ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Ζητούμενο για το λαό η αλλαγή πολιτικής»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1 FM»

Το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές - και όχι μόνον - επιδιώκει τη συνεργασία, τη συμπαράταξη και συσπείρωση δυνάμεων, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, πάντα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων. Το δε ΠΑΣΟΚ το μόνο που μπορεί να κάνει μπροστά στην κάλπη είναι να ρουσφετολογήσει. Ομως, αυτό δε σημαίνει λύση των προβλημάτων. Και επειδή οι συνθήκες ωριμάζουν, οι εργαζόμενοι μπορούν να καταλάβουν κάθε κόμμα τι πολιτική αντιπροσωπεύει.

Τα παραπάνω τόνισε - μεταξύ άλλων - η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της χτες, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1 FM» και στον δημοσιογράφο Γ. Χουδαλάκη. Ο «Ρ» αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα:

-- Ανασχηματισμός, αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, πώς τα αντιμετωπίζετε όλα αυτά;

-- Τι εννοούμε αλλαγές; Το θέμα και το ζητούμενο για το λαό είναι η αλλαγή πολιτικής, κάτι που ο κ. Σημίτης δεν το θέλει. Και επομένως, από κει και πέρα οι αλλαγές προσώπων και ευρείες όταν είναι δε συνοδεύονται από θεαματικό αποτέλεσμα, κι όταν είναι στενότερες δείχνουν και το περιορισμένο περιθώριο, που υπάρχει σε ένα κόμμα να τοποθετεί στελέχη του σε διάφορα αξιώματα.

-- Πιστεύετε ότι δε βρίσκονταν άλλοι άνθρωποι να μπουν στην κυβέρνηση, ή όλο το σχέδιο ήταν να «φαγωθεί» ο Λαλιώτης;

-- Το θέμα Λαλιώτη, κατά τη γνώμη μου, έχει περιορισμένη σημασία, παρότι είναι Γραμματέας ενός κόμματος. Και να σας πω γιατί: Ποιες είναι οι διαφορές του κ. Λαλιώτη με το ΠΑΣΟΚ; Στήριξε την κυβερνητική πολιτική με όλες τις δυνάμεις του. Αν ο κ. Λαλιώτης είχε διεξαγάγει μια εσωκομματική πάλη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ή είχε αφήσει να διαφανεί κάτι τέτοιο, ή είχε διαχωριστεί σε καίρια σημεία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, θα το καταλάβαινα. Και στον πόλεμο ο κ. Λαλιώτης έλεγε ότι άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μπορεί να συναινεί στα πάντα με τις ΗΠΑ, ενώ το κόμμα να κάνει κι από καμία διαδήλωση. Βεβαίως, ο κ. Λαλιώτης με αυτό τον τρόπο εξέφραζε τις διαθέσεις που υπήρχαν σε αγωνιστές που βρίσκονται μέσα ή κυρίως γύρω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος έκανε σαφή διαχωρισμό, ότι το κόμμα θα κάνει έτσι, το κόμμα θα λέει, αλλά η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι λένε οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι.

-- Τελικώς, μήπως το ζητούμενο ήταν η κυβέρνηση και το κόμμα να λένε τα ίδια πράγματα;..

-- Δε θέλω να πω ότι κάνουν ένα παιχνίδι. Ξέρετε, όμως, πολλές φορές, σε δύσκολες ώρες ο κομματικός μηχανισμός υποχρεώνεται να κάνει μια διαφοροποίηση απ' την κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει την κυβέρνηση.

-- Σ' αυτόν τον μίνι ανασχηματισμό, βλέπετε περιθώρια αλλαγής πιο φιλολαϊκής;

-- Το μόνο που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εκλογές είναι να υποσχεθεί και να ρουσφετολογήσει. Αλλά αυτό δε σημαίνει λύση των προβλημάτων. Το θέμα δεν είναι να έχεις ως αυτοσκοπό να κερδίσεις την κυβέρνηση. Αν έχεις ως αυτοσκοπό ή ως σκοπό να είσαι κυβέρνηση, τότε το πολύ που μπορείς να κάνεις είναι εξαγορά συνειδήσεων και ρουσφετολογία. Το θέμα είναι αν το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιεί, πράγμα που δεν το κάνει, ότι χρειάζεται άλλη πολιτική.

-- Η εξουσία από μόνη της είναι ένα ζητούμενο. Δε μιλάμε για ένα κόμμα το οποίο έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, όπως είναι το ΚΚΕ. Είναι ένα κόμμα εξουσίας.

-- Οχι, ιδεολογικό χαρακτήρα έχει και το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι να διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία για να περάσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Θέλει την εξουσία. Το θέμα που πρέπει να κρίνει ο λαός, είναι η ουσία της πολιτικής του. Τώρα αν θα είναι ο Κοντογιαννόπουλος ή ο Μπίστης υπουργός, ή ο Λαλιώτης θα είναι στο περιθώριο για να ξαναμπεί στο προσκήνιο, αυτά έχουν ενδιαφέρον, δε λέω ότι δεν έχουν, αλλά δεν απαντούν στο θέμα.

Ποιας «αριστεράς»;

-- Μήπως η παρουσία του Ν. Μπίστη σ' ένα υπουργείο δίνει μια ώθηση για το ΠΑΣΟΚ, προσωρινά;

-- Να μιλήσω γενικότερα, γιατί ειλικρινά θα αδικούσα, αυτά που θα πω, αν τα εννοούσα μόνο για τον κ. Μπίστη. Λέει ότι προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. Σηκώνεις σε μια φάση σημαίες της Αριστεράς και μετά τις κατεβάζεις και σηκώνεις άλλου κόμματος, που δεν έχει αριστερή πολιτική. Λέει, έχει ακροατήριο ο κ. Μπίστης και είναι γνωστός. Και έναν άγνωστο και άσχετο άνθρωπο να πάρω και να τον περιφέρω σε όλες τις τηλεοράσεις, θα γίνει γνωστός. Αν έχει και πέντε ικανότητες, θα γίνει ακόμα περισσότερο γνωστός. Ξέρετε πόσοι ικανοί άνθρωποι και πόσο κατάλληλοι και με λέγειν και με φινέτσα, δεν περνάνε, δεν ακούγονται στην τηλεόραση, δεν τους ξέρει κανείς; Θέλω να πω ότι αυτά όλα είναι ένα πλασάρισμα μεθοδευμένο.

Δε δικαιούμαι να μιλήσω εξ ονόματος όλων, προσωπικά θα έλεγα, ότι τα πράγματα είναι έτσι, έχει ωριμάσει η κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να καταλάβουν ένα κόμμα τι πολιτική αντιπροσωπεύει και, δεύτερο, να δουν και το περιτύλιγμα. Και εδώ αναφέρομαι και στη ΝΔ και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Εχει ανάγκη τώρα ο κόσμος να πειστεί από το αν είναι στην κυβέρνηση ο κ. Μπίστης ή ο κ. Κοντογιαννόπουλος; Δεν υπάρχει μια πολιτική τόσων χρόνων που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, τι θα κρίνουν; Τα αποτελέσματα μιας πολιτικής θα κρίνουν και όχι τα πρόσωπα που την ασκούν.

-- Αυτή η περίοδος που έρχεται, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι μια καλύτερη περίοδος για το ΠΑΣΟΚ;

-- Θα έλεγα, ότι αν έτσι το θεωρούν κάποιοι, τρέφουν αυταπάτες. Κι όπως ξέρετε η αυταπάτη καμιά φορά μπορεί να προκαλεί και μια συμπάθεια. Από ένα σημείο και μετά, όμως, όταν συσσωρεύονται προβλήματα, είναι επικίνδυνη η αυταπάτη.

Τα «καλά» της προεδρίας

-- Τώρα, που έχει τελειώσει η προεδρία, θα εστιάσει περισσότερο την προσοχή του στα δικά μας πράγματα ο πρωθυπουργός, και άρα θα κινητοποιεί καλύτερα το μηχανισμό. Και το άλλο είναι ότι είναι μια περίοδος παραλαβής έργων.

-- Κατ' αρχήν για την προεδρία: Τι το ιδιαίτερο ήταν η προεδρία, από μια άποψη; Κάθε έξι μήνες, ο πρωθυπουργός μιας χώρας αναλαμβάνει και την προεδρία. Σήμερα είναι ο Μπερλουσκόνι. Δηλαδή, τι το ιδιαίτερο; Είναι, λέει, πετυχημένη η προεδρία του κ. Σημίτη. Γιατί, του Σιράκ δεν ήτανε; Με την έννοια την εξής: Κριτήριο επιτυχίας είναι να βοηθάς να προχωράνε κάποια μέτρα που στρέφονται κατά των λαών.

-- Υποτίθεται ότι είναι θέμα ισορροπίας που είχε να κάνει με τη διάσπαση της ΕΕ λόγω του Ιράκ, ήταν μαεστρικοί χειρισμοί.

-- Εγώ θα πω την κακεντρέχειά μου, και νομίζω ότι δεν είμαι έξω από τα πράγματα. Τώρα τα ζητήματα της όξυνσης των αντιπαραθέσεων και τις ισορροπίες στα πλαίσια της ΕΕ, είναι αδύνατον να τα χειριστεί ένας άνθρωπος, ούτε και να χαντακωθούν από έναν άνθρωπο. Εδώ υπάρχουν ουσιαστικά συμφέροντα. Αλίμονο τώρα ότι κατάφερε ένα πρόσωπο, όποιο κι αν ήταν αυτό, με κάποια μαεστρία και με κάποιους ελιγμούς να λύσει τα προβλήματα. Απλώς ο κ. Σημίτης εξέφρασε το επίπεδο της συναίνεσης που κυριάρχησε στην ΕΕ. Δε θέλω να πω ότι τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία. Εχουν τη σημασία τους αλλά μην υπερβάλλουμε. Μιλάμε για την ΕΕ, δε μιλάμε για μια ομάδα που παίζει γκαζάκια στο δρόμο και έχει τον αρχηγό της, ο οποίος επιβάλλεται στους άλλους.

-- Στους έξι μήνες της προεδρίας ο κ. Σημίτης έλειπε από την Ελλάδα...

-- Είναι φυσιολογικό, γιατί έπρεπε να επισκεφτεί τις χώρες. Το ίδιο θα γίνει και με τον Μπερλουσκόνι. Υπάρχουν τα επιτελεία που κάνουν τη δουλιά. Δεν είναι εκεί το θέμα. Πολύ φοβάμαι, ότι υποβιβάζεται η ουσία του προβλήματος που λέγεται πολιτική ΠΑΣΟΚ, πολιτική ΝΔ. Δεν υποτιμώ το ρόλο των προσώπων, παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, αλλά παίζουν ρόλο στα πλαίσια της χαραγμένης πολιτικής και όχι έξω απ' αυτή την πολιτική.

-- Για το ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, θα δοθούν τα έργα στον κόσμο κλπ., τι πιστεύετε;

-- Υπάρχουν έργα που έπρεπε να έχουν δοθεί πριν από 30 χρόνια και πριν 20 χρόνια. Δηλαδή, το ότι τα κάνει η κυβέρνηση με τους όρους που τα κάνει - πλουτίζουν αρκετοί - δεύτερο, γίνονται καθυστερημένα, τρίτο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν θετικά. Πάρτε για παράδειγμα το μετρό. Ιδιο θα ήταν αν το μετρό είχε δημιουργηθεί πριν 30 χρόνια; Δε θα είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Λοιπόν γίνονται κάποια έργα καθυστερημένα τα οποία βοηθούν να πλουτίσουν και κάποιοι. Και τι θα κάνουμε; Να σβήσουμε την ανεργία, να σβήσουμε το πρόβλημα των τιμών, της κατάστασης της Παιδείας, της Υγείας;

Το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές

-- Ποια είναι η στρατηγική του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών; Εσείς το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας το αντιμετωπίζετε για την ώρα;

-- Εμείς όταν έχουμε εκλογική μάχη πάντα ενδιαφερόμαστε στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ να εκφράζονται και συνεργασίες όχι μόνο για να μαζέψουμε ψήφους ή αποκλειστικά αυτό, γιατί καμιά φορά μπορεί να έχεις και συνεργασίες και να μην υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη δυναμική. Προωθούμε και προβάλλουμε τη συμπαράταξη και συσπείρωση δυνάμεων. Και όταν εμείς συμπαρατασσόμαστε εννοούμε και στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό.

-- Μπορεί να δούμε ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ μαζί;

-- Απ' ό,τι έχετε και σεις υπόψη σας, το ΔΗΚΚΙ, κι από εμάς είναι κατανοητό, δηλώνει ότι θα κατέβει αυτόνομα. Και είναι κατανοητό γιατί είναι ένα νέο κόμμα, και εν πάση περιπτώσει, και για πολιτικούς λόγους και για ηθικούς θέλει να δώσει τη μάχη να ξαναμπεί στη Βουλή.

-- Μήπως αυτή η πολυδιάσπαση όμως δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσει να δημιουργηθεί η δυναμική που είπατε πιο πριν;

-- Το ζήτημα της διάσπασης είναι σχετικό. Και να σας πω γιατί. Διάσπαση μπορεί να θεωρηθεί όταν υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες έχουν ενιαία γενική κατεύθυνση και κατεβαίνουν χωριστά. Τότε πραγματικά δεν είναι καλό. Οταν όμως πέρα από τα ζητήματα που ενώνουν, υπάρχουν και ζητήματα που δεν έχουν κατοχυρωθεί στο αν συμφωνούμε και στο τι κάνουμε, αν είμαστε εξουσία, ή ακόμη αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της συμφωνίας, τότε δεν είναι κακό να κατεβαίνουν χωριστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ