Καμία απόλυση εργαζόμενου στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μονιμοποίηση των εκτάκτων, απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, καθώς και του νομοσχεδίου που με απαράδεκτους τρόπους επιχειρεί την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ζητούν επίσης ένταξη όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές και δύσκολες συνθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά, συνταξιοδότηση στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

Εν τω μεταξύ πληρώθηκαν τελικά οι εργαζόμενοι στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις Ανω Λιοσίων, μετά από τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και το επίδομα αδείας τους, αλλά και την ανάκληση των 675 απολύσεων στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι απολυμένοι βρίσκονται από την 1η Ιούλη στην ανεργία, αφού η διοίκηση δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους, αλλά τους κρατάει σε προεκλογική ομηρία, τάζοντάς τους σταδιακές επαναπροσλήψεις στο μέλλον. Την ίδια ώρα ο δήμος ήδη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από τις ελλείψεις που υπάρχουν.

«Επιμένουμε να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις. Στο δήμο ήδη δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα. Θα πρέπει να ανοίξει ο οργανισμός του δήμου και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει η πολιτική που εκμεταλλεύεται και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους», δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Παπαπαναής, πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο Ανω Λιοσίων.

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις απολύσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το τεράστιο θέμα των απολύσεων και των άθλιων εργασιακών σχέσεων σε πολλούς δήμους, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, έφερε και στη Βουλή, χτες, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και τους απολυμένους-θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, προστίθενται το τελευταίο διάστημα οι απολυμένοι έκτακτοι σε πολλούς δήμους της χώρας. Το πρόβλημα οξύνεται. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα "Βοήθεια στο σπίτι" μένουν απλήρωτοι, οι σχολικοί φύλακες είναι ανασφάλιστοι, οι προσληφθέντες με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης πετιούνται στο δρόμο και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι γίνονται όμηροι υποσχεσιολογίας από την κυβέρνηση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί με την πολιτική της οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας από τη μια και από την άλλη προσπαθεί να το αξιοποιήσει για να κρατήσει τους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους σε πολιτική ομηρία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπατά το δικαίωμα στην εργασία, ανατρέπει τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει αυτή την κατάσταση και βρίσκεται στο πλευρό των εκτάκτων και των απολυμένων διεκδικώντας το αίτημα πλήρους-σταθερής εργασίας».

Ο Σπύρος Στριφτάρης απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτά: «Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για το σταμάτημα των απολύσεων των έκτακτων και την εξασφάλιση πλήρους-σταθερής εργασίας για όλους, με ουσιαστικά μισθολογικά- ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα;».

«ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ»
Κατέλαβαν ξανά τη Νομαρχία

Στο πλευρό του Βαρβούτη στελέχη του κυβερνητικού κόμματος

Σε νέο αποκλεισμό της Νομαρχίας Φλώρινας προχώρησαν χτες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ», που εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους των τελευταίων 19 μηνών.

Οι 130 εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία της Βεγόρας και της Βεύης, ιδιοκτησίας του κ. Βαρβούτη, που εδώ και δεκαετίες λυμαίνεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, βγάζοντας κάρβουνο από τη γη που το παραχωρήθηκε με σύμβαση από το Δημόσιο, εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, πρέπει να τα βγάζουν πέρα και με την «οργή» των κυβερνητικών αιρετών της περιοχής που τους εγκαλούν επειδή αγωνίζονται.

Ετσι χτες, ο Ι. Δημητρίου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας και νομαρχιακός σύμβουλος ανέλαβε να τα «ψάλει» στους εργαζόμενους εκ μέρους του νομάρχη, που εκνευρίστηκε διότι μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες απέκλεισαν την είσοδο της Νομαρχίας για δεύτερη φορά.

Στη συνέχεια ήρθε να «νουθετήσει» τους εργαζόμενους ο Χ. Ναούμ, γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ.

Κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης τελικά υποχώρησαν. Και όλοι μαζί πήγαν να σχεδιάσουν τρόπους εκτόνωσης της αγωνιστικής αντίδρασης. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εντάσσεται η συνάντηση, που μάλλον θα γίνει αύριο Τετάρτη στην Αθήνα, με στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, αν δεν πληρωθούν άμεσα και αν δε διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ