ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενταση κατά την κατάθεση Μπιτσάκη

Με καταθέσεις μαρτύρων των Α. Γιωτόπουλου και Α. Παπαναστασίου, συνεχίστηκε η δίκη

Η κατάθεση του Ε. Μπιτσάκη, ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που κατέθεσε ως μάρτυρας του Α. Γιωτόπουλου, ανέβασε χτες τους τόνους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στον μάρτυρα υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από τον εισαγγελέα Χ. Λάμπρου, όταν εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιωτόπουλος επιλέχτηκε και κατασκευάστηκε ως αρχηγός της «17 Ν», γιατί ήταν ευάλωτος λόγω του γεγονότος ότι πολιτικά ήταν ανένταχτος, σε σχέση με άλλους που ανέπτυξαν έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα.

Ιδιαίτερα, φαίνεται να ενοχλήθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός Χ. Λάμπρου, όταν ο μάρτυρας αμφισβήτησε στοιχεία, τα οποία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο και ενοχοποιούν τον Α. Γιωτόπουλο. Χαρακτηριστικά, ο Ε. Μπιτσάκης υποστήριξε ότι τα αποτυπώματα μεταφέρονται, ο γραφολογικός χαρακτήρας κατασκευάζεται και τα κλειδιά της γιάφκας της Δαμάρεως, που βρέθηκαν στο σπίτι του Α. Γιωτόπουλου, δεν μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, τα πνεύματα οξύνθηκαν και ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον μάρτυρα ότι είναι «εμπαθής», για να πάρει την απάντηση πως ο ίδιος είναι «υβριστής».

Στο μεταξύ, ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι δε γνωρίζει προσωπικά τον κατηγορούμενο, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο Ε. Μπιτσάκης ήταν τότε ενταγμένος στο ΚΚΕ, αλλά, όπως είπε, την περίοδο της δικτατορίας άκουγε στο Παρίσι για τη δράση του Γιωτόπουλου, ο οποίος είχε εκλεγεί γραμματέας των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι.

Οταν ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη βόμβα που είχε τοποθετήσει την περίοδο της χούντας ο Α. Γιωτόπουλος στο υπόγειο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο.

- Πρόεδρος: Εμείς, κ. Γιωτόπουλε, πού να ξέρουμε ότι βάλατε εσείς τη βόμβα; Μας φέρατε εδώ καθηγητές, ανθρώπους της φιλοσοφίας, αλλά δε μας φέρατε συντρόφους σας από τη ΛΕΑ. Ποιοι ήταν αυτοί οι σύντροφοί σας; Κράτησαν και αυτοί το ψευδώνυμό τους αργότερα;

- Γ. Ραχιώτης (συνήγορος Γιωτόπουλου): Περιμένετε, κ. πρόεδρε, μη βιάζεστε.

Ο Ε. Μπιτσάκης, στην κατάθεσή του, υποστήριξε επίσης ότι η ιδεολογική τοποθέτηση του Α. Γιωτόπουλου είναι εντελώς ασύμβατη με οποιαδήποτε συμμετοχή του σε μια οργάνωση, όπως είναι η «17 Νοέμβρη».

Ενταση και φραστικό επεισόδιο δημιουργήθηκε χτες και μεταξύ του Ε. Μπιτσάκη και του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Τ. Βασιλακόπουλου.

Αλλοθι στον Α. Γιωτόπουλο για τη διπλή δολοφονία Μομφεράτου - Ρουσέτη στις 21 Φεβρουαρίου του 1985 προσπάθησε να δώσει η Γαλλίδα καθηγήτρια Φιλολογίας Ανί Προυσάρ, η οποία κατέθεσε ότι το Φεβρουάριο του 1985 ήταν διακοπές με τον κατηγορούμενο και τη σύντροφό του, αλλά, όταν ρωτήθηκε, δε θυμόταν τις ημερομηνίες.

Επίσης, υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου, κατέθεσαν ο αρχιτέκτονας Α. Βεζίρογλου, ο οποίος κατασκεύασε το σπίτι της συντρόφου του κατηγορούμενου στους Λειψούς και ο Ν. Τσατσάρης, γυναικολόγος, φίλος του Α. Γιωτόπουλου από το Παρίσι.

Τέλος, χτες κατέθεσαν οι Χρ. Μπουγιουκλής, τραπεζικός υπάλληλος, Χανς Βερμίλεν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, Κ. Χουχουλιδάκης έμπορος, Απ. Μυτιτζής οικονομολόγος - έμπορος, Ανθούλα Βιδενμάιερ μεταφράστρια - διερμηνέας, καθώς και η σύζυγος του κατηγορουμένου Π. Παπαναστασίου - Πρόγιου, μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Παπαναστασίου. Ολοι τους υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος είχε πάντα ευρωπαϊκή αντίληψη και κατεύθυνση και πίστευε στους θεσμούς, στις ήπιες αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται βήμα - βήμα, ενώ τόνισαν ότι ήταν αδύνατον να ενταχθεί σε παράνομη οργάνωση που κινούνταν εξωθεσμικά.

Πέθανε ο Νίκος Ψυρούκης

Απεβίωσε την Κυριακή τα ξημερώματα ο Ιστορικός - Συγγραφέας Νίκος Ψυρούκης. Η κηδεία του θα γίνει στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη 9/7 στις 11:00

Να μην τσιμεντοποιηθεί το Πάρκο Γουδή

Το αίτημά της να μην τσιμεντοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή και να διαμορφωθεί επιτέλους ως χώρος πρασίνου, εξέθεσε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα στην υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά. Οπως σημείωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η μεταολυμπιακή χρήση του μητροπολιτικού πάρκου σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ώστε να αποτελέσει χώρο πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση των χρήσεών του.

Η Φ. Γεννηματά δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στο διευρυμένο νομαρχιακό Συμβούλιο και να συγκαλέσει σύσκεψη με τους δημάρχους των όμορων δήμων, ενώ - όπως είπε - θα ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης των Μητροπολιτικών Πάρκων, με ευθύνη της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αμφιλοχίας, με τη συμμετοχή των παραρτημάτων Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Κέρκυρας, διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, στις 12 και 13 Ιούλη 2003 (Σάββατο Κυριακή), στην 59η επέτειο της νικηφόρας μάχης «εκ παρατάξεως», που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 12-14 Ιούλη 1944 ενάντια στους γερμανοφασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Οι εκδηλώσεις, εκτός των ομιλιών - χαιρετισμών, περιλαμβάνουν πολιτιστικές λαογραφικές εκδηλώσεις με τη 12η Εκθεση Ζωγραφικής με έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γούλα και φωτογραφίες της Αντίστασης, έκθεση βιβλίων. Επίσης μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, απαγγελίες ποιημάτων.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για συμμετοχή στην εκδήλωση το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιούλη 2003, που αναχωρούν το Σάββατο 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ: 2108234296 και 2108831368

- Η ΝΕ ΠΕΑΕΑ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας πραγματοποιούν, την Κυριακή 13 Ιούλη εκδρομή - προσκύνημα στο Τρίκκερι, όπου κατά την περίοδο του Εμφυλίου λειτούργησε στρατόπεδο ανδρών και γυναικών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 π.μ. από την προβλήτα απέναντι από το Πανεπιστήμιο.

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ(Σκενδεράνη 2, 2ος όροφος). Τηλ: 29003 (11-1 μ.μ.) και 47356 και 51413.

- Στο μνημείο απαγχονισθέντων, στις 21.7.1944, πενήντα τεσσάρων Ελλήνων πατριωτών (50 όμηροι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και 4 στελεχών αντιστασιακών οργανώσεων), από τους Γερμανούς κατακτητές που είναι στο 19ο χιλ. στο δρόμο Αθήνας - Ραφήνας, η Αδελφότητα των οικογενειών τους κάνει μνημόσυνο τιμής, την Κυριακή 20.7.2003 και ώρα 10.15 π.μ.

Αθώοι οι συλληφθέντες κάτοικοι του Ασπροπύργου

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι του Ασπροπύργου την απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, με την οποία αθωώθηκαν ο αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής Παναγιώτης Γρηγοριάδης και άλλα 14 άτομα που είχαν κατηγορηθεί για παρακώλυση συγκοινωνίας. Οι αθωωθέντες είχαν συλληφθεί πριν 15 μέρες, επειδή διαμαρτύρονταν για τα υπέρογκα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι θα νομιμοποιηθούν οι κατοικίες τους. Στα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί, οι αστυνομικοί έδειξαν πρωτοφανή βία σε βάρος των διαδηλωτών. Ουδείς, όμως, από τους αστυνομικούς ήταν κατηγορούμενος.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα με τους κατοίκους του Ασπροπύργου έχουν χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως ομογενείς από τη Ρωσία, οι οποίοι με την υπόσχεση ότι θα νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων τα σπίτια τους αγόρασαν οικόπεδα και στη συνέχεια έγιναν όμηροι των κυβερνήσεων, που, λέγοντας ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα τους, προεκλογικά τους αποσπούσαν τις ψήφους και στη συνέχεια τους επέβαλαν πρόστιμα, ώστε με την πάροδο του χρόνου να τους εκβιάζουν ακόμα περισσότερο.

Προσφυγή κατά του γηπέδου της ΑΕΚ

Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνει το γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς ο δήμος και κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας, με την οποία επιτρέπεται η κατασκευή και επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ, καθώς και η κατασκευή διάφορων άλλων χώρων πολλαπλών χρήσεων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως δε στοιχειοθετείται η βεβαιότητα ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πως η προσβαλλόμενη απόφαση των αρμοδίων υπουργών είναι αντίθετη με το νόμο 1650/86, επειδή το έργο δεν ανήκει στην κατηγορία έργων, για την οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ν. Φιλαδέλφεια προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 32.000 θέσεων, κλειστό γήπεδο μπάσκετ 7.000 θέσεων, δεύτερο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, δύο κλειστά γήπεδα βόλεϊ, καταστήματα, κινηματογράφοι κλπ.

Επίσης, ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η απόφαση για τη νέα κατασκευή και επέκταση του γηπέδου αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές, επειδή επιτράπηκαν νέες χρήσεις γης με εμπορικό χαρακτήρα και ότι επιτρέπεται δόμηση «ουσιωδώς μεγαλύτερη από την υφιστάμενη».

Τέλος, υποστηρίζουν ότι από δηλώσεις του Ντ. Οσβαλντ, προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία και του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου προκύπτει ότι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις της ΑΕΚ δε θα χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους 2004.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

χήρα ΑΝΔΡΕΑ

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 8-7-2003 και ώρα 12 μ. στο νεκροταφείο του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιλέας του Δήμου Παρνασσού.

Τα παιδιά και τα εγγόνια της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ